szczukot 01.04.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Aaa, czyli kominek z plaszczem. Wszystko jasne. Tez tak chcialem ale stwierdzilem, ze wole zaplacic za kominek jako rekreacyjny a nie za kotlownei i sobie daroalem. A podobno drewno poszlo jeszcze sporo w gore - juz chyba cena porownywalna co gaz Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 01.04.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 [...] z oknami nie szaleliśmy, bo 3-szybówki oprócz tego, że nie pozwalają "wyjść" ciepłu z domu, blokują też ciepło promieni słonecznych w zimie, (co u nas wyśmienicie się sprawdziło)... [...] Z tego co pamietam tu chodzi o dwa rozne sposoby przekazywania ciepla (juz to kiedys walkowalismy - chyba konwekcja i promieniowanie). Dodatkowa szyba ogranicza promieniowanie słoneczne ale w znacznie wiekszym stopniu ogranicza ucieczke ciepla przekazywanego przez powierzchnie okna. Dodatkowa bariera przestrzeni miedzy druga a trzecia szyba zatrzymuje znacznie wiecej energii niż to co zostanie zatrzymane przez trzecia szybe. Slaby ze mnie profesor, ale... zapalcie zarowke i dotknijcie jej, pewnie sie poparzycie (dobra, wiem ze macie diody;) Bedziecie tez czuli cieplo w pewnej odleglosci. Jak byscie dolozyli druga banke do zarowki, to wprawdzie mniej odczujecie cieplo z odleglosci ale powierzchnia drugiej banki bedzie miala znacznie, znacznie nizsza temperature (jakby miedzy bankami byla proznia to prawie temperature otoczenia). Z kolei latem, gdzie promieniowanie jest znacznie wieksze nie nagrzewa sie tak mocno podloga a od niej powietrze wewnatrz. Wydaje mi sie, ze najgorszy okres to przejsciowy, kiedy temp. na dworzu jest zblizona do porzadanej w domu i wlasnie teraz do tego dochodzimy. Chcialoby sie zeby majac na zewnatrz 19-20 stopni tyle samo bylo w srodku ale okna (i sciany, welna, styropian itp) skutecznie to blokuja. Ale ten okres rownowagi jest bardzo krotki (bo mamy jeszcze wahania dzien/noc) wiec mozna sobie podarowac. Poza tym reku to niweluje w znacznym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 01.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Drewno po starych cenach... dobrze wyschnięte. Kotłownia??? też słyszałam takie opinie, ale jak się ma w domu Hobbystę-Palacza, to robi sie rytuał ... no i w domu mam zawsze ciepło (ok. 22-23 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 01.04.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Drewno po starych cenach... dobrze wyschnięte. Kotłownia??? też słyszałam takie opinie, ale jak się ma w domu Hobbystę-Palacza, to robi sie rytuał ... no i w domu mam zawsze ciepło (ok. 22-23 stopni) o rany, 22-23 to dla mnie sauna... ja jestem z tych co wolą mieć 20 i mieć założony długi rękaw a nawet otwarte okno niż 22-23 i krótki rękawek... no ale każdy ma co lubi... ja w bloku w zimie ogrzewanie włączam tylko czasem u dziecka w pokoju, w żadnym z pozostałych pomieszczeń nie, nawet w łazience mam przykecony do połowy (no chyba, że żona pranie jakieś drobne chce podsuszyć na kaloryferku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.04.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 o rany, 22-23 to dla mnie sauna... ja jestem z tych co wolą mieć 20 i mieć założony długi rękaw a nawet otwarte okno niż 22-23 i krótki rękawek... no ale każdy ma co lubi... ja w bloku w zimie ogrzewanie włączam tylko czasem u dziecka w pokoju, w żadnym z pozostałych pomieszczeń nie, nawet w łazience mam przykecony do połowy (no chyba, że żona pranie jakieś drobne chce podsuszyć na kaloryferku 20 stopni? Mróz I stąd też się pewnie biorą różnice w ilości podawanych przez ludzi w internecie zużycia energii na ogrzewanie. Jeżeli w jednym domu jest 20 a w drugim 25 bo tak właściciele lubią to różnica będzie bardzo duża. Dla mnie komfort cieplny to krótki rękawek i 23 stopnie, chyba że sypialnia to maks 18 (nawet zimą otwieramy okno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 01.04.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Drewno po starych cenach... dobrze wyschnięte. Kotłownia??? też słyszałam takie opinie, ale jak się ma w domu Hobbystę-Palacza, to robi sie rytuał ... no i w domu mam zawsze ciepło (ok. 22-23 stopni) U nas w chałupie 19 st. a na noc 18, Aniutka szafka ze zlewem właśnie została zwolniona u nas z etatu spisała się znakomicie jeszcze raz wielkie dzięki, teraz znalazła zatrudnienie na działce u znajomych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 01.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 U nas w chałupie 19 st. a na noc 18, Aniutka szafka ze zlewem właśnie została zwolniona u nas z etatu spisała się znakomicie jeszcze raz wielkie dzięki, teraz znalazła zatrudnienie na działce u znajomych. pozdrawiam 18-19 też się zdarza, pilnuję, żeby nie przekroczyć 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 01.04.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 wracam z pytaniem o tynkarzy i posadzkarzy, jakie teraz w ogóle są stawki za robociznę ? ktoś kiedyś swoich polecał (chyba Q-BIS), że fachowcy dobrzy, ale bałaganiarze, bałaganiarzy nie chcę prawdopodobnie mimo drewnianych okien zdecyduję się na tynki po ich wstawieniu, okna mam termin na czerwiec, będzie ciepło i będę wietrzył, nie sądzę, żeby tynkarze chętnie przyjeżdżali zrobić tylko węgarki (ale chyba Q-BISowi się to udało....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 01.04.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 wracam z pytaniem o tynkarzy i posadzkarzy, jakie teraz w ogóle są stawki za robociznę ? ktoś kiedyś swoich polecał (chyba Q-BIS), że fachowcy dobrzy, ale bałaganiarze, bałaganiarzy nie chcę prawdopodobnie mimo drewnianych okien zdecyduję się na tynki po ich wstawieniu, okna mam termin na czerwiec, będzie ciepło i będę wietrzył, nie sądzę, żeby tynkarze chętnie przyjeżdżali zrobić tylko węgarki (ale chyba Q-BISowi się to udało....) Witam, ja jestem świeżo po wylaniu posadzek, jak ja robiłem rozeznanie to ceny zaczynają się od 22 zł/m2 posadzki (robocizna+materiał), sama robocizna od 10-15 zł. Jeżeli chcesz mięć dodatki typu siatka, włókna lub posadzkę o wyższej wytrzymałości to zawsze kilka zł więcej wyjdzie (u mnie np siatka 4zł/m2, włókna 1zł/m2), plastyfikator kosztuje grosze to wszyscy dają gratis jeżeli chodzi o tynki to ja miałem oferty również rzędu 23-29 zł/m2 (R+M). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 02.04.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 wracam z pytaniem o tynkarzy i posadzkarzy, jakie teraz w ogóle są stawki za robociznę ? ktoś kiedyś swoich polecał (chyba Q-BIS), że fachowcy dobrzy, ale bałaganiarze, bałaganiarzy nie chcę prawdopodobnie mimo drewnianych okien zdecyduję się na tynki po ich wstawieniu, okna mam termin na czerwiec, będzie ciepło i będę wietrzył, nie sądzę, żeby tynkarze chętnie przyjeżdżali zrobić tylko węgarki (ale chyba Q-BISowi się to udało....) posadzki robił mi P. Marcin z Maszewa czy Goleniowa(nie pamiętam dokładnie),12 zł-robocizna,ale to było dobry rok temu, robota jak dla mnie ok.Jeśli chodzi o bałagan, puste worki po cemencie(a trochę ich było) nie zabrali, poukladali na kupie, ale tak chyba robi wiekszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 02.04.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 ... czyli doliczyłabym do tego gazu jeszcze z 700 zł, Bardziej miarodajna dla czytelników byłaby informacja o ilości i gatunku spalonego drewna Bo jeden może mieć drewno od wujka leśniczego za bezcen a drugi musi kupować np. po 200 stówki za m.p. i wyobrażenie o ilości spalonego drewna będzie u takich osób różne Pzdr, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 02.04.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Szukam bramy garażowej. Hormann to kosmos cenowy Jakie bramy polecacie i co myślicie o tym http://allegro.pl/brama-garazowa-segmentowa-automat-producent-i1521108886.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 02.04.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 W grudniu 2009 buristrz Goleniowa sprzedawał na przetargu kopleks działek budowlanych w Helenowie i ja jedną z nich nabyłem i dwa dni temu zadzwonił gość z TP, że chcą prowadzić na działkach kable i chcą naszej zgody na wejście na nieruchomość. Do każdej działki doprowadzą instalację, wprowadzą na działkę i zostawią zapas kabla w ziemi. Ma to być nowoczesna sieć z TV, internetem i oczywiście z telefonem. Nic nas to nie będzie kosztowało a późniejsze przyłączenie mamy mieć taniej. Co o tym sądzicie, chyba trzeba w to wejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.04.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Szukam bramy garażowej. Hormann to kosmos cenowy Jakie bramy polecacie i co myślicie o tym http://allegro.pl/brama-garazowa-segmentowa-automat-producent-i1521108886.html Ja ma Krispola. Wprawdzie dopiero od jakiegos czasu go uzywam, ale nie mam na razie zadnych zastrzezen. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.04.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 W grudniu 2009 buristrz Goleniowa sprzedawał na przetargu kopleks działek budowlanych w Helenowie i ja jedną z nich nabyłem i dwa dni temu zadzwonił gość z TP, że chcą prowadzić na działkach kable i chcą naszej zgody na wejście na nieruchomość. Do każdej działki doprowadzą instalację, wprowadzą na działkę i zostawią zapas kabla w ziemi. Ma to być nowoczesna sieć z TV, internetem i oczywiście z telefonem. Nic nas to nie będzie kosztowało a późniejsze przyłączenie mamy mieć taniej. Co o tym sądzicie, chyba trzeba w to wejść? Poczytaj ostatnie dwie-trzy strony naszej grupy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 03.04.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Szukam bramy garażowej. Hormann to kosmos cenowy Jakie bramy polecacie i co myślicie o tym http://allegro.pl/brama-garazowa-segmentowa-automat-producent-i1521108886.html poczytaj pare stron wczesniej, ja pytalem o to samo, Hörmann jest najdrozszy, Wisniowski i Normstahl w tej samej cenie, Krispolem sie nie interesowalem, bo wezme raczej Normstahla, wszystko zalezy od tego jak wielka masz brame, ja 5 metrow szerokosci, to tez niestety ma wplyw na cene, przy jednostanowiskowej roznice w cenie nie sa az tak duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 03.04.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 wracam z pytaniem o tynkarzy i posadzkarzy, jakie teraz w ogóle są stawki za robociznę ? ktoś kiedyś swoich polecał (chyba Q-BIS), że fachowcy dobrzy, ale bałaganiarze, bałaganiarzy nie chcę prawdopodobnie mimo drewnianych okien zdecyduję się na tynki po ich wstawieniu, okna mam termin na czerwiec, będzie ciepło i będę wietrzył, nie sądzę, żeby tynkarze chętnie przyjeżdżali zrobić tylko węgarki (ale chyba Q-BISowi się to udało....) Ja za posadzki z materialem (8cm i 6cm) placilem srednio 27PLN, natomiast za tynki gips 21 cement 23. Mam inne pytanie do was. Znacie jakas firme, co nie boi sie wejsc na bagno, osadzic zbiornik na deszczowke? Ja mam takich "specow" co jak bylo sucho postawili mi zbiornik, ktory zrobil sobie fikolka (przed zima) a teraz boja sie wchodzic. Jako, ze im jeszcze nie zaplacilem, mysle wziac kogos innego, co bez problemu by mi sie z tematem uporal. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 04.04.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Bardziej miarodajna dla czytelników byłaby informacja o ilości i gatunku spalonego drewna Bo jeden może mieć drewno od wujka leśniczego za bezcen a drugi musi kupować np. po 200 stówki za m.p. i wyobrażenie o ilości spalonego drewna będzie u takich osób różne Pzdr, żółwik Heloł Sąsiad, zadzwoń do mego małża, jak Cię takie "szczegóły" interesują pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 04.04.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 U nas w chałupie 19 st. a na noc 18, Aniutka szafka ze zlewem właśnie została zwolniona u nas z etatu spisała się znakomicie jeszcze raz wielkie dzięki, teraz znalazła zatrudnienie na działce u znajomych. pozdrawiam No to się cieszę!Nawet się nie spodziewałam, ża "taniarmani" tyle wytrzyma Jednak co jakość, to jakość.....ha, ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 04.04.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czolem, Mam pytanie natury formalnej. W pozwoleniu na budowę mam projekt instalacji do deszczowki, instalacja to duze slowo. Cztery studnie chlonne... w glinie... Ale czy w ogóle przepisy mówią coś o konieczności wykonania instalacji do deszczowki, skoro na terenie nie ma takiej? Wg mnie to wywalanie kasy w błoto (dosłownie i w przenośni) bo w glinie i tak nic nie wchłonie się a tylko kasę na to wydam. Wolałbym poczekać aż deszczówkę zrobią i się pod to podepnę...Ale chciałbym się podeprzeć jakimiś przepisami w tej kwestii zanim wdam się w jakże fascynujący dyskurs z osobnikami zza biurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts