Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Pisalem o tych wodomierzach z pol roku temu. Trzeba uwazniej czytac :) A nie przepisy sie zmienily, co Poldek chce miec pewnosc, ze placi sie za faktyczne scieki, a nie za jakies bledy wodomierza glownego, na ktory nie maja wplywu.

Dokladnie rzecz biorac, jezeli chcemy placic za scieki bez ogrodowki, to obwody domowe musza miec podlicznik. I na jego podstawie Poldek bedzie rozliczal.

Fantom

no tak ja instalcję miałem zrobioną w zeszłym roku a teraz pojechałem podpisać umowę, dlatego takie problemy.

Po pierwsze- Q-BIS wzorowy forumowicz!- na festivalu a do grupy szczecińskiej zagląda:-)

I w końcu pozytywna opinia i to od osoby, która taki zbiornik ma. Chyba jednak warto.

no w sumie informacja z 1 ręki, ja mam taką "mini" studnię która zbiera wodę z opaski i następnie pompa załącza i przepompowuje do deszczówki lub do podlania ogrodu, ale mam ją ponieważ wymusiły to warunki ukształtowania terenu w przeciwnym wypadku bym tego nie robił, nie wiem po jakim czasie zwrócą się koszty ale chyba nie prędko

Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną?

no niestety dobre okna tyle kosztują ja w końcu zdecydowałem się na Oknoplast, ale spróbuj jeszcze w AGAT+ w Dąbiu to jest producent okien na dobrych profilach Salamander może będzie taniej

Gdzie w Szczecinie kupowaliście maszty do anten? Chodzi mi o sklep/hurtownię dość dobrze zaopatrzoną, bo nie chciałbym chodzić po wielu sklepach. A jeśli ktoś z Was montował maszt do krokwi to byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak montowaliście u siebie. Ja na chwilę obecną widzę to tylko na sposób, że do krokwi i płatwi pośredniej (lub miecza) przykręcam uchwyty proste i prostopadle do nich poprzez obejmy krzyżujące prowadzę maszt przez dachówkę antenową. Może macie inny sposoby? Do komina nie chcę montować, a mam dach czterospadowy (w sumie to nawet wielospadowy) i jakoś nie chciałbym mieć anteny np. mocowanej do krokwi lub kosza pod podsufitką. Oczywiście antena na trawniku lub maszcie mocowanym do ziemi też mi sie nie widzi (bo są takie propozycje na forum muratora ;) )

A może ktoś z Szanownych wie, widział, ma altanę ogrodową w nowoczesnym stylu połączoną z narzędziówką?

Marzy mi się wybudowanie właśnie czegoś takiego, czyli kilka metrów po dachem ze ścianami na narzędzia nawozy kosiarkę itd, i ładnie wkomponowana w to kilkunastometrowa altana najlepiej z grillem (ala' letnia kuchnia)

Czy ktoś z ma takie cudo w ogrodzie albo wie gdzie można zlecić projekt/ wykonanie - bardziej zależy mi na dobrym projekcie.

Znalazłem na necie coś co by mi odpowiadało pod względem użytkowym i metrażowym - ale nie do przyjęcia wizualnie (słomiany dach 50 stopni i inne ozdobniki)

pomocy:)

Gdzie w Szczecinie kupowaliście maszty do anten?

Jeżeli chodzi o satelitę to ja zamontowałem do deski czołowej zaraz pod rynną. Trzeba było lekko podciąć blachę uchwytu bo wystawała 1cm poza deskę. Montowanie czegokolwiek do komina to nieporozumienie, zwłaszcza satelity. Co zrobisz zimą kiedy spadnie mokry śnieg i zalepi ci czaszę? Nie mówię już uszczelnianiu przepustów kablowych itp.

A jak chcesz fachowej porady to zapraszam Centrum Cyfry+ na Wojska przy kortach - dostaniesz rabat ;-)

mój sąsiad ma jakieś dwie metalowe opaski wokół komina... ja generalnie wiem, że musi być możliwie krótki uchwyt, bo im dłuższy tym szanse, że będzie bujało anteną są duże, mam teraz 180 cm ramię i wiem co to znaczy jak jest silny wiatr (czaszę mam 80 cm bo oglądam kanały zarówno z HB bo cyfra+ i Astry - bo F1 na RTL ;-). dlaczego tak się wzbraniacie przed montażem do komina? Jak jest obmurowany pełną cegłą to w czym problem?

mój sąsiad ma jakieś dwie metalowe opaski wokół komina... ja generalnie wiem, że musi być możliwie krótki uchwyt, bo im dłuższy tym szanse, że będzie bujało anteną są duże, mam teraz 180 cm ramię i wiem co to znaczy jak jest silny wiatr (czaszę mam 80 cm bo oglądam kanały zarówno z HB bo cyfra+ i Astry - bo F1 na RTL ;-). dlaczego tak się wzbraniacie przed montażem do komina? Jak jest obmurowany pełną cegłą to w czym problem?[/quote

Mi właśnie zamontowali antenę(y) na kominie -obmurowany też pełną cegłą - przymocowane opaskami (2 metalowe opaski) i jest ok. co prawda nie było jeszcze zimy ale w obecynym domu w którym mieszkam (11 rok) takie rozwiązanie się sprawdza i ja je polecam

Mi właśnie zamontowali antenę(y) na kominie -obmurowany też pełną cegłą - przymocowane opaskami (2 metalowe opaski) i jest ok. co prawda nie było jeszcze zimy ale w obecynym domu w którym mieszkam (11 rok) takie rozwiązanie się sprawdza i ja je polecam

a można te opaski pomalować? to chyba jakas stal ocynkowana? powiem szczerze, też mi szkoda komina na wiercenie, ale te opaki wyglądają trochę nie ciekawie...

dlaczego tak się wzbraniacie przed montażem do komina? Jak jest obmurowany pełną cegłą to w czym problem?

Nie przejmuj sie. 99% ludzi ma anteny na kominach. Ja nie polecam z wlasnego doswiadczenia. Kiedys mielismy (sam robilem) zamontowana antene 90 do komina z pelnej cegly. Ladnie sobie stala, az pewnego dnia poleciala razem z calym kominem ! z 1,5 m komina przestalo istniec. Fakt, ze wialo niemilosiernie wtedy, ale .... kiedys znowu moze zwaiac. I cud, ze nikogo nie zabila - bo to 3 pietrowy budynek byl. Ale sie wbila w dach, a kwalki komina ja przygniotly.

Fantom

A może ktoś z Szanownych wie, widział, ma altanę ogrodową w nowoczesnym stylu połączoną z narzędziówką?

Marzy mi się wybudowanie właśnie czegoś takiego, czyli kilka metrów po dachem ze ścianami na narzędzia nawozy kosiarkę itd, i ładnie wkomponowana w to kilkunastometrowa altana najlepiej z grillem (ala' letnia kuchnia)

Te kilkanaście metrów altany z grillem pewnie zahaczy już o pozwolenie na budowę... jak chcesz taki projekt to idź do architekta i powiedz co chcesz on Ci to zrobi a do wykonania możesz wziąć cieślę co robił Ci dach.

Jeżeli chodzi o satelitę to ja zamontowałem do deski czołowej zaraz pod rynną. Trzeba było lekko podciąć blachę uchwytu bo wystawała 1cm poza deskę. Montowanie czegokolwiek do komina to nieporozumienie, zwłaszcza satelity. Co zrobisz zimą kiedy spadnie mokry śnieg i zalepi ci czaszę? Nie mówię już uszczelnianiu przepustów kablowych itp.

A jak chcesz fachowej porady to zapraszam Centrum Cyfry+ na Wojska przy kortach - dostaniesz rabat ;-)

Nie chce do deski czołowej. Primo nie wierzę w połączenie, secundo antena (a w sumie anteny bo pewnie będą dwie lub trzy) nie jest niczym pięknym i nie chcę jej eksponować poniżej rynien i powyżej kalenicy. Gdybym zamontował tak jak mówisz antenę miałbym na od ogródka/trawy lub co gorsza przy tarasie ze względu na ułożenie domu względem stron świata.

mój sąsiad ma jakieś dwie metalowe opaski wokół komina... ja generalnie wiem, że musi być możliwie krótki uchwyt, bo im dłuższy tym szanse, że będzie bujało anteną są duże, mam teraz 180 cm ramię i wiem co to znaczy jak jest silny wiatr (czaszę mam 80 cm bo oglądam kanały zarówno z HB bo cyfra+ i Astry - bo F1 na RTL ;-). dlaczego tak się wzbraniacie przed montażem do komina? Jak jest obmurowany pełną cegłą to w czym problem?

Bo te opaski wcale nie zdobią i nie chcę płakać jak mi zacznie podciekać przy kominie ze względu na montaż do komina (komin obmurowany połówkową klinkierówką). Poza tym nie zamierzam puszczać kabli w kanale wentylacyjnym. Kable mają iść w maszcie (uszczelnienie na gęsią szyję z gumowej kształtki lub dodatkowo dospawam otwór z boku i kawałek rurki), dlatego szukam dobrego sklepu/hurtowni gdzie znajdę masz fi 40 lub 50 mm i inne dodatki żeby nie latać po kliku sklepach.