Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam sobotnio

Jestem teraz na etapie wylewania stropu. Ekipa właśnie stawia szalunki i układa zbrojenia. I mam tu mały problemik, a mianowicie strop garażu jest niżej od stropu domu o ok. 30 cm. Ekipa chce wylać te stopy na 2 razy. Tak się zastanawiam czy można to wylać na jeden raz bo tylko raz pompa do betonu, a to 500 zł w kieszeni. Tylko problemem jest jak ustawić szalunek bo na razie nie mogę sobie tego wyobrazić.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam 100m2podłogówki i 5 grzejników w sypialniach i garderobie KERMI Therm x2 w łązienkach i gospodarczym 4 wielkie drabinki, solary z kołem 300 litrów (żona uparła się że jeden zestaw solarów nie wystarczy i panowie dali 2 zestawy w sumie 42 rury temp wody dzisiaj 50C) kominek z płaszczem wodnym, piec elektryczny gdyby kominek potrzebował wsparcia. Wszystko materiał z montażem ( w tym też woda, kanaliza itp) 45 tyś. Nic mnie nie interesowało materiał wraz z robocizną. Na wycenie osobno każdy element jakiej firmy jaka cena, robocizna w osobnej rubryczce. Sprawdziłem sobie ceny tego co tam napisali i mogę powiedzieć że materiał miałem po bardzo dobryhc cenach, sam taniej bym nie kupił i robocizna też OK. A firma aż ze Śląska

O, to jest dobra oferta. Niestety, firma ze Śląska. Szkoda, że u nas takich firm sie nie znajdzie. Szukajcie, a znajdziecie. Czasem. A co to za firma? Może komuś sie przyda ta informacja.

....solary z kołem 300 litrów (żona uparła się że jeden zestaw solarów nie wystarczy i panowie dali 2 zestawy w sumie 42 rury temp wody dzisiaj 50C) ...

a ja wrecz odwrotnie :) w zestawie bylo cos kolo 45 rur (3 panele) a wzialem 30 rur (2 panele). Teraz mam caly zbiornik 300l na 43 stopnie wypelniony. Na solarach jest 47 (mam ustawione 5 stopni roznicy aby sie grzanie wlaczylo).

Fantom

Witam sobotnio

Jestem teraz na etapie wylewania stropu. Ekipa właśnie stawia szalunki i układa zbrojenia. I mam tu mały problemik, a mianowicie strop garażu jest niżej od stropu domu o ok. 30 cm. Ekipa chce wylać te stopy na 2 razy. Tak się zastanawiam czy można to wylać na jeden raz bo tylko raz pompa do betonu, a to 500 zł w kieszeni. Tylko problemem jest jak ustawić szalunek bo na razie nie mogę sobie tego wyobrazić.

pewnie, ze mozna wylac oba za jednym podejsciem pompy. jak hmm to biora ebut 6tys za strop i nie wiedza?

szalunkow szukaj w p.m.b.

Co do mebli kuchennych, to robi się tak:

- idziesz do studia i prosisz żeby ci zrobili projekt z wyceną,

- jak zrobią zabierasz projekt płacąc ok 200-300 zł.,

- idziesz z projektem do stolarza który tą kuchnię zrobi ci za max. 2/3 ich ceny, z reguły połowę.

ja to wszystko wiem ,tylko chodzi mi wlsanie o stolarza najlepiej z polecienia:)

Witam

Podczepię się pod temat. U mnie strop nad garażem wylany, teraz pora na strop domu. W związku z tym pytanko - o polecane firmy od DGP, bo wypadałoby widzę wiedzieć, w jakim miejscu należy strop podziurawić w tym celu:)

Witam,

czy użytkuje ktoś kominek z systemem DGP grawitacyjnym ?

Jestem przed wylaniem stropu, nie wiem czy mam robić jakieś dodatkowe otwory, czy później będzie firma montująca przebijać się przez strop.

Może macie instalatora godnego polecenia ?

Pozdrawiam.

Pierwsze słyszę o wzmacnianiu podłoża pod ławami tłuczniem - jesli juz to standardowo chudy beton - a jaki masz grunt??

może chodzi o zasyp na większą głębokość i wyrównanie terenu a potem suchy pod ławy... ja musiałem u siebie w jednym miejscu robić wymianę gruntu, chociaż w dziurę poszedł zasyp a nie tłuczeń

Witam,

po zakończonej inwestycji mamy do sprzedania skrzynkę elektryczną budowlaną. Gniazda: 3x230 + 1xsiła 16A + 1xsiła 32A. Skrzynka jest uzbrojona w zabezpieczenie B20 oraz różnicówka 25A firmy Legrand. Skrzynka z gniazdami to Polam Nakło. Dodatkowo w komplecie przewód od skrzynki (około 1,5m) z wtyczką siła 32A oraz przewód (około 2,5 m) z gniazdem siła 32A do podłączany do ZK. Skrzynka oraz przewody wykonane przez pracownika Enea w Szczecinie. Jako cenę za komplet proponujemy 400 zł (sami zapłaciliśmy 560). Osobom zainteresowanym możemy wysłać zdjęcia.