Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Pomóżcie mi proszę, dostałam kosztorys na elektrykę :

"Rozdzielnice oparte będą na osprzecie firmy MOELER. Rozdzielnica zawierac bedzie ochrone przepieciowa klasy B+C.

Kable i przewody NKT lub telefonika "żadnej chinszczyzny"

Przewody instalacji TVSAT Conotech DG113 (najlepsze)

złacza WAGO

Puszki SIMET

Rozdzielnica VOLTA HAGER

Ogólnie kompletna instalacja bedzie zawierała około 1000 mb różnego rodzaju przewodów

po wykonaniu instalacji i montażu osprzetu elektrycznego wykonam pomiary instalacji wraz z protokołem niezbednym do wydania pozwolenia na użytkowanie budynku."

Czy firmy, marki produktów to w miare dobre rzeczy? oreintujecie się?

azalko poprosiłabym namiar na Twojego brukarza...

hmmm... jakos mi sie nie widzi zeby byla az taka roznica... wycenialem wszedzie i akurat poziom cenowy od najwyzszej do najnizszej przedstawial sie ms, urzedowski, ekodom (pozbud).

Ale ja mówię o plastikach i nie samym urzędowskim ale vetrex - sprzedaje ta sama firma. Co do urzędowskiego nieco obawiałem się z uwagi na dziwną sytuację firmy i opóźnienia w realizacji.

Przecież sama może to zrobić w weekend po co ma płacić wystarczy tylko materiał.

Mada posłałem Ci prv.

Witam, pozwólcie, że zajmę głos w sprawie geodety. Mąż jest geodetą. Nie wykonuje usług ze względu na pracę w urzędzie. Nie będę również nikogo polecać ani też nikogo odradzać. Powiem jedynie, iż samodzielne zastabilizowanie kamieni granicznych nie ma żadnej wartości prawnej!!! Graniczniki (kamień z krzyżem) oraz podcentr (np. butelka, cegła, płytka z krzyżem itp.) muszą być zakopane przez uprawnionego geodetę z zakresu 2. Uprawniony geodeta musi przed czynnosciami wyznaczenia i zastabilizowania granicy powiadomić właścicieli działek przyległych do tej granicy o terminie tych działań (list ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru) Jednakże jesli właściciele się nie stawią w wyznaczonym terminie na gruncie to nie wstrzymuje to czynności geodezyjnych. Z czynności stabilizacji granic geodeta sporządza protokół graniczny i przekazuje wraz z operatem technicznym do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej gdzie przechowuje się go na wieki wieków (właściciele obecni na gruncie podpisują protokół poświadczając, że się zgadzają z przebiegiem granicy). Tak wyznaczone znaki graniczne są prawnie chronione.

Art. 38 ustawy Prawo geodezyjne i kartograficzne mówi, iż: Właściciele lub inne osoby władające nieruchomościami (gruntami) są obowiązane do ochrony znaków granicznych.

Art. 277. Kodeks karnego mówi, iż: Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

kupowaliscie moze ostatnio skrzynke gazowa z posumentem ?gdzie taka tanio mozna dostac?

szukasz metalowej? tymczasowo czy na stałe? ja metalową przy ogrodzeniu zamieniłem na mniejszą z tworzywa i wkomponowałem w ogrodzenie, metalowa mi została, postawisz dwa piwa i jest Twoja - ale nie jest nowa, postument rozwalony, ale śruby mocujące zostały ;-)))

Dzięki, zadzwonie do tego Molendy

geodetę potrzebuje do odnowienia granic, gmina jak wydzielała działki to powbijała drewniane kołki - było to w 2006 roku wiec po kolkach nie zostało nic

A mamy teraz możliwość tańszego ogrodzenia działki wiec granice raczej trzeba znać;)

Ja miałem te betonowe słupki z krzyżykiem, sąsiad mówił, że można się wg nich grodzić. Ja mimo to wezwałem geodetę i okazało się, że przez te kilka lat od czasu, kiedy Agrowest działki podzielił i znaczniki wkopał, to one też się o parę centytmetrów poprzestawiały (chociaż nie wiem jak).

Witam Forumowiczów

Właśnie rozpoczęłam swoją przygodę z budową domu (Warszewo okolice Podbórzańskiej). To może za dużo powiedziane, bo na razie jestem na etapie zdobywania pozwolenia na budowę. Tu zaczęły się już małe schody (problem z dostępem do drogi publicznej???), ale mam nadzieję, że uda się go pozytywnie rozwiązać.

Zaczynam śledzić dyskusję na forum, ale zajmie mi trochę przekopanie się przez różne wątki. Może otrzymam od Was jakieś wskazówki jak dotrzeć do dobrej, solidnej ekipy budowlanej ze Szczecina lub okolic? Czy takową można znaleźć? Szukam jednej, która wykona stan surowy zamknięty.

Ponieważ nie jestem specjalistą i nie mam też za dużo czasu wolnego, chciałabym zatrudnić inspektora nadzoru, który będzie nadzorował przebieg prac. Proszę o rekomendacje!!

Na razie zleciłam przygotowanie kosztorysu na podstawie indywidualnego projektu, żeby w ogóle ogarnąć sumę. Później zamierzam trzymać się z grubsza ustalonych założeń.

To tak na początek:rolleyes:

:welcome:

Witamy witamy! Niezły początek, pytasz o "dobrą, solidną ekipę", a nie jak większość z nas tutaj na początku "o dobre i niedrogie" :-) Jak zrobisz kosztorys, dodaj do tego 30-40% w myślach i startuj. Ja też miałem kosztorys, dodałem sobie 20%, mimo, że mi tutaj mówili, dodaj sobie 50%. Dzisiaj wiem, że nie było w tym wcale złośliwości...

Witam Forumowiczów

Właśnie rozpoczęłam swoją przygodę z budową domu (Warszewo okolice Podbórzańskiej). To może za dużo powiedziane, bo na razie jestem na etapie zdobywania pozwolenia na budowę. Tu zaczęły się już małe schody (problem z dostępem do drogi publicznej???), ale mam nadzieję, że uda się go pozytywnie rozwiązać.

Zaczynam śledzić dyskusję na forum, ale zajmie mi trochę przekopanie się przez różne wątki. Może otrzymam od Was jakieś wskazówki jak dotrzeć do dobrej, solidnej ekipy budowlanej ze Szczecina lub okolic? Czy takową można znaleźć? Szukam jednej, która wykona stan surowy zamknięty.

Ponieważ nie jestem specjalistą i nie mam też za dużo czasu wolnego, chciałabym zatrudnić inspektora nadzoru, który będzie nadzorował przebieg prac. Proszę o rekomendacje!!

Na razie zleciłam przygotowanie kosztorysu na podstawie indywidualnego projektu, żeby w ogóle ogarnąć sumę. Później zamierzam trzymać się z grubsza ustalonych założeń.

To tak na początek:rolleyes:

:welcome:

Namiary wysłałam na priv :)

W naszym przypadku kosztorys dołączony do projektu z Archonu faktycznie odbiegał od tego co wydarzyło się w realu. Jednakże firma, która nas buduje zrobiła wycene materiału na podstawie wykazu materiałów w projekcie (dodając materiały na piwnice, którą doprojektowaliśmy) i wycenę robocizny. Powiedzieli materiał + sprzęt ok. 100 tys. zł + dodatkowo cena piachu zasypowego (trudna działka, głębokie fundamenty). Mamy właśnie SSO i wydaliśmy 105 tys. na materiały, sprzęt + piach. Znaczy zgodnie z założeniami. Za robociznę zapłaciliśmy 77 tys. - płatne w transzach co 2 tygodnie (po wykonaniu kolejnych prac, które były szczegółowo rozpisane w umowie). W tym roku robimy jeszcze drenaż wokół domu i wpinamy się w kanalizację deszczową po czym odpoczniemy trochę. Na wiosnę zaczniemy kolejny etap prac z tą samą firmą. Firma jest godna polecenia "SCRB" - szef Pan Jerzy Kozieł - wspaniały człowiek wszystkiego dogląda osobiście, załatwia materiały i wszystko co trzeba na budowie. Kontaktowy, miły, rzetelny i kompetentny. Ma spore rabaty np. w Ekstra Dachu, Bokaro itd. Pracownicy super - Pan Paweł mistrz ceremoni, który z ogromną cierpliwością odpowiada na nasze czasem idiotyczne pytania :) Do tej pory wszystko przebiega bez komplikacji i niepotrzebnych emocji. Mam nadzieję, że będzie tak do końca.