Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Poleććie prosze jakiegoś sprawdzonego geodetę z listy wykonawców

Myślałam ze będzie potrzebny po zimie, a plany nam się zmieniły i jest potrzebny na juz;)

z góry dziękuję

witam

rewelacyjny mój geodeta - Pan Zwierzynski - obsługiwał 3 moje budowy i jest naprawdę elastyczny ;))) 914185755, naprawde polecam :)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Nie zlecaj kosztorysu, bo tak jak większość forumowiczów pisze można je miedzy bajki włożyć, bardzie wartościowe są oferty dostawców i wykonawców.

u mnie przydał się w zasadzie do:

- wybrania wykonawcy SSO - jego cena była najbardziej zbliżona do kosztorysowej

- porównania pomiarów ilości tynków w m2, powierzchni dachu, elewacji z tym, co wyliczali wykonawcy.

Dawno nie zaglądałem. Uporałem się ze zwrotem Vat za materiały budowlane tzn ze złożeniem do US. Wyszła spora sumka bo około 23 tyś. Szkoda że trzeba czekać 4 miesiące na zwrot :( Jak ktoś szuka człowieka co zajmuje się takimi rzeczami jak przygotowanie papierologi do zwrotu VAT to pisać na PRIV.

o ile dobrze pamiętam z naszych dawniejszych rozmów pod nowym adresm czyli w domu mogę zameldować się nie mając odbiorów i zakończonej budowy? w lutym kończy mi się ważność dowodu osobistego, a nie chciałbym dwa razy wyrabiać :-)

Ja włąśnie tak mieszkam tzn dom nie odebrany tylko numer nadany a rodzinka zameldowana :)

Ja włąśnie tak mieszkam tzn dom nie odebrany tylko numer nadany a rodzinka zameldowana :)

u mnie kierownik narzeka, że nie mam barierki na poddaszu i dopóki tego nie zrobie nic mi nie podpisze... a ja chciałem górę trochę później dokończyć... mieszkanie bez odbioru pewnie zaryzykuję, ale na krótki czas

Nigri, Gosia dziękuję za namiary.

Jeśli chodzi o kosztorys to myślę, że dla laików do których się zaliczam, taka rzecz się przyda. Po prostu jako baza odniesienie do tego co nam proponuje wykonawca/dostawca. Jeśli cena mieści się w widełkach, to chyba nie warto zawracać sobie głowy i poświęcać wiele czasu na poszukiwania okazji. Chcę dotrzeć do celu w jednym kawałku ...

Mamy właśnie SSO i wydaliśmy 105 tys. na materiały, sprzęt + piach. Znaczy zgodnie z założeniami.

Koszt SSO zgadzał się z kosztorysem niemal co do złotówki. SSZ w zasadzie też.

A później zaczęła się wykończeniówka ;)

Choć fakt, że u mnie było to tez rozciągnięte w czasie (zaczynaliśmy w 2008 r) - i ceny poszły w górę.

mieszkanie bez odbioru pewnie zaryzykuję, ale na krótki czas

A coś grozi za mieszkanie bez odbioru? (bez potrzeby meldunku)

Jeśli chodzi o kosztorys to myślę, że dla laików do których się zaliczam, taka rzecz się przyda. Po prostu jako baza odniesienie do tego co nam proponuje wykonawca/dostawca. Jeśli cena mieści się w widełkach, to chyba nie warto zawracać sobie głowy i poświęcać wiele czasu na poszukiwania okazji. Chcę dotrzeć do celu w jednym kawałku ...

okazją do oszczędności jest nadzór inwestorski.

u mnie kierownik narzeka, że nie mam barierki na poddaszu i dopóki tego nie zrobie nic mi nie podpisze... a ja chciałem górę trochę później dokończyć... mieszkanie bez odbioru pewnie zaryzykuję, ale na krótki czas

przecież to parterówka. może nie czas było robić dziurę jakimiś schodami młynarskimi.

ja też tak sądziłem, ale kosztorysy opierają się na cenach średniorynkowych a nie lokalnych, więc i tak żadnego obrazu Ci to nie da, wiem po sobie :-( koszotrys sobie a rzeczywistośc sobie...

WItam Wszystkich Z Grupy Szczecinskiej.

Az wstyd sie przyznac ze dopiero teraz znalazlem taka forme na necie i to w miescie w ktorym budujemy dom. Przesledzilem kilkanascie postow ( na wszyskie musilabym poswiecic czasu do Nowego Roku :)) i stwierdzilem ze bede tutaj regularnie zagladal.

Z pozdrowieniami

Kul.

ps. co do zamieszkania bez odbioru: moi tesciowie zameldowali sie w swoim domu i dopiero po ladnych kilku latach zglosil odbior budowlany. Nikt nie robil ze tego powodu zadnych problemow.

Co do kosztorysow: Slawek_K ma racje. Teoria teoria a zycie pisze swoj wlasny scenariusz. Nie znaczy to ze nie warto sie dowiadywac- bo warto. Moim zdaniem dlatego by miec chociaz zakres cenowy. Nawet jak pytalem wsrod znajomych ktorzy juz maja to za soba - mowili by do kosztorysu dodac 30-40 a nawet 50%!!! Wszystko jednak zalezy od wlasnych potrzeb, wyborow itd...

W naszym przypadku kosztorys dołączony do projektu z Archonu faktycznie odbiegał od tego co wydarzyło się w realu. Jednakże firma, która nas buduje zrobiła wycene materiału na podstawie wykazu materiałów w projekcie (dodając materiały na piwnice, którą doprojektowaliśmy) i wycenę robocizny. Powiedzieli materiał + sprzęt ok. 100 tys. zł + dodatkowo cena piachu zasypowego (trudna działka, głębokie fundamenty). Mamy właśnie SSO i wydaliśmy 105 tys. na materiały, sprzęt + piach. Znaczy zgodnie z założeniami. Za robociznę zapłaciliśmy 77 tys. - płatne w transzach co 2 tygodnie (po wykonaniu kolejnych prac, które były szczegółowo rozpisane w umowie). W tym roku robimy jeszcze drenaż wokół domu i wpinamy się w kanalizację deszczową po czym odpoczniemy trochę. Na wiosnę zaczniemy kolejny etap prac z tą samą firmą. Firma jest godna polecenia "SCRB" - szef Pan Jerzy Kozieł - wspaniały człowiek wszystkiego dogląda osobiście, załatwia materiały i wszystko co trzeba na budowie. Kontaktowy, miły, rzetelny i kompetentny. Ma spore rabaty np. w Ekstra Dachu, Bokaro itd. Pracownicy super - Pan Paweł mistrz ceremoni, który z ogromną cierpliwością odpowiada na nasze czasem idiotyczne pytania :) Do tej pory wszystko przebiega bez komplikacji i niepotrzebnych emocji. Mam nadzieję, że będzie tak do końca.

183tys. zł za stan surowy? A za jaki metraż i jaki dom? Bryła prosta, skomplikowana? Może to byc dużo, albo mało, albo w sam raz. Ważna jest kwota i produkt, a najwazniejszy stosunek cena/dom. Kończę już budowę, widziałem wielu budowlańców, ale nad zadnym bym sie tak nie zachwycał. Nie znaczy to, że trafiłem na partaczy. Zwyczajni fachowcy, robią to za co im się płaci, jedni lepiej, drudzy gorzej. No, ale może miałem pecha, ze nie trafiłem na pana Kozieła:) Poważnie mówiąc, radze uważać i mieć dobrego kierbuda albo inspektora. Bezkrytyczne zaufanie i poleganie tylko na opinii wykonawcy może sie źle skończyć. Ale nie musi.... Od pana Pawła mistrza ceremonii lepszy dobry i w miarę uczciwy budowalniec. W miare uczciwy, czyli taki, który ogoli a nie obedrze ze skóry. Piszesz, że ten pan Paweł ma spore rabaty w hurtowniach. Wlasnie, kto ma te rabaty, pan Paweł czy inwestor? Do czyjej kieszeni trafiają te pieniądze. Radziłbym otrząsnąć się z tych zachwytów i spojrzeć bardziej realnie. Pan Jerzy Kozieł wykonuje pracę za która mu płacicie i to całkiem sporo. Umie gadać, to widać, ale czy równie dobrze i solidnie buduje?

Lepiej się obudzić teraz, niż później, gdy pan Kozieł zniknie a wy zostaniecie ze spieprzonym domem i mnóstwem poprawek. A niektórych rzeczy nie da się poprawić, już łatwiej i taniej rozebrać dom i zbudować na nowo. Zatrudnijcie dobrego inspektora nadzoru. Im szybciej tym lepiej.

Szukam balustrad do tarasu. Taras jest nad garażem i stąd konieczne balustrady. Ma ktoś jakieś dobre doświadczenia w branży balustrad? Sakramentalne zaklęcie, mają być to balustrady dobre i tanie:) Problem w tym, że jeszcze sie nie zdecydowałem czy mają to być balustrady drewniane czy stalowe, np. ze stali chromowanej. Prosiłbym o namiary na oba rodzaje.

Pozdrawiam

WItam Wszystkich Z Grupy Szczecinskiej.

Az wstyd sie przyznac ze dopiero teraz znalazlem taka forme na necie i to w miescie w ktorym budujemy dom. Przesledzilem kilkanascie postow ( na wszyskie musilabym poswiecic czasu do Nowego Roku :)) i stwierdzilem ze bede tutaj regularnie zagladal.

Z pozdrowieniami

Kul.

ps. co do zamieszkania bez odbioru: moi tesciowie zameldowali sie w swoim domu i dopiero po ladnych kilku latach zglosil odbior budowlany. Nikt nie robil ze tego powodu zadnych problemow.

Witajcie,

a nie byliście przypadkiem wcześniej na grupie Muratora STUDIO Z500 PROJEKT Z10 ? Mam wrażenie, że się tam poznaliśmy...

Witajcie,

a nie byliście przypadkiem wcześniej na grupie Muratora STUDIO Z500 PROJEKT Z10 ? Mam wrażenie, że się tam poznaliśmy...

Witamy.

Tak - bylismy i ...jestesmy tylko ostatnio duuzo sie u nas dzialo i nie dosc ze nie bylo czasu na forum to i mocy ku temu. Jesli dobrze pamietam to do Ciebie kiedys kiedys pisalem jak tam Twoja budowa sie ma ( to bylo jakis rok temu chyba :)) Jak ten czas leci. Tak jak pisalem wczesniej- wstyd sie przyznac ze dopiero teraz odkrylem ''grupe''. Jak to mowia- lepiej pozniej nic wcale. My mamy stan surowy zamkniety - powoli bedziemy sie zabierac srodek. Pozdrawiamy