Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

.... Podobnie było z podmurówką do płotu z siatki - mimo starań wyszła kupa. Kupa pracy i kupa z efektu. Ponieważ robiłem to pierwszy raz w życiu to teraz wiem gdzie popełniłem błąd ale co mi z tego kiedy robota schrzaniona?

Z ciekawości, jakie wnioski z tej przygody z podmurówką?

teska, ale Ty docelowo, a ja tylko wode budowlana mam. Przeniesienie bedzie kosztowało pewnie drugie tyle:-(

Gosia to było do studzienki na posesji - wtedy też była budowlana;)....dalej wiadomo musiałam płacić za pociągnięcie do domu...( jak robiona była woda miałam stan surowy otwarty) i miałam od zmęczenia zamroczenie chyba bo nie pomyślałam żeby do domu pociągnęli...( gaz wodę ciągnęła firma od instalacji)

swoją drogą pieniądze z tej inwestycji ( woda i kanaliza)zostały zwrócone....tak samo jak za prąd

Gazownia nie robiła problemów zapłaciłam- ale już kasy nie oddali za inwestycję.

Z ciekawości, jakie wnioski z tej przygody z podmurówką?

Że będę robił sam tylko to co jest proste i nie wymaga doświadczenia albo to co można poprawić ;-) Mój ojciec budował dom 4 lata. W czasach kiedy samemu trzeba było pustaki robić w wibratorze!!! Ale inaczej nie mógł bo nie było go stać na ekipy. Mnie stać ale próbuję zaoszczędzić bo przyznam, że szlag mnie trafia kiedy widzę, że fachowiec pracujący fizycznie i wykonujący stosunkowo prostą pracę chce za to taką kasę że głowa boli. Dziś zapieprzałem 10 godzin. W sumie zrobiłem wiele prostych prac, za które musiał bym pewnie wystrzelić kilka stówek. I mimo zmęczenia jestem zadowolony ale za skomplikowane rzeczy się nie biorę. Chciałem na przykład płot od frontu robić ... nie ma mowy, Zapłacę ... bo ten z boku to przeboleję ale jakbym codziennie np. krzywą furtką wchodził do domu to by mnie cholera brała.

Co do klinkieru to szukałam i nie mam nigdzie takich rabatów jak mój wykonawca. Za m2 polbruku z położeniem i kostka placę 110 zl . Nie interesuje mnie koparka piasek itd. W poniedzialek zaczynają więc wtedy mogę się wypowiedzieć. Poz-bruk mam z firmy poz-bruk nazywa się niva granit.

co do internetu to teraz po wymianie anteny jest ok. Nie wkurzylo mnie nieodbieranie tel. tylko to że pan stwierdził że robi grzecznośc że odbiera tel. w niedziele. Ja się chciałam zapytać to kiedy ja mam dzwonić wtedy kiedy działa???

Ale teraz nie mogę nic powiedzieć jak na razie jest ok, oby tak pozostało.

Wracam do polbruku zobaczymy jak mi ułożą wtedy będę mogła ewentualnie polecić lub nie:)

Madzia

u mnie w domu był i mierzył sygnał - chciałam sie przenieść do dobrego netu.....i te telefony uratowały mnie przed podjęciem decyzji z której już kiepsko byłoby się wycofać....telefon dzwonił non-stp...on odbierał i z tego co mówił niestety ciągle coś się psuło i ciągle netu klienci nie mieli...uprzejmie Panu podziękowałam..i zostałam w 2 morrow...oni przynajmniej mają awarie od czasu do czasu:(

Dziwne. Ja bym podlaczyl voltomierz i to sprawdzil. Bo jak teraz Ci spada napiecie przy tynkowaniu, to potem przy ogladaniu TV nie bedziesz mogl czajnika wlaczyc.

Fantom

agregat ma trzy silniki ok 7kv wszystkie.gdy sie właczy główny silnik ten co ma 5,5 kv to spadek jest z 420 na 350 .pozostaje mi chyba wynajac agregat.znowu nieplanowany wydatek

No to docelowo jak wlaczysz u siebie czajnik i piekarnik to ci sie TV wylaczy. Cos nie tak z tym pradem u Ciebie. Taki duzy spadek moze byc chyba tylko w przypadku o wiele za cienkich kabli. Innych mozliwosci raczej nie ma. Wiec stawiam, ze od ZK Enea masz cos cienkie kable pociagniete. Enea kladzie grube (10mm2 itp)

Gdzie mierzysz to napiecie ?

Fantom

No to docelowo jak wlaczysz u siebie czajnik i piekarnik to ci sie TV wylaczy. Cos nie tak z tym pradem u Ciebie. Taki duzy spadek moze byc chyba tylko w przypadku o wiele za cienkich kabli. Innych mozliwosci raczej nie ma. Wiec stawiam, ze od ZK Enea masz cos cienkie kable pociagniete. Enea kladzie grube (10mm2 itp)

Gdzie mierzysz to napiecie ?

Fantom

od zk mam pociagniety 5x 10mm ok 85 m.jak myslisz czy przyczyna moze byc te 85 m

No zeby takie spadki byly (z 70 V) przy takim kablu to z 200 A by musialo byc pobieranych. A jest pobieranych kolo 40 A. Agregat raczej sprawny, i nie pobiera wiecej, bo by bezpieczniki w ZK strzelily (a stawiam ze sa 3 x 25 A) Dziwne to.

Ja bym zmierzyl na ZK. Jezlei faktycznie tak tam spada, to od razu do ENEa uderzac. Tylko tzreba sprawdzic na jaki prad podpisalo sie umowe ! Bo moze na maly i wtedy moze spadac.

Fantom

No zeby takie spadki byly (z 70 V) przy takim kablu to z 200 A by musialo byc pobieranych. A jest pobieranych kolo 40 A. Agregat raczej sprawny, i nie pobiera wiecej, bo by bezpieczniki w ZK strzelily (a stawiam ze sa 3 x 25 A) Dziwne to.

Ja bym zmierzyl na ZK. Jezlei faktycznie tak tam spada, to od razu do ENEa uderzac. Tylko tzreba sprawdzic na jaki prad podpisalo sie umowe ! Bo moze na maly i wtedy moze spadac.

Fantom

a powiem ci ze strzeliły bezpieczniki w zk.na dole były takie prostokatne 32 A.strzeliły wszystkie trzy.enea wymieniła

No to gosciu ma agregat rabniety. Przeciez przy tym zabezpieczniu to 33kW masz (po 11 kw na kazda faze).

Zaden agregat na rope Ci to moze nie pomoc, jak gosciu ma sprzet walniety. Pozycz agregat ze 100-150 kW, zaplacisz z 800 zl za dobe a i tak nie zadziala.

Fantom

on twierdzi ze ma dobry.wypozycze agregat a jak na agregacie nie pójdzie to dziabne go za wypozyczenie.dzieki za pomoc

A jakiej wielkosci agregat chcesz pozyczyc ? Bo jak 33 kW bylo za malo ....

Wieksze to juz drogie i np trzeba je ciagnac na haku za autem.

Fantom

gosc twierdzi ze 8kv wystarczy.zobaczymy.jeszcze enea ma sprawdzic podłaczenia w zk i zmierzyc 0 cz jak to taam sie zwie.czekam na tel z enei