Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

No a ja mam powierzchnie zabudowy jakies 150 m2. To sam material na plyte wydalbtm 37 tys ? Plus robocizna.

A moj dom na palach za materialy to koszt niecalych 10 tys :) I robocizna tez duuuzo nizsza.

Fantom

Hmmm, nie masz podłóg? Mniej niz 10 tyś za fundament plus podłogi na gruncie za dom 150m2 to trochę abstrakcja. Tak to tylko w Erze. :) Może napisz jak to zrobiłes.Palowanie to jeden z droższych sposobów fundamentowania ale u ciebie to chyba troszkę inaczej to wygląda? Napisz cos bliżej.

Chudziak wylana luzem na ziemi miedzy podciągami - czyli 'normalnie'.

Fantom

Faktycznie, raczej nie spotykane rozwiązanie. Myślałem że to coś w rodzaju amerykańskiego "crawl space". Rodzaj stropu tuż nad ziemią. Jak działa i niedrogo było to może i niezły pomysł. Nigdy takiego czegoś (jak u ciebie) nie widziałem. :)

Mam piasek do oddania ok. 1 wywrotka, płacę za koparkę, transport trzeba zorganizowac po swojej stronie :). Piasek na zasyp albo do piskownicy, taki mułek, drobniusieńki, świetny do babek w piaskownicy :)

Jeżeli ok 10 ton to IMO zostaw na polbruk czy kostkę, ewentualnie na opaskę wokół domu. Chyba że już zrobione.

Szczukot, dobrze pamiętam, że masz parapety ceramiczne z Ceramzet'u. Możesz powiedzieć coś na temat jakości po czasie jakim je użytkujesz? Słyszałem opinie na mieście, że brat z Polic robi nieco lepsze jakościowo, ale mi logistycznie i po sąsiedzku bardziej opłacałoby się kupić od Ceramzetu. Mam ofertę po 64 PLN za mb ciemnobrązowych lub 107 PLN za mb czarnych. Pamiętasz jakie ceny płaciłeś?

Żeby sprawiedliwości stało się zadość informuję, że udało mi się dziś usiąść do rozmów z firmą Hydropan.

Sprawa ruszyła z martwego punktu i wydaje się, że rozwiążemy zaistniałą sytuację.

Dokonaliśmy pewnych wstępnych uzgodnień, teraz pozostaje ich realizacja. jeśli dobrze pójdzie to rozwiążemy nasz spór polubownie.

A to wartość sama w sobie w dzisiejszych czasach, niezależnie od szczegółów.

W związku z tym pytanie, czy ktoś użytkuje zasobnik Buderusa lub zasobnik ze stali nierdzewnej firmy ACV???

Szukam opinii, wszystkich za i przeciw.