Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Jak to wełną? A nie może być styro?

Dom wybudowany z betonu komórkowego (ytong,h+h, czy jakikolwiek inny) jest domem zdrowym pod warunkiem zapewnienia odpowiedniego poziomu wentylacji. Beton komórkowym jest materiałem bardzo łatwo pochłaniającym wodę a ocieplenie takiego budynku styropianem utrudnia oddawanie wody przez ściany. Wełna jako materiał izolacyjny "oddychający" jest zdecydowanie zalecany do betonu komórkowego.

Pozdrawiam

Płaskowicki Dariusz

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

BudSzczein napisał, że powinien ale nie znam nikogo kto tak zrobił.

A ja znam, ale z wzgledu na dużo wyższy koszt ocieplenia przyznaje że nie jest to zbyt często , i znam też takich co ocieplali styropianem i przez pierwsze 2-3 lata mieli duży problem z wilgotnością ścian - później się to normuje ale istotne jest kiedy jest ocieplane - jak już styropianem to ocieplac tylko w sezonie letnim najlepiesz jak długo nie pade żeby ściany przeschły przed oklejeniem.

Pozdrawiam

Płaskowicki Dariusz

A ile wynosiło cię grzanie prądem CWU w lato? Instalator podpowiedział mi rozwiązanie np z elektycznym podgrzewaniem wody w kuchni przy kranie, ponieważ twierdzi, że jest dosyc daleko od kotlowni i pompka bedzie musiala chodzić non stop. Ja się boję tego prądu troszkę...

Na to chodzenie pompki non-stop prosty i skuteczny patent ma Jarek P. - pompka u niego w łazience włącza się razem ze światłem. Jakieś 30 s pracy pompki i po odkręceniu kranu woda leci już ciepła.

Jak myślisz o ekogroszku to z kolei podpatrz co zrobił Piczman - fundnął sobie duży bufor wodny (chyba z 1300 l) i ładuje go na maksa właśnie piecem na paliwo stałe, ale tylko raz na kilka dni. Też eleganckie i efektywne rozwiązanie. Zresztą szukasz kumatego gościa który ci ogarnie całość ogrzewania - Piczman chyba też jeździ i nie zdziera mocno. Ogarniał chyba ggwc u R&K.

Miło mi że podoba Ci się mój dziennik, zapraszam do kibicowania, okres przygotowań dobiega końca, niedługo coś czuję łopata pójdzie w ruch...

Witam! Ja całe szczęście budowę mam już za sobą. Nie jest łatwo o prawdziwych fachowców. Zwłaszcza, że jestem bardzo wymagający. Śledziłem Waszą dyskusję i muszę przyznać, że często pomogło mi to w podjęciu słusznych decyzji. To bardzo ważne - dzielić się swoimi doświadczeniami. Zdecydowanie mogę polecić elektryka - Pana Jarosława 603423195. U mnie robił tylko elektrykę, ale miałem okazję widzieć prawdziwe arcydzieło Jego i wspólnika Darka - INTELIGENTNY DOM! Panowie zainstalowali takie "bajery", że byłem w szoku.

Obecnie szukam firmy do zaprojektowania i zagospodarowania ogrodu i basenu. Gdyby ktoś miał kogoś równie dobrego to będę wdzięczny.

Drazac dalej temat ogrzewania czy ktoś może się wypowiedzieć o podłogowce w pomieszczeniu w którym jest parkiet?Chcemy położyć parkiet na piętrze stad moje pytanie.W Łazienkach na pewno ogrzewanie podłogowe plus grzejniki drabinkowe na ręcznik ale co z reszta?

Jeżeli parkiet (gruby) to nie proponuję, grzanie tak grubych desek nie będzie efektywne. Ja mam deski 3W od Tarketta 14-15 mm. Ustawione na piecu maks 40*C i w domu cieplutko (21-22*C), a deski neutralne.

To duzo masz ustawione. Ja pod swoje puszczam maks 32 stopnie na mieszaczu - i starcza.

Fantom

To jest maks na kotle, z reguły na wyświetlaczu pokazuje temperaturę 35-37. Na samych pętlach podejrzewam jest mniej o 1-2* ale jeszcze nie robiłem pomiaru na rozdzielaczach (brak czasu).

Rozumiem, że 32* masz 24h bez jakichkolwiek wahań?

Jeżeli parkiet (gruby) to nie proponuję, grzanie tak grubych desek nie będzie efektywne. Ja mam deski 3W od Tarketta 14-15 mm. Ustawione na piecu maks 40*C i w domu cieplutko (21-22*C), a deski neutralne.

No właśnie.... Czyli skąd zani jesteśmy na tradycyjne grzejniki w pomieszczeniach na piętrze,oprócz łazienek oczywiście bo tam kable więc podlogowki jak najbardziej do tego grzejniki drabinkowe.Planujemy Finish parkiet ale nie znam grubości niestety.Juz od kilku osób słyszałam ze podlogowki na parkiet to nie najlepszy pomysł.

No właśnie.... Czyli skąd zani jesteśmy na tradycyjne grzejniki w pomieszczeniach na piętrze,oprócz łazienek oczywiście bo tam kable więc podlogowki jak najbardziej do tego grzejniki drabinkowe.Planujemy Finish parkiet ale nie znam grubości niestety.Juz od kilku osób słyszałam ze podlogowki na parkiet to nie najlepszy pomysł.

Podłogówka może być stosowana tak w przypadku parkietu jak i wykładzin dywanowych, choć potocznie uważa się to za nierealne.

Należy zlecić wykonanie projektu OP, uwzględniajac dobrane w odpowiednich pomieszczeniach okładziny wierzchnie i będzie dobrze działać. Dobrany zostanie odpowiedni rozstaw rury o optymalnej średnicy + dodatkowo polecam zastosowanie systemu sterowania, który poza niwelowaniem stanów wysokiej bezwładności podłogówki będzie równiez automatycznie regulował przepływami - doprowadzi to do stanu równomiernego nagrzania posadzki bez względu na opory wewnętrzne podyktowane różnymi długościami pętli oraz ograniczenia całkowitego jej wystudzenia.

Choć dopiero rozpoczynam budowę, to wiem, że w całym domu (oprócz garażu) będzie OP + grzejnik drabinkowy w łazienkach zasilany niskim parametrem. Pewnie dlatego, że zawodowo zajmuję się tym zagadnieniem i znam temat dość dobrze.

I teraz się krew poleje...:)

Przy okładzinach drewnianych współpracujących z OP należy zwrócić uwagę na wytyczne producenta deski. Bardzo często podawane są parametry brzegowe w zakresie maksymalnej temperatury na powierzchni okładziny. Jeśli dobrze pamiętam to dla przykładu deska barlinecka to max 27st. C, czyli płyta grzewcza powinna charakteryzować się parametrem rzędu 32-34 st. C. Dobrze jest mając sterowanie OP posiadać w tym przypadku dodatkowo zabezpieczenie w postaci czujnika podłogowego, który będzie ograniczał parametr cieplny na optymalnym poziomie w połaczniu z termostatem pokojowym.

Tomku, nie chcę wyjść na przemądrzalca, ale podłoga aby zapewnić optymalny komfort cieplny to nie musi "parzyć". Oczywiście przesadziłem, ale pomimo wydawałoby się dość duzej świadomości użytkowników to część jak nie czuje ciepła dotykając dłonią twierdzi, że coś jest nie tak bo nie grzeje... Podkręcają więc parametr do wyraźnie odczywalnego - obaj dobrze wiemy, że nie o to w tym chodzi.

Pozdrawiam

Witam

Rozpoczynam ponownie swoją przygodę z budowaniem tym razem troszkę większa skalę ;-)

Poszukuje namiarow na ekipy do wykonania stanu surowego otwartego z dachem płaskim.

P.S.

Jaka szkoda że śmiercią naturalna umarła lista wykonawców.

Witam

Powodzenia życzę.

Z tą listą to faktycznie lipa, ale może wspólnymi siłami uda się ją odbudować?

Jak dogadam się z polecaną ekipą to podrzucę namiary.

Tomku, nie chcę wyjść na przemądrzalca, ale podłoga aby zapewnić optymalny komfort cieplny to nie musi "parzyć". Oczywiście przesadziłem, ale pomimo wydawałoby się dość duzej świadomości użytkowników to część jak nie czuje ciepła dotykając dłonią twierdzi, że coś jest nie tak bo nie grzeje... Podkręcają więc parametr do wyraźnie odczywalnego - obaj dobrze wiemy, że nie o to w tym chodzi.

Pozdrawiam

Ja to wiem, ale wytłumacz to początkującym... "Jak to nie jest ciepłe? to pewnie w domu zimno jest co?" Wytłumacz komuś, że podłoga musi być neutralna i w domu jest ciepło :D Oczywiście odczuwalność ciepła dla każdego jest inna, ale tak czy siak podłoga nie powinna jak to dobrze ująłeś "parzyć" jak klasyczny kaloryfer.