Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Tylko co znaczy "neutralna" ? Ma 21 stopni czy 36 ?

Fantom

A troche porozprawiajmy...

Ta neutralność dotyczy dotknięcia dłonią, ponieważ na jej powierzchni (z tego co się orientuję) to temperatura wynosi w okolicach 34-36 stopni - stąd dotykając powinniśmy odczuwać kontakt z neutralnym pod względem temperatury podłożem.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku temperatury naszych stóp, która wynosi coś ok. 27 stopni, wówczas jesteśmy w stanie wyczuwać ciepło emitowane przez okładzinę grzewczą.

Odpowiadając konkretnie co do wartości, to opstawałbym przy temperaturze rzędu 30st.

Pozdrawiam

Ale nie ma co się spinać z niewielkim różnicami, istotne jest to, że OP daje świetny komfort cieplny (najbardziej zbliżony do idealnej krzywej grzewczej rozkład temperatury) - oczywiście pod warunkiem, że nie doprowadzamy do istotnych przegrzewów - bo wówczas faktycznie mitolodzy triumfują, że OP powoduje tzw. efekt ciężkich stóp. To o czym Tomek wcześniej wspomniał, to kwestia świadomości użytkowników.

W itam sie popołudniowo. Czy ktoś mógłby polecić jakieś studio mebli kuchennych?Przymierzamy sie właśnie do projektu aranżacji kuchni.

Nie będę pisał ile studiów kuchennych obeszliśmy i po ilu się mocno zdenerwowaliśmy. Nie będę opisywał tych złych bo w sumie to nie ma sensu, to które zrobiło nam projekt jaki sobie wyobraziliśmy już nie istnieje, a przyznam, że nie było najtańsze. Proponuję niestety połazić po wszystkich i trafić na osobę która dopasuje się charakterem, gustem, fazą księżyca itp. My ostatecznie zrobiliśmy w http://www.kuchnie-chojnaccy.eu/ Czy polecam? Tak. Właściciel wie o co chodzi, doradza, sugeruje. Na bazie naszego projektu który ostatecznie lekko zmodyfikowaliśmy zrobił to co sobie wymyśliliśmy i z kuchni jesteśmy zadowoleni nie tylko pod względem wizualnym ale i funkcjonalnym. Polakierował nam fronty na kolor z palety RAL, bo żaden z producentów nie miał takiego koloru jak widzieliśmy w studiu Amara (kuchnie Nolte). Ma dostęp do różnego osprzętu (Blum, Peka, Rejs), ściągnął nam nietypowe uchwyty Hetticha. Nie jest najtańszy, nie jest najdroższy. Oprócz standardowych płyt jakimi oferują wszyscy ma też fornir, nad którym się mocno zastanawialiśmy, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy (cena!).

Sytuacja z kuchnia wyglada tak ze zalezy nam tylko na dobrze i funkcjonalnym projekcie bo wykonawce juz mam sprawdzonego.Dzwonilam do kilku studiow kuchennych i licza sobie od 300 do 500 zl za projekt.Teraz z innej beczki-czy moze sie ktos wypowiedziec na temat tynkow jaki najlepiej polozyc betonowe czy gipsowe?Maz twierdzi ze betpnowe zdecydowanie zdrowsze ale ja juz sama nie wiem roznie tu bylo pisane.

Na to chodzenie pompki non-stop prosty i skuteczny patent ma Jarek P. - pompka u niego w łazience włącza się razem ze światłem. Jakieś 30 s pracy pompki i po odkręceniu kranu woda leci już ciepła.

Jak myślisz o ekogroszku to z kolei podpatrz co zrobił Piczman ...

Podpatrze Piczmana podpatrze, bo też myślałam o buforze...

A teraz pytanie z innej beczki Blekowca założyli Ci skrzynke Eneii... widzialam :) powiedz mi czy placileś wczesniej jakąś zaliczke? ja się nie mogę dogadać z Eneą w Policach... dzwonie do faceta co projektował przylącze - on mówi, że projekt zaakceptowany poszedł do realizacji do Polic - jade do Polic a oni mówią, że nic nie wiedzą, czy wplacałam zaliczke? ja że nie, bo nawet umowy mi nie odesłali jeszcze podpisanej przez nich - dzwonie do projektanta a on ze placi się po - w Policach że przed. Kurde.... bo mnie zaraz trafi... Jak to bylo u Ciebie?

Brzuska, ekipa poradziła sobie bdb, bo to nie jest trudny materiał, duze, wygodne bloczki. Silke juz miałam w 1 domu i zdecydowalam się ponownie ze wzgledu na wyciszenie i latwosc wieszania rzeczy na scianach, plus akumulacja ciepła.

Nie wiem czy ktos pytał mnie, ale odpowiem. Ja mam na pietrze grzejniki, salon grzejnik, reszta podłogówka. W salonie mam liche dechy i z nich nei zrezygnuję. Po 6 letnich doswiadczeniach, mnie osobiscie wygodniej sie meiszka w domu z mieszanym ogrzewaniem. Argumenty nad którymi nie planuje dyskutować, czesto wyjezdzam, czesto potrzebuje rozne temperatury. "powolnosc podłogówki jest dla mnie jej wada"

Podpatrze Piczmana podpatrze, bo też myślałam o buforze...

A teraz pytanie z innej beczki Blekowca założyli Ci skrzynke Eneii... widzialam :) powiedz mi czy placileś wczesniej jakąś zaliczke? ja się nie mogę dogadać z Eneą w Policach... dzwonie do faceta co projektował przylącze - on mówi, że projekt zaakceptowany poszedł do realizacji do Polic - jade do Polic a oni mówią, że nic nie wiedzą, czy wplacałam zaliczke? ja że nie, bo nawet umowy mi nie odesłali jeszcze podpisanej przez nich - dzwonie do projektanta a on ze placi się po - w Policach że przed. Kurde.... bo mnie zaraz trafi... Jak to bylo u Ciebie?

brzuska - zaliczki żadnej nie dawałem. Podpisałem umowę z eneą - teraz już nie pamiętam dokładnie jaką, bo od tych przyłączy to tych umów. W każdym razie pamiętam że mam jakieś 2700 zapłacić jak zrobią przyłącze - pewnie mnie zawołają do obioru, kluczyki jakieś dadzą i fakturę do zapłaty. Z tego co zrozumiałem to ENEA już na tym terenie miała rozplanowane osiedle domków i wszystkie formalności plany i zgody wcześniej sobie pozałatwiali. Więc w moim przypadku to tylko fizyczna robota tylko im została.

A Piczmana podpatrzaj, łebski gość...

Na to chodzenie pompki non-stop prosty i skuteczny patent ma Jarek P. - pompka u niego w łazience włącza się razem ze światłem. Jakieś 30 s pracy pompki i po odkręceniu kranu woda leci już ciepła.

Zapraszam na http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175496-Kiedy-wlaczac-pompe-cyrkulacyjna-cwu-pomysly

Jest tam jak ja i inni to zrobili.

Fantom

Teraz z innej beczki-czy moze sie ktos wypowiedziec na temat tynkow jaki najlepiej polozyc betonowe czy gipsowe?Maz twierdzi ze betpnowe zdecydowanie zdrowsze ale ja juz sama nie wiem roznie tu bylo pisane.

Różnica między tynkami nie polega na tym co zdrowsze - tynk cementowo-wapienny jest twardszy, mniej pochłania wodę więc moze dla tego sa zdrowsze bo nie grozi nam nadmierna wilgotnosc. Tynk wapienny jest miekszy, łatwiejszy i tanszy w polozeniu ale wiadomo jak to gips - do lazienek zdecydowanie odradzam. Osobiscie według mnie lepsze są tynki cementowe - ale to tylko moja osobista opinia

pozdrawiam

Sytuacja z kuchnia wyglada tak ze zalezy nam tylko na dobrze i funkcjonalnym projekcie bo wykonawce juz mam sprawdzonego.Dzwonilam do kilku studiow kuchennych i licza sobie od 300 do 500 zl za projekt....

To czemu wykonawca nie zrobi projektu? Do kogo będziesz miała pretensje jak nie będzie grało z wymiarami. Mając projekt masz nie tylko funkcjonalność ale i rozmieszczenie elektryki oraz wod-kan, żeby potem nie wyszło, że kontakt do lodówki wychodzi np. za cargo, nie mieści się piekarnik lub odejście wody spod zlewu wyjdzie za jakimiś szafkami gdzie nie można ich wcisnąć. Potem wykonawca kuchni zwali winę na projektanta kuchni... Ja tam bym nie ryzykował, bo sam z okazji modyfikacji szafki musiałem przesuwać wyżej kontakt do lodówki by wychodził w szafce, nie na środku między półkami.

Wykonawca nie jest rownoczesnie projektantem.Niestety...Facet jest sprawdzony tak samo mialam 10 lat temu projekt zrobila nam projektantka ze studia mebli kuchennych a stolarz kupil materialy i skrecil meble w/g projektu.Wszystko gralo zadnych niespodzianek nie bylo.Niestety studio juz nie istnieje stad moje poszukiwania.

Pozdrawiam grupę. :) Forum czytam od pewnego czasu. Przyszła pora by o cos zapytać. Czy może ktos oświecić mnie jakie moga byc koszty wykonania przyłącza wodnego w okolicach Dobrej? Długość ok 30 metrów od ulicy. Kostzy formalności mniej więcej znam, chodzi o wykonanie prac i materiały. Z góry dzięki.