Rob1972 24.08.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Słuchajcie bardzo potrzebuję*wiedzieć*ile wam poszło ton piasku (mułku) do zasypu? Podajcie proszę*też*powierzchnię domu i głębokość fundamentów pozdrawiam Pow.zabudowy 167m2 ,fundamenty 1,6 ,350 ton piasku zasypowego (500m3) ,tylko dzieciak był zadowolony z takiej ilosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 24.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam wieczorem, Mam pytanie: jak zabezpieczaliście/malowaliscie deski podbitkowe? 2 źródła podało mi 2 sposoby: 1. Od wewnatrz zaimpregnować impregnatem grzybo, plesnio, robalobójczym. Od zewnątrz 2x lakierobejcą. 2. Od wewnatrz 1 Drewnochronem - zaimpregnuje takze w wystarczajacy sposób, od zewnątrz 2x Drewnochronem - zaimpregnuje i pomaluje. Macie jakies inne rozwiązania lub podpowiedzi? u mnie lakierobejca 3V3 raz wewnątrz idwa razy zewnatrz /malowane przed montażem i drugi raz po montażu/ Dziekuję za informację! I jak - jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 24.08.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam wieczorem, Mam pytanie: jak zabezpieczaliście/malowaliscie deski podbitkowe? 2 źródła podało mi 2 sposoby: 1. Od wewnatrz zaimpregnować impregnatem grzybo, plesnio, robalobójczym. Od zewnątrz 2x lakierobejcą. 2. Od wewnatrz 1 Drewnochronem - zaimpregnuje takze w wystarczajacy sposób, od zewnątrz 2x Drewnochronem - zaimpregnuje i pomaluje. Macie jakies inne rozwiązania lub podpowiedzi? u mnie lakierobejca 3V3 raz wewnątrz idwa razy zewnatrz /malowane przed montażem i drugi raz po montażu/ Dziekuję za informację! I jak - jest OK? Witam U mnie tez lakierobejca 3V3 dwukrotnie z zewnetrznej strony, wewnetrznie dwukrotnie impregnat (nie pamietam nazwy). Na drugi raz wzielbym bezbarwny impregnat na strone wewnetrzna, gdyz przy malowaniu roche podcielko, ale nie jest to widoczne zbytnio. Ja bede wiedzial inni raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojes78 25.08.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich! Pytanie do osób budujących dom z sys. wentylacji nawiewowo-wywiewnej. Czy prawdą jest, że przy występowaniu o pozwolenie na budowę musi być już projekt takiego systemu ?? Podobno w przeciwnym razie są kłopoty z odbiorem przez kominiarza (budynek ma być wykonany zgodnie z projektem, czyli należało by wymurować również kominy wentylacyjne, jak dla went. grawitacyjnej co nie ma w tym przypadku sensu...)ma ktoś jakieś doświadczenie?? jaki koszt takiego projektu ?? z góry dzięki,rojes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 25.08.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich! Pytanie do osób budujących dom z sys. wentylacji nawiewowo-wywiewnej. Czy prawdą jest, że przy występowaniu o pozwolenie na budowę musi być już projekt takiego systemu ?? Podobno w przeciwnym razie są kłopoty z odbiorem przez kominiarza (budynek ma być wykonany zgodnie z projektem, czyli należało by wymurować również kominy wentylacyjne, jak dla went. grawitacyjnej co nie ma w tym przypadku sensu...) ma ktoś jakieś doświadczenie?? jaki koszt takiego projektu ?? z góry dzięki, rojes Mój kominiarz nie widział na oczy projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojes78 25.08.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Mój kominiarz nie widział na oczy projektu.... ok! nie widział, ale czy już go miałeś na etapie występowania po pozwolenie na budowę /mówimy o projekcie wentylacji mechanicznej , zakładam że właśnie taką posiadasz/ ? zwyczajnie nie chciałbym komplikować sobie sytuacji. rojes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 26.08.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 jaki koszt takiego projektu ?? z góry dzięki, rojes koszt to ok 1000 zł, ale firma instalacyjna często (nie zawsze, czasem zleca osobno projektantowi - u mnie tak było) robi to we własnym zakresie razem z wyceną instalacji i albo wyszczególnia w kalkulacji albo nie. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.08.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś może polecić architekta który zrobi mi adaptacje projektu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_(G2)/m46a5e795f1323Lista zmian:1. Likwidacja 1 okna w kuchni (boczne okno)2. Likwidacja 1 okna w sypialni (boczne okno)3. Przeniesienie kotłowni na tył garażu.4. Likwidacja balkonu od frontu. Wyciągnięcie sciany do końca lini balkonu. Dodanie jednego okna5. Likwidacja balkonu od tyłu. Dodanie dwóch okien.6. Likwidacja gabinetu na parterze.7. Likwidacja spiżarki8. Zmniejszenie tarasu.9. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek10. Zamiana dwóch bram garażowych na jedną dużą Czy orientujecie się jak może być koszt adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 26.08.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś może polecić architekta który zrobi mi adaptacje projektu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_(G2)/m46a5e795f1323 Lista zmian: 1. Likwidacja 1 okna w kuchni (boczne okno) 2. Likwidacja 1 okna w sypialni (boczne okno) 3. Przeniesienie kotłowni na tył garażu. 4. Likwidacja balkonu od frontu. Wyciągnięcie sciany do końca lini balkonu. Dodanie jednego okna 5. Likwidacja balkonu od tyłu. Dodanie dwóch okien. 6. Likwidacja gabinetu na parterze. 7. Likwidacja spiżarki 8. Zmniejszenie tarasu. 9. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek 10. Zamiana dwóch bram garażowych na jedną dużą Czy orientujecie się jak może być koszt adaptacji? Witam, aLien01 - poszło na prv. Wydaje się, że zmiany nie są zbyt duże i powinny być zrealizowane w ramach podstawowej adaptacji projektu-mam na myśli, że bez extra wydatków... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 26.08.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Czy ktoś się orientuje gdzie można zrobić i za ile ekspertyzę kominiarską (okolice Kobylanki)? Okazuje się, że jest to potrzebne do wyboru wkładu kominkowego (dł. komina), a później także przy oddaniu domu do użytkowania. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychob 26.08.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Właśnie kończę stan surowy w Rurzycy pod Goleniowem. Jeżeli ktoś potrzebuję solidnej i pewnej i przystępnej cenowo ekipy, to służę namiarami i ewentualnym obejrzeniem budowy. ewentualne zapytania proszę kierować na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MTBTREK 26.08.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Właśnie kończę stan surowy w Rurzycy pod Goleniowem. Jeżeli ktoś potrzebuję solidnej i pewnej i przystępnej cenowo ekipy, to służę namiarami i ewentualnym obejrzeniem budowy. ewentualne zapytania proszę kierować na priv. Ja bedę zaczynał późna jesienią ( jak pogoda pozwoli), więc jak najbardziej poproszę o namiary. Jestem tuz przez rozpisaniem konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.08.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś może polecić architekta który zrobi mi adaptacje projektu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_(G2)/m46a5e795f1323 Lista zmian: 1. Likwidacja 1 okna w kuchni (boczne okno) 2. Likwidacja 1 okna w sypialni (boczne okno) 3. Przeniesienie kotłowni na tył garażu. 4. Likwidacja balkonu od frontu. Wyciągnięcie sciany do końca lini balkonu. Dodanie jednego okna 5. Likwidacja balkonu od tyłu. Dodanie dwóch okien. 6. Likwidacja gabinetu na parterze. 7. Likwidacja spiżarki 8. Zmniejszenie tarasu. 9. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek 10. Zamiana dwóch bram garażowych na jedną dużą Czy orientujecie się jak może być koszt adaptacji? Dostałem pierwszą wycenę 6000zł netto za całość daje tylko projekt a otrzymuje pozwolenie na budowę. Co o tej kwocie sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 26.08.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 my płaciliśmy prawie 8.000zł za kompleksową usługe adaptacji zakupionego projektu z naszymi zmiankami oraz z branżystami (geodetą, geologiem, konstruktorem, sanitarką). Pani architekt zajęła się wszystkim (umowami z eneą, gazownią,wodociągami). My tylko złożyliśmy dokumenty do Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychob 26.08.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Właśnie kończę stan surowy w Rurzycy pod Goleniowem. Jeżeli ktoś potrzebuję solidnej i pewnej i przystępnej cenowo ekipy, to służę namiarami i ewentualnym obejrzeniem budowy. ewentualne zapytania proszę kierować na priv. Ja bedę zaczynał późna jesienią ( jak pogoda pozwoli), więc jak najbardziej poproszę o namiary. Jestem tuz przez rozpisaniem konkursu. Zbigniew Kaschuba -663 105948 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 26.08.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś może polecić architekta który zrobi mi adaptacje projektu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_(G2)/m46a5e795f1323 Lista zmian: 1. Likwidacja 1 okna w kuchni (boczne okno) 2. Likwidacja 1 okna w sypialni (boczne okno) 3. Przeniesienie kotłowni na tył garażu. 4. Likwidacja balkonu od frontu. Wyciągnięcie sciany do końca lini balkonu. Dodanie jednego okna 5. Likwidacja balkonu od tyłu. Dodanie dwóch okien. 6. Likwidacja gabinetu na parterze. 7. Likwidacja spiżarki 8. Zmniejszenie tarasu. 9. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek 10. Zamiana dwóch bram garażowych na jedną dużą Czy orientujecie się jak może być koszt adaptacji? Dostałem pierwszą wycenę 6000zł netto za całość daje tylko projekt a otrzymuje pozwolenie na budowę. Co o tej kwocie sądzicie? Ja tyle zapłaciłem za taką usługę w 2006 roku.... Doooobra cena, zwłaszcza, że nie musisz łazić od urzędu, do urzędu... To jest warte każdych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 26.08.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam grupe szczecińska Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 26.08.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam grupe szczecińska Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę http://szkoly.szczecin.pl/ranking PS. a jak będzie 14km?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 26.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam grupe szczecińska Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę http://szkoly.szczecin.pl/ranking PS. a jak będzie 14km?... ee, chyba tez dobrze nie wiem tylko kiedy zaczyna sie ta magiczna granica...daleko Dziekuje pięnie za linka. zaraz popatzre za szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miros5 26.08.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam, Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się przywitać. Budujemy domek na Warszewie i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami, jak i popytam.... Na początek mam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować? Szukam wykonawcy ( solidnego) pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts