Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się przywitać. Budujemy domek na Warszewie i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami, jak i popytam.... :) Na początek mam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować? Szukam wykonawcy ( solidnego) pozdrawiam Mirek

o, jak budujesz na Warszewie, to moze wiesz, czy sa jakies działki do sprzedazy?najchetniej ladnie połozone :p

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się przywitać. Budujemy domek na Warszewie i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami, jak i popytam.... :) Na początek mam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować? Szukam wykonawcy ( solidnego) pozdrawiam Mirek

Cześć Mirek!

witamy, witamy.... :D Ja też szukam wykonawcy. Walczak odpadł. Katastrofa z podejściem do klienta.

A.

Witam grupe szczecińska :D Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac :lol: :lol: :lol: Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy :evil: Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę

Witam również.

w rankingu (a w zasadzie w zestawieniu wszystkich szkół są tylko szczecińskie) proponuję sprawdzić też w innych gminach... Dobra Szczecińska, Kołbaskowo... To są może tzw. wiejskie szkoły, ale coraz częściej gromadzą uczniów z nowopowstałych domów byłych "blokowiczów" :wink:

A.

Witam w tą pochmurną środę....

Ja mam pytanie o piece co jakie macie lub będziecie mieli... czy zadowoleni jesteście z obsługi, serwisu no i samego pieca.

proszę o opinie :) :)

A.

Podłączam się do pytania, bo zdecydować się nie możemy, zwykły, z zamkniętą komorą czy kondensacyjny? Dedietrich, Vailant czy coś innego? Pozdrawiamy i prosimy o opinie :)

Ja mam pytanie o piece co jakie macie lub będziecie mieli... czy zadowoleni jesteście z obsługi, serwisu no i samego pieca.

A.

Podłączam się do pytania, bo zdecydować się nie możemy, zwykły, z zamkniętą komorą czy kondensacyjny? Dedietrich, Vailant czy coś innego? Pozdrawiamy i prosimy o opinie :)

Ja mam Immergaz kondens sprzężony z kominkiem z płaszczem... Jest fajnie :)

A.

Wszystko zależy od Wszych potrzeb, czy podłogówka czy nie, ile osób mieszka, ile łazienek itd.., ja osobiście mam kondensa Sauniera Duvala od 6 misięcy i jest wszystko ok, bardzo cichy - gdyby nie lampka to by nie było wiadomo, że się włączył :wink:

Witam grupe szczecińska :D Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac :lol: :lol: :lol: Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy :evil: Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę

Witam również.

w rankingu (a w zasadzie w zestawieniu wszystkich szkół są tylko szczecińskie) proponuję sprawdzić też w innych gminach... Dobra Szczecińska, Kołbaskowo... To są może tzw. wiejskie szkoły, ale coraz częściej gromadzą uczniów z nowopowstałych domów byłych "blokowiczów" :wink:

A.

No tu kolorowo nie jest. Szkoly okoliczne sa na szarym koncu. Ta w dobrej to tak na oko ostatnia chyba w calej dlugiej liscie z zachodniopomorskiego :) Opieram sie na testach 6-klasisty z ostatnich lat.

A.

Ja mam Immergaz kondens sprzężony z kominkiem z płaszczem... Jest fajnie :)

U mnie z tym tematem jeszcze daleko, ale orientowalem sie wczesniej i najlepiej (czytaj najekonomiczniej) wychodzi piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oczywiscie do tego smailo moze byc kominek z plaszczem i solary.

Fantom

Witam

Czy ktoś może polecić architekta który zrobi mi adaptacje projektu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_(G2)/m46a5e795f1323

Lista zmian:

1. Likwidacja 1 okna w kuchni (boczne okno)

2. Likwidacja 1 okna w sypialni (boczne okno)

3. Przeniesienie kotłowni na tył garażu.

4. Likwidacja balkonu od frontu. Wyciągnięcie sciany do końca lini balkonu. Dodanie jednego okna

5. Likwidacja balkonu od tyłu. Dodanie dwóch okien.

6. Likwidacja gabinetu na parterze.

7. Likwidacja spiżarki

8. Zmniejszenie tarasu.

9. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek

10. Zamiana dwóch bram garażowych na jedną dużą

Czy orientujecie się jak może być koszt adaptacji?

Dostałem pierwszą wycenę 6000zł netto za całość daje tylko projekt a otrzymuje pozwolenie na budowę. Co o tej kwocie sądzicie?

Ja tyle zapłaciłem za taką usługę w 2006 roku.... Doooobra cena, zwłaszcza, że nie musisz łazić od urzędu, do urzędu... :) To jest warte każdych pieniędzy :)

Ja zaplacilem 6500 zl (mozna powiedziec ze brutto bo nie placilem vatu). I w cenie mialem nawet zakup projektu gotowego do adaptacji. Mysle wiec, ze taniej to juz chyba nikt nie znajdzie :)

Fantom

Witam

Co musze zrobic aby moc odpalic prad budowlany ? Mam przy dzialce szafke ZK. Papiery z energetyki tez juz mam. Mam rozumiec, ze mam isc podpisac umowe a potem wykonac przylacze z jakims tymczasowym licznikiem i rozdzielnia (+ schematy jednokreskowe i inne papiery), a potem zglosic to do odbioru w energetyce i wlacza mi to ?

Fantom

A.

Wiesz, tylko ze niestety jak ktos napisał nizej, te szkoły ciagna sie na szarym koncu. Ja Mieszkam pod Gdynia i tutejsza szkoła w Koleczkowie ma najgorsze wyniki. Wozimy dzieci do Sopotu, ale jest to naprawde uciazliwe :( Małe szkoły maja klimat,a le wyników niestety nie, a teraz wszedzie testy, do gimnazjum,liceum, nie to co za naszych czasów :p

w większości pomieszczeń podłogówkę i myśle o piecu Viessmanna Vitodens 222-W ze sterownikiem Vitotronic-200.
Uwagi na szybko po 2 latach uzytkowania. Mam wyzej wymieniony piec i...ogólnie nie jestem zadowolona. Mam podłogówki i rozprowadzenie z kominka. Pogodówka ma pomagac sterowac piecem, a u mnie przeszkadza. Np mam napalone w kominku, w domu 25 C a odpala sie piec, pytam w serwisie dlaczego ( STEROWANIE USTAWIONE NA 20 C)I nikt nie wie, opowiadaja o jakis krzywych grzewczych temperaturze na zewnatrz itd. Zla jestem, bo jak pale kominikiem, to wolałabym nie tracic gazu, a to nic nie daje. Piec grzeje tez. Byli wszyscy mozliwi serwisani i .......nic nie moga poradzic, piec za madry :evil: tzn ma za duzo elektroniki i swojego liczenia, naktóre nie maja wpływu. Kolejna rzecz zasobnik. Podobno miał wystarczyc, a w połowie wanny, woda zimna :cry: dzwonie, pytan, przyjedza Pan z serwisu i mówi, ze woda do wanny ma leciec małym strumyczkiem. Pokazał jakim :lol: bo inaczej znowu jakies przepływy. U mnie jak tym małym strumyczkiem nakapie, to juz jest zimna. Mam wanne i z niej nie korzystam praktycznie, bo mnie szlag trafia. A i takie przemyslenia odnosnie podłogówki, mam i nie uzywam :lol: w nastepnym domu nie robie. Przereklamowana sprawa, no al etrzeba bylo na własnej skórze sie pzrekonac

Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli.

Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot :D

Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć :lol:

A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później.

Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? :oops:

A.

Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli.

Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot :D

Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć :lol:

A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później.

Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? :oops:

A.

AAA, to niestety nie pomoge, bo mi robiła firma z 3 miastai

Witam również.

A.

No tu kolorowo nie jest. Szkoly okoliczne sa na szarym koncu. Ta w dobrej to tak na oko ostatnia chyba w calej dlugiej liscie z zachodniopomorskiego :) Opieram sie na testach 6-klasisty z ostatnich lat.

W Wołczkowie szkoły nie ma - dzieci jeżdżą do Dobrej albo na Bezrzecze, choć szkoła na Bezrzeczu rewelacyjna nie jest - co prawda kameralna, ale poziom chyba nie specjalny - absolwenci rzadko dostają się do dobrych gimnazjów.

Sporo dzieci z Dobrej i Wołczkowa chodzi do SP 48 na Czorsztyńskiej (Pogodno), bo jest dogodny dojazd PKS. Akurat do tej szkoły chodził również mój syn i mogę ją polecić - szkoła co prawda duża, ale dzieci raczej dopilnowane, kadra, szkolny pedagog i dyrekcja - zaangażowane (z paroma wyjątkami - jak wszędzie), poziom nauczania wysoki - teraz chyba wprowadzili nauczanie dwujęzyczne, szeroka oferta zajęć pozalekcyjnych i świetlica.

Podobno ze szkół w okolicznych gminach niezła jest w Pilchowie, nie wiem jak w Tanowie, w którym obecnie mieszkam, poza tym, że jest bardzo ładna i zadbana. Ale się dowiem, bo za rok moja córka idzie do 1 klasy.

Do centrum miasta z Tanowa ciut dalej (15km), niż np. z Mierzyna za to jaka piękna okolica! :D Ale jak kto woli - jeden ceni w pobliżu las, drugi hipermarket

8) . Na trasie Police-Głębokie jeździ przez Tanowo i Pilchowo miejski autobus, widziałam też sporo ogłoszeń o sprzedaży działek.

Witam również.

A.

W Wołczkowie szkoły nie ma - dzieci jeżdżą do Dobrej albo na Bezrzecze, choć szkoła na Bezrzeczu rewelacyjna nie jest - co prawda kameralna, ale poziom chyba nie specjalny - absolwenci rzadko dostają się do dobrych gimnazjów.

Sporo dzieci z Dobrej i Wołczkowa chodzi do SP 48 na Czorsztyńskiej (Pogodno), bo jest dogodny dojazd PKS. Akurat do tej szkoły chodził również mój syn i mogę ją polecić - szkoła co prawda duża, ale dzieci raczej dopilnowane, kadra, szkolny pedagog i dyrekcja - zaangażowane (z paroma wyjątkami - jak wszędzie), poziom nauczania wysoki - teraz chyba wprowadzili nauczanie dwujęzyczne, szeroka oferta zajęć pozalekcyjnych i świetlica.

Podobno ze szkół w okolicznych gminach niezła jest w Pilchowie, nie wiem jak w Tanowie, w którym obecnie mieszkam, poza tym, że jest bardzo ładna i zadbana. Ale się dowiem, bo za rok moja córka idzie do 1 klasy.

Do centrum miasta z Tanowa ciut dalej (15km), niż np. z Mierzyna za to jaka piękna okolica! :D Ale jak kto woli - jeden ceni w pobliżu las, drugi hipermarket

8) . Na trasie Police-Głębokie jeździ przez Tanowo i Pilchowo miejski autobus, widziałam też sporo ogłoszeń o sprzedaży działek.

Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej :)

Fantom

Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej :)

Fantom

O tej szkole też myślałam, czy Twoje dzieci tam już chodzą? Jeśli tak, to ciekawa jestem opinii - może być na priv. I jak to ma być z jej uspołecznieniem?