q-bis 30.10.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witaj Oczywiscie że robiłam i własnie dla tego mój dom usytuowany jet jak najblizej prawej strony działki, tam ziemia jest całkiem całkiem, ale niestety wykusz wchodzi na ten kiepski grunt. Wiem, że całam Graniczna po prawej stronie (jadać od gminy w strone Lubieszyna) jest ma kiepski grunt, i u mnie sąsiedzi też mają same torfy, nam sie udało dom będzie stał na tym dobrym gruncie ale z lewej jego strony lepiej było by wykonać drenaż. Nie znam sie na tym ale można go chyba odprowadzić do tego samego zbiornika co potem deszczówwka. Mi mój wykonawca wyliczył że to jakieś 30 m. Nie wiem tylko ile to moze kosztować. Można. Ja mam dwa zbiorniki na deszczówkę ok 9m3 z kręgów betonowych, do tego odprowadzenie deszczówki z rynien do zbiorników ale rurą bez otworów drenażowych oraz wyprowadzoną ze zbiorników ok 15m rurę drenażową, której zadaniem jest odbiór nadmiaru wody ze zbiorników i rozsączenie jej na terenie (pod trawnikiem). Koszt całości to ok. 7 tys. Mam do tego pompę i korzystałem z deszczówki od maja do września, - wody nie zabrakło. Sąsiad ma trochę inaczej-on od razu z rynien ma rury drenażowe wokół domu - tam rozsącza się deszczówka a co zostanie do do zbiornika 3,5 m3 , też z przelewem i rozsączeniem w wypadku dużych opadów, niestety nie znam ceny. Nie mamy drenażu jako takiego - u nas nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 30.10.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witaj Oczywiscie że robiłam i własnie dla tego mój dom usytuowany jet jak najblizej prawej strony działki, tam ziemia jest całkiem całkiem, ale niestety wykusz wchodzi na ten kiepski grunt. Wiem, że całam Graniczna po prawej stronie (jadać od gminy w strone Lubieszyna) jest ma kiepski grunt, i u mnie sąsiedzi też mają same torfy, nam sie udało dom będzie stał na tym dobrym gruncie ale z lewej jego strony lepiej było by wykonać drenaż. Nie znam sie na tym ale można go chyba odprowadzić do tego samego zbiornika co potem deszczówwka. Mi mój wykonawca wyliczył że to jakieś 30 m. Nie wiem tylko ile to moze kosztować. Można. Ja mam dwa zbiorniki na deszczówkę ok 9m3 z kręgów betonowych, do tego odprowadzenie deszczówki z rynien do zbiorników ale rurą bez otworów drenażowych oraz wyprowadzoną ze zbiorników ok 15m rurę drenażową, której zadaniem jest odbiór nadmiaru wody ze zbiorników i rozsączenie jej na terenie (pod trawnikiem). Koszt całości to ok. 7 tys. Mam do tego pompę i korzystałem z deszczówki od maja do września, - wody nie zabrakło. Sąsiad ma trochę inaczej-on od razu z rynien ma rury drenażowe wokół domu - tam rozsącza się deszczówka a co zostanie do do zbiornika 3,5 m3 , też z przelewem i rozsączeniem w wypadku dużych opadów, niestety nie znam ceny. Nie mamy drenażu jako takiego - u nas nie ma takiej potrzeby. My w projekcie mamy zaplanowaną studnię chłonną, ale chyba kręgi wychodzą taniej i też zamierzamy korzystać z tej wody do podlewania ogródka nie wiem jeszcze jak to będzie rozplanowane ale chyba mam jeszcze czas a ten drenaż wolę zrobić może też tak pomyśleć żeby trawniczek się podlewał. Jeśli mogę nieśmiałao zapytać to moze kiedyś podejdę i zobacze jak to wygląda u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.10.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Widzę, że rozmowa toczy się akurat na temat który właśnie mnie interesuje. Czy możecie polecić jakąś firmę w okolicach Szczecina która może wykonać mi studnie chłonną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.10.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ... My w projekcie mamy zaplanowaną studnię chłonną, ale chyba kręgi wychodzą taniej i też zamierzamy korzystać z tej wody do podlewania ogródka nie wiem jeszcze jak to będzie rozplanowane ale chyba mam jeszcze czas a ten drenaż wolę zrobić może też tak pomyśleć żeby trawniczek się podlewał. Jeśli mogę nieśmiałao zapytać to moze kiedyś podejdę i zobacze jak to wygląda u Was. Zapraszam. Pamiętaj tylko o tym, żeby zbudowany system odprowadzania deszczówki był zgodny z tym zawartym w projekcie, bo jeśli nie to mogą pojawić się problemy przy odbiorze i dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 30.10.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 No o to to niech już martwi sie mój wykonawca, jak na razie to tfu tfu nie narzekam. Ale jeśli mozna to pewnie któregoś dnia skorzystam z zaproszenia (a właściwie wproszenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Widzę, że rozmowa toczy się akurat na temat który właśnie mnie interesuje. Czy możecie polecić jakąś firmę w okolicach Szczecina która może wykonać mi studnie chłonną? Ja robiłem to siłami majstra od SSZ, (był podwykonawcą mojego wykonawcy) i pod nadzorem kierbuda. Mogę dać na niego namiary (majstra) ale zastrzegam, że trzeba go pilnować jeśli chodzi o terminy. To w sumie prosta robota-koparka i położenie wszystkiego zgodnie z projektem ... no tak, jak wszystko co już się zrobiło... Ale jeśli chcesz tylko chłonną to naprawdę wystarczy wykop i zasypanie go żwirem, piaskiem i już masz. Moja "studnia chłonna" w postaci 15m rury drenażowej nawet tego nie wymagała, bo akurat w miejscu jej posadowienia miałem świetny piasek-taki bonus od ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 30.10.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Witam, Ja tez bede tynki robil w listopadzie,ja myslalem o piecu gazowym zasilanym butla. Do tej kozy czesto trzeba dokladac drewno? a w nocy czym bedziesz grzal? Zreszta nie wiem czy warto grzac, kolega w zeszlym roku o tej porze robil tynki i wiosna dopiero zaczal grzac, wilgoci na razie nie ma, a juz mieszka w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 30.10.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Witam, Ja tez bede tynki robil w listopadzie,ja myslalem o piecu gazowym zasilanym butla. Do tej kozy czesto trzeba dokladac drewno? a w nocy czym bedziesz grzal? Zreszta nie wiem czy warto grzac, kolega w zeszlym roku o tej porze robil tynki i wiosna dopiero zaczal grzac, wilgoci na razie nie ma, a juz mieszka w domku. Ja chcialem wstawic koze, wlasnie koncze tynki, ale wykonawca stwierdzil, ze jesli nie bede sie wprowadzal szybko a nie mam takiego zamiaru to lepiej nie ogrzewac tego, nie schnie wolno ale rowno. Troche mnie to zdziwilo wiec popytalem i wszyscy inni wykonawcy to potwierdzili - lepiej nie dogrzewac tylko poczekac az samo wyschnie. Kolejna niespodzianka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Witam, Ja tez bede tynki robil w listopadzie,ja myslalem o piecu gazowym zasilanym butla. Do tej kozy czesto trzeba dokladac drewno? a w nocy czym bedziesz grzal? Zreszta nie wiem czy warto grzac, kolega w zeszlym roku o tej porze robil tynki i wiosna dopiero zaczal grzac, wilgoci na razie nie ma, a juz mieszka w domku. Ja chcialem wstawic koze, wlasnie koncze tynki, ale wykonawca stwierdzil, ze jesli nie bede sie wprowadzal szybko a nie mam takiego zamiaru to lepiej nie ogrzewac tego, nie schnie wolno ale rowno. Troche mnie to zdziwilo wiec popytalem i wszyscy inni wykonawcy to potwierdzili - lepiej nie dogrzewac tylko poczekac az samo wyschnie. Kolejna niespodzianka... Ja zamierzam wprowadzić się na lato 2010 wiec to co piszecie ma sens. Myślałem jeszcze aby kupić farelkę przemysłową 3kW i grzać w dzień ale teraz to się zastanawiam co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 30.10.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Ostatnio byly posty o drodze Lubieszyn-Dobra wiec informuje, ze wg informacji z UW to ta droga zdobyla dofinansowanie wiec jest szansa iz w nastepnym roku zostanie przebudowana.http://www.szczecin.uw.gov.pl/NPPDL/NPPDL%2020092010/drogi%20powiatowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 31.10.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Mogę Ci pożyć ponieważ będą jej potrzebował dopiero w przyszłym roku. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 dostaliśmy wycenę ,,budowy'' domu... 1200 zł za m2 SSO z materiałami... także w sumie nie wiem ile robocizna, a ile materiały... ''zgłupieliśmy'' z małzonkiem... ja lacznie mam ponad 200 m2 (Z garazem) a koszt SSZ (bez polaciowek) to jakies 1100 zl/m2 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 31.10.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Ostatnio byly posty o drodze Lubieszyn-Dobra wiec informuje, ze wg informacji z UW to ta droga zdobyla dofinansowanie wiec jest szansa iz w nastepnym roku zostanie przebudowana. http://www.szczecin.uw.gov.pl/NPPDL/NPPDL%2020092010/drogi%20powiatowe.pdf Dokładnie były takie posty. To super w tym czy przyszłym roku ważne aby cos z tą drogą zrobili. Pozdrawia Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aranaszek 01.11.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam forumowiczów. Mam prośbę odnośnie kontaktów do ludzi zajmujących się wykańczaniem wnętrz. Pod koniec listopada odbieram mieszkanie i byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Państwa posiadał jakiś kontakt do osób zajmujących się glazurą oraz gładzeniem. Nie ukrywam, że zależy mi na w miarę solidnej osobie i także na rozsądnej cenie. Za wszelką pomoc byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatran 01.11.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Witam, Ja tez bede tynki robil w listopadzie,ja myslalem o piecu gazowym zasilanym butla. Do tej kozy czesto trzeba dokladac drewno? a w nocy czym bedziesz grzal? Zreszta nie wiem czy warto grzac, kolega w zeszlym roku o tej porze robil tynki i wiosna dopiero zaczal grzac, wilgoci na razie nie ma, a juz mieszka w domku. Piec z butlą raczej odradzam, daje ciepło ale spalany gaz daje też dużo wilgoci i chyba nie zda to egzaminu (tzn koszty/efekt) - przynajmniej jest tak ze zwykłymi promiennikami na butlę. Więc albo koza albo utrzymanie takiej temperatury aby nie wszedł mróz na wilgotne jeszcze tynki. Ważne też by nie kłaść ich w za niskiej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREX4 01.11.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam wszystkich i pozdrawiam!Jestem na etapie poszukiwania wykonawcy więźby dachowej, jeżeli macie jakiś sprawdzony tartak , proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 01.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam Czy ma ktoś może kozę budowlaną na zbyci. Będę robił tynki pod koniec listopada i muszę czymś grzać Witam, Ja tez bede tynki robil w listopadzie,ja myslalem o piecu gazowym zasilanym butla. Do tej kozy czesto trzeba dokladac drewno? a w nocy czym bedziesz grzal? Zreszta nie wiem czy warto grzac, kolega w zeszlym roku o tej porze robil tynki i wiosna dopiero zaczal grzac, wilgoci na razie nie ma, a juz mieszka w domku. Piec z butlą raczej odradzam, daje ciepło ale spalany gaz daje też dużo wilgoci i chyba nie zda to egzaminu (tzn koszty/efekt) - przynajmniej jest tak ze zwykłymi promiennikami na butlę. Więc albo koza albo utrzymanie takiej temperatury aby nie wszedł mróz na wilgotne jeszcze tynki. Ważne też by nie kłaść ich w za niskiej temperaturze. zdecydowanie koza. tylko nie gola tzn. bez wyciagania wkladu szamotowego. paliwo dozowac nie wiecej jak do wysokosci szamotu, bedzie dzieki temu trwalsza. i czesto przegladac rury spalinowe. a! nie podlaczajcie jej do kominow wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.11.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam Planuje u siebie założyć przydomową oczyszczalnię ścieków jednak nie wiem na jaką się zdecydować (biologiczną czy ekologiczną). Czy możecie jakąś oczyszczalnie polecić? Osobiście w sobotę spotkałem się z jednym przedstawicielem który oferuje oczyszczalnie firmy EKO-POL http://oczyszczalnia.net/view_document/Oczyszczalnie-ekologiczne_8Ktoś ma ją może u siebie ewentualnie jakąś inną dobrze działającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 zdecydowanie koza. tylko nie gola tzn. bez wyciagania wkladu szamotowego. paliwo dozowac nie wiecej jak do wysokosci szamotu, bedzie dzieki temu trwalsza. i czesto przegladac rury spalinowe. a! nie podlaczajcie jej do kominow wentylacyjnych. Czemu ? to co sie tam odlozy bedzie potem "przeszkadzac" ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts