tomcat79 17.12.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam mam dwa pytanka: jak sądzicie czy w takich warunkach atmosferycznych można wylewać beton (chodzi o mur oporowy) ? czy macie swoje dzinniki budów, czy też mają je Wasi kierownicy? pzdr Bartek na taka pogode do betonu powinno sie dodawac "antymrozowe" dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 17.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam mam dwa pytanka: jak sądzicie czy w takich warunkach atmosferycznych można wylewać beton (chodzi o mur oporowy) ? czy macie swoje dzinniki budów, czy też mają je Wasi kierownicy? pzdr Bartek 1. http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091207/DOM/806246319 - do poczytania w temacie wylewania betonu 2. zgodnie z przepisami dziennik budowy powinien znajdować się na terenie budowy, wpisy do niego mogą dokonywać: inwestor, inspektor nadzoru inwestorskiego, projektant, kierownik budowy, kierownik robót budowlanych, osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie a odpowiedzialność za dziennik ponosi kierownik budowy - tyle teoria, a w praktyce jakoś tego nie widzę, żeby dało się taki dziennik na budowie długo upilnować, więc z reguły ma go kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A l e k 17.12.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam Grupę. W kwesti praktycznej miejsca pobytu dziennika budowy. Pamietaj, ze kierownik to tylko funkcja osoby, ktora moze w trakcie jej trwania zostac zmieniona. Z tego co wiem to zdarza sie dosc często. Moj dziennik budowy jest u mnie. Na wpisy umawiam sie z kiebudem. W razie problemow dziennik nie jest karta przetargowa, a odtworzyc go w razie czego chyba nie jest latwo. Pozdrawiam Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 17.12.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Właśnie jestem w trakcie kładzenia gwc, osobiście. Perm piszesz, że 1,5 m mini koparka i myk. Otóż jest kilka problemów. Przede wszystkim utrzymanie spadku 2%, a taki jest zalecany, to na 50 m, masz różnicę między najwyższym a najniższym punktem 1m. A to w praktyce daje wykop od 1,5 m do 2,5 m. Życzę szczęścia żeby wejść do takiego wykopu zrobionego minikoparką, bez wielkiego ryzyka zasypania, zresztą nie wiem czy w ogóle taka koparka wykopie na taka głębokość. Przynajmniej u mnie jest piasek, i z jednej strony to dobrze, ale z drugiej obsypuje się. Im głębiej tym większa szerokość u góry. Wziąłem dużą koparę i teraz mam na działce niezły sajgon. Oczywiście to wszystko, kiedy nie ma się profesjonalnych zabezpieczeń, a te pewnie trochę kosztują. Może przy innym gruncie jest inaczej. To tak parę słów na ten temat. Tak mądrzejsi radzili . Jak piasek to chyba faktycznie tylko normalna kopara i poligon sie robi. Myślę że u siebie początek wkopię tak maksymalnie na metr, koniec 1.5 - 2 m. U nas głębokość przemarzania to zdaje się 80 cm więc chyba bedzie dobrze. Tak z ciekawości, jakie rurki dajesz? I ile? Ja u siebie w zacząłem od 1,2 m, ale akurat w miejscu gdzie mam mieć czerpnię ma być najniższy punkt ze studzienką, a teren mi się podnosi, także na dole w dół, u góry do góry, no to mi się zrobiło przeszło 2 m. W sumie mam 45 m rur wokół budynku, w kształcie litery C. Zakręty pod kątem 45 st. z trzymetrową rurą pomiędzy dwoma kolankami, dla zmniejszenia oporów. Rury REHAU, co tu ukrywać niestety drogie . No wlasnie - ijaki koszt samego GWC na tych rurach ? Fantom Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.12.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witaj Szczukot. Bedziemy budować na ul. Przytulnej. wjazd koło restauracji Pod Aniołami, albo wzdłuż szeregowców od granicznej. To witam ewentualnego Sąsiada (okolice szeregowca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. ILE??? 7 tyś za kawałek rury? Za to można reku kupić. Chyba nieźle zarabiasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. ILE??? 7 tyś za kawałek rury? Za to można reku kupić. Chyba nieźle zarabiasz . No dokaldnie. A glikolowoka podobno cos kolo 12 tys - czekam na wycene. co do reku to tez przeciez przesada - 7 tys ? Zobacz co jest w srodku - kawalek blachy i dwa wentylatorki Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam Wszystkich . Widze ze rekuperatory na tapecie .Ja mam prosty polski tywent .Dziala dobrze umieszczony jest na podaszu i ma proste sterowanie ktore umiescilam w lazience na parterze . GWC nie robilam ale jestem ciekawa czywarto . macie jakies dobre namiary na ogrodzenia kute Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No to zupełnie nie rozumiem po co inwestować w drogie rozwiązania. Rura z pomarańczowego PCV sprawdzi się równie dobrze za jakiś 1000 - 1500 zet. Rury Rehau moim zdaniem dają złudne poczucie bezpieczeństwa, srebro zabija drobnoustroje które mają z nim kontakt. Jak się zrobi kałuża i coś w niej zamieszka to kontaktu ze srebrem mieć nie będzie, podobnie to co osiedli się na jakiś zanieczyszczeniach. Glikolowe za 12 tyś + drugie tyle za całą instalację WM z reku. Do tego pompka pobierająca prąd. Chyba nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No dokaldnie. co do reku to tez przeciez przesada - 7 tys ? Zobacz co jest w srodku - kawalek blachy i dwa wentylatorki Przesada ale konkurencji brak Samemu jednak raczej nie zrobisz a GWC jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No to zupełnie nie rozumiem po co inwestować w drogie rozwiązania. Rura z pomarańczowego PCV sprawdzi się równie dobrze za jakiś 1000 - 1500 zet. Rury Rehau moim zdaniem dają złudne poczucie bezpieczeństwa, srebro zabija drobnoustroje które mają z nim kontakt. Jak się zrobi kałuża i coś w niej zamieszka to kontaktu ze srebrem mieć nie będzie, podobnie to co osiedli się na jakiś zanieczyszczeniach. Glikolowe za 12 tyś + drugie tyle za całą instalację WM z reku. Do tego pompka pobierająca prąd. Chyba nie warto. Juz to sobie liczylem na wiele sposobow. Wartosciowo - nie warto. Pod katem uzytkowania (komfort, grzanie, klima itp) - warto. Na razie jestem na 60%, ze zrobie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 18.12.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 czy ktoś z Państwa korzystał z usług Biura Projektów "PROJEKT" Sp. z o.o. z Ku Słońcu proszę o opinię [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Juz to sobie liczylem na wiele sposobow. Wartosciowo - nie warto. Pod katem uzytkowania (komfort, grzanie, klima itp) - warto. Na razie jestem na 60%, ze zrobie. Są rzeczy których nie da się przeliczyć na pieniądze. Do nich należy zadowolenie jak i święty spokój. Jak cię stać to rób. Gdybym nie musiał liczyć pieniędzy z kredytu tez bym sobie zafundował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Juz to sobie liczylem na wiele sposobow. Wartosciowo - nie warto. Pod katem uzytkowania (komfort, grzanie, klima itp) - warto. Na razie jestem na 60%, ze zrobie. Są rzeczy których nie da się przeliczyć na pieniądze. Do nich należy zadowolenie jak i święty spokój. Jak cię stać to rób. Gdybym nie musiał liczyć pieniędzy z kredytu tez bym sobie zafundował. Hehe. Jakby mnie bylo stac to bym zrobil na 100%. Na razie zastanawiam sie nad tym, aby polozyc rury w domu i waz na glikol w ziemi. A za jakis czas zobaczy sie i sie dostawi najpierw reku a potem GWC. Czyli jakby 3 etapy, z czego pierwszy chyba najtanszy. Fantom ps. Ciekawostka/plotka odnosnie reku z gwc rurowa : zlodzieje moga psiknac gaz do czerpni i .... cala nocka ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Fantom ps. Ciekawostka/plotka odnosnie reku z gwc rurowa : zlodzieje moga psiknac gaz do czerpni i .... cala nocka ich Dlatego trzeba to zamaskować. Np bałwanek będzie dobry, tylko co na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joniec11 18.12.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 a tak te solary to nie do centralnego tylko do ogrzewania wody urzytkowej, a jak myslicie 130zl od punktu to duzo czy malo(cena za normalne grzejniki)200zl za kazdą pętlę podlogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 18.12.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Czolem Troche nam slupki pospadaly. W zwiazku z tym mam pytanie do uzytkownikow podlogowki: jak w tych temperaturach czujecie sie z tym ogrzewaniem? Nie brakuje Wam grzejnikow? Piece wyrabiaja? Wlasnie podchodze do hydrauliki i zastanawiam sie czy nie podprowadzic podlaczen na wszelki wypadek pod grzejniki...Wiem ze to osiemdziesiaty szosty raz ruszany watek ale chodzi mi o takie refleksje na goraco...(albo na zimno ) A z ostatnich gieldowych notowan: - regipsy i ocieplenie (18 + 10 cm welny na stelazu) 45-92(!!!) PLN/m2 za robocizne z flizelina, szpachlowaniem, malowaniem na bialo. BTW czy welne w krokiew dawaliscie na rowno czy zostawialiscie miejsce? - posadzka 2x100 m2, stryropian 7 + 3, dysperbity i papa podwojna itd - calosc od 12.000-17.000 PLN - poprowadzilem kable pod "dom inteligentny", nie chce zdradzac szczegolow bo to razem z zabezpieczeniami dziala ale w porownaniu do oferty firm roznych powinienem byc do przodu ok 15.000 PLN (o ile to zaabla jak sie wprowadze Tyle ze bede musial przezyc bez pieknego pilota do sciamniania swiatla w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 18.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. ILE??? 7 tyś za kawałek rury? Za to można reku kupić. Chyba nieźle zarabiasz . No dokaldnie. A glikolowoka podobno cos kolo 12 tys - czekam na wycene. co do reku to tez przeciez przesada - 7 tys ? Zobacz co jest w srodku - kawalek blachy i dwa wentylatorki Fantom Może i macie rację. Czy znacie kogoś, kto użytkuje zwykłe rury i nic się nie dzieje? Ja nie chciałem ryzykować, czy będzie czuć stęchlizną, czy nie. Jakoś nie wyobrażam sobie, wymiany rur, zwłaszcza jak teraz wiem, jak nie lekko się je kładzie. Nie ulega wątpliwości, że następuje tam skraplanie, czyli jest wilgoć. Zasysane powietrze niesie różne świństwa i nie wiadomo, jak to będzie się rozwijało w rurach. Może większe spadki rur, powodujące szybki spływ skroplonej wody, zapobiegną temu. Wtedy jednak na kilkudziesięciu metrach rur, różnica głębokości będzie znaczna. Rehau przynajmniej zapewnia, że coś takiego nie powinno mieć miejsca, A jak naprawdę będzie, to się okaże w trakcie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.12.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Czolem - posadzka 2x100 m2, stryropian 7 + 3, dysperbity i papa podwojna itd - calosc od 12.000-17.000 PLN - poprowadzilem kable pod "dom inteligentny", nie chce zdradzac szczegolow bo to razem z zabezpieczeniami dziala ale w porownaniu do oferty firm roznych powinienem byc do przodu ok 15.000 PLN (o ile to zaabla jak sie wprowadze Tyle ze bede musial przezyc bez pieknego pilota do sciamniania swiatla w piekarniku Te 200 m2 posadzki, kosztuje 12 tys min za papowanie + styropian ? Cos duzo. JA wlasnie dzisiaj temat ruszalem, i papowanie/dysperbit z materialem) kosztuje 20 zl/m2. To razem jakies 4 tys (nie wiem po ile podwojna, ale niech nawet bedzie 8 tys). To kawalek styro kosztuje 4-9 tys zl ?? Ja sobie dom inteligentny odpuscilem. Tam nie ma zupelnie nic inteligentnego. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 19.12.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 to ja z innym tematem ! musze zaczac zabierac sie za kuchnie tzn.szafki i zupelnie nie wiem jak temat zaczac.Kuchnie nie jest duza 11m2 -no na pewno nie dam za szafki 17-20tys sprzet tez mysle kupic sama .Ktos ma jakies rozeznanie gdzie warto uderzyc po wyceny i jakies propzycje ??? Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts