Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam dwa pytanka:

jak sądzicie czy w takich warunkach atmosferycznych można wylewać beton (chodzi o mur oporowy) ?

czy macie swoje dzinniki budów, czy też mają je Wasi kierownicy?

pzdr Bartek

1. http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091207/DOM/806246319 - do poczytania w temacie wylewania betonu

2. zgodnie z przepisami dziennik budowy powinien znajdować się na terenie budowy, wpisy do niego mogą dokonywać: inwestor, inspektor nadzoru inwestorskiego, projektant, kierownik budowy, kierownik robót budowlanych, osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie a odpowiedzialność za dziennik ponosi kierownik budowy - tyle teoria, a w praktyce jakoś tego nie widzę, żeby dało się taki dziennik na budowie długo upilnować, więc z reguły ma go kierownik budowy

Witam Grupę.

W kwesti praktycznej miejsca pobytu dziennika budowy. Pamietaj, ze kierownik to tylko funkcja osoby, ktora moze w trakcie jej trwania zostac zmieniona. Z tego co wiem to zdarza sie dosc często. Moj dziennik budowy jest u mnie. Na wpisy umawiam sie z kiebudem. W razie problemow dziennik nie jest karta przetargowa, a odtworzyc go w razie czego chyba nie jest latwo.

Pozdrawiam

Alek

Właśnie jestem w trakcie kładzenia gwc, osobiście. Perm piszesz, że 1,5 m mini koparka i myk. Otóż jest kilka problemów. Przede wszystkim utrzymanie spadku 2%, a taki jest zalecany, to na 50 m, masz różnicę między najwyższym a najniższym punktem 1m. A to w praktyce daje wykop od 1,5 m do 2,5 m. Życzę szczęścia żeby wejść do takiego wykopu zrobionego minikoparką, bez wielkiego ryzyka zasypania, zresztą nie wiem czy w ogóle taka koparka wykopie na taka głębokość. Przynajmniej u mnie jest piasek, i z jednej strony to dobrze, ale z drugiej obsypuje się. Im głębiej tym większa szerokość u góry. Wziąłem dużą koparę i teraz mam na działce niezły sajgon. Oczywiście to wszystko, kiedy nie ma się profesjonalnych zabezpieczeń, a te pewnie trochę kosztują. Może przy innym gruncie jest inaczej. To tak parę słów na ten temat. :-?

Tak mądrzejsi radzili :). Jak piasek to chyba faktycznie tylko normalna kopara i poligon sie robi. Myślę że u siebie początek wkopię tak maksymalnie na metr, koniec 1.5 - 2 m. U nas głębokość przemarzania to zdaje się 80 cm więc chyba bedzie dobrze. Tak z ciekawości, jakie rurki dajesz? I ile?

Ja u siebie w zacząłem od 1,2 m, ale akurat w miejscu gdzie mam mieć czerpnię ma być najniższy punkt ze studzienką, a teren mi się podnosi, także na dole w dół, u góry do góry, no to mi się zrobiło przeszło 2 m. W sumie mam 45 m rur wokół budynku, w kształcie litery C. Zakręty pod kątem 45 st. z trzymetrową rurą pomiędzy dwoma kolankami, dla zmniejszenia oporów. Rury REHAU, co tu ukrywać niestety drogie :( .

No wlasnie - ijaki koszt samego GWC na tych rurach ?

Fantom

Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę :( , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. :-?

Rury 7 tys. plus ok. 600 Pln na koparkę :( , a jaki będzie efekt to się dopiero okaże w praniu. :-?

ILE??? 7 tyś za kawałek rury? Za to można reku kupić. Chyba nieźle zarabiasz :).

No dokaldnie.

A glikolowoka podobno cos kolo 12 tys - czekam na wycene.

co do reku to tez przeciez przesada - 7 tys ? Zobacz co jest w srodku - kawalek blachy i dwa wentylatorki

Fantom

No to zupełnie nie rozumiem po co inwestować w drogie rozwiązania. Rura z pomarańczowego PCV sprawdzi się równie dobrze za jakiś 1000 - 1500 zet. Rury Rehau moim zdaniem dają złudne poczucie bezpieczeństwa, srebro zabija drobnoustroje które mają z nim kontakt. Jak się zrobi kałuża i coś w niej zamieszka to kontaktu ze srebrem mieć nie będzie, podobnie to co osiedli się na jakiś zanieczyszczeniach.

Glikolowe za 12 tyś + drugie tyle za całą instalację WM z reku. Do tego pompka pobierająca prąd. Chyba nie warto.

No to zupełnie nie rozumiem po co inwestować w drogie rozwiązania. Rura z pomarańczowego PCV sprawdzi się równie dobrze za jakiś 1000 - 1500 zet. Rury Rehau moim zdaniem dają złudne poczucie bezpieczeństwa, srebro zabija drobnoustroje które mają z nim kontakt. Jak się zrobi kałuża i coś w niej zamieszka to kontaktu ze srebrem mieć nie będzie, podobnie to co osiedli się na jakiś zanieczyszczeniach.

Glikolowe za 12 tyś + drugie tyle za całą instalację WM z reku. Do tego pompka pobierająca prąd. Chyba nie warto.

Juz to sobie liczylem na wiele sposobow. Wartosciowo - nie warto. Pod katem uzytkowania (komfort, grzanie, klima itp) - warto.

Na razie jestem na 60%, ze zrobie.

Fantom

Juz to sobie liczylem na wiele sposobow. Wartosciowo - nie warto. Pod katem uzytkowania (komfort, grzanie, klima itp) - warto.

Są rzeczy których nie da się przeliczyć na pieniądze. Do nich należy zadowolenie jak i święty spokój. Jak cię stać to rób. Gdybym nie musiał liczyć pieniędzy z kredytu tez bym sobie zafundował.

Są rzeczy których nie da się przeliczyć na pieniądze. Do nich należy zadowolenie jak i święty spokój. Jak cię stać to rób. Gdybym nie musiał liczyć pieniędzy z kredytu tez bym sobie zafundował.

Hehe. Jakby mnie bylo stac to bym zrobil na 100%. Na razie zastanawiam sie nad tym, aby polozyc rury w domu i waz na glikol w ziemi. A za jakis czas zobaczy sie i sie dostawi najpierw reku a potem GWC. Czyli jakby 3 etapy, z czego pierwszy chyba najtanszy.

Fantom

ps. Ciekawostka/plotka odnosnie reku z gwc rurowa : zlodzieje moga psiknac gaz do czerpni i .... cala nocka ich :)

Czolem

Troche nam slupki pospadaly. W zwiazku z tym mam pytanie do uzytkownikow podlogowki: jak w tych temperaturach czujecie sie z tym ogrzewaniem? Nie brakuje Wam grzejnikow? Piece wyrabiaja? Wlasnie podchodze do hydrauliki i zastanawiam sie czy nie podprowadzic podlaczen na wszelki wypadek pod grzejniki...Wiem ze to osiemdziesiaty szosty raz ruszany watek ale chodzi mi o takie refleksje na goraco...(albo na zimno :D)

A z ostatnich gieldowych notowan:

- regipsy i ocieplenie (18 + 10 cm welny na stelazu) 45-92(!!!) PLN/m2 za robocizne z flizelina, szpachlowaniem, malowaniem na bialo. BTW czy welne w krokiew dawaliscie na rowno czy zostawialiscie miejsce?

- posadzka 2x100 m2, stryropian 7 + 3, dysperbity i papa podwojna itd - calosc od 12.000-17.000 PLN

- poprowadzilem kable pod "dom inteligentny", nie chce zdradzac szczegolow bo to razem z zabezpieczeniami dziala ale w porownaniu do oferty firm roznych powinienem byc do przodu ok 15.000 PLN (o ile to zaabla jak sie wprowadze ;) Tyle ze bede musial przezyc bez pieknego pilota do sciamniania swiatla w piekarniku ;)

ILE??? 7 tyś za kawałek rury? Za to można reku kupić. Chyba nieźle zarabiasz :).

No dokaldnie.

A glikolowoka podobno cos kolo 12 tys - czekam na wycene.

co do reku to tez przeciez przesada - 7 tys ? Zobacz co jest w srodku - kawalek blachy i dwa wentylatorki

Fantom

Może i macie rację. Czy znacie kogoś, kto użytkuje zwykłe rury i nic się nie dzieje? Ja nie chciałem ryzykować, czy będzie czuć stęchlizną, czy nie. Jakoś nie wyobrażam sobie, wymiany rur, zwłaszcza jak teraz wiem, jak nie lekko się je kładzie. Nie ulega wątpliwości, że następuje tam skraplanie, czyli jest wilgoć. Zasysane powietrze niesie różne świństwa i nie wiadomo, jak to będzie się rozwijało w rurach. Może większe spadki rur, powodujące szybki spływ skroplonej wody, zapobiegną temu. Wtedy jednak na kilkudziesięciu metrach rur, różnica głębokości będzie znaczna. Rehau przynajmniej zapewnia, że coś takiego nie powinno mieć miejsca, A jak naprawdę będzie, to się okaże w trakcie użytkowania. :roll:

Czolem

- posadzka 2x100 m2, stryropian 7 + 3, dysperbity i papa podwojna itd - calosc od 12.000-17.000 PLN

- poprowadzilem kable pod "dom inteligentny", nie chce zdradzac szczegolow bo to razem z zabezpieczeniami dziala ale w porownaniu do oferty firm roznych powinienem byc do przodu ok 15.000 PLN (o ile to zaabla jak sie wprowadze ;) Tyle ze bede musial przezyc bez pieknego pilota do sciamniania

swiatla w piekarniku ;)

Te 200 m2 posadzki, kosztuje 12 tys min za papowanie + styropian ? Cos duzo. JA wlasnie dzisiaj temat ruszalem, i papowanie/dysperbit z materialem) kosztuje 20 zl/m2. To razem jakies 4 tys (nie wiem po ile podwojna, ale niech nawet bedzie 8 tys). To kawalek styro kosztuje 4-9 tys zl ??

Ja sobie dom inteligentny odpuscilem. Tam nie ma zupelnie nic inteligentnego.

Fantom

to ja z innym tematem !

musze zaczac zabierac sie za kuchnie tzn.szafki i zupelnie nie wiem jak temat zaczac.Kuchnie nie jest duza 11m2 -no na pewno nie dam za szafki 17-20tys sprzet tez mysle kupic sama .Ktos ma jakies rozeznanie gdzie warto uderzyc po wyceny i jakies propzycje ??? :wink:

Pozdrawiam !!