Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

piotriwa napisał:
  trolik napisał:
  piotriwa napisał:
  trolik napisał:
Witam i pozdrawiam szczecinskich budowniczych!

poszukuje fachmana od kominka w naszym pieknym miescie - bede wdzieczny za kazda pomoc

z gory dziekuje

pozdrawiam trolik

Chcesz go spalić? Czy ma Ci zamontować, a może sprzedać kominek? Może potrzebujesz kogoś, kto Ci go ładnie oprawi? ...

:D

Chcialbym spalic...troche drewna w kominku ktory mam zamiar miec...

A tak powaznie to wydaje mi sie ze mam juz pomysl na kominek (DGP grawitacyjne, wybralem wklad i wiem jak mialaby wygladac obudowa) a teraz potrzebuje kogos kto bylby w stanie to zrealizowac. Problem w tym ze niedlugo bedzie robiony strop i chcialbym poprowadzic rure od DGP przez ten wlasnie strop, a nastepnie mniej wiecej po wakacjach zainstalowac to czarodziejskie urzadzenie...

tak wiec prosze o pomoc (namiary na dobre firmy/ fachowcow) za ktorą bede niezmiernie wdzieczny

pozdrawiam trolik

Krzysztofiak w Dąbiu. HIT System, znajdziesz na googlach

Do wykończenia też mam kogoś....

Ja robię przymiarki do obudowania swojego MAKROTERMA...byłbym wdzięczny za namiar na tego wykończeniowca :D

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Cytat
witam witam szanowną grupę dawno mnie nie było ale wykończenówka na finiszu stąd czasu brak a i pracować trzeba więcej gdyz kasy brakuje mam pytanko czy ktoś ma namiary na taniego goscia od świadectwa energetycznego i namiary na kogoś kto robi pomiary elektryczne pozdr i z góry wielkie dzięki

Jeżeli jeszcze potrzebujesz gościa od ŚWIADECTW ENERGETYCZNYCH to się odezwij, namiary prześle na priv. Któtkie terminy i niedrogo.

szczukot napisał:
  wurzel2 napisał:
Ja robię przymiarki do obudowania swojego MAKROTERMA...byłbym wdzięczny za namiar na tego wykończeniowca :D

Jak Ci sie wogole on sprawuje ? chce wlasnie tez cos takiego wstawic

Fantom

ps. Ups - to moj tysieczny post :)

Sorki, że tak późno,właśnie wróciłem z pracy :lol:

MAKROTERM chodzi jak burza :wink: .Podłączyłem to cudo z Vaillantem i małym zasobniczkiem na ciepłą wodę (300l), żeby było ciekawiej mam jeszcze podłogówkę i żeby było jeszcze ciekawiej :wink: przy ogólnym bałaganie pociągnąłem instalację pod solar (ale to cudo będzie wpięte i zamontowane dopiero wówczas jak zamieszkamy (póki co patrzę jak ten akurat sprzęt fajnie tanieje i pokazują się oferty dofinansowań tej formy energii :lol: ).

Co do samego kominka bardzo dobrze się sprawuje-miałem okazję sprawdzić podczas wszystkich prac wykończeniowych w domku... Gazowca nie uruchamiam wówczas wcale (tzn. on sam się nie odpala-bo kominek dostarcza odpowiednią temperaturę).

Po rozpaleniu mija trochę minut i grzejniki są już ciepłe :D .

Ja osobiście polecam, na dzień dzisiejszy jestem zadowolony-wprawdzie jeszcze nie zamieszkaliśmy na stałe w domku, ale myślę że będzie OK.

szczukot napisał:

Chcialbym zobaczyc czy da sie palic weglem w kozie/piecyku czy zostac przy drewnie.

Fantom

Czolem

Massakrrra z tym pradem, spodziewalem sie ze to troche wyjdzie wiec jak uslyszalem ze hydraulicy sie nie boja zimna bo maja nagrzewnice elektryczna to polecialem do Casto i z ciezkim sercem wydalem pare setek na kawal blachy z ceglami w srodku.

Jak rozpalilem drewnem do cug byl taki ze drewno spalalo sie momentalnie i wszystko w komin szlo a piec sie nawet nie nagrzewal, przymkniecie niewiele dawalo bo slabo sie palilo i tez niewiele ciepla oddawalo. Uznalem ze pomysl taki sobie.

Ale Panowie hydraulicy nabyli worek wegla i jak napalili w srodku czarnym zlotem to mimo braku posadzki (dziury pod wszystkimi drzwiami balkonowymi) i braku jakiegokoliwek ocieplenia (tez na dachu) na dole panowala temperatura... wyzsza i to sporo niz na dworzu. Musialo byc + 3 bo ponizej panowie nie chcieli rurek klasc. Na zewnatrz ile bylo w zeszlym tygodniu to kazdy wie.

Jak teraz przeczytalem o tym pradzie to chyba zaraz polece i kozie zlobek zrobie, sianka nawrzucam a ponad to w ramach wdziecznosci nominuje ja jako oficjalny kominek ktory pozniej zabuduje tylko, bedzie sobie tak stala w salonie ;)

boja2401 napisał:
Witam wszystkich ze Szczecina i okolic.

Właśnie chciałabym dołączyć do społeczności ludzi, którym zamarzyła się przeprowadzka do własnego domku z kawałkiem zielonego wybiegu.

Podglądam was (a właściwie "podczytuję" :o ) już od dłuższego czasu, bo działeczkę kupiliśmy już rok temu i powoli oswajmy się z myślą o tym na co się porywamy. Jestem na etapie wyboru odpowiedniego projektu i tu muszę pozdrowić Madzię 1976 :D , ponieważ dzięki jej postom zainteresowałam się projektem NATALIA z MG PROJEKT. Później wczytałam się z zainteresowaniem w forum dotyczącym tego właśnie projektu i już całkiem jestem zauroczona Natalią, chociaż wcześniej z uporem maniaka unikałam projektów z wielospadowym dachem.

Troszkę zaczynam przynudzać....., chciałam tylko się przedstawić, ale też jednocześnie nieśmiało zapytać, czy byłaby możliwość obejrzeć Natalię na żywo w okolicy?

Będę bardzo wdzięczna za przysługę ...

I .... cieszę się że dołączyłam do tego grona :D :D :D

Witaj w gronie budowlanych samobójców :D

Miło że ktos czyta mój dziennik, co prawda nowości budowlanych nie zbyt wiele, a nam się udało przed tą arktyczną zima zalać tylko strop ale to już zawsze coś :p . Jeśli będziesz miała ochotę zobaczyć naszą namiastkę Natalki to zapraszam do Dobrej na budowę, mam nadzieję że się nie zakopiesz. Jeśli chodzi o forum Natalkowe to bardzo, bardzo mi pomogło w podjęciu decyzji co do wyboru domu i absolutnie tego nie żałuję. W Szczecinie na dzień dzisiejszy stoją dwie całkowicie wybudowane Natalki (przynajmniej o tylu wiem). Jedna oglądałam w środku i było tak jak oczekiwałam po prostu super :p. My wiele zmian w naszaym domu nie robiliśmy więć myślę że będzie bardzo zbliżony do oryginału, jak tylko mrozy dpuszczą i śniegi zejdą to ruszamy z budowa dalej, nie czekamy na wiosnę bo na Wigilię 2010 przeprowadzka (już gości sprosiłam)

POzdrawiam Magda

Dzięki Madzia 1976

Na pewno skorzystam z zaproszenia ... ale może faktycznie jak śniegi stopnieją :roll: . Chętnie zobaczę Natalię na żywo i ocenię na co się porywamy :roll:

Czy możesz podać mi namiary gdzie stoją gotowe Natalki i ewentualnie namiary do ich właścicieli??? Chciałabym usłyszeć jak sprawdza się Natalia w życiu codziennym. Swoje wstępne wątpliwości spisałam w forum natalkowym...

Pozdrawiam

P.S. a w ogóle czy mam rację ale jeśli chodzi o Natalię to budują ją w większości babki :D , widocznie mężowie tak jak mój woli przy kompie pograć w gry wojenne niż pisać jakieś tam dyrdymały, ale jak co do czego o wszystko wypytuje "bo ja się na tym znam", tzn dysponuję wiedzą wyczytaną w necie w szczególności z forum of kors :lol:

No u mnie na początku tak było i tez moja wiedza opiera sie na forum , bo budowlaniec ze mnie jak z koziej d.... trąba :lol: . Dokładnie nie pamietam na jakiel ulicy są Natalki, ale obie są koło siebie na Warszewie. Ja byłam w Natalce aga-bissmyk ( z forum Natalkoweg) napisz do niej na priv moze sie odezwie, ale jej dom utwierdził mnie tylko w przekonaniu ze to jest to :D

aLien01 napisał:

Z tym, że daleko im do aktualizacji map.

jarook napisał:
  aLien01 napisał:

Ale fajnie widać na przykładzie Dołuje ile będzie jeszcze tam domów

jarook napisał:
  aLien01 napisał:

Oczyszczalni dla Dołuj, Bezrzecza, Warzymic i okolic też jeszcze nie zaktualizowali. Kupę miejsca a działkę trudno znaleść.

aLien01 napisał:

Fajne, ale faktycznie zdjęcia dwa lata do tyłu...

chase napisał:

coffee napisał:
Chase, nam robiła firma Biernat http://www.biernat.szczecin.pl/. Instalacja śmiga kilka miesięcy, póki co jesteśmy bardzo zadowoleni. Chłopcy montażyści bardzo konkretni i do tego sympatyczni, co rzadko na budowie nam się zdarzało. Na odbiór i pomiary przyjechał szef. No nie mam się kurna do czego przyczepić :)

Niestety mi nawet nie odpowiedzieli na maila. Szkoda skoro są polecani.

Ostatecznie dostałem wycenę. Byłem w biurze gdzie mają zrobioną instalację WM. Można tam obejrzeć jak śmiga reku Mitsubishi Loosnay. Generalnie dość sensownie gościu opowiadał. Na razie myślę.

Tymczasem pytanie z innej beczki. Miał ktoś styczność z firmą Budgryf w kontekście instalacji alarmowej?

Rozmawiałem też z polecanym tu Alfa-alarm (Wojciech Wesołowski) jednak preferują oni centrale Jablotron (na Satelu też zrobią, ale...) i dodatkowo wolą aby kontaktrony montował elektryk.

Może jakaś inna firma alarmowa godna polecenia?

Q-BIS napisał:
Ja pierdykam...

Odśnieżałem rano kilka godzin bo podosypywało a ja dojeżdżam taką polną drogą jakieś 200m a po południ wszystko jak krew w piach jak mawiał Miałczyński...

Nie wyjadę w poniedziałek do roboty tylko muszę szukać jakiegoś pługa....

Niech to szlag...

Wiem jak to boli... Pomyśl co będzie jak śnieg się nagle zacznie topić.... zostaje amfibia... a w bloku był "cieć", tzn. gospodarz domu, jak mawiał towarzysz Anioł ;)

fl1 napisał:
Witam! Czy możecie polecić, gdzie mogę kupić drzewo do kominka, ale takie które od razu nadaje się do palenia? Przywiózł mi gość drzewo, ale mokre :evil: . Na szczęście, gdy złożyłem reklamację to zabrał i zwrócił kasę.

podłączam się do pytania, może być dobry brykiet (w sumie nawet lepszy jest..)

Witam,

Jestesmy na samym początku drogi... i tak naprawdę to nie wiemy czy wogóle warto zaczynać dlatego mam pare pytań i byłabym wdzięczna za odpowiedzi. Mamy pewną działkę na oku, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328

tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Problemem są media - prąd i woda około 100 m od działki, kanaliza przy działce - jakie mogą być rzeczywiste koszty podciągnięcia? Pozostałe instalacje we własnym zakresie już w domu.

Jaki jest przyblizony koszt budowy tzn stan surowy otwarty? Z góry dziekujemy. Pozdr.