krzyspx 31.01.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam Wszystkich, Na dzień dobry chciałabym się przedstawić: jestem Kinga i mam nadzieję w niedługim czasie zamieszkać w Kościnie. Ponadto mam pytanie "głupiego" o strop, nasz architekt narysował nam w projekcie strop żelbetowy 20cm grubości. Kolejni potencjalni wykonawcy stanu surowego z którymi wstępnie rozmawiam są zaskoczeni grubością, zatem chciałabym Was podpytać jakie grube stropy macie. Czy mogę zrobić cieńszy? Dzięki za info. Pozdrawiam, k. Myślę, że może troszkę przesadził, ale to też zależy oczywiście od konstrukcji na poddaszu i obciążeń z niej wynikających. U mnie w projekcie jest 18 cm a gdzieniegdzie to nawet 14. A o zmianę grubości to chyba najlepiej z kierownikiem budowy skonsultować zazdroszczę wam że macie takie grube stropy - koszt niewiele większy a pożytków wiele - ciszej a przedewszystkim znakomity akumulator ciepła /koniecznie dać podłogówkę maksymalnie/. żałuję że przyoszczędziłem na stropie między parterem i piętrem i że podłogówkę zatopiłem tylko w części - teraz muszę kombinować ze zbiornikami buforowymi. Na szczęscie zrobiłem pełne podłogowe na parterze i 10 - 12 cm wylewki - pięknie trzyma temperaturę na parterze i zero grzejników. Tylko nie zapomnieć o zrobieniu przepustów przed zalaniem - potem koszt przejścia przez strop troche boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.01.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Jestesmy na samym początku drogi... i tak naprawdę to nie wiemy czy wogóle warto zaczynać dlatego mam pare pytań i byłabym wdzięczna za odpowiedzi. Mamy pewną działkę na oku, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328 tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Problemem są media - prąd i woda około 100 m od działki, kanaliza przy działce - jakie mogą być rzeczywiste koszty podciągnięcia? Pozostałe instalacje we własnym zakresie już w domu. Jaki jest przyblizony koszt budowy tzn stan surowy otwarty? Z góry dziekujemy. Pozdr. Ja bym nie dal rady z tą kwotą - w dodatku nie napisaliście czy działka już w cenie? A co z adaptacją, dokumentacją, mapami itp... Wykończeniówka to 2x koszt SSO... Nie wiemy jak będziecie budować - firma czy sami i szwagier? Zróbcie dobry, rzetelny kosztorys, żeby nie stanąć w pół drogi albo nie mieszkać na budowie przez lata... to potrafi przesłonić radość z własnego domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.01.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Czy możecie polecić, gdzie mogę kupić drzewo do kominka, ale takie które od razu nadaje się do palenia? Przywiózł mi gość drzewo, ale mokre . Na szczęście, gdy złożyłem reklamację to zabrał i zwrócił kasę. oddales a w przyszlym roku i kolejnym znow bedziesz szukal "wylezakowanego" drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 31.01.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Czy możecie polecić, gdzie mogę kupić drzewo do kominka, ale takie które od razu nadaje się do palenia? Przywiózł mi gość drzewo, ale mokre . Na szczęście, gdy złożyłem reklamację to zabrał i zwrócił kasę. oddales a w przyszlym roku i kolejnym znow bedziesz szukal "wylezakowanego" drewna Do wyleżakowania to sobie kupię na wiosnę za o wiele mniejsze pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Jestesmy na samym początku drogi... i tak naprawdę to nie wiemy czy wogóle warto zaczynać dlatego mam pare pytań i byłabym wdzięczna za odpowiedzi. Mamy pewną działkę na oku, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328 tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Problemem są media - prąd i woda około 100 m od działki, kanaliza przy działce - jakie mogą być rzeczywiste koszty podciągnięcia? Pozostałe instalacje we własnym zakresie już w domu. Jaki jest przyblizony koszt budowy tzn stan surowy otwarty? Z góry dziekujemy. Pozdr. Cena domu zależy w dużym stopniu od tego co będziesz miał w środku, jakie materiały, jak rozwiązane CO i CWU, jaki dach itp. Można tanio zbudować wygodny dom ale trzeba to sobie dokładnie zaplanować i wybrać projekt który to umozliwi. http://www.nova-tor.pl/ ta firma oferuje dom w stanie deweloperskim za niecałe 180 tyś złotych. Dokładasz wyposażenie łazienki, kuchni, meble i mieszkasz. Dom parterowy 3 sypialnie i salon. Z tej samej firmy dom piętrowy trochę większy to 220 tyś. Nie reklamuję ich, chcę tylko pokazać ze dom tanio wybudować można. Systemem gospodarczym te same projekty można zrealizować jeszcze taniej. Ja w swoim projekcie domu 160 m2 zakładam stan surowy zamknięty z CO i POŚ za 190 tyś. Jakbym nie liczył nie chce mi wyjść inaczej. Do stanu do zamieszkania wydam jeszcze jakieś 50 - 70 tyś. Wszystko systemem gospodarczym ale projekt typu "nowoczesna stodoła" bo taniej. Bez garażu bo taniej i szkoda miejsca dla jakiegoś złomu. Więźbę zrobię sam, meble zrobię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 31.01.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Jestesmy na samym początku drogi... i tak naprawdę to nie wiemy czy wogóle warto zaczynać dlatego mam pare pytań i byłabym wdzięczna za odpowiedzi. Mamy pewną działkę na oku, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328 tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Problemem są media - prąd i woda około 100 m od działki, kanaliza przy działce - jakie mogą być rzeczywiste koszty podciągnięcia? Pozostałe instalacje we własnym zakresie już w domu. Jaki jest przyblizony koszt budowy tzn stan surowy otwarty? Z góry dziekujemy. Pozdr. Cena domu zależy w dużym stopniu od tego co będziesz miał w środku, jakie materiały, jak rozwiązane CO i CWU, jaki dach itp. Można tanio zbudować wygodny dom ale trzeba to sobie dokładnie zaplanować i wybrać projekt który to umozliwi. http://www.nova-tor.pl/ ta firma oferuje dom w stanie deweloperskim za niecałe 180 tyś złotych. Dokładasz wyposażenie łazienki, kuchni, meble i mieszkasz. Dom parterowy 3 sypialnie i salon. Z tej samej firmy dom piętrowy trochę większy to 220 tyś. Nie reklamuję ich, chcę tylko pokazać ze dom tanio wybudować można. Systemem gospodarczym te same projekty można zrealizować jeszcze taniej. Ja w swoim projekcie domu 160 m2 zakładam stan surowy zamknięty z CO i POŚ za 190 tyś. Jakbym nie liczył nie chce mi wyjść inaczej. Do stanu do zamieszkania wydam jeszcze jakieś 50 - 70 tyś. Wszystko systemem gospodarczym ale projekt typu "nowoczesna stodoła" bo taniej. Bez garażu bo taniej i szkoda miejsca dla jakiegoś złomu. Więźbę zrobię sam, meble zrobię sam. Co do stanu SSZ to się mogę zgodzić, że tyle może wyjść (190tys.) ale 70tys. do wprowadzenia będzie ciężko nawet jeśli byś chciał sam wszytko zrobić. Policzmy: 1. Tynki - 9000zł 2. Elektryka - 4000zł 3. Ocieplenie poddasza 5000zł 4. Posadzki - 5000zł 5. Elewacja - 12000zł 6. Zagospodarowanie terenu (ogrodzenie, polbruk) 5000zł Daje nam to 40tys. zł a pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Czyli zostaje 30tys na wykończenie w tym 1. Łazienka, podłogi - panele, płytki, Kuchnia, osprzęt elektryczny - gniazdka, włączniki. Oczywiście wszystkie ten kwoty podałem "bardzo zaniżone". Mnie standard developerski będzie kosztował 360tys. a naprawdę buduję zwykły dom. Nie chcę Cię zrażać do budowy i dlatego życzę powodzenia wszystko jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.01.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Na FM od lat trwa dyskusja czy się da tanio wybudować dom i za ile...Wątków jest masa tu zapodaję jeden z nich;http://forum.muratordom.pl/tanio-wybudowac-dom,t58023-2160.htm?highlight=wybuduj%EA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Co do stanu SSZ to się mogę zgodzić, że tyle może wyjść (190tys.) ale 70tys. do wprowadzenia będzie ciężko nawet jeśli byś chciał sam wszytko zrobić. Policzmy: 1. Tynki - 9000zł 2. Elektryka - 4000zł 3. Ocieplenie poddasza 5000zł 4. Posadzki - 5000zł 5. Elewacja - 12000zł 6. Zagospodarowanie terenu (ogrodzenie, polbruk) 5000zł Daje nam to 40tys. zł a pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Czyli zostaje 30tys na wykończenie w tym 1. Łazienka, podłogi - panele, płytki, Kuchnia, osprzęt elektryczny - gniazdka, włączniki. Oczywiście wszystkie ten kwoty podałem "bardzo zaniżone". Mnie standard developerski będzie kosztował 360tys. a naprawdę buduję zwykły dom. Nie chcę Cię zrażać do budowy i dlatego życzę powodzenia wszystko jest możliwe U mnie będzie trochę inaczej bo dom na płycie i na to kafle. Poddasza nie ocieplam, wełna z folią na stropie. Ja tak liczę do zamieszkania, niekoniecznie do skończenia wszystkiego. Na to mam max 270 tyś i musi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebolec 31.01.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Jestesmy na samym początku drogi... i tak naprawdę to nie wiemy czy wogóle warto zaczynać dlatego mam pare pytań i byłabym wdzięczna za odpowiedzi. Mamy pewną działkę na oku, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328 tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Problemem są media - prąd i woda około 100 m od działki, kanaliza przy działce - jakie mogą być rzeczywiste koszty podciągnięcia? Pozostałe instalacje we własnym zakresie już w domu. Jaki jest przyblizony koszt budowy tzn stan surowy otwarty? Z góry dziekujemy. Pozdr. Co do mediów to sam koszt podciągnięcia wygląda następująco: za wodę to około 100 zł za metr musisz liczyć plus oczywiście koszty projektu, wtórnika i innych podobnych papierków (niestety), prąd jest na szczęście tańszy - mnie za 120 metrów enea skasowała około 2000 bez dodatkowych papierów i warto zrobić to już teraz bo podłączenie trwa ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.02.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 U mnie będzie trochę inaczej bo dom na płycie i na to kafle. Mozesz to rozwinac ? Co znaczy "na plycie" ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.02.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 U mnie będzie trochę inaczej bo dom na płycie i na to kafle. Mozesz to rozwinac ? Co znaczy "na plycie" ? Fantom Płyta fundamentowa. W niej elektryczne kable grzejne. Nie potrzeba wylewek chociaż ja chyba zrobię. Na zapas zatopię w nich rurki od podłogówki gdyby PC kiedyś staniały do jakiś normalnych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.02.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 U mnie będzie trochę inaczej bo dom na płycie i na to kafle. Mozesz to rozwinac ? Co znaczy "na plycie" ? Fantom Płyta fundamentowa. W niej elektryczne kable grzejne. Nie potrzeba wylewek chociaż ja chyba zrobię. Na zapas zatopię w nich rurki od podłogówki gdyby PC kiedyś staniały do jakiś normalnych cen. Z jednej strony chcesz budowac osczednie a z drugiej robisz energochlonnego potwora. Grzanie pradem i zero izolacji od dolu. Lepiej to przemysl. Troche styro od dolu raczej obowiazkowe. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 01.02.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam, niewielka, na budowę możemy przeznaczyc około 240 tys zł, myślimy o budowie domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/filemon_bg/392 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328 tylko, że bez garażu, balkonów itp. Ekipę w sumie mamy upatrzoną - koszt około 50 tys zł +/- do stanu surowego otwartego. Pozdr. 50 tys bez materiału rozumiem? sama robocizna? To bardzo dużo, jak na tak mały i prosty wg mnie domek. Ale mogę się mylić, bo na to składa się wiele czynników. Ja mam dom z piwnicą, 2 razy wiekszy i o skomplikowanych stropach i podciągach schody lane, dach czterospadowy. a ekipa co dzień 30km robiła w 1 stronę....robocizna ledwie 20tyś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 01.02.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam wszystkich spróbuję się przebić przez Wasze "techniczne tematy":wink: z bardziej prozaicznym pytaniem - wysokie, proste listwy przypodłogowe; białe albo dające się zrobić na biało - gdzie szukać??? Właśnie dzisiaj widziałam salon MAK na santockiej co prawda niewiele mają wystawionych ale mają katalog nmc i ich prowadzą, a oni mają cuuudne http://www.aniro-nmc.com.pl/ nie tylko przypodłogowe, ale różne sztukaterie itp. http://www.nmc.eu/t/25_6908.html to strona producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 01.02.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam Wszystkich Powoli kończę projekt domku i nadchodzi cza na szukanie ekipy budowlanej. Potrzebuję solidnych fachowców w rozsądnej cenie którzy postawią SSO. Jeśłi macie sprawdzone ekipy to poproszę o namiary. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.02.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Z jednej strony chcesz budowac osczednie a z drugiej robisz energochlonnego potwora. Grzanie pradem i zero izolacji od dolu. Lepiej to przemysl. Troche styro od dolu raczej obowiazkowe. Fantom Nie. no z izolacją Tyle że zamiast styro dam granulat szkła piankowego, tak ze 30 cm. Myślałem też o podobnej warstwie keramzytu ale szkło jest w tej samej cenie a lepiej izoluje no i nie nasiąka. W ostateczności gdyby były jakies problemy postawię na płytach PIR jakichś odpadowych. Na styro nie chcę. Jak już kiedyś napisałem zasnąć bym nie mógł To irracjonalne ale tak już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 01.02.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam Wszystkich Powoli kończę projekt domku i nadchodzi cza na szukanie ekipy budowlanej. Potrzebuję solidnych fachowców w rozsądnej cenie którzy postawią SSO. Jeśłi macie sprawdzone ekipy to poproszę o namiary. Z góry dzięki. To poszukujesz solidnych czy w rozsadnej cenie Jak chcesz to moge dac Ci moich murarzy. Ja jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 01.02.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Co do stanu SSZ to się mogę zgodzić, że tyle może wyjść (190tys.) ale 70tys. do wprowadzenia będzie ciężko nawet jeśli byś chciał sam wszytko zrobić. Policzmy: 1. Tynki - 9000zł 2. Elektryka - 4000zł 3. Ocieplenie poddasza 5000zł 4. Posadzki - 5000zł 5. Elewacja - 12000zł 6. Zagospodarowanie terenu (ogrodzenie, polbruk) 5000zł Daje nam to 40tys. zł a pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Czyli zostaje 30tys na wykończenie w tym 1. Łazienka, podłogi - panele, płytki, Kuchnia, osprzęt elektryczny - gniazdka, włączniki. Oczywiście wszystkie ten kwoty podałem "bardzo zaniżone". Mnie standard developerski będzie kosztował 360tys. a naprawdę buduję zwykły dom. Nie chcę Cię zrażać do budowy i dlatego życzę powodzenia wszystko jest możliwe Przy jakie powierzchni? Chodzi mi o koszt stanu deweloperskiego za 1 m^2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Co do stanu SSZ to się mogę zgodzić, że tyle może wyjść (190tys.) ale 70tys. do wprowadzenia będzie ciężko nawet jeśli byś chciał sam wszytko zrobić. Policzmy: 1. Tynki - 9000zł 2. Elektryka - 4000zł 3. Ocieplenie poddasza 5000zł 4. Posadzki - 5000zł 5. Elewacja - 12000zł 6. Zagospodarowanie terenu (ogrodzenie, polbruk) 5000zł Daje nam to 40tys. zł a pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Czyli zostaje 30tys na wykończenie w tym 1. Łazienka, podłogi - panele, płytki, Kuchnia, osprzęt elektryczny - gniazdka, włączniki. Oczywiście wszystkie ten kwoty podałem "bardzo zaniżone". Mnie standard developerski będzie kosztował 360tys. a naprawdę buduję zwykły dom. Nie chcę Cię zrażać do budowy i dlatego życzę powodzenia wszystko jest możliwe Przy jakie powierzchni? Chodzi mi o koszt stanu deweloperskiego za 1 m^2. Pozdrawiam około 180m2 pow. użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Przy jakie powierzchni? Chodzi mi o koszt stanu deweloperskiego za 1 m^2. Pozdrawiam U mnie wyjdzie jakieś 1500/m2 i to zakładając ceny na wszystko wyższe niż średnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts