Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie :D

Czy ktoś wim moze gdzie mozna znaleźć ładne płytki elewacyjne (najlepiej stara cegła) albo inne ładniutkie, muszę sie w miarę szybko zdecydować bo te same płytki będą na kominie a komin własnie sie robi, POMOCY poproszę o adresy jesli ktoś takowe posiada.

Poczytaj wątki dot. płytek na kominach na FM.

Raczej odradza się to rozwiązanie jako trudne do wykonania (jakościowo), co może powodować przecieki i odpadanie płytek (nagrzewanie i ochładzanie).

Proponuje się obmurowanie ( w wypadku komina systemowego ) lub wymurowanie z cegły pełnej do tego przystosowanej, części komina wystającego ponad poszycie dachu (oczywiście trzeba zacząć odpowiednio niżej).

B. duży wybór ma Euroklinkier na Obotryckiej, zarówno płytek jak i cegieł.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679500

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Hej kolejne pytanie z natury instalacji.

Kto z was ma rekuperacje i czy jest z niej zadowolony.

Dostalem oferte na wykonanie od firmy rekuperatory.pl.

Chca prawie 30kPLN i twierdza, ze mozna miec okolo 40% odzysku

ciepla. Jesli zaloze, ze placilbym w sezonie 1500 za ogrzewanie miesiecznie przez

7 miesiecy, to dawaloby to max 4kPLN oszczednosci. Stad wniosek, ze to ustrojstwo zwroci sie w najlepszym przypadku po 8 latach (jesli koszty paliwa beda takie jak podalem, bo przy mniejszych to jeszcze dluzej).

Teraz pytanie, czy wybierajac wentylacje mechaniczna robiliscie to z mysla odzysku ciepla, czy raczej ze wzgledow na wydajniejsza wymiane powietrza?

Pozdr.,

Szymek

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679498

ciepla. Jesli zaloze, ze placilbym w sezonie 1500 za ogrzewanie miesiecznie przez

7 miesiecy, to dawaloby to max 4kPLN oszczednosci. Stad wniosek, ze to ustrojstwo zwroci sie w najlepszym przypadku po 8 latach (jesli koszty paliwa beda takie jak podalem, bo przy mniejszych to jeszcze dluzej).

Teraz pytanie, czy wybierajac wentylacje mechaniczna robiliscie to z mysla odzysku ciepla, czy raczej ze wzgledow na wydajniejsza wymiane powietrza?

Pozdr.,

Szymek

Ja nie mam bo jeszcze nie mam domu w którym mógłbym ją założyć ale już wiem że całość systemu z rurowym GWC mozna mieć za jakieś 10 tyś. Tyle będą kosztowały kanały, rury pcv do GWC i sam rekuperator. Również dostałem ofertę z rekuperatory.pl na ok 30 tyś. bez GWC. Siadłem i policzyłem ile to wszystko może osobno kosztować. Najdroższy jest reku ale taki np jan-gaz przeciwprądowy z by-passem to ok 5 tyś. (jego realna wydajność to 75 - 85 %) 10 mb rury izolowanej sonoduct to ok 150 zł. Ja myślę że jeżeli nie chcesz tego sam robić zleć komuś projekt a do montażu znajdź jakiegoś speca z firm zajmujących się klimatyzacją. Tam nie ma co zepsuć. Wyjdzie ci połowę tego co chcą rekuperatory.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679497

Pozdr.,

Szymek

Ja nie mam bo jeszcze nie mam domu w którym mógłbym ją założyć ale już wiem że całość systemu z rurowym GWC mozna mieć za jakieś 10 tyś. Tyle będą kosztowały kanały, rury pcv do GWC i sam rekuperator. Również dostałem ofertę z rekuperatory.pl na ok 30 tyś. bez GWC. Siadłem i policzyłem ile to wszystko może osobno kosztować. Najdroższy jest reku ale taki np jan-gaz przeciwprądowy z by-passem to ok 5 tyś. (jego realna wydajność to 75 - 85 %) 10 mb rury izolowanej sonoduct to ok 150 zł. Ja myślę że jeżeli nie chcesz tego sam robić zleć komuś projekt a do montażu znajdź jakiegoś speca z firm zajmujących się klimatyzacją. Tam nie ma co zepsuć. Wyjdzie ci połowę tego co chcą rekuperatory.

Zdecydowanie za dużo sobie życzą. Dokładnie nie wiem z jakich kanałów przewidują taką instalację, choć wydaje mi sie ze z kanałów metalowych, ocieplanych następnie wełną, które są bardziej funkcjonalne (łatwiej je czyścić w przyszłości. I to tylko tyle) W każdym bądź razie perm ma zdecydowanie rację, można zmieścić sie w kwocie do 10k

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679496

...

He,he, dobre...

Poczytaj forum to stwierdzisz, że wszystko można zepsuć... a najłatwiej te wydawałoby się proste rzeczy... a wentylacja do prostych nie należy.

Zresztą chyba każdy budujący ma jakieś doświadczenia ze spapranymi rzeczami...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679495

Pozdr.,

Szymek

Witam,

chciałbym podyskutowac o wentylacji z rekupterem, mocno reklamowanej. Mam jedno zastrzeżenie:

1) bakterie, roztocza, grzyby, etc.

Przez kanał wwiewny wpada do domu ogrzane powietrze. Oznacza to, że w takim kanale istnieją idealne warunki dla hodowli takich nieprzyjemnych lokatorów. Podobnie jest w GWC. Po co za własne pieniądze fundowac sobie hodowlę bakterii w domu? Po kilku latach te rury staja sie istnym pojemnikiem na bakterie, roztocza, etc. I nie da się ich w żaden sposób oczyścić, czy zdezynfekować. Chyba, że wymieniając rury. W systemach z wyższej półki na wwiewie są urządzenia sterylizujące powietrze, np. lampy UV. Ale to kosztuje ekstra, zwykle sie tego nie stosuje. I nie daje to 100 % skuteczności, bo przecież bywa i tak, że nie ma prądu, a wtedy hulaj dusza (dla bakterii).

Ja po namyśle, z wyżej wymienionych poglądów, nie zdecydowałem sie na wentylację mechaniczną ale tradycyjną grawitacyjną. Więcej zapłace za ogrzewanie, ale mam pewność, że oddycham świeżym i czystym powietrzem.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679493

Pozdr.,

Szymek

Witam,

chciałbym podyskutowac o wentylacji z rekupterem, mocno reklamowanej. Mam jedno zastrzeżenie:

1) bakterie, roztocza, grzyby, etc.

Przez kanał wwiewny wpada do domu ogrzane powietrze. Oznacza to, że w takim kanale istnieją idealne warunki dla hodowli takich nieprzyjemnych lokatorów. Podobnie jest w GWC. Po co za własne pieniądze fundowac sobie hodowlę bakterii w domu? Po kilku latach te rury staja sie istnym pojemnikiem na bakterie, roztocza, etc. I nie da się ich w żaden sposób oczyścić, czy zdezynfekować. Chyba, że wymieniając rury. W systemach z wyższej półki na wwiewie są urządzenia sterylizujące powietrze, np. lampy UV. Ale to kosztuje ekstra, zwykle sie tego nie stosuje. I nie daje to 100 % skuteczności, bo przecież bywa i tak, że nie ma prądu, a wtedy hulaj dusza (dla bakterii).

Ja po namyśle, z wyżej wymienionych poglądów, nie zdecydowałem sie na wentylację mechaniczną ale tradycyjną grawitacyjną. Więcej zapłace za ogrzewanie, ale mam pewność, że oddycham świeżym i czystym powietrzem.

Pozdrawiam

Wiesz co, poczytaj troche wiecej o WM, reku i GWC. Bo chyba nie za duzo wiesz na ten temat.

Skad np w GWC glikolowym bakterie ? :)

A temp w rurach jest taka sama (a w sumie troche nizsza) niz masz w domu. To w calym domu masz grzyby, roztocza itd. A nawet masz wiecej bo brak ruchu powietrza .....

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679491

Witam mam pytanie dotyczace ogrzewanie na pelet. Jestem w tej chwili w trakcie projektowania domu i muszę sie zdecydować na ogrzewanie. Jeśli możecie mi podpowiedzieć co myslicie o tym ogrzewaniu oraz jaki piec byście polecali byłabym wdzięczna za info.

Pozdrawiam wszystkich.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679490

Witam mam pytanie dotyczace ogrzewanie na pelet. Jestem w tej chwili w trakcie projektowania domu i muszę sie zdecydować na ogrzewanie. Jeśli możecie mi podpowiedzieć co myslicie o tym ogrzewaniu oraz jaki piec byście polecali byłabym wdzięczna za info.

Pozdrawiam wszystkich.

Dołaczam się do pytania bo chyba również będę montować piec na pelet (obraziliśmy się ostatnio na gazownię) i chyba zrezygnujemy z gazu na poczet peletu tylko czy to oszczędność i czy warto? Może ktoś użytkuje taki piec i może się w tej kwestii wypowiedzieć.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679489

Pozdrawiam wszystkich.

Sie naprodukowałem bez sensu :)

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679486

He,he, dobre...

Poczytaj forum to stwierdzisz, że wszystko można zepsuć... a najłatwiej te wydawałoby się proste rzeczy... a wentylacja do prostych nie należy.

Zresztą chyba każdy budujący ma jakieś doświadczenia ze spapranymi rzeczami...

Ja to znam z autopsji. Zawodowo miałem z tym kontakt dlatego jak myślę o swojej budowie to już mnie trzęsie a jeszcze nie zacząłem :).

Jak ktoś miał styczność z wentylacją to z instalacją z reku powinien sobie bez problemu poradzić.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679485

właśnie okazało się, że mój klient nie może mieć w projekcie kotła na pelet, gdyż Miejscowy Plan dla Szczecina ma zapis "ogrzewanie, kanalizacja, woda - w oparciu o sieci miejskie" i jeszcze zakaz urządzeń tymczasowych. Gdyby pelet był dostarczany miejskim rurociągiem to by mógl być kocioł na pelet... :evil:
https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679483

właśnie okazało się, że mój klient nie może mieć w projekcie kotła na pelet, gdyż Miejscowy Plan dla Szczecina ma zapis "ogrzewanie, kanalizacja, woda - w oparciu o sieci miejskie" i jeszcze zakaz urządzeń tymczasowych. Gdyby pelet był dostarczany miejskim rurociągiem to by mógl być kocioł na pelet... :evil:

No tak może dla Szczecina tak mają ale dla np. Dobrej oni chyba nie mają takiego zapisu??

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679482

Ppowiem szczerze że o tym nie pomyślałam, włąsnie sprawdziłam warunki zabudowy i mam sieć gazową, zaprojektowany również piec gazowy :evil: . Musze jutro zadzwonic i spytać czy można to ogrzewanie zmienić, dzięki za informacje.
https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3357/#findComment-8679481