Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Madzia1976, Catharina

Nie wazne co macie w projekcie ani gdzie sei budujecie. Musiscie dla konkretnej dzialki (swojej) sprawdzic jaki macie plan zagospodarowania terenu (w Dobrej nawet ze strony mozna sciaganc, wiec w Szczecinie chyba tez). Tam macie zapisy, ktore mowia o podstawowoych parametrach. Miedzy innymi czym mozecie ogrzewac (i np karty dachow itp itd). I musicie miec projekt (adaptowany oczywiscie), ktory musi je spelnic.

W Dobrej na znacznym obszarze nie mozna miec paliwa stalego do ogrzewania i nic tego nie zmieni.

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za podpowiedz, ale trzeba przyznać że, to już jest przesada, żeby narzucać inwestorom czym mogą sie ogrzewać. To jest straszne, dosyć że, człowiek kupi cos swojego i płaci podatki to jeszcze musi sie trzymać ustalonych przez urzędników zasad, które na ogół są bezsensowne i nie specjalnie uzasadnione. Jeszcze raz dziękuję za info że, cos takiego tam jest czytałam tą decyzje kilkakrotnie i nigdy nie zwróciłam uwagi na tego typu określenia dotyczące czym mam sie ogrzewać ehhh Pozdrawiam

szymekkk napisał:
  szczukot napisał:
Tynk gipsowy to jakies 23 zl/m2 z wszystkimi materialami. Ile sama robocizna - nie mam pojecia

Fantom

Ja jak ostatnio robilem rozeznanie, to chcieli po 21 zeta za m2 z materialem za gipsowy.

Teraz to ja nawet jednego za 19 zl znalazlem (zima nieciekawa). Ale juz wiosna tuz tuz, wiec mysle, ze srednio bedize 22-24 zl/m2

Fantom

szymekkk napisał:
Hej kolejne pytanie z natury instalacji.

Kto z was ma rekuperacje i czy jest z niej zadowolony.

Dostalem oferte na wykonanie od firmy rekuperatory.pl.

Chca prawie 30kPLN i twierdza, ze mozna miec okolo 40% odzysku

ciepla. Jesli zaloze, ze placilbym w sezonie 1500 za ogrzewanie miesiecznie przez

7 miesiecy, to dawaloby to max 4kPLN oszczednosci. Stad wniosek, ze to ustrojstwo zwroci sie w najlepszym przypadku po 8 latach (jesli koszty paliwa beda takie jak podalem, bo przy mniejszych to jeszcze dluzej).

Teraz pytanie, czy wybierajac wentylacje mechaniczna robiliscie to z mysla odzysku ciepla, czy raczej ze wzgledow na wydajniejsza wymiane powietrza?

Pozdr.,

Szymek

1. Nie wiem jak duży dom i jaki rekuperator - ale 30kPLN to bardzo drogo

to jedna z najdroższych firm w regionie ;-)

2. Odzysk cepła, prawidłowa wymiana powietrza, brak konieczności otwierania i zamykania okien (wychładzanie pomieszczeń) - no i pilnowanie potem by wszystkie zostały zamknięte. Że nie wspomnę o tym, że jak sąsiad pali "byle czym" to nie masz tego smrodu w domu ;-)

3. Skuteczność wentylacji grawitacyjnej jest mizerna.

Asia i Robert napisał:
  szymekkk napisał:
Hej kolejne pytanie z natury instalacji.

Kto z was ma rekuperacje i czy jest z niej zadowolony.

Dostalem oferte na wykonanie od firmy rekuperatory.pl.

Chca prawie 30kPLN i twierdza, ze mozna miec okolo 40% odzysku

ciepla. Jesli zaloze, ze placilbym w sezonie 1500 za ogrzewanie miesiecznie przez

7 miesiecy, to dawaloby to max 4kPLN oszczednosci. Stad wniosek, ze to ustrojstwo zwroci sie w najlepszym przypadku po 8 latach (jesli koszty paliwa beda takie jak podalem, bo przy mniejszych to jeszcze dluzej).

Teraz pytanie, czy wybierajac wentylacje mechaniczna robiliscie to z mysla odzysku ciepla, czy raczej ze wzgledow na wydajniejsza wymiane powietrza?

Pozdr.,

Szymek

to jedna z najdroższych firm w regionie ;-)

2. Odzysk cepła, prawidłowa wymiana powietrza, brak konieczności otwierania i zamykania okien (wychładzanie pomieszczeń) - no i pilnowanie potem by wszystkie zostały zamknięte. Że nie wspomnę o tym, że jak sąsiad pali "byle czym" to nie masz tego smrodu w domu ;-)

Reku to przedewszystkim wymiana powietrza, oszczednosci z ogrzewana sa przy okazji. Grawitacyjna dziala i to rewelacyjnie zwlaszcza przy -25 ;), wtedy to dopiero jest wymiana powietrza. I jakims dziwnym trafem wtedy wiekszosc osob zatyka kratki wywiewowe.

U nas w pewne swieta bylo 21 osob, a okna nie byly zaparowane... Teraz okna otwieramy bardzo sporadycznie, nie ma potrzeby wietrzenia. Nastepnym razem napewno tez bym zrobil reku.

CATHARINA napisał:
Dziękuję za podpowiedz, ale trzeba przyznać że, to już jest przesada, żeby narzucać inwestorom czym mogą sie ogrzewać. To jest straszne, dosyć że, człowiek kupi cos swojego i płaci podatki to jeszcze musi sie trzymać ustalonych przez urzędników zasad, które na ogół są bezsensowne i nie specjalnie uzasadnione. Jeszcze raz dziękuję za info że, cos takiego tam jest czytałam tą decyzje kilkakrotnie i nigdy nie zwróciłam uwagi na tego typu określenia dotyczące czym mam sie ogrzewać ehhh Pozdrawiam

Asia i Robert napisał:

to jedna z najdroższych firm w regionie

2. Odzysk cepła, prawidłowa wymiana powietrza, brak konieczności otwierania i zamykania okien (wychładzanie pomieszczeń) - no i pilnowanie potem by wszystkie zostały zamknięte. Że nie wspomnę o tym, że jak sąsiad pali "byle czym" to nie masz tego smrodu w domu

No właśnie...

adifx napisał:
witam,

Możecie polecić sprawdzonych wykonawców do położenia ok 150m2 bruku i kostki granitowej + jakies murki + schody ogrodowe?

pozdrawiam

Polecam firmę gras. Wielokrotnie miałem przyjemność pracować z nimi, jak i na ich ogrodach. Podobno nie są najtańsi, ale nigdy nie słyszałem, żeby były problemy z wykonanymi pracami.

http://www.grassc.home.pl/

szczukot napisał:
Gdzie od reki mozna kupic styropian na podloge z dowozem ?

Bo w sumie okazalo sie, ze hurtowanie z ktorych bralem materialy na praktycznie caly stan surowy zamkniety, styropianu nie prowadza :(

Fantom

sprobuj tutaj:

budowniczy tel 91-434-96-11 lub

hurtownia ZEMO tylko nr nie moge znalezc, a miesci sie ona na koncu mierzyna (na górce) po prawej stronie jadac do sz-na.

pzdr Bartek

Zwracam uwagę forowiczów na ostrożne podchodzenie do polecanych na forum fachowców...

Forum jest z zasady powołane do wymiany poglądów i pomagania sobie tym, którzy budują dom dla siebie.

Czasami inwestor jest również usługodawcą i wtedy (jeśli ma czas i chęci) dzieli się swoim doświadczeniem zawodowym.

Czasami usługodawcy podszywają się pod inwestorów tylko w celu zareklamowania swoich usług.

Aktywny udział na forum pozwala na łatwe odsianie takich osób i ich postów.

Forum staje się coraz popularniejsze i takie próby będą się powtarzać.

Oczywiście może się zdarzyć, że usługodawca, który stara złapać klienta jest w porządku, ale to się dopiero okaże "w praniu"...