szczukot 29.03.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ponawiam prosbe o namiary na gosci od instalacji na deszczowke.Ostatnio znalazlem cos takiego : http://probud.pl/szamba.htmMa ktos cos taniej i na miejscu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.03.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Perm, niczego nie pomieszałam. PC Octopusa wykorzystuje temp. ziemi (7 - 10 stopni) znajdującej się pod betonową płytą, na której umieszczane są rurki, w których z kolei krąży woda. Woda ta już na wstępie ma więc 7 - 10 stopni. Jeśli PC zadamy więc temp. np. 22 stopni w pomieszczeniach to będzie ona pracować podnosząc temp. o 15 stopni, ponieważ temp. początkowa = 7. Jeśli ściany fundamentowe są dobrze zaizolowane to ciepło zawsze będzie szło do góry. Jeśli montując podłogówkę, zastosujesz pod płytą betonową styropian automatycznie odetniesz się od temp.ziemi i tym samym zmniejszysz wydajność PC (dotyczy to oczywiście sopla, bo nie interesowałam sie innymi pompami). I to jest właśnie ta różnica między podłogówka z PC a zwykłą. Nawiasem mówiąc w całej rozciągłości zgadzam się z Tobą, że w zwykłej podłogówce należy zastosować styropian . Nie prawdą jest jednak Twoje stwierdzenie, że wszystkie podłogówki wykonywane są tak samo nie zależnie od źródła energii. Jeśli chodzi o kolegę montera to również zgadzam się co do opinii na temat rurek do zwykłej podłogówki i nie wątpię w jego fachowość. Jednak sam pisze, że nie zajmuje się podłogówką, w której żródłem energii jest PC. Materiały wykorzystywane w obu przypadkach są różne więc krytykowanie jednych lub drugich nie ma sensu. Na koniec nadmienię jednak, że w sprzęcie Octopusa ani jeden element nie jest pochodzenia Chińskiego. Panowie, bardzo miło mi sie z Wami dyskutuje ale może wywołamy do tablicy kogoś kto jest użytkownikiem takiej PC i może podzielić się z nami swoimi doświadczeniami, bo teoria teorią a praktyka praktyką. Pozdrawiam serdecznie Nie twierdziłem ze sie nie zajmuję podłogówką w kturej żrudłem jest P.C bo rozkładałem juz podłogówkę pod ogrzewanie P.C tyle że z wymiennikiem gruntowym poziomym i pionowym a nie typu powietrznego no i w takich instalacjach rozkłada sie styropian pod podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 29.03.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 osobiscie polecam: http://pracownia-balustrad.firmy.net/ to moj znajomy, widzialem jak robi i naprawde godny polecenia.kowale to nie oznacza ze wszystko mlotkeim tluka. Robia takze odlewy, uzywaja maszyn do ciecia laserem, obok jego zakladu znajduje sie cynkownie gdzie swoje ogrodzenia cynkuje. Najlepiej zamawiac ogrodzenia zima, jest wtedy taniej bo ma mniej zamowien. Mam znajomego ktory robi wlasnie takie ogrodzenia, wykonanie jest duzo lepsze niz np. Valla,. Wisniowski nie jest producentem ogrodzen, robia to dla nich wlasnie tacy kowale - artysci, a Wisniewski z odpowiednia marza sprzedaje w kraju.Ja zamowie brame u znajomego, bedzie taniej i zrobi wg mojego projektu. Odnosnie bramy to nie ma z tym problemu, naped z pilotem mozna osobno kupic. To zalezy. Taniej raczej nie bedzie. Czy lepiej to tez watpie. A to z kilku powodow. Glownym jest zaezpieczenie antykorozyjne a po drugie tematy typu brama na pilota. Fantom Z tego co wiem, to Wisniowski ma przesla odlewane a nei zamawiane. Nie wierze, ze przy ich sprzedazy ilosciowej, siedza kowale-artysci i tluka recznie. Fantom ps. Znalazlem jeszcze takie cos : http://www.kowalstwo.com.pl http://www.kowalstwowisniewski.pl http://pracownia-balustrad.firmy.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roxi10 29.03.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Roxi10 skąd masz te informacje? Na stronie firmy nic takiego nie ma. Jest tylko PC "sopel lodu" z wymiennikiem powietrznym (bez tych rurek w ziemi) oraz ogrzewanie podlogowe różniące się od zwykłego tylko średnicą rurek. No i znalazłem. To zwykła podłogówka tyle że bezpośrednio na gruncie. Niestety to co tam napisano to bzdury. te rurki będa równiez podgrzewać grunt. Tych 8 stopni się nie wykorzysta bo rury będą cieplejsze więc będą się od gruntu schładzać. Grunt ma nieograniczoną pojemność cieplną więc taka instalacja to jakiś bezsens! Kto to wymyslił? Perm, bardzo proszę przeczytaj na stronie Octopusa zakładkę "technika" a tam oodnośnik "ogrzewanie podłogowe" - mity, fakty, opinie. Tam jest wszystko opisane - bardzo jasno i przystępnie wraz z rysunkami. Wyjaśni się wtedy sprawa płyty betonowej, rurek , 7 stopni pobieranych z ziemi (i nadal oczywiście mówię o soplu a nie innym rodzaju PC ). Myślę, że czas już zamknąć ten wątek teoretyczny. Na koniec jednak pragnę dodać, że pewien człowiek, który brał udział w wyprodukowaniu pierwszego komputera ( zapewne wszyscy pamiętaja, że pierwszy komputer zajmował pół sporego pokoju i miał wymiary mniej więcej szafy 4-drzwiowej) stwierdził, że na świecie jest miejsce na maksymalnie 10 komputerów ! Działo się to całkiem niedawno. Dziś liczba komputerów na świecie liczona jest w miliardach. Postęp techniczny i technologiczny w dzisiejszych czasach jest błyskawiczny i czasami trudno za tym wszystkim nadążyć Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.03.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Dalej nie rozumiem idei. To zwykła PC tylko tzw dolnym źródłem jest tu powietrze. Jak i inne PC do przekazania pozyskanego ciepła potrzebuje systemu CO albo opartego na grzejnikach albo na podłogówce. jeżeli jest z podłogówką to powinna ona być wykonana zgodnie z pewnymi zasadami. Wszystkie inne firmy tych zasad przestrzegają, Octopus nie. Nie zastanawia cię to? Żeby nie zaśmiecać tematu napisze ci na PW co wg mnie tam się nie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roxi10 29.03.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 dalej nie rozumiem idei. To zwykła pc tylko tzw dolnym źródłem jest tu powietrze. Jak i inne pc do przekazania pozyskanego ciepła potrzebuje systemu co albo opartego na grzejnikach albo na podłogówce. Jeżeli jest z podłogówką to powinna ona być wykonana zgodnie z pewnymi zasadami. Wszystkie inne firmy tych zasad przestrzegają, octopus nie. Nie zastanawia cię to? żeby nie zaśmiecać tematu napisze ci na pw co wg mnie tam się nie zgadza. ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.03.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 tak jak radziłaś, czytam zakładkę octopusa o podłogówce i już widzę typowe demagogiczne zagrywki:wmawia się nam, że dotychczas, mając grzejniki pod oknami cierpieliśmy z powodu niemożności postawienia pod oknem mebla. Otóż mam mebel pod oknem bez grzejnika i cierpię z powodu niemożności dosięgnięcia do klami czy do rolety! Każde umeblowanie pod oknem zmusi nas do robienia okien na pilota a potem szukania tego pilota...Proszę też zwrócić uwagę że domki jednorodzinne wcale nie są wymienione na pierwszym miejscu jako idealne obiekty pod podłogówkę i to z bardzo określonych, niepodanych tu powodów...Albo że grzejnik MOŻE wywoływać uczucie nadmiernego ciepła w głowę!!, nie no w tym momencie odechciewa mi się czytać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roxi10 29.03.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 tak jak radziłaś, czytam zakładkę octopusa o podłogówce i już widzę typowe demagogiczne zagrywki: wmawia się nam, że dotychczas, mając grzejniki pod oknami cierpieliśmy z powodu niemożności postawienia pod oknem mebla. Otóż mam mebel pod oknem bez grzejnika i cierpię z powodu niemożności dosięgnięcia do klami czy do rolety! Każde umeblowanie pod oknem zmusi nas do robienia okien na pilota a potem szukania tego pilota... Proszę też zwrócić uwagę że domki jednorodzinne wcale nie są wymienione na pierwszym miejscu jako idealne obiekty pod podłogówkę i to z bardzo określonych, niepodanych tu powodów... Albo że grzejnik MOŻE wywoływać uczucie nadmiernego ciepła w głowę!!, nie no w tym momencie odechciewa mi się czytać dalej... Nie skupiajmy się na rzeczach nieistotnych. Ważna jest zasada działania, wydajność, ekonomia a nie bzdury o meblach, czy komforcie naszej głowy. Zaczęłam ten wątek z nadzieją, że odezwie się ktoś kto użytkuje PC tego typu i podzieli się swoimi DOŚWIADCZENIAMI a nie po to by teoretyzować, bo nie ma to najmniejszego sensu Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 29.03.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 My balustradę robiliśmy u tego wykonawcy:http://www.kowalstwo.eu/produkty.htm Jesteśmy zadowoleni z efektu wizualnego i jakości wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 29.03.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 My balustradę robiliśmy u tego wykonawcy: http://www.kowalstwo.eu/produkty.htm Jesteśmy zadowoleni z efektu wizualnego i jakości wykonania. A macie jakieś porównianie cenowe z innymi firmami? Mnie czeka ogrodzenie ... za jakiś czas , ale pora zacząć się przygotowywać do tematu . Piszcie wszyscy o swoich doświadczeniach w tym temacie - chętnie poczytam i pewnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 co do ogrodzenia "na boki" biore zwykla siatke zgrzewana betafence (120 lub 150 cm) bez zadnej podmurowki itp. Nie bede sie bez sensu szarpal na boczne ploty.No ale od przodu to musi jakos to juz wygladac, byz wyzsze i bardziej zabezpieczac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 29.03.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 odnośnie ogrodzenia bocznego, czy 90zl za m.b. jest dobra cena? ogrodzenie boczne czyli: siatka, slupki i podmurowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Widzialem juz takie po 90 zl/mb ale to byla siatka pleciona a podmurowka nic nie warta. wole wydac tyle samo z lepsza siatka i bez podmurowki Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatran 29.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 odnośnie ogrodzenia bocznego, czy 90zl za m.b. jest dobra cena? ogrodzenie boczne czyli: siatka, slupki i podmurowka. Ja płaciłem jesienią 60 zł za metr bez podmurówki z materiałem. Wykonawstwo - ok. Chłopaki 4 razy az z Człuchowa jeździli do mnie. Taniej nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 29.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 to zalezy od polozenia dzialki, ja mam przy lesie, i teraz kiedy mam ogrodzenie lesna siatka, non stop podkopuja sie jakies zajace itp, a co sadzicie o podmurowce z prefabrykowanych elementow? tansze to jest niz wylewany beton ale czy trwaly? Czy ktos uzytkuje takie ogrodzenie od kilku lat? Widzialem juz takie po 90 zl/mb ale to byla siatka pleciona a podmurowka nic nie warta. wole wydac tyle samo z lepsza siatka i bez podmurowki Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 29.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 altager ewamin napisał: My balustradę robiliśmy u tego wykonawcy: http://www.kowalstwo.eu/produkty.htm Jesteśmy zadowoleni z efektu wizualnego i jakości wykonania. A macie jakieś porównianie cenowe z innymi firmami? Mnie czeka ogrodzenie ... za jakiś czas , ale pora zacząć się przygotowywać do tematu . Piszcie wszyscy o swoich doświadczeniach w tym temacie - chętnie poczytam i pewnie skorzystam My robiliśmy balustradę ponad rok temu więc wiele mogło się w tym czasie w cenach pozmieniać. Co do ogrodzenia to zaprojektowaliśmy sami a wykonawstwo zleciliśmy gościowi znającemu się na spawaniu on to potem wysłał do ocynkowania i malowania proszkowego. W sumie wyszło nam ok 250 zl za metr przęsła plus słupki i montaż dodam, że przęsła miały wymiary niestandardowe. Więc cena chyba ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.03.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 co do ogrodzenia "na boki" biore zwykla siatke zgrzewana betafence (120 lub 150 cm) bez zadnej podmurowki itp. Nie bede sie bez sensu szarpal na boczne ploty. No ale od przodu to musi jakos to juz wygladac, byz wyzsze i bardziej zabezpieczac. Fantom Dlaczego od przodu musi być wyższe i bardziej zabezpieczać? Moim zdaniem, tworzenie sporych ogrodzeń to złudne poczucie bezpieczeństwa. Włamywacze nie będą wchodzić frontem. Tylko tam gdzie masz betagence, która nie sprawi najmniejszego problemu. Niektórzy chcą się ogrodzić przed pijaczkami...nie słyszałem aby pijaczek wtargnął na posesję, która jest odgrodzona choćby niskim murkiem... Psy? A jak wysoko skoczy pies ? Mam budować mury przed wyimaginowanymi wrogami, które i tak mnie nie ochronią ? Nie będę miał murów, ani wysokich ogrodzeń - niski murek sygnalizujący teren prywatny, zarys posesji - jak ktoś będzie chciał go przekroczyć to zrobi to nawet jak będzie 2,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 30.03.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ile płaciliście za wykonanie podmurówki? Chodzi o samą robociznę.Jaką lepiej robić...wylewaną,czy murowaną z bloczków?Na jakiej głębokości powinna być podmurówka w ziemi,aby nie działał na nią mróz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 co do ogrodzenia "na boki" biore zwykla siatke zgrzewana betafence (120 lub 150 cm) bez zadnej podmurowki itp. Nie bede sie bez sensu szarpal na boczne ploty. No ale od przodu to musi jakos to juz wygladac, byz wyzsze i bardziej zabezpieczac. Fantom Dlaczego od przodu musi być wyższe i bardziej zabezpieczać? Moim zdaniem, tworzenie sporych ogrodzeń to złudne poczucie bezpieczeństwa. Włamywacze nie będą wchodzić frontem. Tylko tam gdzie masz betagence, która nie sprawi najmniejszego problemu. Niektórzy chcą się ogrodzić przed pijaczkami...nie słyszałem aby pijaczek wtargnął na posesję, która jest odgrodzona choćby niskim murkiem... Psy? A jak wysoko skoczy pies ? Mam budować mury przed wyimaginowanymi wrogami, które i tak mnie nie ochronią ? Nie będę miał murów, ani wysokich ogrodzeń - niski murek sygnalizujący teren prywatny, zarys posesji - jak ktoś będzie chciał go przekroczyć to zrobi to nawet jak będzie 2,5 m. No wiesz, wole miec z przodu krate o wysokosci 150-200 i ostrej gorze, niz siateczke 120 cm, ktora przeskoczy nawet jamnik. O wygladzie nie wspominajac. A aby wejsc przez ten betafence to musza isc przez sasiadow. A to juz inna bajka. Bo kazdy bardziej zabezpieczy sie z przodu. Wiec "system jest szczelny" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 ... No wiesz, wole miec z przodu krate o wysokosci 150-200 i ostrej gorze, niz siateczke 120 cm, ktora przeskoczy nawet jamnik. O wygladzie nie wspominajac. Fantom Pomiędzy kratą o jakiej wspominasz i na którą pewnie łatwo się będzie wspiąć a siateczką jest masa rozwiązań, na pewno również estetycznych i będących wystarczającą przeszkodą dla jamnika... Chodzi mi o polski zwyczaj grodzenia się na potęgę, który w jakiś sposób świadczy o naszej mentalności. Zastanów się - wierzysz, że to wysokie ogrodzenie przed czymś cię ochroni? Masz znajomych mających domy? Popytaj czy próbował im kiedyś wskoczyć pies albo wleźć lump ? Wystarczyłby pół metrowy żywopłot i on wyznaczając granicę twojej posesji tworzy barierę dla przypadkowych wtargnięć - a powtarzam tym zamierzonym nie przeszkodzisz. Nie zrozum mnie nie źle - nie namawiam cię do zmiany pomysłu, po prostu uważam, że te mury, kraty, bramy, zamknięte osiedla to iluzja bezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts