Aniutka i Roofi 30.03.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ile płaciliście za wykonanie podmurówki? Chodzi o samą robociznę. Jaką lepiej robić...wylewaną,czy murowaną z bloczków? Na jakiej głębokości powinna być podmurówka w ziemi,aby nie działał na nią mróz? dołączam się do pytania. Mamy do wykonania podmurówkę schodkową. Pierwsza wycena ok120zł za mat+rob. za ok. 90m płotu z wylewaną podmurówką. Może macie jakieś namiarki na fachmanów od tego typu prac? (polecenia) pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 30.03.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 U nas pierwsza wycena za 53mb podmurówki o wysokości ok 0,8m 4,5 tys. Druga 6 tys Sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebolec 30.03.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 ... No wiesz, wole miec z przodu krate o wysokosci 150-200 i ostrej gorze, niz siateczke 120 cm, ktora przeskoczy nawet jamnik. O wygladzie nie wspominajac. Fantom Pomiędzy kratą o jakiej wspominasz i na którą pewnie łatwo się będzie wspiąć a siateczką jest masa rozwiązań, na pewno również estetycznych i będących wystarczającą przeszkodą dla jamnika... Chodzi mi o polski zwyczaj grodzenia się na potęgę, który w jakiś sposób świadczy o naszej mentalności. Zastanów się - wierzysz, że to wysokie ogrodzenie przed czymś cię ochroni? Masz znajomych mających domy? Popytaj czy próbował im kiedyś wskoczyć pies albo wleźć lump ? Wystarczyłby pół metrowy żywopłot i on wyznaczając granicę twojej posesji tworzy barierę dla przypadkowych wtargnięć - a powtarzam tym zamierzonym nie przeszkodzisz. Nie zrozum mnie nie źle - nie namawiam cię do zmiany pomysłu, po prostu uważam, że te mury, kraty, bramy, zamknięte osiedla to iluzja bezpieczeństwa... Niestety naszej mentalności się nie zmieni. Zdecydowanie ładniejszym jest rozwiązanie z niewielki, delikatnym płotkiem, dzięki któremu wyeksponowany jest dom. Chyba, że jest się "terrorysto-przestępcą" i ma się coś do ukrycia. Oczywiście nie mam zamiaru nikogo na tym forum obrażać i tym bardziej nic nie insynuuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.03.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 My balustradę robiliśmy u tego wykonawcy: http://www.kowalstwo.eu/produkty.htm Jesteśmy zadowoleni z efektu wizualnego i jakości wykonania. A jak cenowo wyszło? Mieliście jakieś porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 30.03.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 ciekawa dyskusja o płotach była. Nie wytrzymam i wypowiem i swoje zdanie na ten temat. Wysoki płot jest ok po to, żeby nasz własny pies nie wyskakiwał na łajzy. I koniecznie bez ostrego zakończenia typu szereg dżid, bo znajomy już zdejmował własnego psa nadzianego na te dźidy a potem dospawał ładne serduszka na wierzchu. Zły człowiek z dżidami sobie poradzi na pewno. Ale naprawdę nie chciałabym znaleźć nawleczonego na dżidy dziecka najgorszego wroga nawet... A dzieci uwielbiają pokonywać przeszkody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arto72 30.03.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać. Pod koniec maja zaczynam budowę domu w miejscowości Czarna Łąka pod Szczecinem (wschodnia strona jez. Dąbie). Póki co - wszystko mnie trochę przeraża - mam nadzieję, że m.in. dzięki lekturze tego forum jakoś sobie poradzę pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2010 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać. Pod koniec maja zaczynam budowę domu w miejscowości Czarna Łąka pod Szczecinem (wschodnia strona jez. Dąbie). Póki co - wszystko mnie trochę przeraża - mam nadzieję, że m.in. dzięki lekturze tego forum jakoś sobie poradzę pozdrawiam, Artur Witamy. Nie ma się co bać. Myśleć, liczyć pieniądze i nikomu nie ufać a będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.03.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać. Pod koniec maja zaczynam budowę domu w miejscowości Czarna Łąka pod Szczecinem (wschodnia strona jez. Dąbie). Póki co - wszystko mnie trochę przeraża - mam nadzieję, że m.in. dzięki lekturze tego forum jakoś sobie poradzę pozdrawiam, Artur Czarna Łąka .... Ale tam imprezy kiedyś były... Teraz już nie przeszkadzają mieszkańcom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arto72 31.03.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Czarna Łąka .... Ale tam imprezy kiedyś były... Teraz już nie przeszkadzają mieszkańcom ? A nie wiem... dom będzie lekko na uboczu, sąsiedzi nie narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 31.03.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jako, że jestem nowy na forum, chciałem się przywitać. Pod koniec maja zaczynam budowę domu w miejscowości Czarna Łąka pod Szczecinem (wschodnia strona jez. Dąbie). Póki co - wszystko mnie trochę przeraża - mam nadzieję, że m.in. dzięki lekturze tego forum jakoś sobie poradzę pozdrawiam, Artur Witam Chyba każdy kto zaczyna budowę trochę go to przeraża, przynajmniej mnie również więc nie jesteś sam , a forum z pewnościa jest świetną lekturą tymbardziej, że ludzie z forum są uprzejmi i służą pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 31.03.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ... No wiesz, wole miec z przodu krate o wysokosci 150-200 i ostrej gorze, niz siateczke 120 cm, ktora przeskoczy nawet jamnik. O wygladzie nie wspominajac. Fantom Pomiędzy kratą o jakiej wspominasz i na którą pewnie łatwo się będzie wspiąć a siateczką jest masa rozwiązań, na pewno również estetycznych i będących wystarczającą przeszkodą dla jamnika... Chodzi mi o polski zwyczaj grodzenia się na potęgę, który w jakiś sposób świadczy o naszej mentalności. Zastanów się - wierzysz, że to wysokie ogrodzenie przed czymś cię ochroni? Masz znajomych mających domy? Popytaj czy próbował im kiedyś wskoczyć pies albo wleźć lump ? Wystarczyłby pół metrowy żywopłot i on wyznaczając granicę twojej posesji tworzy barierę dla przypadkowych wtargnięć - a powtarzam tym zamierzonym nie przeszkodzisz. Nie zrozum mnie nie źle - nie namawiam cię do zmiany pomysłu, po prostu uważam, że te mury, kraty, bramy, zamknięte osiedla to iluzja bezpieczeństwa... Niestety naszej mentalności się nie zmieni. Zdecydowanie ładniejszym jest rozwiązanie z niewielki, delikatnym płotkiem, dzięki któremu wyeksponowany jest dom. Chyba, że jest się "terrorysto-przestępcą" i ma się coś do ukrycia. Oczywiście nie mam zamiaru nikogo na tym forum obrażać i tym bardziej nic nie insynuuję Ja również uważam, że powinno sie wyeksponować dom i dać niewielki delikatny płot, ja mam aktualnie ogródek ogrodzony siatką 140cm i złodzieja to nie przeraziło bo zamiast przeskakiwać po prostu sobie przeciął siateczkę i tyle, więc jak ma wejść to i tak wejdzie chyba że podłączymy płot pod napięcie. Dodatkowo przy tej siatce miałam wieczne narzekania sasiadki że muszę cos pomyśleć żeby to jakos zabezpieczyć bo mam psa a ona sie boi o swoje dziecko że włozy rękę i ją pies pokryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoszka_s 31.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam i pozdrawiam całą grupę, My ruszamy zaraz po swiętach na Zielonej Gorce w Dobrej. Dzisiaj walcze z przyłączeniem wody i prądu. Drodzy przyszli sąsiedzi zdradźcie ile zaplaciliscie za wodę i prąd? 5 tys za przylaczenie wody to sensowna kwota? Pozdrawiam,Zoszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoszka_s 31.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam i pozdrawiam całą grupę, My ruszamy zaraz po swiętach na Zielonej Gorce w Dobrej. Dzisiaj walcze z przyłączeniem wody i prądu. Drodzy przyszli sąsiedzi zdradźcie ile zaplaciliscie za wodę i prąd? 5 tys za przylaczenie wody to sensowna kwota? Pozdrawiam,Zoszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.03.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 No witam w koncu sasaidow Przypomnijcie mi tylko : budujecie sie tam blizej drogi glownej gdzie nie ma domkow obok, czy dalej obok domkow ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 31.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Co do wymiany informacji o wykonawcach godnych polecenia: kto aktualnie prowadzi listę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.03.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Co do wymiany informacji o wykonawcach godnych polecenia: kto aktualnie prowadzi listę? azalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 31.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arto72 31.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ciekawy jestem, czy ktoś z Was zastosował u siebie rozwiązaniePC + podłogówka + rekuperator? Jak to się sprawdza? Pytam, bo odradzano mi rekuperator przy zestawie PC+ podłogówkajako zbędny wydatek. Argumenty przeciw reku: 1 - oszczędności na ogrzewaniu będą znikome przy PC + podłogówce,jeśli się to kiedykolwiek zwróci to po wielu, wielu latach. 2 - odświeżanie powietrza niewiele wniesie, bo przy sporek kubaturze domupodobno nie poczujemy, że jest duszno. I w drugą stronę: może ktoś ma PC + podłogówkę bez rekui żałuje, że nie zrobił instalacji reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.03.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ale bzdury. Co ma rekuperator do zastosowanych metod grzania w domu ? Zupelnie NIC. Niewazne czym grzejesz, musisz miec albo grawitacje albo wentylacje mechaniczna. Ta druga praktycznie nie wystepuje w "opcji" bez reku. Co do zwrotu reku, to jest on na pewno dlugi (ale i tak chyba krotszy niz przy PC !). Ale reku jest tylko dodatkiem ! Ogolnie WM stosuje sie wlasnie jako komfort w domu zamiast grawitacji. Zaduch w domu zawsze bedziesz mial, jezeli nie bedzie zadnej wentylacji. Logiczne. Ale i tak planujesz zrobic grawitacyjna - a to jest wymiana (odswiezanie) powietrza. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts