Aniutka i Roofi 04.05.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Proszę o odpowiedź:Ile kosztuje geodeta powykonawczo (do odbioru budynku)??Nas chce skasować 1500 zł. Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 04.05.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witaj Kalistter, Chyba jestem w błędnym przekonaniu, że bez uprawnień architekta, niewiele jesteśmy w stanie załatwić. Przecież to architekt musi wyrysować dom na działce i zrobić projekty przyłączy. Gdy on to wszystko wyrysuje to dopiero wtedy możesz zanieść papiery do powiatu. Mógłbyś mnie oświecić? Z góry dzięki. Pozdrawiam, Ronin+ Oczywiście, że projekt budowlany plus instalcje przygotowuje uprawniony architekt. Ale ja załatwiam bieganie po urzędach, czyli jak coś sie nie zgadza to kontaktuję się z architektem, który to poprawia, przesyła do mnie, poczta - 2 dni, ja ide do urzędu itd. Jest to trochę uciążliwe, ale za takie pieniądze, to moge to robić. W sumie te formalności nie są az takie kłopotliwe. Polecam to także innym. Nie należy się bać tego PnB. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 04.05.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam też wprowadzam gaz do domu i robię to trochę inaczej.Rury gazowe wewnątrz budynku nie należy zabudowywać::to robimy dwa wejścia do domu jedno do pieca w kotłowni drugie do kuchenki w kuchni .Do 20m od licznika na skraju działki do budynku nie wymaga się skrzynek na elewacji budynku. Rozgałęzienie robimy w ziemi na żółtej rurce plastyk pionowe podejścia do domu metal i przy gazomierzu pod skrzynką gazomierzową też metal. Pozdrawiam Biernapiotr Witam Też robię dwa wejścia gazu do domu, jedno do kuchni drugie do kotłowni. Pisałem wtedy w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PoloCocta 04.05.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witajcie po Majówce. U mnie robi się elewacja i czas pomysleć czym wyłożyć taras. Myśleliśmy o starobruku czy ktoś coś takiego posiada i czy macie moze namiary gdzie mozna tanio i dobrze coś takiego dostać. Jak na razie byłam w SCMB ale moze gdzieś jeszcze. Felp me !!! Szybko trzeba zrobić izolację tarasu nim dojdą tam z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 05.05.2010 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Oczywiście, że projekt budowlany plus instalcje przygotowuje uprawniony architekt. Ale ja załatwiam bieganie po urzędach, czyli jak coś sie nie zgadza to kontaktuję się z architektem, który to poprawia, przesyła do mnie, poczta - 2 dni, ja ide do urzędu itd. Jest to trochę uciążliwe, ale za takie pieniądze, to moge to robić. W sumie te formalności nie są az takie kłopotliwe. Polecam to także innym. Nie należy się bać tego PnB. Pozdrawiam ja też mam w planie sam załatwić PNB, chyba urzędnicy nie są już tacy straszni a i czasy, kiedy to bez koperty pod stołem nie dało się nic załatwić też minęły... (może nie wszędzie W kązdym bądź razie po wizytach w urzędach odnośnie złożenia wniosków o wydanie warunków przyłączenia jestem optymistycznie nastawiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.05.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam Możecie napisać jak izolowaliście balkony nad wykuszem, czy dawaliście obróbkę blacharską i czy możecie kogoś polecić do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam Mam pytanie do was ile płaciliście za wykonanie wew. instalacji gazowej, to jest instalacja gazowa od skrzynki gazowej na granicy działki do domu i potem w domu do kotłowni i kuchenki gazowej w kuchni. Proszę o szybka odpowiedź. Mnie to kosztowalo cos chyba kolo 2,5-3 tys jak dobrze pamietam I jeszcze jedno. Jak chcesz robic zawor na domku to mozna kupic skrzyneczke w innym kolorze niz zolty Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Do budujacych w Dobrej : kogo braliscie do podlaczenia kanalzy na swoich dzialkach i ile Was to kosztowalo. Kanaliza oczywiscie lezy juz na terenei dzialki, a do domu jakies 10 mb.Robiliscie w Poldku czy u kogos innego ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.05.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 A tak odnośnie jeszcze ocieplenia.... Jakim systemem robiliście elewacje ocieplając wełną. Jakiego producenta. Gdzie w Szczecinie mają dobre ceny i jeszcze lepszy wybór kolorystyczny. A ja się przypomnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 05.05.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeszcze raz proszę o namiary na ziemię i koparkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 05.05.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Do budujacych w Dobrej : kogo braliscie do podlaczenia kanalzy na swoich dzialkach i ile Was to kosztowalo. Kanaliza oczywiscie lezy juz na terenei dzialki, a do domu jakies 10 mb. Robiliscie w Poldku czy u kogos innego ? Fantom do kanalizy brałam mojego wykonawcę który robił mi stan surowy, ale może to być również hydraulik, lub ktokolwiek inny kto wie jaki ma być spadek i jaka kineta w studzience. Koszt na gotowo z robocizną i materiałem to jakieś 100 zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 05.05.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 [Ja miałem do wykonania lekko ponad 30m od skrzynki do budynku. Rura PE na głębokości 0,8m. Wewnątrz w zasadzie brak instalacji, bo jest tylko w pomieszczeniu gospodarczym (do kotła). Za to zapłaciłem 700 zł + VAT. W tej cenie także próby szczelności. A możesz podać namiary na wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 05.05.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Czy ktoś z Was orientuje się jak w gminie Dobra wygląda dofinansowanie do instalacji proekologicznych? jaki procent inwestycji zwracają? wiadomo że można zasięgnąć języka w samej gminie, ale jakie macie doświadczenie z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.05.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeszcze raz proszę o namiary na ziemię i koparkę. W Dobrej p. Sławek tel.603 572 081. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.05.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Czy ktoś z Was orientuje się jak w gminie Dobra wygląda dofinansowanie do instalacji proekologicznych? jaki procent inwestycji zwracają? wiadomo że można zasięgnąć języka w samej gminie, ale jakie macie doświadczenie z tym związane? Dofinansowanie nie odbywa się na poziomie gminy ale powiatu. W tym roku starostwo zwróciło mi 1,5K przy planowanych kosztach 8K. Instalacja solarna. Cała impreza ze zwrotem trwała około roku. Informacje w ochronie środowiska w starostwie polickim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 05.05.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Potrzebuję baraku na zaplecze budowy. Ma ktoś może na zbyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Sz*gosc 05.05.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 dzień dobry wszystkim forumowiczomto mój pierwszy raz na forum, budowa na etapie planów;)mam pytanie odnośnie firm budowlanych w szczecinie: czy ktoś mógłby mi polecić jakiegoś wykonawcę?na co uważać przy wyborze?póki co rzuciła mi się w oczy reklama firmy witold walczak, czy ktoś zna tego wykonawcę? czy mogę prosić o opinie byłych lub obecnych klientów? od jak dawna firma wogóle buduje?bardzo dziękuję za odpowiedzi na privpozdrawiam i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.05.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 dzień dobry wszystkim forumowiczom to mój pierwszy raz na forum, budowa na etapie planów;) mam pytanie odnośnie firm budowlanych w szczecinie: czy ktoś mógłby mi polecić jakiegoś wykonawcę? na co uważać przy wyborze? póki co rzuciła mi się w oczy reklama firmy witold walczak, czy ktoś zna tego wykonawcę? czy mogę prosić o opinie byłych lub obecnych klientów? od jak dawna firma wogóle buduje? bardzo dziękuję za odpowiedzi na priv pozdrawiam i do zobaczenia Witaj, nie znam p.Walczaka. Skoro jeszcze masz dużo czasu do budowy, to staraj się robić wycieczki w okolice gdzie budują np. Dobrej i tam wypytać o szczegóły wykonawców, inwestorów itp. A jak trochę się poudzielasz na forum, to pewnie wpadnie w twoje ręce sławetna lecz przeceniana lista wykonawców. Używaj wyszukiwarki - wpisując dane hasło, możesz sprawdzić czy ktoś już nie pisał o np. p. walczaku... Pozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 05.05.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dofinansowanie nie odbywa się na poziomie gminy ale powiatu. W tym roku starostwo zwróciło mi 1,5K przy planowanych kosztach 8K. Instalacja solarna. Cała impreza ze zwrotem trwała około roku. Informacje w ochronie środowiska w starostwie polickim. Z tego co się dowiadywałam w starostwie to w tym roku na wnioski już za późno. Nie wiadomo jak będzie w przyszłym roku ale w tym podobno oddawali 5% całej inwestycji solarnianej i z roku na rok podobno ma nie być lepiej . A ja mam pytanie (a w zasadzie dwa) 1. muszę wyrównać trochę teren wokó domu, ile kosztuje wywrotka zwykłej ziemi w Dobrej, a ile wywrotka czarnoziemu i jaki ceny macie za godzinę koparki? 2. poszukuję fachowców z pomysłem do kafelkowania. na razie łazienka dolna, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, może kogoś polecicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeszcze raz proszę o namiary na ziemię i koparkę. Idzie na priv Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts