Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam.

Mam do Was pytanie. Czy ktoś tu na forum korzystał z usług firmy developerskiej NEPTUN http://www.nd.com.pl/

Obecnie budują oni osiedle Dolina Słońca w dzielnicy Bezrzecze. Mają bardzo ciekawą ofertę jeśli chodzi o mieszkania pod klucz. Czy ktoś z Was tam mieszka?

wybudowali na mokradłach w mierzynie.

generalnie nie słyszałam o nich zle. na wprost mojego domu mają kilkanascie działek - sprzedają je...nie wiem czy to prawda, czy plotki ale podobno mieli-mają kłopoty.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś ma coś do powiedzenia w sprawie okien firmy Welet z Maszewa? Byłem widziałem i tak się zastanawiam dlaczego są tak mało popularne, bo nawet na tym forum jakoś sie o nich nie wspomina. Produkcja lokalna, wykończenie z półki okien urzedowskiego czy kowalskich. Proszę o komentarz. Pozdrawiam

cześć

faktyczne koszty, zarówno Ty jak i ja możemy porównać dopiero po stanie zerowym, architekt i konstruktor zapewniali że to rozwiązanie będzie najkorzystniejsze cenowo i dom będzie stabilnie posadowiony. Tak mam w projekcie i tego nie będę już zmieniał. A ile wstępnie liczycz kasy za płytę? ja mam pow. zabudowy 150m2.

pozdro

Powierzchnia zabudowy u mnie to 170 m^2 (mama garaż dwustanowiskowy w projekcie). Szacuję, a raczej liczę na to, ze koszty zamkną się na około 50 000 zl, czyli gdzieś 300 zl/m^2. Płyta jest z ostrogami, pójdzie na nią sporo betonu i stali. Co do rekomendacji architekta i konstruktora.... Podobnie jak z lekarzami. Lepiej iść do kilku, niż zawierzać jednemu. Ciekawe będzie porównanie rzeczywistych kosztów twego i mojego rozwiązania. Bo to tylko szacunki. Gdyby nie płyta, to zdecydowałbym się na mikropale. Cena była atrakcyjna, ale w sumie kosztowałoby to (stan 0) z 10, 20 tys więcej. Trudno mi uwierzyć w to, że budowa muru wysokości 2.0 - 2.5m w błocie kosztuje mniej niż (mikro)palowanie. Jest to dla mnie trudne do pojęcia. No, ale nie jestem architektem:)

Pozdrawiam

Czy ktoś ma coś do powiedzenia w sprawie okien firmy Welet z Maszewa? Byłem widziałem i tak się zastanawiam dlaczego są tak mało popularne, bo nawet na tym forum jakoś sie o nich nie wspomina. Produkcja lokalna, wykończenie z półki okien urzedowskiego czy kowalskich. Proszę o komentarz. Pozdrawiam

Firma welet przeżywała różne dzieje. Był taki moment że klienci strasznie narzekali na jakość głównie powłok lakierniczych ale też dokładności wykonania i problemów z serwisem po sprzedaży. Może to im się jeszcze czkawką odbija? Dobre imię łatwo stracić, odzyskać zaufanie trudno.

Do budujacych w Dobrej na dzialkach z Agrowestu : czy uzyskujac pozowlenia na budowe potzrebne byly uzgodnienia z ZUD ? Czy skladajac papiery o uzytkowanie byly potrzebne papiery z ZUD ?

Fantom

z tego co wiem od mojego architekta, który przygotowuje mi całośc dokumentacji do PNB na budowę w Dobrej na działce od Agrowestu to TAK! I podobno te uzgodnienia z ZUD trwają najdłużej....

Sławek

Firma welet przeżywała różne dzieje. Był taki moment że klienci strasznie narzekali na jakość głównie powłok lakierniczych ale też dokładności wykonania i problemów z serwisem po sprzedaży. Może to im się jeszcze czkawką odbija? Dobre imię łatwo stracić, odzyskać zaufanie trudno.

Firma WELET z Maszewa była w upadłości z tzw. możliwością zawarcia układu. Nie wiem, czy się z tych problemów wygrzebali, jednak ja osobiście gdzieś tam miałbym jakieś obawy wiedząc, że zarządza tą firmą ta sama grupa ludzi... ale może to przedwczesna ocena, ileż to firma upada, żeby za chwilę otworzyć się pod nową nazwą... Może trochę nie na temat, ale taka wiedza też może się czasem przydać...

Generalnie aluminiowe listwy startowe wystepują do grubości 16cm, ale jest producent systemu dociepleń, który ma rozwiązanie dla grubości np.20cm, gdzie listwą jest dwuczęściowy element z tworzywa gdzie takie rozwiązanie stosowane jest dla potrzeb docieplania domów pasywnych.

Nie chciałbym na forum przywoływać nazwy systemodawcy na forum bo sam jestem początkującym budowniczym i zamierzam być tu mile widzianym stąd jeśli masz pytania co do termomodernizacji to zapraszam na priv. Chętnie pomogę...

Pozdrawiam

P.S. Co do tematu łączników faktycznie do wysokości 8m można pominąć stosowanie łączników pod określonymi warunkami...

Witajcie,

czy widzieliście gdzieś w sprzedaży listwę startową do ocieplania dla styropianu 20cm? Patrzą na mnie wszędzie jak na ufo. Wiedziałam, że może być kłopot, ale aż taki?

z tego co wiem od mojego architekta, który przygotowuje mi całośc dokumentacji do PNB na budowę w Dobrej na działce od Agrowestu to TAK! I podobno te uzgodnienia z ZUD trwają najdłużej....

Sławek

Bo przeglad nalem swoja dokumentacje i nie znalazlem nic takiego. Dlatego sie zastanawiam czy cos zgubilem czy wogole nie mialem. Musz w poniedzialek scignac swojego architekta/kierownika i sie dowiedziec co i jak

Fantom

Mam do Was prośbę - jak szczegółowe były Wasze zapytania ofertowe do podwykonawców na realizację SSO. Widaomo - dołączam rzuty z projektu pomieszczeń, fundamentów, więźby dachowej, przekroje poprzeczne budynku, widoki elewacji. Oczywiście podkreślam w zapytaniu, że interesuje mnie cena brutto, ale czy np. pytaliście o sprzęt (co mają swojego a co trzeba będzie wypożyczyć), ilość ludzi jaką planują zaangażować itp. itd. Jakie macie rady? Chcę rozsyłać zapytania do podwykonawców, podpowiedzcie coś proszę! :-) Na co szczególnie zwrócić uwagę, czy coś dopisywać odnośnie ustaleń, co cena obejmuje czego nie obejmuje... itp. itd.

Mam do Was prośbę - jak szczegółowe były Wasze zapytania ofertowe do podwykonawców na realizację SSO. Widaomo - dołączam rzuty z projektu pomieszczeń, fundamentów, więźby dachowej, przekroje poprzeczne budynku, widoki elewacji. Oczywiście podkreślam w zapytaniu, że interesuje mnie cena brutto, ale czy np. pytaliście o sprzęt (co mają swojego a co trzeba będzie wypożyczyć), ilość ludzi jaką planują zaangażować itp. itd. Jakie macie rady? Chcę rozsyłać zapytania do podwykonawców, podpowiedzcie coś proszę! :-) Na co szczególnie zwrócić uwagę, czy coś dopisywać odnośnie ustaleń, co cena obejmuje czego nie obejmuje... itp. itd.

Może banał - ale ja szukałem tak (pytania nieprzypadkowe):

1. Komu/gdzie Pan budował (ekipa okoliczna więc kilkanaście realizacji- okazuje się znajomi lub znajomi znajomych- parę pytań po prostu kopalnia wiedzy)

2. Jak rozumie Pan SSO- czy wchodzą w cenę schody, tarasy kominy, czy kominy z opaską, czy obmurowane, czy klinkier na górze czapy. (te wszystkie "elementy" nie są konstrukcją budynku więc różnie bywa z interpretacją co wchodzi w SSO)

3. Jeżeli SSO masz swojego dekarza to jak z dachem, jak przekazaniem budowy

4. Czy szalowania/podpory/wynajęcie pompy/dźwigu/ obojemują cenę jeżeli nie to ile czego będzie potrzeba (przy lanych stropach koszt szalowania jest dość znaczny, może być tak że nie będzie chciało im się nosić materiałów na górę i potem zamóią dźwig a Ty zapłacisz...),

Te imho poza ceną (netto-brutto) oczywiście najważniejsze- jezeli masz dobrego kiera i prawidłowe projekty to potem tylko pilnować żeby robili zgodnie z projektem lub jeżeli coś zmieniasz (np sposób ogrzewania) niech od razu kiero lub arch zmieni plany które ma ekipa.

W SSO najważniejsze są wbrew pozorom poziomy... i tu nie ma przebacz- potem nie ma jak uciekać - scianę "wyprostujesz" ale za nisko okna w kuchni i blaty na 70 cm albo podłoga wylana za wysoko bo nie było w planach że tu ma być podłogówka....

pozdrawiam

Artur

cześć

1 ustal cenę taką jaka masz zapłacić do rączki

2 popytaj czy w cenie robocizny jest koparka, (wykopanie i zakopanie fundamentów, zasypanie piachem pod chudziak, wyrównanie działki po budowie itp), szalunki, zagęszczarki i inne sprzęty

3 czy w cenie ma zaplecze typy wc, kontener

Ja pokazywałem projekt konstrukcyjny i architekturę i to wystarczało do wyceny SSO.

No i ustal dokładnie co rozumiecie pod pojęciem SSO!!!

powodzonka

Drodzy Forumowicze,

czy Azalka rozsyłała już aktualną listę? Bo do mnie nie dotarła, a mam nadzieję, że może jakieś nowe kontakty będą na liście jeśli chodzi o wykonawców SSO. Chyba, że ktoś chce się tutaj na forum podzielić swoimi namiarami. Szukam ekipy na wrzesień, górale są pozajmowani w większości...

Pozdrawiam

Sławek

Drodzy Forumowicze,

czy Azalka rozsyłała już aktualną listę? Bo do mnie nie dotarła, a mam nadzieję, że może jakieś nowe kontakty będą na liście jeśli chodzi o wykonawców SSO. Chyba, że ktoś chce się tutaj na forum podzielić swoimi namiarami. Szukam ekipy na wrzesień, górale są pozajmowani w większości...

Pozdrawiam

Sławek

zadzwoń do P. Żabickiego jest na liście i jest chwalony, jak robiłem casting to sprawiał dobre wrażenie, cena na średnim poziomie i miał czas. Ja wybrałem ludzi z południa (górali)

pozdro