Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

I ldatego nie robilem betonowych schodow do oblozeia a cale drewniane, pelne, z barierkami itp. Nie mam jeszcze zamontowanych (moze za 2 tygodnie) bo wykonczeniowcy jeszcze robia.. Ale za calosc place 10 tys. Sam material na beton, stal i robocizne to mysle ze z 3 tys zl. Mialbym 7 tys na oblozenie. Jak widac troche za malo.

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Za stopień to nie wiem dostałem wycenę na 14,5 stopnia (bo spocznik jest ze schodkiem:P) schody proste dwubiegowe, 4 cm dębu z obróbką antresoli wokół bejca lakier na gotowo 10,5 tysia czekam/szukam porównania... a bez poręczy bo zapomniałem:)

Ja mam stopni 12 w tym 3 ostatnie skrecaja w sumie o 90 st. spocznik (1,5x1,0 m), i jeszcze 4 stopnie w drugim biegu. Dab 4 cm, tralki, porecze, listwy przy schodach, lakierowanie, montaz, transport 7,5 tys. Juz zamontowane, jeden schodek trzeszczy czasem i maja poprawic.

Co do przylaczy, to geodeta wypowiada sie chyba tylko do tych uzgodnionych w ZUD. A jak sa male odchylki, to pisze, ze nieistotne i nic sie dalej nie dzieje

Fantom

geodeta nie może napisać że zmiana nieistotna bo on nie ma takich kompetencji i nie ocenia czy dana zmiana jest istotna czy nie bo nie jest od interpretacji, on tylko pisze zgodne albo niezgodne z projektem

No to moj byl inny i mi tak napisal i mam zalatwione :)

A jak bedziesz mial przesuniete rury o 1 cm to bedzie zgodnie z projektem czy nie wg Ciebie ?

Fantom

tolerancja geodezyjna według prawa to 30 cm, powyżej tej tolerancji napisze że niezgodne. W ogóle nie mam pomysłu jak wybrnąć z tej sytuacji

jeszcze cytat z tego rozporządzenia, proszę aby nie było:

2. Przy realizacji sieci uzbrojenia terenu dopuszczalne jest odstępstwo od uzgodnionego projektu nieprzekraczające 0,30 m dla gruntów zabudowanych lub 0,50 m dla gruntów rolnych i leśnych, przy zachowaniu przepisów regulujących odległość między poszczególnymi obiektami budowlanymi.

Są uzbrojeniem terenu i wchodzą w zakres zagospodarowania działki zgodnie z projektem budowlanym i tu jest pies pogrzebany ponieważ przyłącza do budynku traktowane są jako część projektu budowlanego budynku ich zmiana, tak jak każda zmiana od projektu budynku typu wyrzucenie okien i takie tam różne traktowana jest jako odstępstwo istotne. Fajnie że innym udało się przejść przez zmiany bezboleśnie, tak jak tobie, nie wiem teraz na ile to zależy od geodety czy interpretacji urzędnika

Są uzbrojeniem terenu i wchodzą w zakres zagospodarowania działki zgodnie z projektem budowlanym i tu jest pies pogrzebany ponieważ przyłącza do budynku traktowane są jako część projektu budowlanego budynku ich zmiana, tak jak każda zmiana od projektu budynku typu wyrzucenie okien i takie tam różne traktowana jest jako odstępstwo istotne. Fajnie że innym udało się przejść przez zmiany bezboleśnie, tak jak tobie, nie wiem teraz na ile to zależy od geodety czy interpretacji urzędnika

No to u mnie nie sa uzbrojeniem terenu a "zewnetrznymi odcinkami instalacji wewnetrznej". I tyle. a jedyne co mam jako "uzbrojenie" to woda i to juz mam w ZUD.

Fantom

Ja mam stopni 12 w tym 3 ostatnie skrecaja w sumie o 90 st. spocznik (1,5x1,0 m), i jeszcze 4 stopnie w drugim biegu. Dab 4 cm, tralki, porecze, listwy przy schodach, lakierowanie, montaz, transport 7,5 tys. Juz zamontowane, jeden schodek trzeszczy czasem i maja poprawic.

Mogę prosić o namiary na ekipę od schodów :)