Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

cześć

Gdzie w Szczecinie mogę wypożyczyć kosę spalinow?. Działeczka mi trochę zarosła i muszę doprowadzic ją do ładu przed budową.

z góry dzięki

Mi budowlańcy powiedzieli żeby nie kosić działki bo nie ma sensu. Miałem samemu wyznaczyć sobie gdzie zdjąć humus na oko i zawołać koparkę (nie róbcie tego np. na miesiąc przed bo znowu zarośnie, chyba że ściągacie późną jesienią ;) ). Po zdjęciu humusu, geodeta wszedł wytyczył budynek i wtedy koparka kopała pod fundamenty. Koparka jeżdżąc po działce wszystko tak ugniotła że faktycznie nie było sensu nic robić wcześniej z trawą i innymi chaszczami.

Powodzenia w budowach.... u mnie szalunki i zbrojenie już w wykopach teraz załatwiam beton i lejemy :)

słuchajcie - jakie są stawki za obsługę geodezyjną budowy? od wytyczenia pod wykopy na odbiorze skończywszy? jest sens brać jednego geodetę czy z doskoku w razie potrzeby jakiego popadnie? jakie są teraz w ogóle stawki? ja dostałęm ofertę 3.000 na całą budowę...

Za tyczenie fundamentów dałem 400 PLN netto--> brutto ;) za inwentaryzacje wody 300 PLN netto--> brutto. Geodeta przyjedzie jeszcze raz (gratis) na działeczkę żeby na wylanych fundamentach nanieść osie do bloczków. Inwentaryzować będę jeszcze na koniec kanalizę, gaz, deszczówkę i prąd więc myślę że będzie nieco mniej niż 3000 PLN, chyba że jest coś jeszcze o czym jeszcze nie wiem ;)

Za tyczenie fundamentów dałem 400 PLN netto--> brutto ;) za inwentaryzacje wody 300 PLN netto--> brutto. Geodeta przyjedzie jeszcze raz (gratis) na działeczkę żeby na wylanych fundamentach nanieść osie do bloczków. Inwentaryzować będę jeszcze na koniec kanalizę, gaz, deszczówkę i prąd więc myślę że będzie nieco mniej niż 3000 PLN, chyba że jest coś jeszcze o czym jeszcze nie wiem ;)

Cześć, a możesz podać namiary na geodetę? Bardzo mało zapłaciłeś za wytyczenie budynku. Ja najtaniej znalazłem gościa za 600zł.

Witam

Mam pytanie odnosnie przylaczy. Chodzi mi o prad i gaz

1) Zlozylam w gazowni wniosek o warunki przylaczenia. Mily Pan mi powiedzial ze, dostane papiery do podpisania poczta i mam odeslac, ale projekt przylacza od drogi do postawienia skrzynki na dzielace bedzie kosztowal 1800 zl z wykonaniem przylacza- dokladnie 4m prostej rury ( bo taka jest odleglosc istniejacego przylacza do naszej dzialki), Czy ta kwota to po Bozemu czy mozna tez zalatwic taniej???

2) Na dzialce stoi juz skrzynka ZK od enei ( kupilismy dzialke z przetargu miasta dzialke). Przy skladaniu wniosku o warunki energetyczne kobieta w biurze obslugi wrecz na sile nas zmusila ze musimy wpisac o przylacze trojfazowe i conjamniej 16KW. Jakie macie wpisane zapotrzebowanie na KW, czy przylacze 3 czy 1 fazowe??Jak mozna ominac prad budowlany????

U mnie geodeta z Pyrzyc ( ja buduję się koło Czarnego Bawoła ) wziął za wszystko czyli mapkę, wytyczenie wszystkiego i inwentura później i wszystko co będzie trzeba 900zł brutto. Nie wiem czy to taka cena normalna u niego czy jak ale trafiłem do niego przypadkiem bo pomyliłem urzędy W szczecinie to jakaś drożyzna.Nawet nie wiedziałem, że tyle wołają kasy.

I wywiercili mi studnię :) Firma z Gorzowa. . Pełen profesjonalizm. Super maszynkę mają :) i wiedzę ogromną też. Robią także odwierty pod pompy ciepła itp. Tańsi niż szczecińscy wiertacze i za ślepe odwierty nie kasują tylko za dojazd. Jak ktoś potrzebuje namiary to pisać

Witam wszystkich bywalców tego forum,

właśnie budujemy dom w Borzysławcu ( obok Lubczyny) zwracam sie z pytaniem o okna, rynek jest tak zapełniony ofertami ..... ze trudno sie zdecydować...... czy moglibyście podesłać nazwy firm z których zamialiście stolarkę okienną. Z góry dziękuję:wiggle:

Witam,

musze postawic bramę, ogrodzenie jest. Wedlug mnie prosta rzecz, dwa drewniane ramiaki obite siatką. Jaka powinna być szerokość bramy? Chyba 4 m wystarczy (2 x 2 m). Jak bylo (jest) u was? I ile taka brama może kosztować? Ekipa przyjedzie niedługo i chcialbym to zalatwić wczesniej, aby zebrac humus, wytyczyc dzialke etc. I gdzie szukac wykonawcow?

Pozdrawiam

Czy to znaczy, ze zrezygnowałeś ze swojej poprzedniej ekipy i znalazłeś inną?

Pozdrawiam

cześć

Szkada gadać, poprzednia ekipa, niby sprawdzona, dwa dni przed rozpoczęciem powiedzieli że "nie będą robić i już, prznajmniej za cenę na jaką się wcześniej umówili". Osmaruję ich na liście!!!

pozdrawiam