Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Hej mam pytanie , zeby miec wode na działce musze przekopac jakies 100 m i zrobic przyłącze , chodzi mi o to czy najpierw zrobic projekt przyłącza wody a pozniej cała reszte formalności zwiazanych z adapatacja projektu. Wiem ze osoba robiąca adaptacje wykonuje takze projekty przyłączy.

Szukam także normalnego cenowo architekta od adpatacji :) okolice stargardu najlepiej

Myślisz, że właściciel wodociągu wyrazi zgodę na przyłączenie się do sieci bez odpowiedniej opłaty i dokumentacji ?

Chyba, że chcesz to zrobić bez jego wiedzy, ale wtedy, to po co pytasz ?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

E, ten wydatek to chyba nie koniecznie...

U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz.

Aaa, no to fajnie jak licznik masz w tej skrzynce na zewnatrz dzialki. Ja tam mialem pusto :(

Fantom

Aaa, no to fajnie jak licznik masz w tej skrzynce na zewnatrz dzialki. Ja tam mialem pusto :(

Fantom

Jak tak śledzę wypowiedzi inwestorów, to dochodzę do wniosku, że nawet po sąsiedzku każda budowa to w części zupełnie odmienny bagaż doświadczeń. Choć wydaje się, że pewne wątki powinny być wspólne...np. umowa z dostawcami mediów, przyłącza, warunki, itp. itd.

" U mnie było tak..., a u mnie zupełnie odwrotnie..."

Wspólne to są chyba jedynie narzekania na wykonawców... :rolleyes: ;) :)

Myślisz, że właściciel wodociągu wyrazi zgodę na przyłączenie się do sieci bez odpowiedniej opłaty i dokumentacji ?

Chyba, że chcesz to zrobić bez jego wiedzy, ale wtedy, to po co pytasz ?

Ale to ja muszę zrobić wodociąg do swojej działki, z właścicielem gruntu przez który przejdzie wodociąg jestem juz dogadamy . Pytam tylko czy najpierw zrobić osobno przyłącze i płacić za projekt , Czy zrobić wszystko za jednym razem , robiąc adaptacje projektu.

Ponawiam zapytanie do tych , którzy są już na takim etapie . Musze odpowiedzieć w przyszłym tygodniu , a brak mi jakiegoś porównania .

Powiedzcie mi także proszę , który sklep z płytkami do łazienki polecacie .

cena bardzo dobra - zależy tylko jaka konkretnie siatka :) daj namiary na tę firmę

Ale to ja muszę zrobić wodociąg do swojej działki, z właścicielem gruntu przez który przejdzie wodociąg jestem juz dogadamy . Pytam tylko czy najpierw zrobić osobno przyłącze i płacić za projekt , Czy zrobić wszystko za jednym razem , robiąc adaptacje projektu.

Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną...

Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody...

Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być...

Ponawiam zapytanie do tych , którzy są już na takim etapie . Musze odpowiedzieć w przyszłym tygodniu , a brak mi jakiegoś porównania .

Powiedzcie mi także proszę , który sklep z płytkami do łazienki polecacie .

wydaje mi się że oferta na ogrodzenie jest bardzo ok. jeśli możesz prześlij mi kontakt do oferodawcy.

pzdr

Witajcie,

podpowiedzcie proszę, która z firm ma najlepszy stosunek jakości do ceny jeśli chodzi o dachówkę ceramiczną angobowaną: Röben, RuppCeramika, Creaton, Linde ? Chodzi mi o jakiś standard (nie karpiówka) w kolorze ciemnego brązu... Kto ma największy wybór, żeby można było zobaczyć na żywo - Extra Dach ?

Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody...

...nie myli nie myli, nic się w tej kwestii nie zmieniło... najpierw warunki, potem projekt, potem pozwolenie na budowę a potem wykonanie...

Klimatyzacja różni się od wentylacji tym, że wyposażona jest min. parownik na powierzchni którego skrapla się wilgoć i to jest miejsce gdzie rozwijają się drobnoustroje. Najprościej zaobserwować to na przykładzie samochodów, gdzie wentylacja praktycznie nie podlega czyszczeniu i odkażaniu, natomiast układ klimatyzacji z w/w powodów powinno się regularnie odkażać.

jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem :)

E, ten wydatek to chyba nie koniecznie...

U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz.

A robiłeś już odbiór domu? Z tego co słyszałem umowę na prąd niebudowlany można podpisać po odebraniu budynku. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć?

jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem :)

Witajcie

Gdy mówimy o parowniku i skraplaczu to omawiamy zjawiska zachodzące wewnątrz instalacji(rurek).W parowniku czynnik chłodzący paruje odbierając ciepło z otoczenia czyli chłodzi a w skraplaczu to co stało się już parą musi ponownie stać cieczą aby cykl powtórzyć.

Witam.

Ja z pytaniem do osób które użytkują szambo. Ja właśnie zaczęłam jego użytkowanie i mam pytanko ile kosztuje wybranie szamba, moje ma 8m3 i czy znacie jakieś firmy w okolicy Dobrej- tanio poproszę ??? Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie.

Witaj Madzia 1976

Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję)

Pozdrawiam :)

wg mnie 60 zl za mb siatki z murkiem jest ok, ale ... Co to za siatka ? JAkis Betafence czy lepsza/gorsza ? Ten murek z plyt to jest lipa. Lepiej nic nie robic. KAwalki betnowych plytek wstawionych kilka cm w ziemi

Fantom

Wiesz co, tę siatkę to on produkuje w swojej firmie . Jest grubsza , bo ma 3,5 mm , a Betafonce ma 2,8 mm . Murki będą wkopane na 20-25 cm . więc moim skromnym zdaniem wystarczy . Namiary chętnie podam , ale my budujemy w Koszalinie . Może najpierw zapytam , czy dojedzie do Was i się odezwę jeśli rzeczywiście reflektujecie .

Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)?

Generalnie chyba obojętne, pod warunkiem , że polbruk wyjdzie ci na odpowiedniej wysokości ogrodzenia. Osobiście będę robiła najpierw ogrodzenie , a pożniej polbruk , żeby wszystko zagrało .

Myslę, że nie myli cię . Można narobić sobie niezłych kłopotów , nie mając w porę odpowiednich pozwoleń i odbiorów przyłączy .