q-bis 06.09.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Hej mam pytanie , zeby miec wode na działce musze przekopac jakies 100 m i zrobic przyłącze , chodzi mi o to czy najpierw zrobic projekt przyłącza wody a pozniej cała reszte formalności zwiazanych z adapatacja projektu. Wiem ze osoba robiąca adaptacje wykonuje takze projekty przyłączy. Szukam także normalnego cenowo architekta od adpatacji okolice stargardu najlepiej Myślisz, że właściciel wodociągu wyrazi zgodę na przyłączenie się do sieci bez odpowiedniej opłaty i dokumentacji ? Chyba, że chcesz to zrobić bez jego wiedzy, ale wtedy, to po co pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.09.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 E, ten wydatek to chyba nie koniecznie... U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz. Aaa, no to fajnie jak licznik masz w tej skrzynce na zewnatrz dzialki. Ja tam mialem pusto Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.09.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Aaa, no to fajnie jak licznik masz w tej skrzynce na zewnatrz dzialki. Ja tam mialem pusto Fantom Jak tak śledzę wypowiedzi inwestorów, to dochodzę do wniosku, że nawet po sąsiedzku każda budowa to w części zupełnie odmienny bagaż doświadczeń. Choć wydaje się, że pewne wątki powinny być wspólne...np. umowa z dostawcami mediów, przyłącza, warunki, itp. itd. " U mnie było tak..., a u mnie zupełnie odwrotnie..." Wspólne to są chyba jedynie narzekania na wykonawców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 06.09.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam.Ja z pytaniem do osób które użytkują szambo. Ja właśnie zaczęłam jego użytkowanie i mam pytanko ile kosztuje wybranie szamba, moje ma 8m3 i czy znacie jakieś firmy w okolicy Dobrej- tanio poproszę ??? Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 06.09.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Halo czy wszyscy w Dobrej mają kanalizację. Ja potrzebuję namiary do kogoś kto szamba opróznia .. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 06.09.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Myślisz, że właściciel wodociągu wyrazi zgodę na przyłączenie się do sieci bez odpowiedniej opłaty i dokumentacji ? Chyba, że chcesz to zrobić bez jego wiedzy, ale wtedy, to po co pytasz ? Ale to ja muszę zrobić wodociąg do swojej działki, z właścicielem gruntu przez który przejdzie wodociąg jestem juz dogadamy . Pytam tylko czy najpierw zrobić osobno przyłącze i płacić za projekt , Czy zrobić wszystko za jednym razem , robiąc adaptacje projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 06.09.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Ponawiam zapytanie do tych , którzy są już na takim etapie . Musze odpowiedzieć w przyszłym tygodniu , a brak mi jakiegoś porównania . Powiedzcie mi także proszę , który sklep z płytkami do łazienki polecacie . cena bardzo dobra - zależy tylko jaka konkretnie siatka daj namiary na tę firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.09.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Ale to ja muszę zrobić wodociąg do swojej działki, z właścicielem gruntu przez który przejdzie wodociąg jestem juz dogadamy . Pytam tylko czy najpierw zrobić osobno przyłącze i płacić za projekt , Czy zrobić wszystko za jednym razem , robiąc adaptacje projektu. Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną... Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody... Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 06.09.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Ponawiam zapytanie do tych , którzy są już na takim etapie . Musze odpowiedzieć w przyszłym tygodniu , a brak mi jakiegoś porównania . Powiedzcie mi także proszę , który sklep z płytkami do łazienki polecacie . wydaje mi się że oferta na ogrodzenie jest bardzo ok. jeśli możesz prześlij mi kontakt do oferodawcy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 06.09.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witajcie, podpowiedzcie proszę, która z firm ma najlepszy stosunek jakości do ceny jeśli chodzi o dachówkę ceramiczną angobowaną: Röben, RuppCeramika, Creaton, Linde ? Chodzi mi o jakiś standard (nie karpiówka) w kolorze ciemnego brązu... Kto ma największy wybór, żeby można było zobaczyć na żywo - Extra Dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 06.09.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną... Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody... Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być... ...nie myli nie myli, nic się w tej kwestii nie zmieniło... najpierw warunki, potem projekt, potem pozwolenie na budowę a potem wykonanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 06.09.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Halo czy wszyscy w Dobrej mają kanalizację. Ja potrzebuję namiary do kogoś kto szamba opróznia .. Pomocy aleś Ty niecierpliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 06.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Klimatyzacja różni się od wentylacji tym, że wyposażona jest min. parownik na powierzchni którego skrapla się wilgoć i to jest miejsce gdzie rozwijają się drobnoustroje. Najprościej zaobserwować to na przykładzie samochodów, gdzie wentylacja praktycznie nie podlega czyszczeniu i odkażaniu, natomiast układ klimatyzacji z w/w powodów powinno się regularnie odkażać. jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.09.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 E, ten wydatek to chyba nie koniecznie... U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz. A robiłeś już odbiór domu? Z tego co słyszałem umowę na prąd niebudowlany można podpisać po odebraniu budynku. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreoa 06.09.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem Witajcie Gdy mówimy o parowniku i skraplaczu to omawiamy zjawiska zachodzące wewnątrz instalacji(rurek).W parowniku czynnik chłodzący paruje odbierając ciepło z otoczenia czyli chłodzi a w skraplaczu to co stało się już parą musi ponownie stać cieczą aby cykl powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.09.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 06.09.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam. Ja z pytaniem do osób które użytkują szambo. Ja właśnie zaczęłam jego użytkowanie i mam pytanko ile kosztuje wybranie szamba, moje ma 8m3 i czy znacie jakieś firmy w okolicy Dobrej- tanio poproszę ??? Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie. Witaj Madzia 1976 Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 wg mnie 60 zl za mb siatki z murkiem jest ok, ale ... Co to za siatka ? JAkis Betafence czy lepsza/gorsza ? Ten murek z plyt to jest lipa. Lepiej nic nie robic. KAwalki betnowych plytek wstawionych kilka cm w ziemi Fantom Wiesz co, tę siatkę to on produkuje w swojej firmie . Jest grubsza , bo ma 3,5 mm , a Betafonce ma 2,8 mm . Murki będą wkopane na 20-25 cm . więc moim skromnym zdaniem wystarczy . Namiary chętnie podam , ale my budujemy w Koszalinie . Może najpierw zapytam , czy dojedzie do Was i się odezwę jeśli rzeczywiście reflektujecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)? Generalnie chyba obojętne, pod warunkiem , że polbruk wyjdzie ci na odpowiedniej wysokości ogrodzenia. Osobiście będę robiła najpierw ogrodzenie , a pożniej polbruk , żeby wszystko zagrało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną... Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody... Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być... Myslę, że nie myli cię . Można narobić sobie niezłych kłopotów , nie mając w porę odpowiednich pozwoleń i odbiorów przyłączy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts