Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy możecie polecić wykonawcę drewnianej podbitki? Potrzebuję dość pilnie, bo nasz się rozmyślił.

pozdrawiam

coffee

Witam.Poszło na priva

Mam pytanie poszukuję gres polerowany 50x50 o nazwie Luxor piaskowy ,był w ofercie Leroy Merlin ,chetnie odkupię dwie paczki.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja rolet nie robilem - i jak na razie nei zaluje (ale jeszcze nie mieszkam).

Jak widze te domy z tymi roletami ciagle zamknietymi... po co wogole okna robic ? W nocy zamkniete (bo sie spi), w dzien zamkniete (bo poza domem), w lato zamkniete (bo za goraco), w zime zamkniete (bo ceiplej).

Masakra.

I radze zwracac uwage na wykonanie takich rolet. Mailem okazje kiedys byc w domu z takimi roletami podczas wiatru. Zapomnij o spaniu.

Fantom

Bardzo ciekawe,

a jak innych doswiadczenia? Ja mysle o roletach wlasnie dlatego ze kilka osob sugerowało ze dobrze chronia od wiatru i zmia nie wychładzaja okien, a ja mam dosyc spore okna....

SJK - właśnie wczoraj zamówiliśmy styropian 20 we Frambudzie - przyjedzie w piatek :) Cena nie wiem czy najlepsza ale na moje całkiem niezła 110 brutto.

Mam pytanie kochani - gdzie zamawialiście rolety zewnetrzne? Chciałabym w kremowym kolorze. Na co zwracac uwage?

Póki co mam pierwszą wycene i wydaje sie być rozsądna, powiedziano mi tylko że nie dadza rady zrobić mi rolety we wnęce terasowej - to jest jakies 3x3m.

Może ktos z was ma? Owszem jest spora ale że niemożliwa? A to sztuka na której mi wybitnie zalezy...

Pomóżcie :)

dzięki, 110 wydaje się być spoko cena nawet jak za jakiś z wyższą "lambdą"

ja rolety zamówiłem w MKM ie na Madalińskiego, ale w sumie to to samo co firma VIK. Ogólnie też się długo wahałem co do rolet ale koniec końców za trzy tygodnie powinny być zamontowane razem z oknami. Kasety SKS nadstawne, pod nadproże. Mam dwa okna tarasowe 3.5x2.3m i też się bałem co do takich dużych okien. Coś tam wymyślili mi niby jakieś wzmocnienia jak zamarudziłem no i oba te okna będą od południa a z tej strony raczej wiatrów się nie ma co spodziewać a już na pewno nie mocnych. Jak będą zamontowane to napisze coś więcej

Witam, no właśnie a jak to wyszło u Ciebie i czy budowała Ci firma. Ja już powoli zabieram się za koniec surowego i za zamykanie za jakieś 3 tygodnie. Z moich obecnych wyliczeń wynika mi za SSO łącznie za robociznę firmie i za materiały jakieś 230K.

I teraz jak to na metry policzyć? Bo mam 290 m2 ale w tym ok 40 to garaż w bryle. Jakby podzielić przez całość to wychodzi ok. 800 pln/m2. Jak mniej więcej u Was to wyszło?? W tej cenie jeszcze mam zrobione drenaże, deszczówkę, wprowadzenie wody prądu i kanalizy z pionami.

Fakt faktem, że każdy grosz policzony, zapisany i sprawdzony czy nie było tanie (robota mi wyszła prawie na pełen etat). z 5000 można było taniej ale.....

Za zamknięcie - okna, rolety, drzwi, brama garażowa mam już zapłacone ok 50K co dodaje niecałe 200plndo poprzednich 800 i razem będzie 1000 za SSZ.

Szczerze powiem, że nie wiem gdzie jeszcze ten 1200 na metrze do deweloperki bo to razem jeszcze ok. 350K wydatków, Chyba, że naprawdę zbyt optymistycznie podszedłem do tej zabawy i bardzo się zdziwię bo nawet nie wiem skąd, aż tyle wytrzasnąć :D

Zgadzam się, bo moje obliczenia są podobne, a żeby doprowadzić do stanu deweloperskiego to szacuję że dołożysz 150k.

Inst elektr - 12k

Inst sanit - 60k (bez szaleństw - średnia półka)

Tynki 22zł/m2*600m2~14k

Posadzki 25zł/m2*290~8k

Elewacje ~300m~25k

Docieplenie poddasza 250m*100=25k

Podbitka ~5k

Co nam daje:

230+50+150=400k

430k / 290 = 1500zł/m2

Hehe. W sumie dobre. No mozemy nawet liczyc te "pelne" m2 a nie uzytkowe.

Tylko na tym powyzszym wyliczeniu tak to ladnie wyglada. Tylko 5 pozycji i mamy stan deweloperski. To czemu ja aby doprowdzic do tego stanu mam chyba z 80 pozycji (faktur) ? Powinienm miec moze z 10 maks.

Tylko wlasnie jak sie cos robi, to nie liczy sie tych tony dupereli po drodze. A one sa najdrozsze.

Aby zrobic instalacje, to oprocz robocizny sa potrzebne kable, gniazda, wlaczniki, szafa, bezpiecznik, alarmowka itd

Aby zrobic podbitke to trzeba jeszcze drewnochron czy srubki o orynnowaniu nie wspomne :)

Aby wylac posadzki to potrzebujemy wczesniej np pape, folie, styropian ...

A tak taniej elewacji to ja jeszcze nie znalazlem. Mnie to kosztowalo 100 zl/m2

itd itp.

A gdzie prad i woda i tona innych tematow ?

Tego jest tyle, ze czlowiek juz sie nie lapie - np 30 zl za zerwanie plomb z licznika aby kabel wprowadzic :) I tego sie tyle zbiera ....

Do optymistow : mam zamiar wprowadzic sie w ciagu miesiaca, a kasy jaka trzeba jeszcze wydac to ... powiedzmy 150 tys ! I to wcale nie jest smieszne. Bo czlowiek mysli, ze to juz koncowka. A tu nagle plot tzreba by zrobic, podlogi zakupic, za gladzie poplacici, certyfikat, kominiarz, parapecik itd. itd itd. Wszedzie po 100 zl, po 50 zl, po 500 zl, po 30 zl, po 200 zl :)

Na dzien dzisiejszy, moja lista wydatkow siega chyba 300 (lub 400) pozycji

NA pewno nie buduje najtanszej chaty - ale gorna polka to tez zdecyddowanie nei jest.

Fantom

ps. Mnie SSO wyniosl rowno 200 tys, a mam po podlodze 260 m2. Czyli 770zl/m2. I to byla najtansza czesc budowy ... Moze jakies 1/4 wydatkow

Tylko na tym powyzszym wyliczeniu tak to ladnie wyglada. Tylko 5 pozycji i mamy stan deweloperski. To czemu ja aby doprowdzic do tego stanu mam chyba z 80 pozycji (faktur) ? Powinienm miec moze z 10 maks.

Tylko wlasnie jak sie cos robi, to nie liczy sie tych tony dupereli po drodze. A one sa najdrozsze.

Aby zrobic instalacje, to oprocz robocizny sa potrzebne kable, gniazda, wlaczniki, szafa, bezpiecznik, alarmowka itd

Aby zrobic podbitke to trzeba jeszcze drewnochron czy srubki o orynnowaniu nie wspomne :)

itd itp.

Tego jest tyle, ze czlowiek juz sie nie lapie - np 30 zl za zerwanie plomb z licznika aby kabel wprowadzic :) I tego sie tyle zbiera ....

Do optymistow : mam zamiar wprowadzic sie w ciagu miesiaca, a kasy jaka trzeba jeszcze wydac to ... powiedzmy 150 tys ! I to wcale nie jest smieszne. Bo czlowiek mysli, ze to juz koncowka. A tu nagle plot tzreba by zrobic, podlogi zakupic, za gladzie poplacici, certyfikat, kominiarz, parapecik itd. itd itd. Wszedzie po 100 zl, po 50 zl, po 500 zl, po 30 zl, po 200 zl :)

NA pewno nie buduje najtanszej chaty - ale gorna polka to tez zdecyddowanie nei jest.

Fantom

ps. Mnie SSO wyniosl rowno 200 tys, a mam po podlodze 260 m2. Czyli 770zl/m2. I to byla najtansza czesc budowy ... Moze jakies 1/4 wydatkow

Nie jest to takie proste w miesiąc rozsądnie kupić i wbudować materiały budowlane za 150 tys. Ale życzę powodzenia.

Oj nie jest tak. Na koncu to juz nie ma duzej ilosci materialow budowlanych. Sa tylko wybory jakosciowo/estetyczno/cenow. Cegiel juz sie nie kupuje. A zrobienie np plotu od przodu to rzad 10-20 tys i placisz to w jednej firmie. Wiekszoc kasy to zaplata za uslugi (czesto z materialem) ktore koncza sie robic (np instalacje CO czy malowania itp)

Powtorze pytanie : Big35, budowales sie ? budujesz sie ? Zamierzasz sie budowac ? Jestes firma wykonawcza ?

Fantom

Złota zasada w kosztach zawsze się sprawdza: Stan surowy 1/3 kosztów, instalacje 1/3 kosztów, wykończenie 1/3 kosztów do tego zagospodarowanie działki. No u mnie to się idealnie sprawdziło. Najmniej doceniany jest stan wykończeniowy, no tu zaskakuje wszystko, na takie gniazda i wyłączniki poszło 3K.

Dokladnie tak mozna to ocenic. po 1/3 na wszytsko. Do tego zakup dzialki i zagospodarowanie terenu.

Co do "gniazdek" to mi na razie wychodzi za nie cos kolo 4 tys :( chyba przesadzilem : Ale jak chce sie meic w kazdym pokoju tv, komputer, kilka gniazd, swiatelko itd to tak wychodzi niestety - a bralem w ramkach - wiec drozsze.

Fantom

Oj nie jest tak. Na koncu to juz nie ma duzej ilosci materialow budowlanych. Sa tylko wybory jakosciowo/estetyczno/cenow. Cegiel juz sie nie kupuje. A zrobienie np plotu od przodu to rzad 10-20 tys i placisz to w jednej firmie. Wiekszoc kasy to zaplata za uslugi (czesto z materialem) ktore koncza sie robic (np instalacje CO czy malowania itp)

Powtorze pytanie : Big35, budowales sie ? budujesz sie ? Zamierzasz sie budowac ? Jestes firma wykonawcza ?

Fantom

Szczukot, buduję się:yes:. Jestem gdzieś w połowie drogi między SSZ, a deweloperskim.

itd itp.

Fantom

ps. Mnie SSO wyniósł równo 200 tys, a mam po podłodze 260 m2. Czyli 770zl/m2. I to była najtańsza cześć budowy ... Może jakieś 1/4 wydatkow

masakra :jawdrop: jestm przerażony jak to tak ma być. za jakieś 3 miesiące będę wiedział już coś więcej na temat kosztów developerskiego to dam znać :D

Eeee tam. Nie ma co sie przejmowac. Po prostu trza sie budowac. Najwyzej nie bedzie plotu z przodu na koncu czy cos :)

Radze pod koniec budowy usiasc smemu io podliczyc z grubsza jeszcze wydatki. Bo mi jakies 20 pozycji dalo razem 150 tys :) A teraz jak te pozycje realizuje to i tak wszedzei cos trza dorzucic (wlasnie np do obudowy kominka).

Fantom

a można prosić o tą listę z lutego na maila ( [email protected] ) bo coś ciężko się do niej dostać :p

a tak póki co to za robociznę przy dociepleniu z tynkiem mineralnym w kolorze bez malowania to jakie ceny płaciliście? Mam 20 cm styropianu.

ktoś ma może do polecenia ekipy do elewacji w dobrej cenie ?