Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Do prośby o złotą rączkę dołączam prośbę o elektryka, muszę pociągnąć kabel telefoniczny na piętro do komputera, mój elektryk 2 lata temu był solidny ale teraz miał oddzwonić ale nie odzywa się i nie odbiera telefonu, nawet dobrzy fachowcy zmieniają się.

Również poproszę o listę fachowców.

Do prośby o złotą rączkę dołączam prośbę o elektryka, muszę pociągnąć kabel telefoniczny na piętro do komputera, mój elektryk 2 lata temu był solidny ale teraz miał oddzwonić ale nie odzywa się i nie odbiera telefonu, nawet dobrzy fachowcy zmieniają się.

Również poproszę o listę fachowców.

w dobie technologii bezprzewodowej kabel telefoniczny do komputera??? czy to ma być podłączenie do modemu? czy inny cel?

w dobie technologii bezprzewodowej kabel telefoniczny do komputera??? czy to ma być podłączenie do modemu? czy inny cel?

Ja tam nie wiem, ale ja wszedzie klade skretke do komputerow. Moze jakis AP tez gdzies postawie (do laptopa cz cos), ale kabel jest cal czas duzo lepszy niz radio, i jeszcze przez wiele lat bedzie. Dzisiaj na kablu masz REALNIE 1 giga w kazda za stron. Na radiu (nawet n) masz realnie moze po 100 mega w kzda ze strona (w praktyce z 50). No i radjko czasami przerwie, zaszui ktos inn itd. A kabel w 100% chodzi cal czas.

Fantom

Ja tam nie wiem, ale ja wszedzie klade skretke do komputerow. Moze jakis AP tez gdzies postawie (do laptopa cz cos), ale kabel jest cal czas duzo lepszy niz radio, i jeszcze przez wiele lat bedzie. Dzisiaj na kablu masz REALNIE 1 giga w kazda za stron. Na radiu (nawet n) masz realnie moze po 100 mega w kzda ze strona (w praktyce z 50). No i radjko czasami przerwie, zaszui ktos inn itd. A kabel w 100% chodzi cal czas.

Fantom

zgadzam się w 99% - realne 1 GIGA będziesz miał, jak taką prędkość zaczną oferować dostawcy internetu. Ja też będę kładł skrętkę, bo zgodzę się, że WiFi a kabel to nie są dwie równej jakości usługi, ale pytanie było o kabel telefoniczny!!! Jeśli do modemu np. neostrady a nie telefonu, to logiczniej byłoby postawić router ADSL i pociągnąć właśnie skrętkę, niż ciągnąć kabel telefoniczny....

Alo alo.

Tu nie chodzi tylko i wylacznie o lacznosc miedz swiatem a Twoim komputerem, ale o cala strukture wewnetrza. Czli miedzy komputerami, drukarkami i innym sprzetem, ktory dzisiaj wstawiamy w domach. A lista robi sie coraz dluzsza, od rekuperatora, poprzez centralki alarmowe na stacjach pogody konczac. I wszedzie tu kabel rzadzi. Wifi gdzies tam jako mlodszy brat, wolniejsz ale bezprzewodowy ciagle kroczy i sie rozwija.

Fantom

ps. odniosles sie, ze ten kabel to ma byc do komputera, a nie do telefonu - wiec ja tez w tym kierunku pisalem.

Fantom

Oj, widze że muszę wszystko tłumaczyć od początku.:bash: Jestem przeciętnym użytkownikiem i na technice znam się tyle co mi powiedzą znajomi i panowie technicy. Walczyliśmy o podłączenie telefonu właśnie ze względu na szybki internet, mąż chce oglądać z niego wybrane programy, a jest tego teraz dużo. Z kim bym nie rozmawiała to każdy mówi podobnie jak Szczukot, że radiowy to nie to co z kabla telefonicznego. Gniazdko telefoniczne mam na dole a komp na górze. Mój elektryk powiedział że w zestawie live box powinno być urządzenie aby dać sygnał bezprzewodowo, pan w telekomunikacji- orange powiedział że kiedyś było to załączane ale teraz można dokupić zdaje się za 300 zł ( może się mylę się co do ceny). Dodał też, że sygnał może być słabo przekazywany na piętro, a kabel to kabel. Nie chce aby mąż w czasie oglądania wściekał się że coś przerywa albo rozłącza się dlatego ma być kabel.

Doczytałam w dalszym poście Sławka K że skrętka, nie wiem co to jest , dla mnie każdy przewód to inaczej kabel a czy skręcony czy prosty to już sprawa elektryka. ( czy może ktoś kto robi takie rzeczy nazywa się inaczej, może znacie jakieś wyspecjalizowane firmy )

Ważne,aby internet działał równo ( choć na skrętce), tu chciałam wstawić uśmiech ale nie mam tego, dopisuję już po pierwszej edycji postu, przedtem były uśmiechy do wstawienia a teraz nie.

Aha, znowu dopisuję, mam jakiś stary router adsl ale czy to będzie tu pasowac to nie wiem, też musi to zobaczyć fachowiec, mnie od tych technicznych rzeczy głowa pęka.

Witam wszystkich użytkowników forum z okolic Szczecina!

Czy ktoś mógłby polecić solidnych i nie drogich architektów do adaptacji projektu gotowego.

Z góry dzięki.

Furgo - nie wiesz, że słowa "solidny" i "niedrogi" się ze sobą wykluczają ? ;-) Chociaż cuda się zdarzają, ja swojego chciałem polecać, ale już mi przeszło....

Super, dziękuję za rozjaśnienie mi w głowie. Właściwie to sieci komputerowej nie będzie, ot, jeden komputer na przewodzie od gniazdka telefonicznego i laptop właśnie bezprzewodowo. Chyba ze przszlosc przyniesie nowe potrzeby.

no niestety coraz więcej rzeczy w naszej codzienności się komputeryzuje, więc chcąc nie chcąc tworzy się sieć, niedługo Twoja lodówka wyświetli Ci na ekranie, co lubisz czego w niej nie ma i poprosi o potwierdzenie do ralizacji w internetowym sklepie spożywczym! ;-D

Furgo - nie wiesz, że słowa "solidny" i "niedrogi" się ze sobą wykluczają ? ;-) Chociaż cuda się zdarzają, ja swojego chciałem polecać, ale już mi przeszło....

Masz rację. Skracam pytanie. Poszukuję solidnego architekta, a przy okazji geodetę i geologa. Ja dopiero na początku. Jak zazdroszczę już tym wybudowanym.

Mam pytanie jak mogę zdobyć dostęp do listy fachowców??? Czy dalej istnieje kryterium postów????

DZIĘKI za podpowiedzi dla zielonego:D