Slawek_K 21.11.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 cześć jeszcze dokładnie nie liczyłem, dam Ci znać na priv. pozdro cześć kju, pisałem do Ciebie na priv, ale sie nie odzywasz... buduje Ci Chilkiewicz? Pytamn, bo kiedyś o niego pytałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 21.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witamposzukuję nastolatki, która 10 grudnia posiedziałaby w moim domu z moją 7 letnią córką w godzinach 18:30 - 22:00. Może kogoś córka chciałaby sobie dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 21.11.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam, jakie firmy polecacie w temacie rolet zewnetrznych ? Chciałbym zakupić kasety do rolet, żeby zamontować je w trakcie budowy... Za późno o tym pomyslałem, zostały mi jakieś 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 21.11.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam, jakie firmy polecacie w temacie rolet zewnetrznych ? Chciałbym zakupić kasety do rolet, żeby zamontować je w trakcie budowy... Za późno o tym pomyslałem, zostały mi jakieś 2 dni Ja też chciałem na początku rol. zewnętrzne, ale jak poczytałem to one (te wbudowane w mur) faktycznie tworzą spore mostki termiczne tym samym polecam pochylić się nad tym tematem jeszcze raz, ale jabyś się jednak zdecydował to ja miałem najlepszą ofertę z roofex-u http://www.roofex.pl/ z tym, że to była wycena w komplecie z oknami. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 21.11.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Ja też chciałem na początku rol. zewnętrzne, ale jak poczytałem to one (te wbudowane w mur) faktycznie tworzą spore mostki termiczne tym samym polecam pochylić się nad tym tematem jeszcze raz, ale jabyś się jednak zdecydował to ja miałem najlepszą ofertę z roofex-u http://www.roofex.pl/ z tym, że to była wycena w komplecie z oknami. pzdr Bartek słyszałem o tym, ale.. hm jak spore nie wiem... Ma ktoś jakieś doświadczenia jeszcze z roletami? W necie znalazłem taką opinię: Na przykład rolety zewnętrzne zamontowane nad oknami wprowadzają dodatkowe mostki termiczne w miejscach zainstalowania rolokaset, ale zyski związane ze zmniejszeniem przenikalności cieplnej tak chronionych okien (zimą rolety zmniejszają zapotrzebowanie budynku na ciepło, latem redukują zużycie energii na chłodzenie pomieszczeń) z nadwyżką pokryją straty ciepła przez utworzone w miejscach rolokaset mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 21.11.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 słyszałem o tym, ale.. hm jak spore nie wiem... a propos okien - niedawno była tutaj dyskusja o oknach gdzie podawaliście różne firmy, kogo jeszcze brać pod uwagę w temacie okien? Ma ktoś jakieś doświadczenia jeszcze z roletami? W necie znalazłem taką opinię: Na przykład rolety zewnętrzne zamontowane nad oknami wprowadzają dodatkowe mostki termiczne w miejscach zainstalowania rolokaset, ale zyski związane ze zmniejszeniem przenikalności cieplnej tak chronionych okien (zimą rolety zmniejszają zapotrzebowanie budynku na ciepło, latem redukują zużycie energii na chłodzenie pomieszczeń) z nadwyżką pokryją straty ciepła przez utworzone w miejscach rolokaset mostki termiczne. Wydaje mi się, że cytowana opinia sprwadza się w sytuacji gdy użytkownik będzie miał cały czas spuszczone rolety, ale jeżeli ktoś tak zamierza z nich korzystać to najrozsądniej nie robić okien ponadto odpowiedz sobie na pytanie w jakich sytuacjach będziesz je wszystkie opuszczał ? i czy odpowiedź nie jest podpowiedzią dla złodzieja ? Jeżeli chodzi o okna to w sumie wybór jest naprawdę spory ale chyba najlepiej skupić się na oknoplast Kraków, roofex i MS okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 21.11.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Wydaje mi się, że cytowana opinia sprwadza się w sytuacji gdy użytkownik będzie miał cały czas spuszczone rolety, ale jeżeli ktoś tak zamierza z nich korzystać to najrozsądniej nie robić okien ponadto odpowiedz sobie na pytanie w jakich sytuacjach będziesz je wszystkie opuszczał ? i czy odpowiedź nie jest podpowiedzią dla złodzieja ? Jeżeli chodzi o okna to w sumie wybór jest naprawdę spory ale chyba najlepiej skupić się na oknoplast Kraków, roofex i MS okna. jeśli chodzi o rolety to już Ci odpowiadam - znajomi maja zaprogramowane automatyczne opuszczanie wszystkich rolet o 20.00, bo jak maja ochote polatac nago po domu to nikt tego nie widzi z sąsiadów... pomijam fakt, ze opuszcza sie je podczas wyjazdow na dluzej... jeżeli naprawde tak bardzo myślimy o ni dawaniu wskazówek złodziejom, to po co instalujemy antywłamaniowe drzwi wejsciwe czy robimy instalacje alarmowe podpisując jednocześnie umowy z firmamy ochorniarskimi? Przeciez to stało się standardem nieprawdaż? Wydaje mi się, że jak ktoś bardzo będzie chciał nas okraść to to zrobi, a sama roleta zaciągnięta przez kilka dni moim zdaniem nie jest prowokacją. Patrząc w ten sposób po przeprowadzce nie pownienem nigdzie już wyjeżdżać na dłużej... A odnośnie okien - Roofex to chyba PVC, oknoplast i MS popatrzę. Słyszałem dużo dobrego i firmie PISARCZYK z Gryfina, okna, drzwi na zamówienie, podobno super jakość i wcale niewygórowane ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejmar 22.11.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 witam, co do rolet.... tez sobie tak tlumacze ze gdy roleta jest opuszczona to mniej ciepla ucieka= kompensuje strate ciepla tego poteznego (moim zdaniem) mostka termicznego.czyli zyskow zero. ale rolety mam. bo jak tesciowa bedzie sie zapowiadala na wizyte to roletki w dol.....rolety polecam be-clever. maja jakas namiastke ocieplenia w srodku- w szczecinie sa mniej popularne bo sa deczko drozsze ale w bogatszych landach montuje sie ich wiecej. o be-clever pytac w avante. pozdrawiammarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejmar 22.11.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 no to podbuduje troche ilosc wyslanych wiadomosci..... do tych ktorzy sa przed wyborem drzwi zewnetrznych-jezeli decydujecie sie na zamowienie drzwi pod wymiar- ZADAJCIE przedstawienia planu- z wymiarami. niech wyrysuja co chca wam wykonac. mi chodzilo o symetrie- drzwi -doswietlenie- mialy byc szyby w drzwiach, doswietleniu takich samych wymiarow.ale jak drzwi przyjechaly to okazalo sie ze sa rozne interpretacje symetrii.....aby sie nie rozczarowac zadajcie rysunkow przed realizacja zamowienia, co magicy chca wam wykonac.... marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 22.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 jeśli chodzi o rolety to już Ci odpowiadam - znajomi maja zaprogramowane automatyczne opuszczanie wszystkich rolet o 20.00, bo jak maja ochote polatac nago po domu to nikt tego nie widzi z sąsiadów... pomijam fakt, ze opuszcza sie je podczas wyjazdow na dluzej... jeżeli naprawde tak bardzo myślimy o ni dawaniu wskazówek złodziejom, to po co instalujemy antywłamaniowe drzwi wejsciwe czy robimy instalacje alarmowe podpisując jednocześnie umowy z firmamy ochorniarskimi? chym, rolety opuszczane automatycznie o 20:00: tylko uważaj podczas wieczornego letniego grillowania aby później dom Cię wpuścił z powrotem do środka:) opuszczone rolety przez kilka dni = ewidentny sygnał że nikogo nie ma i to nie jest to samo co z alarmową instalacją, no tutaj wizualnie nie daje ci sygnału czy dom jest opuszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.11.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 chym, rolety opuszczane automatycznie o 20:00: tylko uważaj podczas wieczornego letniego grillowania aby później dom Cię wpuścił z powrotem do środka:) opuszczone rolety przez kilka dni = ewidentny sygnał że nikogo nie ma i to nie jest to samo co z alarmową instalacją, no tutaj wizualnie nie daje ci sygnału czy dom jest opuszczony. cały czas uważam, że to wyszukiwanie na siłę... to po co się budować jak mam żyć ciągle w strachu, że ktoś przyjdzie mnie okraść?! Może powinienem zbudować bunkier zamiast domu... chociaż wtedy też dam sygnał, że mam coś cennego... nie popadamy w jakieś skrajności? popatrzcie na to sami: drzwi antywłamaniowe z 50 bolcami, rolety, alarm, firma ochroniarska, ubezpieczenie.... i mimo to lepiej nie opuszczać rolet bo to znak? może nie wychodzić z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.11.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 witam, co do rolet.... tez sobie tak tlumacze ze gdy roleta jest opuszczona to mniej ciepla ucieka= kompensuje strate ciepla tego poteznego (moim zdaniem) mostka termicznego. czyli zyskow zero. ale rolety mam. bo jak tesciowa bedzie sie zapowiadala na wizyte to roletki w dol..... rolety polecam be-clever. maja jakas namiastke ocieplenia w srodku- w szczecinie sa mniej popularne bo sa deczko drozsze ale w bogatszych landach montuje sie ich wiecej. o be-clever pytac w avante. pozdrawiam marek czytałem o be-clever i systemie integra - to może być dobre rozwiazanie... swoją drogą za jaki temat się nie złapię, to zawsze mnóstwo opinii skrajnie różnych. Naprawdę, zamiast być coraz mądrzejszy z każdym dniem budowy jestem coraz głupszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 22.11.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 jeśli chodzi o rolety to już Ci odpowiadam - znajomi maja zaprogramowane automatyczne opuszczanie wszystkich rolet o 20.00, bo jak maja ochote polatac nago po domu to nikt tego nie widzi z sąsiadów... pomijam fakt, ze opuszcza sie je podczas wyjazdow na dluzej... jeżeli naprawde tak bardzo myślimy o ni dawaniu wskazówek złodziejom, to po co instalujemy antywłamaniowe drzwi wejsciwe czy robimy instalacje alarmowe podpisując jednocześnie umowy z firmamy ochorniarskimi? Przeciez to stało się standardem nieprawdaż? Wydaje mi się, że jak ktoś bardzo będzie chciał nas okraść to to zrobi, a sama roleta zaciągnięta przez kilka dni moim zdaniem nie jest prowokacją. Patrząc w ten sposób po przeprowadzce nie pownienem nigdzie już wyjeżdżać na dłużej... A odnośnie okien - Roofex to chyba PVC, oknoplast i MS popatrzę. Słyszałem dużo dobrego i firmie PISARCZYK z Gryfina, okna, drzwi na zamówienie, podobno super jakość i wcale niewygórowane ceny. Ja nie chciałem żebyś mi odpowiadał tylko sobie, co do drzwi i alarmu to nie rozumiem tego argumentu jak potencjalny złodziej po rodzaju drzwi czy też z uwagi na alarm ma poznać że właściciele wyjechali, odnośnie "latania" nago to wydaję mi się że jeżeli ktoś będzie miał na to ochotę to w celu uniknięcia spojrzeń ciekawskich może użyć wewnętrznych żaluzji, a tak swoją drogą znane są powrzechnie sytuacje gdzie dzięki roletą właśnie złodzieje będąc w środku mają taki komfort że żaden sąsiad ich nie zobaczy że i jedzonko sobie przyrządzą. Nie pisze tego aby Cię zniechęcić poprostu podaje pod Twoją rozwagę argumenty, które mnie przekonały do zrezygnownia z tego przybytku, a pozatym podobno 90 % włamań jest dokonywanych przez okna wobec czego moim zdaniem nie należy przeinwestowywać z klasą drzwi antywłamaniowych. Wracając do meritum to okna które podałem to wszystkie są PVC, jeżeli chodzi o okna z Gryfina to na targach był producent okien i drzwi drewnianych z Gryfina (nie wiem czy to Pisarczyk) okna były piękne ale cena jak dla mnie zaporowa. Podobno bardzo dobrą stolarkę robią w Mierzynie jak chcesz to mogę się dowiedzieć dokładnie gdzie to jest. Czy ktoś wie co z LISTĄ ? pzdr Bartek pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.11.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Ja nie chciałem żebyś mi odpowiadał tylko sobie, co do drzwi i alarmu to nie rozumiem tego argumentu jak potencjalny złodziej po rodzaju drzwi czy też z uwagi na alarm ma poznać że właściciele wyjechali, odnośnie "latania" nago to wydaję mi się że jeżeli ktoś będzie miał na to ochotę to w celu uniknięcia spojrzeń ciekawskich może użyć wewnętrznych żaluzji, a tak swoją drogą znane są powrzechnie sytuacje gdzie dzięki roletą właśnie złodzieje będąc w środku mają taki komfort że żaden sąsiad ich nie zobaczy że i jedzonko sobie przyrządzą. Nie pisze tego aby Cię zniechęcić poprostu podaje pod Twoją rozwagę argumenty, które mnie przekonały do zrezygnownia z tego przybytku, a pozatym podobno 90 % włamań jest dokonywanych przez okna wobec czego moim zdaniem nie należy przeinwestowywać z klasą drzwi antywłamaniowych. Wracając do meritum to okna które podałem to wszystkie są PVC, jeżeli chodzi o okna z Gryfina to na targach był producent okien i drzwi drewnianych z Gryfina (nie wiem czy to Pisarczyk) okna były piękne ale cena jak dla mnie zaporowa. Podobno bardzo dobrą stolarkę robią w Mierzynie jak chcesz to mogę się dowiedzieć dokładnie gdzie to jest. Czy ktoś wie co z LISTĄ ? pzdr Bartek pzdr Bartek no właśnie, co z tą listą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.11.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Ponieważ listy nie ma, mogę Was prosić o namiary na sprawdoznych wykonawców:- C.O. (podłogowe wodne + grzejniki)- odkurzacz centralny Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 22.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Ponieważ listy nie ma, mogę Was prosić o namiary na sprawdoznych wykonawców: - C.O. (podłogowe wodne + grzejniki) - odkurzacz centralny Dzięki! u mnie właśnie teraz robią ogrzewanie i to jest dopiero temat rzeka wybór okien czy też .. rolet to pikuś tzn Pan pikuś w porównaniu z wyborem kotła, a dobry kocioł kosztuje więcej jak wszystkie okna do domu, jednak firmy która mi robi przynajmniej narazie nie polece. Jeżeli już teraz chcesz konkretnej wyceny to mogę Ci podać tel. do firmy która mi zaoferowała nejlepsze warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.11.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 u mnie właśnie teraz robią ogrzewanie i to jest dopiero temat rzeka wybór okien czy też .. rolet to pikuś tzn Pan pikuś w porównaniu z wyborem kotła, a dobry kocioł kosztuje więcej jak wszystkie okna do domu, jednak firmy która mi robi przynajmniej narazie nie polece. Jeżeli już teraz chcesz konkretnej wyceny to mogę Ci podać tel. do firmy która mi zaoferowała nejlepsze warunki. To ja też poproszę... jestem po stanie zerowym i właśnie przygotowuje wszystkie wyceny do następnego etapu na wiosnę i przejechałem się przez kilka firm z kotłami i instalacjami w Szczecinie i większość jest na podobnym poziomie cenowym (każdy zasugerował, że może jeszcze negocjować ceny). Problem w tym że nie tylko kocioł ma tu największe znaczenie ale i wizja ogrzewania domu, zastosowane ujścia wody (np. deszczownica bierze znacznie więcej wody niż prysznic) i kilka innych aspektów. Dopiero przy rozmowach wyszły braki jakie mam i niezdecydowanie o końcowych rzeczach jakie będziemy mieli w domu/łazienkach/pralni itp itd. Każda z firm widzi to inaczej, inny zasobnik wody, inny kocioł i teraz to tak na prawdę od nas zależy jak będziemy chcieli to zrobić.... jeszcze dużo musimy się doszkolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 23.11.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 lista umarła naturalnie i pewnie się już nie pojawi, więc musimy radzić sobie sami Ja mam dobrego hydraulika, robi ogrzewanie, kanalizację, wodę, instalacje solarne oraz odkurzacz centralny (traktuje tą instalację jak hydrauliczną, więc rozkłada wszystko równocześnie): wszytko od montażu aż do rozruchu. W kontaktach jest bardzo surowy, ale bardzo profesjonalnie podchodzi do sprawy. No i jeszcze jedno, do dyskusji z nim trzeba być naprawdę dobrze merytorycznie przygotowanym, trzeba wiedzieć co się chce, jaki system ogrzewania, sterowniki (gdzie i jakie), moc kotła trzeba znać (powinna być w projekcie), preferencje. Jeśli będzie robił wam również wodę i kanalizację to trzeba już wiedzieć jak mają być dokładnie ustawione poszczególne urządzenia, jeśli w łazience ma być podłogówka to również już trzeba wiedzieć co gdzie, u niego nic nie ma po omacku i że coś ma być gdzieś tutaj: od tego zależą długości instalacji do wyceny. Z nim ustala się naprawdę same konkrety. Jak komuś odpowiada taka forma współpracy to dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.11.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 lista umarła naturalnie i pewnie się już nie pojawi, więc musimy radzić sobie sami Ja mam dobrego hydraulika, robi ogrzewanie, kanalizację, wodę, instalacje solarne oraz odkurzacz centralny (traktuje tą instalację jak hydrauliczną, więc rozkłada wszystko równocześnie): wszytko od montażu aż do rozruchu. W kontaktach jest bardzo surowy, ale bardzo profesjonalnie podchodzi do sprawy. No i jeszcze jedno, do dyskusji z nim trzeba być naprawdę dobrze merytorycznie przygotowanym, trzeba wiedzieć co się chce, jaki system ogrzewania, sterowniki (gdzie i jakie), moc kotła trzeba znać (powinna być w projekcie), preferencje. Jeśli będzie robił wam również wodę i kanalizację to trzeba już wiedzieć jak mają być dokładnie ustawione poszczególne urządzenia, jeśli w łazience ma być podłogówka to również już trzeba wiedzieć co gdzie, u niego nic nie ma po omacku i że coś ma być gdzieś tutaj: od tego zależą długości instalacji do wyceny. Z nim ustala się naprawdę same konkrety. Jak komuś odpowiada taka forma współpracy to dajcie znać. to ja z takim nie pogadam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 24.11.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ponieważ listy nie ma, mogę Was prosić o namiary na sprawdoznych wykonawców: - C.O. (podłogowe wodne + grzejniki) - odkurzacz centralny Dzięki! Polecę naszego Pana Krzysia- Mont-Gaz ze Stargardu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts