barnich 01.12.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 No wlasnie juz jest zly efekt schniecia. Po pierwsze za zimno po drugie za "dmuchajaco". Ni mozesz ta dmuchawa walic w te podlogi - one wlasnie musza sobie spokojnie poschnac w temp powyzej zera. I tyle. Jak za szybko wode oddadza to lipa. Fantom Dmuchawa nie dmucha wprost na posadzkę, jest ona usytuowana w jednym punkcie domu ponieważ spaliny trzeba odprowadzać na zewnątrz, a w najbardziej odległym punkcie domu gdzie podmuch jest praktycznie zerowy posadzka wygląda podobnie jak przy samej dmuchawie, sam już nie wiem, Panowie budowlańcy mówią że to normalne i tłumaczą to, że ten "piaseczek' na wierzchu występuje zawsze i jest efektem zacierania, podobno najważniejsze że nie ma na posadzce mrozu. a prawdę poznam pewnie jak przyjdzie wiosna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 02.12.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Mam prośbę czy możecie napisac jaką dachówką pokrywacie dach?? Czytałam sporo opinii na temat firm i naczęściej wymieniane są: creaton, ruppceramika, roben ale opinie sa różne i tak naprawde cięzko sie zdecydować dlatego proszę Was o opinie i jakieś wskazówki gdyż wiekszość z Was jest już użytkownikiem domów więc macie juz jakies zdanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.12.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Zapraszam - mozna zaglosowac : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131937-Jaka-dachowka-pokrycie-dachu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.12.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 No właśnie i dla tego potrzebuje fachowej porady i zerkniecia w te rurki dobrego hydraulika i naprawę tego jeśli sie da. A co do kosztów ogrzewania gazem to jak sie to kształtuje w waszych domach. Ile metrów gazu Wam wchydzi miesięcznie, mój dom jest jeszcez mokry wiec na pewno będzie tego wiecej ale chociaz taka przybliżona ilośc. mogę pomóc w kwestii ogrzewania proszę o kontakt na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1974 03.12.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam, jeśli chodzi o polecenie firmy grzewczej ze szczecina to polecam Hydrobau Ogrzewanie. http://hydrobau.pl. U mnie zrobili całą instalacje grzewcza czyli pompę ciepła do zasilania wody. podłogówkę, grzejniki i piecyk gazowy gdyby pompa nie starczyła przy mrozach. a jeśli chcesz zrobić łazienkę to u mnie robił Pan Wiktor Wojtkiewicz: 501-297-443 Mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 03.12.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 dachówkę mamy robena- i tyle moge napisac bom zielona w jej zalety lub wady. mam pytanie czy warto zaopatrzyc sie w ekogroszek czeski (cenowo zacheca ).I gdzie sie zaopatrujecie w opal ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 04.12.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 o chyba mi cala strone postow wcielo ! no a przynajmniej pare postow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.12.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Czy orientuje się ktoś gdzie w Szczecinie można kupić przepustnice,chodzi o takie cudo http://allegro.pl/klapa-zwrotna-rsk-160-przepustnica-krakow-i1314843785.htmlpotrzebuje na już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 05.12.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Niestety gaziu idzie... Październik, listopad to po około 150m3. Koniecznie daj znać co hydraulik zaproponował. I ile masz pętli ? Bo wydaje mi się, że mylisz obiegi z pętlami. U mnie też jeden obieg przy podłogówce i kaloryferach. Ale pętli to mam chyba z 8, 9. Dużo jest takich instalacji. Ale chyba rzeczywiście byłoby lepiej je rozdzielić...A najlepiej to podłogówka wszędzie. Tak bym zrobił, ale bałem się o komfort kobiet w domu - co by mogły szybko podnieść temperaturę w sypialniach, wiadomo przy podłogówce to trzeba na to czasu, bo opinie o szkodliwości podłogówki w sypialniach to między bajki można włożyć... Niestety to temat rzeka a na sterowaniu tym wszystkim to już osobny fakultet można obronić... Właśnie czeka mnie wizyta serwisanta, też będę się starał coś polepszyć po roku użytkowania pieca. Dylematów hydraulicznych ciąg dalszy. Hydraulik który robił mi ogrzewanie oczywiście uważa ze wszystko jest ok. Mieszacz i owszem mam, to juz wiem, ale czy to możliwe żeby piec musiał chodzić 3 godziny żeby temperatura na sterowniku podniosła się o 0,5 stopnia. ??? Bo u mnie tak jest. Ty mówisz 150 m3 gazu pażdziernik listopad. U mnie od niedzieli 28 listopada do dziś (czyli równy tydzień poszło 120m3) to chyba jedna jest coś nie tak. Piec żeby podnieść tem o pół stopnia (mam nastawione w domu 19,5) musi chodzić ok 3 godzin. Pomocy pomóżcie znaleźć dobrego hydraulika bo mój do niczego się nie przyzna mówi ze tak jest prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 05.12.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 za 2 m-ce (październik. listopad) zużyliśmy 159m3. Od razu zaznaczę, że nie mamy kuchni gazowej, kominkiem paliliśmy tylko w weekendy, temperatura w domu 21stopni w ciągu dnia, a w nocy podczas snu 19. 159m3 ??? To u mnie o 30 m3 ale w tydzień od 28.11.do 05.12 i też nie mam kuchenki gazowej, kominek rozpalamy popołudniami ale to chyba nie wiele daje. I jeszcze jedno pytanie gdzie mamcie sterownik w domu? W którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.12.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.12.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 05.12.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 159m3 ??? To u mnie o 30 m3 ale w tydzień od 28.11.do 05.12 i też nie mam kuchenki gazowej, kominek rozpalamy popołudniami ale to chyba nie wiele daje. I jeszcze jedno pytanie gdzie mamcie sterownik w domu? W którym miejscu? Hej, dokładnie tyle - ale nie zapominaj, że porównujemy dwa różne okresy Jakie będzie zużycie za ostatni tydzień to nie wiem, bo nie chce mi się latać do skrzynki gazowej. Dom 119m2 powierzchni, kubatura 569m3, porothon 25cm, styropian 15cm, wełna na sufitach 16+5cm - układana własnoręcznie, grzejniki w pokojach, podłogówka w łazienkach i kuchni. A teraz trochę historii: mam zanotowane, że od 8 października 2009 do 20 września 2010 zużyliśmy 902m3 gazu, a największe zużycie gazu mieliśmy od 21 lutego do 18 marca bo 198m3 co dało jakieś 7,6m3 gazu dziennie. Początkowo paliliśmy w kominku brykietami drzewnymi (rewelacyjna temperatura ale dość szybkie spalanie), a w okolicach sylwestra kupiliśmy 4m3 drewna kominkowego, które starczyło nam do końca lutego Wtedy sterownika nie mieliśmy a regulacja temperatury odbywała się za pomocą głowic na grzejnikach i ręcznym ustawieniu temperatury na piecu (oidp mieliśmy coś koło 55 stopni). Teraz mamy sterownik i w dość dużej odległości od grzejników (. Temperaturę na piecu reguluje nam czujnik zewnętrzny. Kominek mamy z płaszczem wodnym, który daje ciepełko w grzejniki i podgrzewa nam wodę w zasobniku. Niestety tegoroczne drewno najlepiej jakby było przyszłorocznym To takie nasze 3 grosze do ulubionego zimowego tematu posiadaczy domków Pozdrawiam, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 06.12.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.12.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 159m3 ??? To u mnie o 30 m3 ale w tydzień od 28.11.do 05.12 i też nie mam kuchenki gazowej, kominek rozpalamy popołudniami ale to chyba nie wiele daje. I jeszcze jedno pytanie gdzie mamcie sterownik w domu? W którym miejscu? Madzia a ten wątek już ćwiczyłaś ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.12.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Piszę kolejny raz bo pożera moje posty,może tym razem mi się uda:bash: Czy ktoś wie gdzie w Szczecinie można dostać takie cudo http://allegro.pl/przepustnica-klapa-zwrotna-125mm-wentylacja-okazja-i1343839751.html Sa w Casto i Leroy. 150 na pewno - nie pamietam czy 160. Wazne czy do goracego czy zimnego powietrza. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 06.12.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Sa w Casto i Leroy. 150 na pewno - nie pamietam czy 160. Wazne czy do goracego czy zimnego powietrza. Fantom Tam nie ma,albo źle patrzyłam. Potrzebuję taką przepustnicę do zamontowania do okapu,bo wlatuje mi zimne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 06.12.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Czolem Mam zwierzatko, dzis zauwazylem pelno styropianu w miejscu gdzie wchodza przewody CO...Uwielbiam zwierzaki, mamy juz rybki, niedlugo jakis pies czy kot ale na gryzonia to nie jestem przygotowany jeszcze, chyba ze w akwarium a nie pod posadzka... Perswazja ustna zastosowana dzis rano raczej nie odniesie skutku, dzialania administracyjne chyba tez na niewiele sie zdadza, pozostaje rozwiazanie silowe...Z obrzydzeniem ale jednak prosze o podpowiedzi w tej kwestii, sposob szpiegowski z arszenikiem chyba nie wchodzi w gre bo jak delikwent najedzony tym dokona swych dni pod podloga to sam zafunduje sobie zemste tynkarza... Lapki, klapki, co i przede wszystkim gdzie? Nie przypominam sobie takich narzedzi w Casto. Dajcie znac zanim dziki lokator dobierze sie do przewodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.12.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Dylematów hydraulicznych ciąg dalszy. Hydraulik który robił mi ogrzewanie oczywiście uważa ze wszystko jest ok. Mieszacz i owszem mam, to juz wiem, ale czy to możliwe żeby piec musiał chodzić 3 godziny żeby temperatura na sterowniku podniosła się o 0,5 stopnia. ??? Bo u mnie tak jest. Ty mówisz 150 m3 gazu pażdziernik listopad. U mnie od niedzieli 28 listopada do dziś (czyli równy tydzień poszło 120m3) to chyba jedna jest coś nie tak. Piec żeby podnieść tem o pół stopnia (mam nastawione w domu 19,5) musi chodzić ok 3 godzin. Pomocy pomóżcie znaleźć dobrego hydraulika bo mój do niczego się nie przyzna mówi ze tak jest prawidłowo. Madzia 1976 pisałem już że mogę pomóc, zerknąć na twoją instalację oraz ją poprawić, usprawnić proszę o kontakt na tel 509902507 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 06.12.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Witam poszukuję nastolatki, która 10 grudnia posiedziałaby w moim domu z moją 7 letnią córką w godzinach 18:30 - 22:00. Może kogoś córka chciałaby sobie dorobić. Do wszystkich zainteresowanych, szczególnie w Dobrej! Moja kuzynka, maturzystka chętnie zaopiekuje się dziećmi gdyby ktoś potrzebował. Dziewczyna bardzo lubi dzieci i z wzajemnością, jest odpowiedzialna. Polecam. Piszę za jej zgodą oczywiście. I chodzi o takie jednorazowe sytuacje a nie na stałe. W razie potrzeby proszę o info na p.v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts