żółwik 15.12.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Kto z was składał niedawno wniosek na użytkowanie budynku? Jest tam napisane że trzeba dołączyć protokoły odbioru technicznego przyłączy: czy chodzi o główne przyłącza czy o przykanaliki idące do budynku również? wystarczy umowa z poszczególnymi mediami? trzeba mieć podpisaną umowę z firmą odbierającą śmieci i ścieki? Zamiast protokołów spokojnie wystarczą umowy (prąd, woda, gaz, ścieki). Umowa śmieciowa nie jest konieczna (nie wykorzystuje żadnego przyłącza). No i nie rób sobie kłopotu z robieniem ksero. Składa się oryginały dokumentów a po skończonym rozpatrzeniu wniosku inspoektorat odsyła komplet dokumentów. Pzdr, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Żłówik, kiedy składałeś o odbiór? sęk w tym że już umowy z mediami nie wystarczają bo zmienił się naczelnik. Dzisiaj się dowiedziałam, że wymagane są teraz odbiory technicznego każdego z przyłączy. Byłam w na przykład w ściekach, to zanim podpiszą ze mną umowę to muszę mieć zrobioną inwentaryzację geodezyjną oraz odbiór techniczny takiego przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 No wiecie. Jak mozna podpisywac papaiery o uzytkowanie jak nie ma wody, sciekow, pradu itp. No jest to troche logiczne, ze takie papiery powinny byc.Ja jestem ciagle w trakcie budowy, a chyba wszytskie papiery juz pozalatwialem. Musze zerknac co moze jeszcze brakowac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 szczukot, w ogóle nie zrozumiałeś o co chodzi, wszystkie media są, tylko czy był u ciebie przedstawiciel gminy wraz z inzynierem który ma specjalne upooważnienie od gminy do odbiorów technicznych przyłączy na twojej posesji? myślę że nie był a takie właśnie papiery są potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Hmm, no to o takim cos pierwszy raz slysze. Ale co dokldnie oni niby odbieraja ? Przylacza do dzialki czy instalacje na dzialce/domu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 firma ściekowa u której byłam, powiedziała że oni odpowiadają za odcinek od pierwszej studzienki liczonej od budynku i ten odcinek ma byc odebrany (co defakto jest właśnie przyłączem idącym już na posesji) zanim podpiszą ze mną umowę o odbiór scieków a bez tej umowy nie mogę odebrać budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Firma sciekowa czyli Poldek czy inna ?Jezlei dobrze rozumiem, wymagaja odbioru technicznego przylacza ? No i to jest normalne. Kazde przylacze musi miec odbior (woda, gaz, scieki, prad, deszczowka itp). U mnie akurat nie bylo tyle problemu, bo kanaliza konczyla sie juz na dzialce, i odbior byl wykonany przez wykonawce (agrowest).Ale tak swoja droga, z tego co wiem, to papiery o uzytkowanie nie wymagaja zadnych umow na scieki itp.A tak po wtore, to dla potomnych : liczniki na wode ogrodowa instalujcie na ujeciu wody domowej a nie na kranie wylotowym na ogrod ! Poldek i inni nie chca odbierac licznika zamontowanego na wodzie ogrodowej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 szczukot, tak to firma Poldek, ale z tym odbiorem to do końca nie rozumiesz, chodzi również o odbiory sieci idących od przyłącza aż do twojego domu. Dobrze że masz odbiór podpisany przez firmę wkonawczą ale do tego wymagają jeszcze odbioru przez urzędnika gminnego oraz inżyniera do tego upoważnionego przez gminę czyli potrzebny jest jeszcze jeden papier. Na dzień dzisiejszy jest to bezpłatne, ale nie wiadomo czy nie będzie inaczej po nowym roku. Jak chcesz to zadzwoń do Poldka.A tak swoją droga , to owszem, przy odbiorze wymagają podpisanej umowy z Poldkiem o odbiór ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Powaznie ?To chyba jakies zarty. A co Ci urzednicy niby chca odbierac ? Co moga zrobic lepiej niz Ci co odbierali wczesniej ? Na jakie przepisy sie powoluja robiac te "odbiory" ? I co oni wogole moge "odbierac" ? Rury w ziemi ? Przeciez nic wiecej nie zobacza. Jakas masakra.Musze tam zadzwonic i sie dowiedziec jak oni chca robic odbior czegos co jest w ziemi i betonie oraz na jakie przepisy sie powoluja. To Ci z powiatu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Powiat Police, ale najpierw zadzwoń do Poldka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Podpisalem umowe z nimi moze z 2 tygodnie temu - nic nie wspominali. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 i co do podpisania umowy musiałeś dostarczyć? jakie dokumenty przedstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 akt notarialny (potwierdzeie ze dzialka jest Twoja) i dowod osobisty (ze Ty to Ty).I starczylo. Licznika wody nawet nie spisuja - zakladja, e na budowe masz 30m3 - reszta to juz mieszkanie. No i moga spisac jeszcze numer podlicznika na wode domowa/ogrodowa - abys nie placila za scieki przy podlewaniu ogrodka. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 ale ja nie mówię o umowie na wodę tylko na odbiór ścieków, podpisywałes taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 caretilla - ścieki rozlicza się na podstawie licznika wody - ile wpłynęło tyle musi być odprowadzone, chyba, że masz podlicznik ogrodowy to się to odlicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ja też nie miałem żadnych odbiorów przez urzędników gminy - jeśli chodzi o instalacje na posesji.Ewidencję powykonawczą czy jak ją tam zwał zrobił geodeta już długo po okresie rozpoczęcia użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Matko, no nie wyssałam sobie tego z palca, dzisiaj rano byłam u Poldka, ma być odbiór dokonany przez gminę ponieważ wszyskie sieci znajdują się na terenie gminy. Nie wiem może jeszcze pół roku tego nie wymagali ale teraz wymagają więcej dokumentów .Ja wiem że scieki rozlicza się na podstawie wskazań licznika wody ale umowy są dwie, jedna na dostarczenie wody a druga na odprowadzenie ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie złość się.Rozumiem twoją irytację bo można skonać jak ciągle coś się zmienia.Po prostu w moim wypadku takiego formalizmu nie było.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Aha, dlaczego używasz pojęcia sieć ?Sieć u mnie była odbierana przez wykonawcę, zleceniodawcę (komitet), gminę, Poldka. Ale nie przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.12.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Uzywam siec ponieważ przykanalik nalezy do systemu sieci która znajduje się na terenie gminy. Cały czas mówię o PRZEWODACH znajdujących się na mojej posesji od przyłącza do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts