Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Wiesz co. Trzeba to ogolnie sprawdzic. Bo ja ierwszy raz slysze o tego typu odbiorach. Albo cos zle zrozumialas, albo cos wymyslili bez sensu. No bo jak mozna to "odebrac" ? Kazde medium jak byl ten prawdziwy odbior musi byc "na wierzchu", aby bylo widac jak i co jest zrobione. A teraz ? To moga przyjsci i sprawdzic czy leci woda w kranie (choc nie musi bo nikt ci nie kaze tego poldaczac), czy zapali sie zarowka (choc do tego tez Cie nikt nie zmusi) itd

Na dniach podzwonie i dowiem sie o co biega, bo tez jestem blisko zgloszen do uzytkowania i zakonczenia budowy

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ale ja nie mówię o umowie na wodę tylko na odbiór ścieków, podpisywałes taką?

Ja tez. Licznik na wode ogrodowa, nalezy do Ciebie i podpisujesz na niego umowe z Poldkiem. Nie z zadnymi wodociagami. Bo na podstawie tego licznika bedziesz mniej placila za scieki, a wody nadal bedziesz uywac tyle samo i wodociagow ten licznik nie interesuje.

Fantom

Żłówik, kiedy składałeś o odbiór? sęk w tym że już umowy z mediami nie wystarczają bo zmienił się naczelnik. Dzisiaj się dowiedziałam, że wymagane są teraz odbiory technicznego każdego z przyłączy. Byłam w na przykład w ściekach, to zanim podpiszą ze mną umowę to muszę mieć zrobioną inwentaryzację geodezyjną oraz odbiór techniczny takiego przyłącza.

Jakoś tak rok temu. Trochę dziwny pomysł pana naczelnika, bo przecież nikt medium nie puści w rury bez odbioru technicznego.

Ja tez. Licznik na wode ogrodowa, nalezy do Ciebie i podpisujesz na niego umowe z Poldkiem. Nie z zadnymi wodociagami. Bo na podstawie tego licznika bedziesz mniej placila za scieki, a wody nadal bedziesz uywac tyle samo i wodociagow ten licznik nie interesuje.

Fantom

Skoro jestesmy przy temacie licznika wody do ogrodu to prosze napisz kilka slow, bo widze ze wiesz cos na ten temat, gdzie za ile mozna kupic oraz gdzie i kto montuje taki licznik, tez przymierzam sie do czestego podlewania ogrodu.:grin:

Licznik mozesz kupic dowolny aby mial legalizacje - czyli chyba 99% na rynku. Licznik montujesz sam (czy tez hydraulik itp) - nie wazne. Wazne, ze musi miec miejsce na plomby i najwazniesjze : Poldek wymaga podlicznika zamontowanego na wodzie domowej a nie ogrodowej ! Czyli zuzycie sciekow pobieraja z tego licznika wody domowej a nie z roznicy licznika glownego i podlicznika wody ogrodowej.

Fantom

Licznik mozesz kupic dowolny aby mial legalizacje - czyli chyba 99% na rynku. Licznik montujesz sam (czy tez hydraulik itp) - nie wazne. Wazne, ze musi miec miejsce na plomby i najwazniesjze : Poldek wymaga podlicznika zamontowanego na wodzie domowej a nie ogrodowej ! Czyli zuzycie sciekow pobieraja z tego licznika wody domowej a nie z roznicy licznika glownego i podlicznika wody ogrodowej.

Fantom

Hej,

to tu też się ostatnio chyba pozmieniało, bo ja mam licznik wody w studzience, który mi mierzy ile wody pobrałem z WOZ. Rura wchodzi do domu i w pomieszczeniu gospodarczym mam rozgałęzienie, na którym mam licznik ile wody idzie na ogród. I ten licznik służy do korekty zużycia z tego pierwszego licznika. Jednym słowem należność dla Poldka wynika z różnicy wskazania licznika głównego i wskazania licznika wody ogrodowej (a właściwie różnicy ich zmian od ostatniego odczytu). Do tego licznika ogrodowego przyszli, spisali numery i stan, skasowali 5 dyszek i na fakturze mam jak trzeba. Nie było zbędnych jęków z ich strony.

pzdr,

żółwik

No to musiales podpisywac umowe kilka miesiecy temu. Juz od dobrych kilku tygodni nie podpisuja umow na takie podliczniki jak masz. Podlicznik musi byc na wodzie domowej. A jak wychwyca u Ciebie bledne dzialanie licznika glownego (w studzience) to kaza ci zmienic licznik z ogrodowego na domowy - jak nie zrobisz to beda ci liczyc za cala zuzyta wode. A wynika to z tego, ze okazalo sie, ze czasami licznik glowny sie "zacina" i przy duzych zuzyciach wody ogrodowej, podlicznik ogrodowy potrafi pokazac WIECEJ niz glowny ! I wtedy wychodzi, ze musza ci oddac kase bo sciekow pobrales np MINUS 5m3

Fantom

Witam Ja dopiero przymierzam sie do budowy w sumie to nie wiem czy kupic gotowy dom czy budować. zaczynam od zera tzn działki na razie też nie mam. Wiem napewno ze chciałabym firme ktora wybuduje dom pod klucz taki max 120 m prosze poleccie mi firme ktora zrobi to bez problemów. i jeszcze jedno pytanie czy zmieszcze sie ze wszystkim w 300 tys? POMOCY!!!!!!

Witam Ja dopiero przymierzam sie do budowy w sumie to nie wiem czy kupic gotowy dom czy budować. zaczynam od zera tzn działki na razie też nie mam. Wiem napewno ze chciałabym firme ktora wybuduje dom pod klucz taki max 120 m prosze poleccie mi firme ktora zrobi to bez problemów. i jeszcze jedno pytanie czy zmieszcze sie ze wszystkim w 300 tys? POMOCY!!!!!!

Bez problemow ? i to za 300 tys z dzialka ?

Zart ?

Fantom

gdyby dzisiaj był 1 kwietnia to wiedziałbym że to pytanie-żarcik, ale skoro mamy grudzień to albo jesteś z urzędu skarbowego :-), albo faktycznie i dosłownie "zaczynasz od zera". Niemniej jeżeli któryś z pierwszych dwóch wariantów jest prawdziwy to dałem się nabrać, jeżeli trzeci natomiast to moim skromnym zdaniem na takie marzenia potrzebujesz min. 700 000 zł no może 600 000 zł, kurcze a może Ty pytasz o 300 000 euro? - wtedy luzik nawet na krzaki styknie.

pozdrawiam bartek

Koledzy, może nie gaście tak brutalnie marzeń milenk.i...

Milenk.a, wejdź na stronę danwood.pl. Mają ciekawe ceny domów. Jeśli uda ci się znaleźć działkę, za nie więcej niż 100 tys. zł, to kwota 350tys za całość wygląda w zasięgu możliwości (oczywiście za dom trochę mniejszy niż 120m2). Dom tej firmy widziałem na Warszewie...

Aha, najpierw działka, a potem do działki dobieraj projekt.

Pozdrawiam.

Koledzy, może nie gaście tak brutalnie marzeń milenk.i...

Milenk.a, wejdź na stronę danwood.pl. Mają ciekawe ceny domów. Jeśli uda ci się znaleźć działkę, za nie więcej niż 100 tys. zł, to kwota 350tys za całość wygląda w zasięgu możliwości (oczywiście za dom trochę mniejszy niż 120m2). Dom tej firmy widziałem na Warszewie...

Aha, najpierw działka, a potem do działki dobieraj projekt.

Pozdrawiam.

Tak tylko jedno małe ale, a mianowicie: dom z danwood'u też trzeba wykończyć, działkę trzeba uzbroić, płytę fundamentową trzeba wylać, ogordzenie i innych masę dupereli również się przyda, a suma sumarum choćby koleżanka Milenk.a zrobiła nawet mikrodomek (80m2) bez garażu to w deklarowanej cenie się nie zmieści.

pzdr

domek drewniany ocieplony itd ok 100 m2 wiecej mi nie trzeba = fundamenty to ok 230 000 zł w stanie deweloperskim. byłam w kilku firmach dowiadywałam się. Działke znalazłam pomiędzy stobnem a mierzynem na przeciwko os. pod lipami ok1000 m2 nie pamietam dokładnie 90 000 zl. więc rzeczywiście jakieś 350 000 zł. Coś źle kombinuje??? Pamiętajcie małe jest piękne. Nie skreślajcie moich marzeń od razu.

domek drewniany ocieplony itd ok 100 m2 wiecej mi nie trzeba + fundamenty to ok 230 000 zł w stanie deweloperskim. byłam w kilku firmach dowiadywałam się. Działke znalazłam pomiędzy stobnem a mierzynem na przeciwko os. pod lipami ok1000 m2 nie pamietam dokładnie 90 000 zl. więc rzeczywiście jakieś 350 000 zł. Coś źle kombinuje??? Pamiętajcie małe jest piękne. Nie skreślajcie moich marzeń od razu.:(:(:(

domek drewniany ocieplony itd ok 100 m2 wiecej mi nie trzeba + fundamenty to ok 230 000 zł w stanie deweloperskim. byłam w kilku firmach dowiadywałam się. Działke znalazłam pomiędzy stobnem a mierzynem na przeciwko os. pod lipami ok1000 m2 nie pamietam dokładnie 90 000 zl. więc rzeczywiście jakieś 350 000 zł. Coś źle kombinuje??? Pamiętajcie małe jest piękne. Nie skreślajcie moich marzeń od razu.:(:(:(

a na ilu metrach teraz mieszkasz? bo jak na kawalerce 20 m2 z mężem i dwojką dzieci to 100 m2 Cię powali... ale jak mieszkasz na 70 metrach w 3 pokojach to uważam że wyprowadzka na domek 100 m to jak z deszczu pod rynnę.... marzenia fajnie mieć, uskrzydlają, napędzają do działania i dzieki temu można je realizować!