BiG35 21.12.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 domek drewniany ocieplony itd ok 100 m2 wiecej mi nie trzeba + fundamenty to ok 230 000 zł w stanie deweloperskim. byłam w kilku firmach dowiadywałam się. Działke znalazłam pomiędzy stobnem a mierzynem na przeciwko os. pod lipami ok1000 m2 nie pamietam dokładnie 90 000 zl. więc rzeczywiście jakieś 350 000 zł. Coś źle kombinuje??? Pamiętajcie małe jest piękne. Nie skreślajcie moich marzeń od razu.:( Dobrze kombinujesz, ale; Domek drewniany wcale nie wychodzi taniej. To mit. Materiał i robocizna do budowy nie jest droga, ale wysokie są marże firm które je budują kompleksowo i tak będzie do póki nie znajdą się wykonawcy budujący domy szkieletowe w systemie gospodarczym wraz z szerokim rynkiem dostawców elementów drewnianych do ich wznoszenia. Więc jak się nie śpieszysz to buduj tradycyjnie. Co do działki 1000m2 za 90tys. to coś za tanio. Sprawdź czy jest możliwość podłączenia mediów i czy np. nie przebiegają nad nią linie wysokiego napięcia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 21.12.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 milen.a działka 1000 m za 90 tyś? przecież w tej okolicy działki są od 220 zł/ m2 (uzbrojenie przy drodze). Koniecznie sprawdz tą działkę czy będziesz mogła się wybudować i podłączyć do mediów. A jak daleko masz media od swojej działki, jakie grunty? Jak wszystko będzie w porządku to uznam tą cenę za wielką okazję.Pamiętaj że każdy dom w stanie dewelopeskim trzeba wykończyć aby móc tam mieszkać, wykończeniówka jakieś 700 , 800 zł/m2 powierzchni całkowitej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 21.12.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Dobrze kombinujesz, ale; Domek drewniany wcale nie wychodzi taniej. To mit. Materiał i robocizna do budowy nie jest droga, ale wysokie są marże firm które je budują kompleksowo i tak będzie do póki nie znajdą się wykonawcy budujący domy szkieletowe w systemie gospodarczym wraz z szerokim rynkiem dostawców elementów drewnianych do ich wznoszenia. Więc jak się nie śpieszysz to buduj tradycyjnie. Co do działki 1000m2 za 90tys. to coś za tanio. Sprawdź czy jest możliwość podłączenia mediów i czy np. nie przebiegają nad nią linie wysokiego napięcia. Powodzenia. Myślę, że jesteście trochę zbyt schematyczni w myśleniu odnośnie pytania Milenk.i. Wszyscy rozważacie budowę domu systemem gospodarczym w technologi murowanej lub, jak Ty BiG35, indywidualnej budowy systemem gospodarczym w techn. szkieletowej. Tymczasem na rynku są firmy, które budują kompleksowo, niejako z prefabrykatów w technologii drewnianej/szkieletowej z własnych, a nie indywidualnych projektów. W związku z czym, koszty produkcji tychże prefabrykatów/elementów są niższe i nie występuje marża jako taka, bo jest podana cena za "cały" dom (projekt, materiały,budowa - innymi słowy kupuje się jak gotowy samochód. Nie interesuje nas projekt, marża, materiały, podwykonawcy, itp.) No i w takim przypadku nie trzeba się martwić o wylewki czy tynki, więc pewne koszty wykończenia odpadają. Trzeba jedynie dysponować działką. Tutaj również można wykazać się elastyczniejszym/bardziej kreatywnym myśleniem... Działki budowlane czy siedliskowe to nie tylko Szczecin, Mierzyn i Dobra. Są miejsca kilka kilometrów za Dobrą, gdzie 1m2 działki można kupić za ok. 50zł (media w drodze gminnej przylegającej do działki - znam z autopsji). Z drugiej strony Szczecina też chyba coś jest... Co prawda przy działce rolnej (siedliskowej) wymagane min. to 3 000 m2 ale jak ktoś chce to znajdzie mniejszą do budowy w tej cenie. Tyle, że nie będzie to w centrum, ani "modnej" dzielnicy/wsi. Reasumując, nie tylko technologie murowane istnieją. Buduje się również z modułów, co może wyjść taniej. Jak ktoś chce tanią działkę i szuka, to w końcu znajdzie. Wykańczać się można etapami Również ogrodzenie nie musi być zaraz z klinkieru i metaloplastyki Oczywiście spodziewam się zaraz fali krytyki, że to niesprawdzone technologie i niedoświadczone firmy, że to nie to samo co technologia murowana, że budować się powinno przez co najmniej 12 miesięcy a nie 3, że trzeba być milionerem, żeby się budować, lub że z 20 metrów do 100 nie można się wyprowadzać, a z 70 to nie warto... Ten ostani, to bardzo silny argument A tymczasem dom, o którym pisałem w poprzednim poście już stoi zbudowany. Myślę, że można zapytać właściciela ile to kosztuje i jak się sprawuje. Może się mylę, a może nie. Ale myślę, że trzeba wyjść od założenia - mam tyle, a tyle kasy, co muszę zrobić/wybrać żeby się w tej kwocie zmieścić. Ale o ileż prościej napisać: ZA TĄ KASĘ TO NIEMOŻLIWE!!! (Za taką kwotę można również kupić gotowy, stary dom po niemieckiej stronie granicy... ) Pozdrawiam i czekam na gromy od bardziej doświadczonych i mądrzejszych ode mnie inwestorów.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 No tak, ale cigale zapominas zo jednym. Czy to stary dom czy nowy tzreba go wykonczyc/wyremontowac i obrobic dookola. A to w tej kasie jest raczej nierealne. Pyatjaca raczej nie maila na mysli kupna rudery walacej sie - bo tak raczej nie chce miekszac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 21.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Pozdrawiam i czekam na gromy od bardziej doświadczonych i mądrzejszych ode mnie inwestorów.... ) Alter Ego, W każdym produkcie, nieważne czy jest to dom, samochód czy deska jest marża sprzedającego, chyba że sprzedającym jest instytucja charytatywna, ale takich na rynku budowlanym nie spotkałem. Kompleksowa budowa to mydlenie oczu by w gąszczy materiałów, dodatków..... inwestor nie doliczył się ile przepłaca, a prefabrykaty o których piszesz to dalej ta sama ściana z płyt, wełny i desek tylko złożona w warsztacie i zamontowana na budowie. Więc jeżeli inwestor nie jest synem króla nafty, to zanim się zdecyduje musi usiąść i policzyć. Schematyczni jesteśmy dlatego ze Milenk.a ma konkretną wymarzoną lokalizację i pomysł na dom i w tych ramach staramy się Jej doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 21.12.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Alter ego - owszem istnieja firmy które robią "swoje" projekty, ale to również nie jest kwota 300 tyś, ja ten temat przerabiałam, ceny zaczynały się od 450 tyś zł pod klucz do tego trzeba było mieć swoją działkę. Cena nie obejmowała oczywiście zagospodarowania działki, domy były w konstrukcji szkieletowej i jechały na najtanszych materiałach (gont, płytki Cersanit za 15 pln, okna zwykłe białe PVC, itp)Wiadomo że jak ktoś nie ma kasy to i nie ma obiekcji co do materiałów byle by tylko mieć swój dom ale trzeba mieć świadomość że do kwoty dewelopera trzeba jeszcze dodać ze 20% aby mieć dom naprawdę skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 21.12.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 No tak, ale cigale zapominas zo jednym. Czy to stary dom czy nowy tzreba go wykonczyc/wyremontowac i obrobic dookola. A to w tej kasie jest raczej nierealne. Pyatjaca raczej nie maila na mysli kupna rudery walacej sie - bo tak raczej nie chce miekszac. Fantom Taka kwota WYSTARCZY na kupno i remont domu po niemieckiej stronie i "obrobienie" otoczenia. Ale oczywiście pytającej nie chodziło o stary dom lecz budowę nowego, więc tego tematu nie rozważajmy. Niemniej myślę, że Milenk.a mając bardzo sprecyzowane potrzeby musi zrobić rozeznanie na rynku sama (co jak widać z jej postów już częściowo wykonała) ponieważ na tym forum (piszę to bez sarkazmu i zamiaru obrażania kogokolwiek) nie uzyska dobrej odpowiedzi. Dlaczego? Ponieważ chcąc zmieścić się w zakładanej przez siebie kwocie musi szukać rozwiązania niestandardowego, a tu raczej przeważają doświadczenia związane z typową budową, która to faktycznie nie jest najtańsza (chyba że zbuduje dwa pokoje, kuchnię i łazienkę, a później przez "pączkowanie" rozbuduje resztę domu ). Ja osobiście również mam problem, którego jak sądzę, nikt z tu obecnych nie pomoże mi rozwiązać. Chciałbym zostawić odkryte krokwie na poddaszu (tak aby były widoczne od "wewnątrz" pokoju, dla ozdoby), a przy tym ocieplić dach tak, aby był ciepły jak u większości z was. Ocieplenie nakrokwiowe jest u nas jeszcze na tyle nowe, że w hurtowniach w Szczecinie z ociepleniami i art. wykończeniowymi dachów zrobili wielkie oczy jak o to zapytałem Ale powoli drążę temat i widać światełko w tunelu. Oczywiście jeśli ktoś jednak potrafi mi pomóc/doradzić coś w tym temacie, to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 21.12.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Alter ego - owszem istnieja firmy które robią "swoje" projekty, ale to również nie jest kwota 300 tyś, ja ten temat przerabiałam, ceny zaczynały się od 450 tyś zł pod klucz do tego trzeba było mieć swoją działkę. Cena nie obejmowała oczywiście zagospodarowania działki, domy były w konstrukcji szkieletowej i jechały na najtanszych materiałach (gont, płytki Cersanit za 15 pln, okna zwykłe białe PVC, itp)Wiadomo że jak ktoś nie ma kasy to i nie ma obiekcji co do materiałów byle by tylko mieć swój dom ale trzeba mieć świadomość że do kwoty dewelopera trzeba jeszcze dodać ze 20% aby mieć dom naprawdę skończony Ok, ostatni post w tym temacie, żeby nie zaogniać dyskusji Link do domu za 213 000zł (nawet cementowa dachówka jest! ) http://www.danwood.pl/promocyjne/243.htm razem z działką mam więc ok. 303-313 tys. zł. Do zrobienia zostają nam okładziny podłóg, kafle w łazience i kuchni, biały montaż, drzwi i malowanie ścian oraz zagospodarowanie terenu. Część rzeczy można zrobić samemu. Przy tej kwocie nie myślimy o wykończeniu z górnej półki cenowej tylko z dolnej. Będzie ciężko, ale myślę, że z 350 tys. da się zamieszkać, najwyżej zagospodarowanie będzie "się robiło" powoli. Ot, taki ze mnie optymista BiG35 Oczywiście, że w każdym towarze jest marża, ale kupując auto nie zastanawiasz się jaką marżę narzucił producent a jaką sprzedawca, bo kupujesz produkt w całości, a nie składasz go u mechaników z komponentów. Dlatego napisałem, że w przypadku ww. domu marża nas nie interesuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 21.12.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Alter ego - to chyba jakiś żart. Po pierwsze w swojej kalkulacji dałeś najmniejszy dom a nasza forumowiczka chciała ok. 100 m czyli nie 213 tyś tylko jak już 262 300 tyś. Do tego kwota ta nie obejmuje stanu zero, czyli trzeba w swoim zakresie zrobić fundament lub go zlecić: koszt ok. 30 tyś to juz masz prawie 300 tyś i do tego działka co najmniej 150 tyś jesli ma byc z przyłączmi w okolicach Szczecina i nie za duża. Czyli za mały domek masz już 450 tyś do tego wykończenie 50 tyś (mocno się gimnastykując). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 21.12.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Rzeczywiście pominąłem fundament w moich obliczeniach, przepraszam.Co do działki to się nie zgodzę - można taniej jak już pisałem.Dom 109 m2 = 243 tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 21.12.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 szukam i szukam dziękuje za dobre rady, więc tak ogrodzenie mnie nie obowiązuje bo z narzeczonym mam firme która się tym zajmuje (metaloplastyka, napęd) Działki juz od 54 000 zl z mediami w drodze obok działki. firma o ktorej pisalam stawia domek za 2000 zl/m2 w stanie deweloperskim (bez białej instalacji) można mieszkac i powoli wszystko robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 21.12.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Alter ego dziękuje ty jedyny jesteś po mojej stronie. Tak to wszystko jest realne ale nie wszystko na raz powolutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 21.12.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 a i owszem w dobrej i w mierzynie działki są w cenie (ok 200 tys) ale ja tam nie chce. jest w okolicy wiele miejscowosci w ktorej znam wiele ludzi wiec dodatkowy plus bo nie będę tam obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 21.12.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Alter ego dziękuje ty jedyny jesteś po mojej stronie. Tak to wszystko jest realne ale nie wszystko na raz powolutku Skoro jest realne to niepotrzebnie pytasz o opinie czy się da za 300.000 zł wybudować czy też nie poprostu kupuj i buduj i to najlepiej 2 domy jeden sprzedasz - czysty zysk. Tak czy siak życzę Ci powodzenia bo napewno się przyda, a jak kupisz działkę z warunkami zabudowy i uzbrojoną w media za deklarowane 54 000 zł to daj znak bo może i ja się skuszę. W tym co piszę proszę nie doszukiwać się sarkazmu. pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 21.12.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 nie byłam pewna dlatego pytałam i szukałam informacji z różnych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 A czy stan deweloperski obejmuje np gladzie ? No i wole nie widziec (bo na pewno nie bedzie co widziec) np ocieplenia tego domku. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 22.12.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Alter ego dziękuje ty jedyny jesteś po mojej stronie. Tak to wszystko jest realne ale nie wszystko na raz powolutku Myślę, że jesteś niesprawiedliwa bo wszyscy na swój sposób chcą Ci dobrze doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.12.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Dobrze kombinujesz, ale; Domek drewniany wcale nie wychodzi taniej. To mit. Materiał i robocizna do budowy nie jest droga, ale wysokie są marże firm które je budują kompleksowo i tak będzie do póki nie znajdą się wykonawcy budujący domy szkieletowe w systemie gospodarczym wraz z szerokim rynkiem dostawców elementów drewnianych do ich wznoszenia. Więc jak się nie śpieszysz to buduj tradycyjnie. Co do działki 1000m2 za 90tys. to coś za tanio. Sprawdź czy jest możliwość podłączenia mediów i czy np. nie przebiegają nad nią linie wysokiego napięcia. Powodzenia. ...i nie daj się zwieść tekstom w stylu "media przy drodze", zobaczysz potem ile kosztuje "dociągnięcie" tychże mediów (woda, kanalizacja, prąd, gaz) tylko do granicy działki i nie zdziw się, jak później wyjdzie Ci 1000 zł za każdy 1 metr doprowadzenia mediów do działki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Myślę, że jesteś niesprawiedliwa bo wszyscy na swój sposób chcą Ci dobrze doradzić. nikt nie jest przeciwko Tobie, tylko większość z nas zna już mniej lub bardziej realia. Jaki mamy w tym interes, żeby Ci źle doradzić? Poszperaj na forum, popatrz na posty, iiedy pytaliśmy siebie nawzajem np. o kosztorysy budowy, jak Ci, którzy już kończyli budowy śmiało mówili, że do kosztorysów można śmiało doliczyć 25% i mieli rację! Ja jestem dopiero w trakcie stanu surowego otwartego a już po "zerówce" wiem, gdzie kalkulacja może Cię zaskoczyć.... I jeszcze jedno - usłyszałem to kiedyś i chyba jest w tym sporo racji - podwykonawcy (mimo, iż ja kieruję się zasadą, że oferty zaróno najtańsze jak i najdroższe odpadają) robią kalkulację tak, by zdobyć klienta, a zaczynają zarabiac dopiero w trakcie budowy doliczając za co się tylko da. Chyba inni będą w stanie przytaknąć, że mimo super dopracowanych umów zawsze zdarzy się, że za coś trzeba dopłacić. Dostałem kiedyś od kogoś z forum załącznik do umowy, który brzmiał mnie więcej tak: (1) przywiezienie desek (2) zbicie szalunków (3) wylanie tarasu (4) zdjęcie szalunków itd. Zapytałem wtedy, czy naprawdę budowlańcy są idiotami, że trzba wszysko pisać w ten sposób (1) pójść do toalety (2) rozpiąć spodnie (3) zsunąć majtki... itd! Wtedy odpisał mi ktoś zabawnie, że to jest po to, żebym po budowie w majtkach nie został. Ja nie chciałem się wygłupiać i mój zakres prac będący załącznikiem do umowy był prostszy, a teraz dowiaduję się, że tego wykonawca nie liczył, tamtego też nie i już trzeba sie przepychać i dopłacać. Wykonawca zawsze sobie znajdzie pretekst, a Ty jak się nie znasz na budowlance, albo nie masz czasu siedzieć ciągle na budowie, albo jedno i drugie (jak ja) to akceptujesz taki stan rzeczy i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 22.12.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 tylko że prawie każdy z was pisze "nie, nie uda ci się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts