sonia2003 22.12.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witaj Zgodzę się z poprzednikami. Nie piszą Tobie aby zrobić na złość, czy coś w tym stylu tylko podają Tobie realia. Ja mam mały dom, powierzchnia mieszkalna 120m2 do tego garaż i pomieszczenie gospodarcze. Za działkę płaciliśmy 200zł/m2, a 300.000 zł nie wystarczyłoby na wybudowanie naszej małej belli. Po prostu pomyśl zanim zrobisz coś czego będziesz żałować. Rozpoczniesz budowę, stanie niewykończony, straszący w okolicy budynek a Ty nadal nie masz gdzie mieszkać i na dodatek nie masz kasy... Poza postawieniem domu pozostaje jeszcze ogrodzenie (które też kosztuje, robiliśmy w tym roku więc ceny mam aktualne) i ogród (który rozpoczęliśmy jesienią). Jeśli nie będziesz miała większej puli na budowę moim zdaniem odpuść sobie i posłuchaj doświadczonych już w tej kwestii. tylko że prawie każdy z was pisze "nie, nie uda ci się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 22.12.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 ogrodzenie robi moja firma. Może zle was odebrałam ale od razu poczułam się tak jakbym była jakas głupia i rynku nie znała a ja tylko pytałam jak naprawde jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 22.12.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Co więcej, samo przygotowanie do budowy (projekty przyłączy, wrysowanie domu w działkę, geodeta, geolog, czasem archeolog) to wydatek ~10kzł. A i na koniec też trzeba parę groszy wysupłać na dokumenty potrzebne do odbioru budynku. Myślę, ze względu na spokój własnego sumienia, nikt (a na pewno nie ja) się tu nie podpisze pod stwierdzeniem, że wprowadzisz się do domku za 300.000zł (czy to z działką czy bez w cenie). Nie znaczy to jednak, że jak zdecydujesz się zacząć, nie będę trzymał za Ciebie kciuków. Dlaczego nie miałabyś mieć lepiej niż my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 22.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Dostałem kiedyś od kogoś z forum załącznik do umowy, który brzmiał mnie więcej tak: (1) przywiezienie desek (2) zbicie szalunków (3) wylanie tarasu (4) zdjęcie szalunków itd. Zapytałem wtedy, czy naprawdę budowlańcy są idiotami, że trzba wszysko pisać w ten sposób (1) pójść do toalety (2) rozpiąć spodnie (3) zsunąć majtki... itd! Wtedy odpisał mi ktoś zabawnie, że to jest po to, żebym po budowie w majtkach nie został. Ja nie chciałem się wygłupiać i mój zakres prac będący załącznikiem do umowy był prostszy, a teraz dowiaduję się, że tego wykonawca nie liczył, tamtego też nie i już trzeba sie przepychać i dopłacać. Wykonawca zawsze sobie znajdzie pretekst, a Ty jak się nie znasz na budowlance, albo nie masz czasu siedzieć ciągle na budowie, albo jedno i drugie (jak ja) to akceptujesz taki stan rzeczy i już... A nie mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 23.12.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ogrodzenie robi moja firma. Może zle was odebrałam ale od razu poczułam się tak jakbym była jakas głupia i rynku nie znała a ja tylko pytałam jak naprawde jest. Milenk.a Nikt na tym forum Ci nie powie ile będzie kosztował twój dom i czy Cię na niego stać. Każdy buduje inny dom z innych materiałów różnymi firmami, więc takie radzenie się przypomina bardziej wróżenie z fusów niż precyzyjny rachunek ekonomiczny, a jak widzisz przewidywane koszty różnią sie od siebie nawet o 100k zł. Skoro pomysł budowy urodził się już w Twojej głowie to zacznij sama kalkulować i tak cie to nie ominie. Poproś kilka ekip o wycenę, zlicz materiały i daj do wyceny kilku dostawcom materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 23.12.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Skoro pomysł budowy urodził się już w Twojej głowie to zacznij sama kalkulować i tak cie to nie ominie. Poproś kilka ekip o wycenę, zlicz materiały i daj do wyceny kilku dostawcom materiałów. dziękuje za rade! ale juz to zrobiłam. Mam na szczescie glowe na karki i nie pcham sie na budowe dopoki nie bede pewna ze dam sobie rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.12.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 dziękuje za rade! ale juz to zrobiłam. Mam na szczescie glowe na karki i nie pcham sie na budowe dopoki nie bede pewna ze dam sobie rade. Niedawno kupowałem działkę więc dodam coś od siebie. Szukałem działki tak do 100 tyś ale w granicach Szczecina jest to praktycznie niemożliwe. W okolicznych miejscowościach (od granicy poczynając: Dobra, Sławoszewo, Tanowo, Jasienica, Czarna Łąka, Wielgowo, Zieleniewo, Żelewo, Kołbacz, Glinna, Pargowo, Bobolin, Kościno) jest szansa ale baaardzo mała. Nie ma praktycznie małych a więc i niedrogich działek. Wszystkie "okazje" jakie znalazłem miały bardzo poważne wady typu: brak mozliwości wybudowania się w ciągu najbliższych lat, daleko media, bardzo wysoki poziom wód gruntowych bez możliwości ich odprowadzenia gdziekolwiek, czy też nieuregulowany status majątkowy (np współwłasność). Były też działki przy drodze z podstawowymi mediami w zasięgu ale np w odległości kilometra od innych najbliższych domów. Niestety małe i tanie nie były (mimo niskiej ceny za 1m2) Jako inwestycja może i dobre ale weź tam mieszkaj! Szczytem były dwie oferty i to z biur nieruchomości. Jedna z nich w Dolicach 2 tyś m2 za śmieszne 100 tyś, tyle że czego biuro nie sprawdziło!!! o statusie działki rekreacyjnej bez możliwości zmiany tego. Do tego na wiosnę i jesień działka zamienia się w jezioro. Druga to Redlica, działka w drugim rzędzie zabudowy, niby wszystko ok, cena też, ok 100 tyś. ale w pobliżu oczyszczalnia i małe szanse na dostanie pozwolenia na budowę ze względu na przewidywaną rozbudowę tejże. Szczecin jest pełen pustych i niezagospodarowanych przestrzeni. To tylko pozory Wybór jest bardzo mały. Za 50 tyś kupisz działkę rekreacyjną w dobrej lokalizacji ale nie działkę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 25.12.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ogrodzenie robi moja firma. Może zle was odebrałam ale od razu poczułam się tak jakbym była jakas głupia i rynku nie znała a ja tylko pytałam jak naprawde jest. a jakie ogrodzenia wykonuje Twoja firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 25.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Dostałem kiedyś od kogoś z forum załącznik do umowy, który brzmiał mnie więcej tak: (1) przywiezienie desek (2) zbicie szalunków (3) wylanie tarasu (4) zdjęcie szalunków itd. Zapytałem wtedy, czy naprawdę budowlańcy są idiotami, że trzba wszysko pisać w ten sposób (1) pójść do toalety (2) rozpiąć spodnie (3) zsunąć majtki... itd! Wtedy odpisał mi ktoś zabawnie, że to jest po to, żebym po budowie w majtkach nie został. Ja nie chciałem się wygłupiać i mój zakres prac będący załącznikiem do umowy był prostszy, a teraz dowiaduję się, że tego wykonawca nie liczył, tamtego też nie i już trzeba sie przepychać i dopłacać. Wykonawca zawsze sobie znajdzie pretekst, a Ty jak się nie znasz na budowlance, albo nie masz czasu siedzieć ciągle na budowie, albo jedno i drugie (jak ja) to akceptujesz taki stan rzeczy i już... Byłem ostatnio w innym mieście gdy zadzwonił telefon na którym wyswietliło się "Pan Tadeusz tynkarz", a w słuchwace zabrzmiało "szefie w pokoju są jakieś deski co z nimi zrobić" na co odpowiedziałem "jeżeli przeszkadzają to proszę je wynieść na zewnątrz" w odpowiedzi usłyszałem "ok". Minął tydzień i przyszło do zapłaty za wykonaną (dobrze) pracę i tu nastąpiło dla mnie niemiłe zaskoczenie, a mianowicie oprócz umówionej kwoty Pan Tadeusz zażyczył sobie 200 zł za wyniesienie desek -było to może z 15 desek plus 2 krokwie, których wyniesienie zdrowym osobnikom zajęło może z 15 minut - i w sumie z jednej strony to faktycznie czemu ktoś ma za darmo nosić deski, a z drugiej strony wściekły byłem na siebie, że poprsotu nie ustaliłem telefonicznie kwoty za tę usługę bo 200 zł to poprostu przegięcie i zwykłe wykorzystywanie inwestora. Historię to przytaczam na potwierdzenie słuszności słów przedmówcy oraz żeby zobrazować koleżance, że nie da się przewidzieć niektórych sytuacji i związanych z tym wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milenk.a 27.12.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 a jakie ogrodzenia wykonuje Twoja firma ? Ogrodzenia kute, metalowe metaloplastyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 28.12.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ogrodzenia kute, metalowe metaloplastyka A dajesz specjalne rabaty dla użytkowników forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 28.12.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 milenk.a bądz realistką a nie optymistką jeśli chodzi o budowę domu. Arte ego który jedyny daje Ci szansę w ogóle nie wziął pod uwagę kosztów "okołobudowlanych" typu projekt, geodeta, geolog itp. czy nawet kosztów fundamentów o których mu się zapomniało. Godzina koparki to kwota 90 zł i takich rzeczy na budowie jest mnóstwo, nawet "głupia" isntalacja zalicznikowa to też koszt. a kierownik budowy? Na prawdę wyliczać tu długo można a tych dodatkowych spraw wyjdzie całe multum. Budowa to niestety nie jest finansowa bułka z masłem, jedyny wyjątek jak wszystko będziecie robić sami od wylania fundamentów po kładzenie dachówki poprzez malowanie ścian i kładzenie paneli wtedy na robociźnie można dużo oszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 28.12.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 a czy ktoś może miał coś wspólnego z firma ABJ Klima z Dąbia ?? No i tak trochę tendencyjnie, czy ktoś w naszej okolicy korzysta z pompy powietrze - woda i jak mu z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 28.12.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ach, i jeszcze takie pytanko: Przy zamówieniu piasku ze Szczecińskich Kopalni Surowców Mineralnych kierowca rozjechał trochę infrastruktury wodno kanalizacyjnej ok 100m dalej za moja działką. Niby wszystko fajnie bo i kopalnia i firma transportowa chcą to z ubezpieczenia zapłacić (dali nawet polisę), ale sam kierowca się wypiera więc chyba ubezpieczyciel się wymiga. będziemy zgłaszać (a właściwie właściciel inwestycji - ten co mi działkę sprzedawał, lub wykonawca) zniszczenie mienia na policje. Co o tym myślicie, czy jest jakiś prostszy sposób? a swoją drogą to właściciel tych mediów (bo jeszcze nie zdane do gminy) najchętniej chciałby ode mnie tą kwotę wyegzekwować (ok 2500) i tu pytanie czy słusznie ?? Fakt, że piasek był do mnie wieziony, ale czy ja odpowiadam za wszystko co się dzieje z tym transportem po drodze tym bardziej, że sprawca jest nam znany i wszystkie potrzebne dokumenty i świadkowie są dostępni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 28.12.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ach, i jeszcze takie pytanko: Przy zamówieniu piasku ze Szczecińskich Kopalni Surowców Mineralnych kierowca rozjechał trochę infrastruktury wodno kanalizacyjnej ok 100m dalej za moja działką. Niby wszystko fajnie bo i kopalnia i firma transportowa chcą to z ubezpieczenia zapłacić (dali nawet polisę), ale sam kierowca się wypiera więc chyba ubezpieczyciel się wymiga. będziemy zgłaszać (a właściwie właściciel inwestycji - ten co mi działkę sprzedawał, lub wykonawca) zniszczenie mienia na policje. Co o tym myślicie, czy jest jakiś prostszy sposób? a swoją drogą to właściciel tych mediów (bo jeszcze nie zdane do gminy) najchętniej chciałby ode mnie tą kwotę wyegzekwować (ok 2500) i tu pytanie czy słusznie ?? Fakt, że piasek był do mnie wieziony, ale czy ja odpowiadam za wszystko co się dzieje z tym transportem po drodze tym bardziej, że sprawca jest nam znany i wszystkie potrzebne dokumenty i świadkowie są dostępni?? A jak Pan kierowca dostałby mandat za np przekroczenie prędkości to też Ty miałbyś płacić, albo niedaj boże jechałby na podwójnym gazie to Tobie prawko mieliby zabrać? W moim odczuciu nie jesteś zobowiązany do zapłaty tej kwoty, chyba że w imię dobrych stosunków sąsiedzkich zapłacisz, a jak właściciel tych mediów dostanie z polisy to Ci zwróci. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 28.12.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 sjk, nie słusznie domaga sie od ciebie tej kwoty bo to nie ty spowodowałeś szkodę, szkodę spowodował kierowca. U mnie była podobna sytuacja, transport z kruszywem który jechał do mnie zerwał na sąsiedniej działce linię energetyczną i to kierowca ponosił koszta wyrządzonej szkody nie ja mimo że kruszywo było dla mnie. Trudno abyś odpowiadał za czyny nie popełnione przez siebie, chyba że to jest twoje nieletnie dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 28.12.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ABJ Klima wyceniała mi wentylację, jest znana na rynku ale nic więcej nie mogę powiedzieć. Moja koleżanka ma pompę woda - powietrze i w początkowym okresie płaciła bardzo dużo za prąd i trochę się nagimnastykowała aby odzysk ciepła był miarodajny, wiem ze budowała dodatkową studnię zrzutu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 29.12.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ach, i jeszcze takie pytanko: Przy zamówieniu piasku ze Szczecińskich Kopalni Surowców Mineralnych kierowca rozjechał trochę infrastruktury wodno kanalizacyjnej ok 100m dalej za moja działką. Niby wszystko fajnie bo i kopalnia i firma transportowa chcą to z ubezpieczenia zapłacić (dali nawet polisę), ale sam kierowca się wypiera więc chyba ubezpieczyciel się wymiga. będziemy zgłaszać (a właściwie właściciel inwestycji - ten co mi działkę sprzedawał, lub wykonawca) zniszczenie mienia na policje. Co o tym myślicie, czy jest jakiś prostszy sposób? a swoją drogą to właściciel tych mediów (bo jeszcze nie zdane do gminy) najchętniej chciałby ode mnie tą kwotę wyegzekwować (ok 2500) i tu pytanie czy słusznie ?? Fakt, że piasek był do mnie wieziony, ale czy ja odpowiadam za wszystko co się dzieje z tym transportem po drodze tym bardziej, że sprawca jest nam znany i wszystkie potrzebne dokumenty i świadkowie są dostępni?? właściciel chciałby od Ciebie, bo mu najwygodniej, Ciebie ma na miejscu i nie musi się za nikim uganiać! Ale się nie daj, nie ma prawa od Ciebie niczego żądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 02.01.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Witam, Mam prośbę gdzie znajdę listę "polecanych" i "niepolecanych" wykonawców?Poszukuję ekipy od posadzek, elektryka i może godnego polecenia producenta schodów. Czekamy na wiosenne roztopy i ruszamy z wykończeniówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 02.01.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Witam, Mam prośbę gdzie znajdę listę "polecanych" i "niepolecanych" wykonawców? Poszukuję ekipy od posadzek, elektryka i może godnego polecenia producenta schodów. Czekamy na wiosenne roztopy i ruszamy z wykończeniówką. Namiary na naprawdę godnego polecenia elektryka prześlę Ci na priv u mnie wykonali instalację szybko, czysto bez marudzenia i za naprawdę uczciwą stawkę. A skoro wywołałaś temat listy to może ktoś z forumowiczów zechce ją kontynuować bo koleżanka która miała ją prowadzić po Matam'ie najwyraźniej tego nie czyni, a szkoda bo opinie tam zawarte naprawdę bardzo przydają się przeszłym inwestorom - wiem to z autopsji - śmiało mogę powiedzieć, że przeszło 50 % wykonawców na mojej budowie to Ci polecani na przedmiotowej liście. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts