Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Co do Veluxa, to ja w Extradachu czty Isolacjach (polecam te drugie) mialem 30% ponizej ceny katalogowej.

Osobiscie polecam Isolacje, bo tam naprawde traktuja klienta indywidualnie. I jak po duzych zkupach zabraknie ci jednej waznje "srubki" to ci ja dadza od reki za darmo. A w extradachu prosze sie od kilku miesicy chyba aby zamowili mi do wlazu strychowego (od nich) listew ozdobnych

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Spokojnie, nie o to chodzi :)

Tylko o to, ze nie ma chyba ekipy "bez wlasnego sprzetu" do SSO - bo zaden sprzet tu nie jest potrzebny. Jakbym usyszal o ekipie ktorej inwestor ma dostarczyc "sprzet do SSO" to chyba to by byla ic pierwsza budowa i z ksiazek by czytali jak to sie robi.

Fantom

Masz rację że to niewielki koszt, ale trzeba mieć to zapisane w umowie, bo już czytałem jak "fachowcy" zabierali się do roboty i dzwonili o 8 rano do inwestora gdzie jest koparka, kibelek etc. bo oni zapewniają tylko własne ręce do pracy.

Ktoś już poprzednio pisał że w umowie było "wnieść deski, wynieść deski" - tak to niestety trzeba robić. Nawet nie o to chodzi że budowlańcy nie będą wiedzieć jak się buduje, ale skoro można 500 czy 1000 przerzucić na inwestora, to zapewne będą próbować.

W kwestii cen, stawki w Szczecinie są na poziomie Wrocławia czy Poznania, jak nie lepiej. Czy u nas rzeczywiście tak bogato?

Co do Veluxa, to ja w Extradachu czty Isolacjach (polecam te drugie) mialem 30% ponizej ceny katalogowej.

Osobiscie polecam Isolacje, bo tam naprawde traktuja klienta indywidualnie. I jak po duzych zkupach zabraknie ci jednej waznje "srubki" to ci ja dadza od reki za darmo. A w extradachu prosze sie od kilku miesicy chyba aby zamowili mi do wlazu strychowego (od nich) listew ozdobnych

Fantom

Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego jak ISOLACJE POLSKA istnieje. Jak już ich znalazłem w necie to data ostatniej aktualizacji strony (newsy z roku 2008) podważyła ich wiarygodność, ale w takim razie wyślę im do wyceny. Swoją drogą na stronie Veluxa oficjalnym dystrybutorem jest też Castorama czy też Leroy, ale tutaj obawiam się, że okno jako takie może i kupię, ale już "gadżety" do niego raczej nie.

Nie twierdzę że sprzęt był ich własnością. Mieli za zadanie go zapewnić i nie interesowało mnie na ile, za ile etc. Facet powiedział krótko, jak ma być taniej to odliczy koszty koparki, kontenera, zagęszczarki i ja się będę o to martwił.

Mam absorbującą pracę. EWENTUALNE oszczędzenie 1 tys. i latanie za panem Józiem koparkowym tudzież przewożenie kontenera, betoniarki i sracza własnym autem to nie dla mnie.

Zresztą, jeżeli cena jaką podałem jest zawyżona - przepłaciłem i trudno. O co te pretensje? Człowiek na forum zapytał to ja mu odpowiadam. Czemu od razu agresja i udowadnianie że jestem debilem?

ja tam też zleciłem wszystko podwykonawcy, nie miałem zamiaru latać za każdym workiem cementu i gwoździem, tym bardziej, że z miejsca zamieszkania na budowę mam 30 km. Na pewno można było zaoszczędzić, ale podchodzę do tego w ten sposób, że wolę skoncentrować się na tym na czym się znam i zarobić tyle, żeby mnie stać było zapłacić tym, co znają się na budowaniu! (chociaż mój kierbud twierdzi, że w przypadku mojej ekipy to szef zna się najmniej ;-)

Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego jak ISOLACJE POLSKA istnieje. Jak już ich znalazłem w necie to data ostatniej aktualizacji strony (newsy z roku 2008) podważyła ich wiarygodność, ale w takim razie wyślę im do wyceny. Swoją drogą na stronie Veluxa oficjalnym dystrybutorem jest też Castorama czy też Leroy, ale tutaj obawiam się, że okno jako takie może i kupię, ale już "gadżety" do niego raczej nie.

A ja ich zdecydowanie polecam. Jedna z lepszych "hurtowni" z jaka mialem do czynienia podczas calego etapu budowy. Asortyment maja maly, bo specjalizuja sie w jakiejs tam dzialce (roben, kominy systemowe, polaciowki, rynny itp)

Fantom

Witam

Proszę o informacje czy znacie i polecacie jakieś materiały budowlane typu ytong i silka ale innych producentów nie tak reklamowanych i może tańszych. Dzięki za informacje.

Pozdrawiam

Nie oszczedzajcie na materialach do stawiania scian, bo zemsci sie to na rachunkach za ogrzewanie. Pamietajcie - mozecie sobie wymienic podlogi w domu, drzwi wewnetrzne, na upartego nawet drzwi zewnetrzne czy okna, ale sa rzeczy, ktorych juz nigdy nie da sie poprawic, jak np. fundamenty, sciany nosne. Jakosc ma swoja cene, a pod slowem jakosc kryje sie nie tylko marka produktu w postaci nazwy, ale przede wszystkim jego parametry. Skad decyzja, ze nie Ytong ani nie Silka?

A ja sie nie zgadzam (choc sam mam "firmowe" sciany). Jezlei ktos zamierza dom ocieplac, to sciana to maks 10 % izolacyjnosci cieplnej. Wiec nawet jakby jej nie bylo to prawie sie nic nie zmienia. Jezeli produkt "niemarkowy" ma podobne arametry nawet +- 20 % (izolacje, wytzrymalosc itp) to nie ma to zadnego znaczenia.

Fantom

A ja sie nie zgadzam (choc sam mam "firmowe" sciany). Jezlei ktos zamierza dom ocieplac, to sciana to maks 10 % izolacyjnosci cieplnej. Wiec nawet jakby jej nie bylo to prawie sie nic nie zmienia. Jezeli produkt "niemarkowy" ma podobne arametry nawet +- 20 % (izolacje, wytzrymalosc itp) to nie ma to zadnego znaczenia.

Fantom

ale docieplenie nie jest za darmo, material kosztuje, praca tez... dojdzie do ocieplania i bedzie cienki styropian (zeby taniej), do tego tania siatka, tani klej... pozorne oszczednosci! ja tam ciagle jestem zdania, ze jak nie masz budzetu na dom to zrob to co mozesz najlepiej jak potrafisz a reszte pomalu dalej. Mam na przykladzie kogos z rodziny (opisywalem to zreszta na forum) dom budowany "tanio"... dom ma 3 lata i zaczyna byc inwestycja od nowa - drzwi wejsciowe PCV tanie - sie nie zamykaja bo sie wypaczyly, sa wiec zamkniete na klucz a do domu wchodzi sie przez garaz, plytki klinkierowe odpadaja z elewacji, bo klej byl tani, drzwiczki od zabudowy zmywarki w kuchni odpadly, dolnopluk w lazience byl chinski, bo tani, teraz przycisk jest zdemontowany i wklada sie reke do srodka i ciagnie za dzyndzle, zeby spuscic wode bo czesci zamiennych do tego nie ma a calosc zakafelkowana... i moglbym tak wymieniac dalej odnosnie dachu, rolet zewnetrznych itd.

Naprawde widze, jak mija cala frajda z posiadania domu, bo zaczyna sie notoryczne naprawianie czegos tam. Owszem wybieglem daleko poza mury, ale warto pewne decyzje przemyslec na poczatku i zastanowic sie, czy na pewno akurat tutaj warto oszczedzac. A swoja droga marki takie jak SILKA, YTONG, ROBEN, WIENEBERGER tak sie "wryly" w mozg ze nie bylbym w stanie wymienic innego niemarkowego producenta materialow budowlanych! ;-)

witam serdecznie forumowiczów.moze doradzicie mi czy jezeli zmieniam grubość ocieplenia na scianach jest 12cm ma byc 20cm i podłodze tez ma byc 20 cm musze jeszcze raz przeliczyc jaki duzy kocioł gazowy zamontowac. oraz zmieniać wielkosc grzejników.Ma moze ktoś namiary na projektanta który by mi to przeliczył. Z góry dziekuje i pozdrawiam.

W kwestii okien i tynkowania (znowu coś z forum- nie mogę cytować..)

Mam okna drewniane. Aby dochować zaleceń producenta zrobiłem tak:

1. Tynki wewnętrzne - bez obróbek okiennych.

2. Okna, po wyschnięciu tynków.

3. Powrót tynkarzy do obróbki okien.

Dodam, że kwestię dzielenia prac podjąłem po ustaleniu ceny. Wykonawca trochę kręcił nosem ale prace podzielił bez dodatkowych kosztów.

witam serdecznie forumowiczów.moze doradzicie mi czy jezeli zmieniam grubość ocieplenia na scianach jest 12cm ma byc 20cm i podłodze tez ma byc 20 cm musze jeszcze raz przeliczyc jaki duzy kocioł gazowy zamontowac. oraz zmieniać wielkosc grzejników.Ma moze ktoś namiary na projektanta który by mi to przeliczył. Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Nie ma takiej potrzeby, bo moc kotła dobiera się na powierzchnie grzewczą, kocioł i tak ma swoje widełki pracy

Naprawde widze, jak mija cala frajda z posiadania domu, bo zaczyna sie notoryczne naprawianie czegos tam. Owszem wybieglem daleko poza mury, ale warto pewne decyzje przemyslec na poczatku i zastanowic sie, czy na pewno akurat tutaj warto oszczedzac. A swoja droga marki takie jak SILKA, YTONG, ROBEN, WIENEBERGER tak sie "wryly" w mozg ze nie bylbym w stanie wymienic innego niemarkowego producenta materialow budowlanych! ;-)

Zakladajac utrzymanie standardow wykonaina (czyli jednak troche cementu a nie sam piasek i woda ;) To sciany mozna wylac betonem z gruszki. Jezeli decydujemy sie na sciane warstwowa a dzis to praktycznie standard to nie ma co sie za bardzo grzebac z materialem. Nalezy tylko dokonac wyboru czy chcemy miec sciany "oddychajace" czy nie, choc to tez chyba malo odczuwalna roznica. O niebo wazniejsza jest jakosc wykonania niz sam material - powtarzam, zakladajac spelnienie standardow.

O tym czy dom bedzie cieply czy nie w znacznie wiekszym stopniu decyduje docieplenie niz same sciany.

Dodam, że kwestię dzielenia prac podjąłem po ustaleniu ceny. Wykonawca trochę kręcił nosem ale prace podzielił bez dodatkowych kosztów.

Tak właśnie postępuje sie z oknami drewnianymi, niektórzy leją jeszcze posadzkę i dopiero wstawiają drewnianą stolarkę, okna PCV można wstawiać przed tynkami.

Jak cytujecie inne posty - macie taką opcję Odpowiedz z cytatem ? i inne na pasku u spodu każdego z postów ?

Ja mam takie możliwości wszędzie tylko nie na naszej Grupie:(

Nawet nie mogę edytować swojego posta...

Te opcje na pasku pod postem kończą mi się na Dodaj do Dziennika , kontaktów , ulubionych...

....instalacje podtynkowe rozumiem, że położyłeś wszystkie bez obaw, że mogą zniknąć zanim wejdą tynkarze?

Jak cytujecie inne posty - macie taką opcję Odpowiedz z cytatem ? i inne na pasku u spodu każdego z postów ?

Ja mam takie możliwości wszędzie tylko nie na naszej Grupie:(

Nawet nie mogę edytować swojego posta...

Te opcje na pasku pod postem kończą mi się na Dodaj do Dziennika , kontaktów , ulubionych...

No ja mam jeszcze do moderacji, cytat i do ulubionych. Czyli masz za malo. Zglos na forum do adminow. Moze to troche potrwac ale jak na razie moje uwagi poprawili (to, ze powielalo posty lub nie ustawialo sie na nowych po wejsciu z subskrypcji)

Fantom