Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Skoro jest realne to niepotrzebnie pytasz o opinie czy się da za 300.000 zł wybudować czy też nie poprostu kupuj i buduj i to najlepiej 2 domy jeden sprzedasz - czysty zysk. Tak czy siak życzę Ci powodzenia bo napewno się przyda, a jak kupisz działkę z warunkami zabudowy i uzbrojoną w media za deklarowane 54 000 zł to daj znak bo może i ja się skuszę. W tym co piszę proszę nie doszukiwać się sarkazmu.

pozdrawiam Bartek

Ja się dołączam, ja chętnie w okolicach dobrej również taką działkę nabędę. Tyle tylko żeby miała media to będzie super i to nie takie w drodze bo takowe to ja już miałam i wyszło mnie z deka więcej, a tyle papierologi ile przeszłąm jako laik to szok. I mimo kupienia dosyć tanio działki to nie ma bata dom kosztować musi. Bez 500 tyś nie ma co pdchodzić- to moja opinia.

P.S. Sorki że tak rzadko się odzywam ale ostatnio grupa szczecińska cos znikła z muratora i dopiero dziś ją znalazłąm.

. I mimo kupienia dosyć tanio działki to nie ma bata dom kosztować musi. Bez 500 tyś nie ma co pdchodzić- to moja opinia.

polecam ostatni numer Muratora, tam jest o kosztach budowy domu! wiem, że pewnie spora grupa śmieje się z czytelników tego pisma czy nawet z samych treści, ale ja to przeglądam, można mieć zawsze pogląd na sytuację i jestem skłonny stwierdzić, że informacje o kosztach budowy są bardziej precyzyjne niż te, które podają biura przy swoich projektach gotowych.

No hej. Ja tez chce robic zywice u siebie. Znane firmy wolaja od okolo 110 zl w gore za ta przyjemnosc, a na dodatek maja gdzies takie powierzchnie jak 40m2. Ale znalazlem goscia co zrobi to za jakies 60 zl/m2. Ogladal mi juz garz i powiedzial, ze nei ma problemu ("jakosc" podloza). Ale to bylo na wakacje, a ja chyba stracilem jego numer telefonu - nie wiem za bardzo jak go odzyskac. Z bilingow nie mam szans - za duzo polaczen.

Fantom

No hej. Ja tez chce robic zywice u siebie. Znane firmy wolaja od okolo 110 zl w gore za ta przyjemnosc, a na dodatek maja gdzies takie powierzchnie jak 40m2. Ale znalazlem goscia co zrobi to za jakies 60 zl/m2. Ogladal mi juz garz i powiedzial, ze nei ma problemu ("jakosc" podloza). Ale to bylo na wakacje, a ja chyba stracilem jego numer telefonu - nie wiem za bardzo jak go odzyskac. Z bilingow nie mam szans - za duzo polaczen.

Fantom

ja też mam człowieka który deklaruje że zrobi za godziwe wynagrodzenie taką posadzkę ale trzeba mu dostarczyć materiał którego właśnie nie wiem gdzie nabyć

Witam wszystkich. Niedawno kupiliśmy ziemię w Dobrej ul Zagrodowa i zamierzamy się tam budować. Projekt wybrany (Wezyr) teraz czeka nas przeprawa przez urzędy i adaptacja projektu. Chcielibyśmy budować z ytonga i silki. Czy moglibyście polecić sprawdzonego architekta i firmę która buduje z silikatów.

Witam wszystkich. Niedawno kupiliśmy ziemię w Dobrej ul Zagrodowa i zamierzamy się tam budować. Projekt wybrany (Wezyr) teraz czeka nas przeprawa przez urzędy i adaptacja projektu. Chcielibyśmy budować z ytonga i silki. Czy moglibyście polecić sprawdzonego architekta i firmę która buduje z silikatów.

a czego oczekujesz od sprawdzonego architekta? jeżeli bezproblemowego zdobycia pznb to mogę Ci polecić swojego.

Ile płaciliście za szpachlowanie ze szlifowaniem?

witam wszystkich serdecznie, jako że jestem nowy na forum chciałbym bardziej zaawansowanych forumowiczów zapytać o kilka porad.

Chcę z żoną i 2 dzieci mieszkać w domu lub mieszkaniu :) (na razie miezkamy z teściami ale chcemy sami) . Mamy dom który jest nasza własnością. Chcemy sobie kupić mieszanie m3 lub działkę i rozpocząć budowę domu...

i tu mam pytania:

nasza zdolność kredytowa wynosi około 250 tyś zł + 70000 oszczędnosci

w tej cenie oglądając mieszkania można kupić m3 (250 tyś) jakieś 55 m.

ale ja skłaniam się w stronę budowy domu...małego do 105m szukam działki niedużej max. 800m w cenie do 140 tyś....okolice szczecin mierzyn, dołuje, stobno

nawet znalazłem coś takiego:

http://ogloszenia.wp.pl/id_ogl,60767919,kat,11,s,tr,ogloszenie.html?ticaid=1b9d0

i chciałbym najprostszy domek postawić dla rodziny, coś takiego:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222

zaznaczam że dom budowałbym z kolegą który jest praktykującym budowlańcem, który ma wzięcie i sam będzie budował taki dom...według jego obliczeń budowa takiego domu razem ze mną i jeszcze jednym pomocnikiem wyniesie około max 120 tyś zł....(stan surowy zamknięty)

razem koszt działki i domu wyniósłby 260-280 tyś zł.... plus 20% na nieprzewidziane wydatki ...

dom który teraz mamy w przyszłości spokojnie sprzedamy i starczy na spłatę kredytu i jeszcze by nam zostało trochę...

jestem zdeterminowany do budowy małego domu dla naszej rodziny...niż gnieść się w małym mieszkaniu w bloku ale nie chcę pchac się w coś czego nie będę mógł zrealizować

prosze o sugestie czy jest to możliwe czy kwota jest realna czy mam szansę na realizację marzeń??

p.s czytałem wątek o domu i działce za 300tyś...ale każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie...

nemoo30 - nie wiem i pewnie nikt nie wie czy zmieścisz się w przewidywanych kosztach budowy...

Ale mając środki o których mówisz i szansę na pozyskanie dodatkowych w przyszłości dobrze rokują takim planom.

Moje rady: zanim zaczniesz liczyć, dokładnie sprawdź działkę - poczytaj na forum co działka powinna mieć, żeby się nie okazało, że trzeba ciągnąć media i koszty rosną i to znacznie -vide magda parę postów wcześniej -"media w drodze".

Sporządź w miarę rzetelny kosztorys - żebyś nie został na etapie gdzie dom nie skończony a kasy brak.

Oceń szanse współpracy z kolegą bo rozumiem, że to będzie jakaś forma "spółki"- trzeba wszystko dogadać - podział pracy i kasy, żeby nie wyszły problemy w przyszłości.

Dużo czytaj o budowie - korzystaj z forum - nie tylko Grupy.

A potem jeszcze raz wszystko policz - zawsze raczej dodaj niż ujmij...

Powodzenia.

witam wszystkich serdecznie, jako że jestem nowy na forum chciałbym bardziej zaawansowanych forumowiczów zapytać o kilka porad.

Chcę z żoną i 2 dzieci mieszkać w domu lub mieszkaniu :) (na razie miezkamy z teściami ale chcemy sami) . Mamy dom który jest nasza własnością. Chcemy sobie kupić mieszanie m3 lub działkę i rozpocząć budowę domu...

i tu mam pytania:

nasza zdolność kredytowa wynosi około 250 tyś zł + 70000 oszczędnosci

w tej cenie oglądając mieszkania można kupić m3 (250 tyś) jakieś 55 m.

ale ja skłaniam się w stronę budowy domu...małego do 105m szukam działki niedużej max. 800m w cenie do 140 tyś....okolice szczecin mierzyn, dołuje, stobno

nawet znalazłem coś takiego:

http://ogloszenia.wp.pl/id_ogl,60767919,kat,11,s,tr,ogloszenie.html?ticaid=1b9d0

i chciałbym najprostszy domek postawić dla rodziny, coś takiego:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/ar_1/222

zaznaczam że dom budowałbym z kolegą który jest praktykującym budowlańcem, który ma wzięcie i sam będzie budował taki dom...według jego obliczeń budowa takiego domu razem ze mną i jeszcze jednym pomocnikiem wyniesie około max 120 tyś zł....(stan surowy zamknięty)

razem koszt działki i domu wyniósłby 260-280 tyś zł.... plus 20% na nieprzewidziane wydatki ...

dom który teraz mamy w przyszłości spokojnie sprzedamy i starczy na spłatę kredytu i jeszcze by nam zostało trochę...

jestem zdeterminowany do budowy małego domu dla naszej rodziny...niż gnieść się w małym mieszkaniu w bloku ale nie chcę pchac się w coś czego nie będę mógł zrealizować

prosze o sugestie czy jest to możliwe czy kwota jest realna czy mam szansę na realizację marzeń??

p.s czytałem wątek o domu i działce za 300tyś...ale każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie...

oprócz tego co napisał Ci Q-BIS zrób sobie odwierty geologiczne na działce, żebyś nie był zaskoczony warunkami glebowymi już na etapie wykopów pod fundamenty (i tutaj Ci powiem, że opowiadanie w stylu obok mnie stoją inne domy i jest ok jest błędne, sam wiem ile kłopotu może zrobić wymiana gruntu tylko w jednym rogu działki gdzie posadowiony jest dom), spradź dokłądnie plan zagospodarowania przestrzennego, żebyś miał pewność, że dom który wybrałeś na pewno tam pasuje, żebyś nie musiał przerabiać projektu, np. kąta nachylenia dachu, sprawdź dokłądnie co z mediami, dokąd są doprowadzone, możliwości... tzw. "media w drodze" to spore koszty, dowiedz się, jak kwestia zagospodarowania ścieków (czy jest odbiór i kanalizacja, czy sam się musisz martwić) itp. itd. Naprawdę chyba nie znajdziesz tu nikogo, kto zrobił stan surowy zamknięty w założonych kosztach. A te 20% zapasu jest naprawdę minimalnym zapasem...

NEMOO - już widać - plan zagospodarowania dla tej działki mówi o dachu o kącie nachylenia min. 25 stopni a w projekcie jest 20 stopni. Masz więc już architekta i adaptację polegającą na zmianie konstrukcji dachu. Maksymalna powierzchnia zabudowy to 35% działki, czyli nieco ponad 200 m2, działka ma 600, a dom 145, zobacz, czy dom da się ułożyć na działce z zachowaniem linii zabudowy 5 m, może okazać się, że będziesz musiał go obrócić i zajmie Ci więcej niż 35% powierzchni działki.... A tak przy okazji: architekt + pozwolenie na budowę z projektem przyłaczy ok. 6.000 zł, podłączenie prądu (o ile jest na działce skrzynka) ok. 2.000 zł, podłączenie wody + studzienka wodomierzowa (ja miałem wodę tylko 5 m od granicy działki) - 4.500 zł, geodeta jakieś 700 zł, badania geologiczne też jakiś 1000 zł, kierownik budowy jakieś 3.000 zł za SSZ... do kredytu operat szacunkowy - 700-800 zł, dla zwykłej ciekawości - 2 tygodnie budowy - koszt prądu budowlanego 350 zł. Pamiętaj, że możesz założyć, iż podstawową jednostką rozliczeniową podczas budowy jest nie "złoty" lecz "tysiak" ;-) Za co byś sie nie brał to wszystko idzie w tysiące i aż mi się śmiać nie chce....

Słuchajcie - poszukję jakiegość fajnego architekta wnętrz, który nie zedrze skóry i nie zrobi mi "wodotrysków" ze setki tysięcy złotych w wyposażeniu. Przejrzałem ostatnią wersję naszej listy wykonawców (luty 2010), ale nic tam nie znalazłem. Pomożecie??? ;-)

ja mam takiego, prześlę ci na priva

od tygodnia prawie nie moge się zdecydować czy dawać na chydziaka pape czy folie budowlana. w projekcie mam napisane albo - albo.

Im wiecej opini tym wiekszy metlik. dom dosyc podniesiony w stosunku do otoczenia, ale wydaje mi sie ze folia moze nie przezyc ukladania instalacji, ktore prawie wszystkie beda w podlodze w styropianie, w domu bedzie podlogowka? jak Wy u Siebie zrobiliście ?? A jesli byla to papa to jaka ??