barnich 25.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witajcie, planujemy rozpocząć budowę juz wiosną, ale w dalszym ciągu nie mamy wybranej ekipy do SSO. Mamy mozliwosc skorzystania z uslug przyslowiowego Zenka, ale caly czas sie wahamy. Znalazlam jakies wieksze firmy, ale te kasują jak za zboże. Czy możecie polecić sensowną ekipę? Najlepiej taką, z której sami byliście/jesteście zadowoleni Z góry dzięki! ja niezmiernie jestem zadowolony ze swoich górali, podeślę Ci namiary na priv, tylko wątpię czy bedą mieli termin, ale warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.01.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 barnich u nas tez górale robili:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 25.01.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 barnich u nas tez górale robili:-) cieszę się, a o co chodzi z tym klejeniem i podłogówką, ja mam w całej chałupie ogrzewanie podłogowe i teraz się męczę żeby wybrać panele, a Wy ze Szczukotem kombinujecie jakieś drzewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 25.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ja tam mimo wszystko jestem zdania, ze co kabel to kabel, tym bardziej, ze mozna sobie je polozyc jak sie chce i gdzie sie chce. No właśnie kabel to kabel i tez wszystkim doradzam przed wylaniem posadzek kładzcie kable nigdy ich nie za wiele, a potem mogą się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.01.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 my mamy kupione bardzo "lubianą" na forum deske barlinecką, na podłogówke klei sie ją do podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 25.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Oj racja racja -co kabel to kabel. Sugeruje wszystkim pchac km skretki w rozne miejsca domu - moga sie potem przydac Ja wlasnie np czesc bede wykorzystywal do opomiarowania domu (temperatury, wilgotnosc itp) i do sterowania (rekuperacja itp) Fantom Możesz powiedzieć coś więcej o opomiarowaniu domu... dzięki z góry my mamy kupione bardzo "lubianą" na forum deske barlinecką, na podłogówke klei sie ją do podłoża Barlinecka to chyba pływająca, przynajmniej ja tak kładłem u siebie w mieszkaniu. Nie jest za cienka do klejenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 25.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Możesz powiedzieć coś więcej o opomiarowaniu domu... dzięki z góry Barlinecka to chyba pływająca, przynajmniej ja tak kładłem u siebie w mieszkaniu. Nie jest za cienka do klejenia? a do ogrzewania podłogowego się nadaje?, kurde powiem Wam, że najwięcej dylematów pojawia się przy wykańczaniu już wybraliśmy panele Bartelio to w innym sklepie nam powiedzieli że to g..no i lepiej jakąś tam inna firmę, a ja najbradziej bym chciał jakieś drzewo tylko jak to się ma do podłogówki - podobno nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 cieszę się, a o co chodzi z tym klejeniem i podłogówką, ja mam w całej chałupie ogrzewanie podłogowe i teraz się męczę żeby wybrać panele, a Wy ze Szczukotem kombinujecie jakieś drzewo? Ja kupilem deski trzywarstwowe. Typu Jatoba itp to mozna juz po 100 zl wyrwac dobrych firm (np Tarkett). Wiec odpuscilem sobie panele. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Możesz powiedzieć coś więcej o opomiarowaniu domu... dzięki z góry "Realizuje" system na 1 wire - dwa kabelki i mozna sporo na tym zrobic. Troche info mozna dostac np tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu Naprawde mozna za grosze (np rzedu 400 zl) zrobic wiecej niz oferuje jakis "inteligentny" dom za kilkanascie tysiecy. Pomiary temperatury, wilgotnosci, cisnienia, opomiarowanie licznikow gazu i pradu, sterowanie i wiele innych co tylko czlowiek wymysli. Sterowanie na jakims mini PC czy routerku (ja tak robie). Dostep przez internet czy GSM nawet. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.01.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Czemu "musisz" ? Ja tez mam w czesci podlogowke i nie bede kleic. Fantom z tego co się orientowałem, to nie ma zasady MUSISZ nie MUSISZ, ale producenci (np. Barlinek) w swoich materiałach ZALECA klejenie podłogi przy ogrzewaniu podłogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 "Realizuje" system na 1 wire - dwa kabelki i mozna sporo na tym zrobic. Troche info mozna dostac np tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu Naprawde mozna za grosze (np rzedu 400 zl) zrobic wiecej niz oferuje jakis "inteligentny" dom za kilkanascie tysiecy. Pomiary temperatury, wilgotnosci, cisnienia, opomiarowanie licznikow gazu i pradu, sterowanie i wiele innych co tylko czlowiek wymysli. Sterowanie na jakims mini PC czy routerku (ja tak robie). Dostep przez internet czy GSM nawet. Fantom Szczukot - pytam z ciekawości - jesteś "techniczny" i będziesz robił jakiś użytek z tych danych, czy tylko dla dla własnej informacji będziesz zbierał te dane. Bo ja jestem "nietechniczny" i tak sie zastanawiam, jaki użytek można z tego mieć, może niedoceniam możliwości takiego opomiarowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 26.01.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Co do pkt pierwszeg o -to co to interesuje inwestora ? A co do pkt 3, to firmy budowlane "zalatwiaja" tak znizki aby na tym zarobic (i pewnie o tym wiesz). Bo z mojego doswiadczenia z budowy, jako osoba prywatna, potrafilem zalatwic wieksze rabaty niz przez te firmy. Fantom zgadzam się - w sumie najważeniejsze to sprawdzić, czy taki "Zenek" już zbudował dom i czy on nadal stoi. Zawsze można podpytać inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ogolnie jestem "techniczny" Co do opomiarowania, to planuje wykorzystac je do wielu zadan. Co z tego mi wyjdzie (glownie czas) to inna sprawa. 1) stacja pogody ogolnie 2) pelne dane na temat pracy rekuperatora i GWC 3) sterowanie rekuperatorem (i wilgotnoscia w domu) 4) sterowanie czescia "urzadzen" pod katem czujki zmierzchowej 5) zdalny nadzor nad domem (np centrala alarmowa, temperatury itp) przez www czy telefon 6) Regulacja temperatury w kazdym pomieszczeniu osobno (i to nawet za pomoca kompa a nie regulatorow na scianie) 7) dane zuzycia gazu, pradu, wody itp bez chodzenia do studni i licznikow pelno innych pomyslow A najwazniejsze, ze realizacja tego jest naprawde za grosze. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 26.01.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Szczukot - pytam z ciekawości - jesteś "techniczny" i będziesz robił jakiś użytek z tych danych, czy tylko dla dla własnej informacji będziesz zbierał te dane. Bo ja jestem "nietechniczny" i tak sie zastanawiam, jaki użytek można z tego mieć, może niedoceniam możliwości takiego opomiarowania... Witam Ja polozylem ok 800 m kabla dodatkowo, to kosztowalo mnie ok 800 PLN i jedna spalona wiertarke, ale to byl juz zlom Mam dzieki temu instalacje dzieki ktorej jak napisal kolega mozna miec calkiem sprawny system. Chcialem na poczatku kombinowac z przekaznikami, ale kolega zaprojektowal i wykonal mi elegancka plytke sterujaca pod ktora mozna podlaczac praktycznie nieskonczona ilosc urzadzen i do tego pisze teraz programik ktory bedzie mozna obslugiwac samemu. Tzn sam okresle sobie ze jesli... zacznie wiac wiatr to zwinie sie markiza, jak spadnie temperatura w domu to dostane smsa czy wiele inncyh spraw ktorych wolalbym nie zdradzac na forum publicznym a ktorych nawet najbardziej wypasione systemy inteligentneg domu nie maja. Oczywiscie bedzie tym mozna sterowac przez neta lub przez sms, np. sterujac temperatura w domu (jak juz uporamy sie z komunikacja pieca). A co bardzo wazne jest to znacznie tansze. Oprocz kabli - plytka i urzadzenia ktore bede chcial miec a to juz tylko moja fantazja ogranicza. Te 400 pln to troche malo, metr skretki to prawie 1 pln a troche tego idzie. Jak zadziala moj prototyp to dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 z tego co się orientowałem, to nie ma zasady MUSISZ nie MUSISZ, ale producenci (np. Barlinek) w swoich materiałach ZALECA klejenie podłogi przy ogrzewaniu podłogowym Tak z ciekawosic ile biora za klejenie podlogi za m2 ? Robocizna + klej ? Z 20-30 zl ? A w domu tak ze 100-150 m2 drewna sie znajdzie. Bo mozna te pieniadze zaoszczedzic kladac samemu w systemie plywajacym. Potrzebne : 1) czas (powiedzmy 1 h na 5 m2) 2) pila lub wyzynarka 3) miara 4) olowek 5) moze byc katownik, nozyk czy rekawiczki do "komfortowszej" pracy Nic wiecej nie jest potrzebne. Na razie polozylem sam (z pomoca zonki) 4 pokoje. Nigdy tego wczesniej nie robilem. Podloga lezy juz z dwa miesiace i "dziala". Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.01.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Tak z ciekawosic ile biora za klejenie podlogi za m2 ? Robocizna + klej ? Z 20-30 zl ? A w domu tak ze 100-150 m2 drewna sie znajdzie. Bo mozna te pieniadze zaoszczedzic kladac samemu w systemie plywajacym. Potrzebne : 1) czas (powiedzmy 1 h na 5 m2) 2) pila lub wyzynarka 3) miara 4) olowek 5) moze byc katownik, nozyk czy rekawiczki do "komfortowszej" pracy Nic wiecej nie jest potrzebne. Na razie polozylem sam (z pomoca zonki) 4 pokoje. Nigdy tego wczesniej nie robilem. Podloga lezy juz z dwa miesiace i "dziala". Fantom ja lubię takie prace i chętnie bym sam też sobie podłogę położył, chociaż pewnie czasu na to nie znajdę. Jeśli chodzi o podłogę pływającą to wracamy do punktu wyjścia czyli spraw poruszanych niedawno, a mianowicie tego, że drewno jest dobrym izolatorem i wydaje mi się (przekonany nie jestem), że przyklejone do podłogi będzie zabierało mniej ciepła niż położone na piance, korku czy czymś innym. Ja bardzo lubię drewniane podłogi i chcę mieć drewno przynajmniej w salonie, a ponieważ podłogi można sobie zmieniać z czasem, to postanowiłem zrobić podłogówkę wszędzie na parterze, nie patrząc na to, czym je wyłożę, bo dzisiaj w planie jest np. deska w salonie, a za 5 lat może będą płytki (drewnopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Gdzies w jakims watku dokonywalem jakies wstepne wyliczeia co do drewna na podlodze. Drewno ciepla nie zabierze ! Jedynym problemem moze byc to, ze bedzie problem z dogrzaniem pomieszczenia. Energii (czyli kasy) ubywac nie bedzie. Deski nie wazne czy klejone czy plywajace mozna grzac tak duzy maks do 30 st (zalecane 27 srednio). I moze sie zdazyc, ze przy grubym drewnie i niektorych gatunkach, cieplo ktore przeniknie przez dechy, bedzie za male aby uzupelnic ubytki energii wynikajace z ucieczki przez sciany, wentyalcje itp. Ale jak na razie nie slyszalem o takim przypadku. Prawda jest taka, ze czesc pomieszczen przynaleznych jest w kaflach (kuchnia, lazienka, hol itp) i tamtedy tez cieplo bedzie szlo. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 26.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 ja niezmiernie jestem zadowolony ze swoich górali, podeślę Ci namiary na priv, tylko wątpię czy bedą mieli termin, ale warto spróbować u nas też górale - namiary też mogę podesłać na priv-rewelacyjni, dokładni i same pozytywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Gdzies w jakims watku dokonywalem jakies wstepne wyliczeia co do drewna na podlodze. Drewno ciepla nie zabierze ! Jedynym problemem moze byc to, ze bedzie problem z dogrzaniem pomieszczenia. Energii (czyli kasy) ubywac nie bedzie. Deski nie wazne czy klejone czy plywajace mozna grzac tak duzy maks do 30 st (zalecane 27 srednio). I moze sie zdazyc, ze przy grubym drewnie i niektorych gatunkach, cieplo ktore przeniknie przez dechy, bedzie za male aby uzupelnic ubytki energii wynikajace z ucieczki przez sciany, wentyalcje itp. Ale jak na razie nie slyszalem o takim przypadku. Prawda jest taka, ze czesc pomieszczen przynaleznych jest w kaflach (kuchnia, lazienka, hol itp) i tamtedy tez cieplo bedzie szlo. Fantom tak, ale mi nie chodziło o to, do ilu stopni można grzać drewno, tylko o to, że jeżeli na takiej samej podłodze położysz na jednej kafle a na drugiej drewno i ustawisz jednakową temperaturę ogrzewania podłogi to ODCZUWALNE ciepło będzie mniejsze na podłodze drewnianej niż z płytek. Podobno różnica wynosi ok. 4 stopnie, tyle da się odczuć, gdyby to było +/- 1 stopień to by nikt nie odczuwał takiej zmiany. Po prostu podłogówkę z podłogą z drewna trzeba będzie ustawiać na wyższą temperaturę i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 No wlasnie nie. Bo na kaflach mozesz dac z 40 stopni nawet w podlogowke i sie nie przejmowac. Na drewno mozesz dac powiedzmy te 30 maks i nic wiecej tu nie zmienisz. Jak bedziesz mial za malo odczuwale cieplo lub za zimno w pokoju to nic na to je poradzisz. Pamietaj, ze Twoja temepratura to te 36 stopni. Na podlodze drewnainej zawsze bedziesz miec mniej jakbys nie kombinowal. Wiec nie chodzi nawet o cieplo odczuwalne a o te rzeczywiste ile moze byc. Bo jakbys chcial zrobic odczuwalne takie samo jak na kaflach, i powiedzmy dasz w rury o te 4 stopnie wiecej, to ci podloga postrzela. Ale te 4 stopnie roznicy to nie bedzie zmarnowana energia. Ona po prostu wroci do pieca ktory bedzie mnie mial roboty. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts