Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

a ja myślę że lista prowadzona w starym wydaniu to był dobry pomysł, to znaczy nie była ogólnodostępna: myślę że taki sposób jej prowadzenia ograniczył nadużycia oraz wpisy firm budowlanych i innych specjalistów. Z tego co pamiętam to warunkiem dokonania swojej oceny i uzyskania listy był staż na forum.

Witam

Proszę o wysłanie listy z polecanymi firmami budowlanymi , albo jakiś namiar , nazwy telefony .

Ogólnie nie mam zielonego pojęcia do kogo się zwrócić w sprawie wybudowania domu interesuje mnie stan surwy zamknięty .

pozdrawiam Tomek

Witam

Proszę o wysłanie listy z polecanymi firmami budowlanymi , albo jakiś namiar , nazwy telefony .

Ogólnie nie mam zielonego pojęcia do kogo się zwrócić w sprawie wybudowania domu interesuje mnie stan surwy zamknięty .

pozdrawiam Tomek

poczytaj forum 2-3 strony wcześniej, tam dowiesz się, do kogo zwrócić się z zapytaniem, takie pytania padały ostatnio.

Ktoś może się wypowiedzieć na temat MONTAŻU drzwi wewnętrznych jakiejś naszej lokalnej firmy? Interesują mnie drzwi Pol-Skone i Dre. A więc takie punkty sprzedaży jak Hiper-Glazur, Vox, DDD. Ktoś ma jakieś miłe albo niemiłe wspomnienia?

Tak z ciekawosci to w jakich cenach na dzien dzisiejszy taki komplet w/w firm : skrzydlo + oscieznica ? Jestem ciekaw jak wychodza cenowo "papierowe" drzwi.

Z 10 lat temu jak bralem drzwi PORTA to komplet to cos kolo 800 zl jak dobrze pamietam. Teraz wolalem wziac pelne drewno (najtansza sosna) ktora z bejcowaniem na dowolny kolor i lakierowaniem wychodzi jakies 1000 zl (w tym oscieznica regulowana drewniana a nie listwy kryjace)

Fantom

"Przejalem" liste wykonawcow. Troche dni potrwa zanim to ogarne ale cos z tym zrobie. Zastanawiam sie, czy nie zmienic troche zasad udostepniania listy. Do tej pory byla rozsylana na meile jak ktos prosil lub z automata co kilka miesiecy. Moze to zmienic i udostepnic ja jako dokument w gmailu ?

Zalety : kazdy posiadajcy dostep moze do niej zerknac w kazdym momencie (tylko odczyt) a prowadzacy ja ma wiecej czasu.

Wady : chyba trzeba posiadac konto w gmailu aby miec dostep do tego typu zasobow.

Oczywiscie zgloszenia na wpisy do listy nadal by byly wysylane na email.

Do tego zastanawiam sie nad zmiana adresu emailowego, bo na ten stary troche spamu przychodzi.

Co uwazacie ?

Fantom

witajcie,

jestem tutaj nowa , jednak przyznam że już od dawna korzystam z waszych rad, podczytując grupę,

mój domek już stoi,ale jeszcze wiele pozostało do zrobienia

ostatnio oglądałam pogodę i myślę że niedługo sezon budowlany rusza pełną parą

, przed nami ocieplenie budynku

zamierzam dać styropian 15 cm, czy wiecie jaka jest w tej chwili cena takiego styropianu za m2, czy ktoś z was ostatnio się rozglądał?

jaka jest stawka za robociznę ocieplenia, czy ktoś poleci ekipę?

"Przejalem" liste wykonawcow. Troche dni potrwa zanim to ogarne ale cos z tym zrobie. Zastanawiam sie, czy nie zmienic troche zasad udostepniania listy. Do tej pory byla rozsylana na meile jak ktos prosil lub z automata co kilka miesiecy. Moze to zmienic i udostepnic ja jako dokument w gmailu ?

Zalety : kazdy posiadajcy dostep moze do niej zerknac w kazdym momencie (tylko odczyt) a prowadzacy ja ma wiecej czasu.

Wady : chyba trzeba posiadac konto w gmailu aby miec dostep do tego typu zasobow.

Do tego zastanawiam sie nad zmiana adresu emailowego, bo na ten stary troche spamu przychodzi.

Co uwazacie ?

Fantom

musiałbyś chyba każdemu na priv tego nowego maila wysłać, bo programy wyszykujące adresy mailowe do spamowania go sobie z forum "ściągną". Swoją drogą na ostatniej wersji listy wykonawców są wpisy z roku 2008. Czy je pozostawiamy, czy zakładamy, że aktualność listy to maksymalnie np. 2 lata wstecz? Ja osobiście z rezerwą czytam wpisy z roku 2008, dużo bardziej wiarygodne były dla mnie te z 2009, chociaż to "tylko" 1 rok...

Co uwazacie ?

Fantom

No właśnie takiego moderatora nam trza, brawo za przejęcie listy, ja uważam że dotychczasowa dystrybucji listy była ok., ale jestem informatycznym analfabetą więc nie wiem co to jest gmail, ale jak mi podpowiecie to jestem również za udoskonaleniem.

pzdr

Czy ma może ktoś z Was protokół rezystencji uziemienia ? potrzebuje wzór na jutro, znalazłem w int ale z Gdańska nie wiem czy w Sz-nie jest taki sam.

Tak z ciekawosci to w jakich cenach na dzien dzisiejszy taki komplet w/w firm : skrzydlo + oscieznica ? Jestem ciekaw jak wychodza cenowo "papierowe" drzwi.

Z 10 lat temu jak bralem drzwi PORTA to komplet to cos kolo 800 zl jak dobrze pamietam. Teraz wolalem wziac pelne drewno (najtansza sosna) ktora z bejcowaniem na dowolny kolor i lakierowaniem wychodzi jakies 1000 zl (w tym oscieznica regulowana drewniana a nie listwy kryjace)

Fantom

Teraz też to podobnie wygląda. Przy czym raczej 800 zł to cena "od" (najtańsze modele). Za montaż 1 sztuki drzwi krzyczą około 150 zł. No i sprzedawcy mega niekompetentni (ale to standard wszędzie).

No właśnie takiego moderatora nam trza, brawo za przejęcie listy, ja uważam że dotychczasowa dystrybucji listy była ok., ale jestem informatycznym analfabetą więc nie wiem co to jest gmail, ale jak mi podpowiecie to jestem również za udoskonaleniem.

pzdr

Czy ma może ktoś z Was protokół rezystencji uziemienia ? potrzebuje wzór na jutro, znalazłem w int ale z Gdańska nie wiem czy w Sz-nie jest taki sam.

Barnich, napisz proszę mi na priva swój "pozaforumowy" e-mail, to wyślę Ci przykładowy protokół. Wykonuję m.in. takowe rzeczy jak pomiary rezystancji:)

Co uwazacie ?

Fantom

Bardzo dobry pomysł. Jestem za. Pozdrawiam

Myślę że lista tylko do odczytu to bardzo dobry pomysł i tez jestem za aby na niej znalazły się wpisy tylko z ostatnich dwóch lat z pominięciem niku wystawiającego opinię bo on jest zbędną informacją. Forma tabeli byłaby niezła.

Nick jest tu niebędny, gdyż jak wypowie się o firmie user z 300 postami, wiesz że pisze opinie o firmie, jak ktoś z liczbą 1 posta to być może konkurencja, albo ktoś sam siebie chwali.

Co do nika to nie wiem. Z jednej strony mozna np zagadac ta osobne o dokladniejsze dane co sie dzialo, ....

Fantom

Witam po dłuższym niepisaniu. :)

Wersja listy z nickami jest praktyczniejsza, a może po prostu do takiej się przyzwyczaiłem. W każdym razie możliwość dopytania o powody takiej, a nie innej opinii jest nie do przecenienia.

Nick jest tu niebędny, gdyż jak wypowie się o firmie user z 300 postami, wiesz że pisze opinie o firmie, jak ktoś z liczbą 1 posta to być może konkurencja, albo ktoś sam siebie chwali.

ja osobiście też bym wolał z nickiem... trochę się już tutaj znamy więc i do podejście do tematu jest inne... ja np. wiem, że jak czytam opinię od "szczukota", "barnicha" czy "q-bisa" to dla mnie wiarygodność opinii100%. Mam nadzieję, że nie obrażają się inni pominięci, to był tylko przykład :-)