szczukot 06.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 A nie nie. Tak dobrze to nie ma. Ja mam tylko grupe z numerem 5 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 06.02.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 A to przepraszam Przy okazji zapytam... znalazłem pewien projekt (http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojaluxorg2_1152_opisogolnyl), który mocno nam się spodobał i w większości spełnia moje oczekiwania i wizję, chciałbym się zapytać jakie problemy w funkcjonalności mogę spotkać, których ja nie dostrzegam... Kilka moich mankamentów ale typowo projektowych... - garaż jest niżej niż reszta domu o 45 cm, czy można podnieść sam garaż czy posadowić dom będę musiał wyżej? - jak to jest z adaptacją poddasza? czy mogę jej nie kupować? zależy mi na tym by na górze był strych (rodzina na swoim ) Więcej grzechów nie pamiętam... Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 06.02.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Pewnikiem garaż można podnieść w ramach zmian do projektu - bo przecie i tak architekt będzie Ci robił adaptację. Wtedy kontaktuje sie z Archetonem i ten ustosunkowuje sie do chęci poczynienia takowej zmiany. Niektóre biura projektowe mają na stronach listę zmian, na które zgadzają się z automatu.Projekcik sensowny, nie za duży, taki - bez szaleństw - i o to chodzi. Jeśli nie sa dla Ciebie ważne wykusz i lukarna - to pewnie zrezygnowanie z nich ciutkę -ale zawsze-obniżyłoby koszty budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 06.02.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 wykusz idzie od razu wek... chcę mieć najprostszą bryłę a nad okienkiem się jeszcze moja narzeczona zastanawia... osobiście też by mi nie przeszkadzało jakby tego nie było. wiecie jak to z kobietami jest... ni mniej ni więcej dzięki za rady, kto następny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 06.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 A to przepraszam Przy okazji zapytam... - jak to jest z adaptacją poddasza? czy mogę jej nie kupować? zależy mi na tym by na górze był strych (rodzina na swoim ) Więcej grzechów nie pamiętam... Z góry dzięki za pomoc. "Za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału. " Zatem twój strych powinien byc opisany jako strych nieużytkowy. "W przypadku zakupu lub budowy domu jednorodzinnego przez kredytobiorcę, ustawodawca określając definicję domu jednorodzinnego na potrzeby stosowania jej w ustawie o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania, odwołuje się do określenia "budynek mieszkalny jednorodzinny" w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r., Nr 156, poz. 1118). " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biernapiotr 06.02.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 witajcie, jestem tutaj nowa , jednak przyznam że już od dawna korzystam z waszych rad, podczytując grupę, mój domek już stoi,ale jeszcze wiele pozostało do zrobienia ostatnio oglądałam pogodę i myślę że niedługo sezon budowlany rusza pełną parą , przed nami ocieplenie budynku zamierzam dać styropian 15 cm, czy wiecie jaka jest w tej chwili cena takiego styropianu za m2, czy ktoś z was ostatnio się rozglądał? jaka jest stawka za robociznę ocieplenia, czy ktoś poleci ekipę? witam Proszę się zastanowić czy zwykły styropian EPS 70 15cm o przenikalności 0,40-0,42biały czy zastanowić się nad 12cm EPS 0,31-0,32szary są plusy i minusy tego rozwiązania pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 06.02.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 A to przepraszam Przy okazji zapytam... znalazłem pewien projekt (http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojaluxorg2_1152_opisogolnyl), który mocno nam się spodobał i w większości spełnia moje oczekiwania i wizję, chciałbym się zapytać jakie problemy w funkcjonalności mogę spotkać, których ja nie dostrzegam... Kilka moich mankamentów ale typowo projektowych... - garaż jest niżej niż reszta domu o 45 cm, czy można podnieść sam garaż czy posadowić dom będę musiał wyżej? - jak to jest z adaptacją poddasza? czy mogę jej nie kupować? zależy mi na tym by na górze był strych (rodzina na swoim ) Więcej grzechów nie pamiętam... Z góry dzięki za pomoc. Podnieść garaz mozna bez zmian architektonicznych ale powiem szczerze że w tym projekcie jest to dosc problematyczne - bez zmieniania reszty domu wysokośc garazu zostanie 2m wiec troche za mało - aby nie ruszac konstrukcji stropów lub dachow co by wymagało adaptacji wystarczy wymurować ściany parteru o np 25cm wyżej co da nam wysokość garazu 2,25 co juz jest w miare - zwiekszy to tylko kubature parteru co wpłynie na koszty ogrzewania. A tak wogóle to czemu pomysł podnoszenia garażu??? Bardzo często garaż jest obnizony aby nie powstał zbyt stromy wjazd do garazu. Projekt adaptacji poddasza jest zapewne integralna czescia projektu ale kazdy architekt(konstruktor za przerobienie nie powinien wołac za duzo. Ja bym zostawił poddasze nieuzytkowe bez schodów a z otworem, po odbiorze budynku mozna sobie zabudowac i schody drewniane wstawic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 06.02.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 czy nikt ostatnio nie interesował się ceną styropianu i stawką za m2 ocieplenia? Co do ceny steropianu to radze podjechać hurtowni: Extradach - Krakowska Apa 2 - Stalmacha WKT - Warzymice w drodze na przecław Cena samej robicizny: STeropian siatka klej - ok 45-50 zł m2 Połozenie struktury 20 zł m2 Jesli wszystko razem to cena wynosi 60-65zł m2 Co do grubości steropianu radziłbym zastanowic sie nad opcją klejenia steropianu z dwóch warstw na mijanke np. klejenie steropianu typu 10+5cm daje efekt jak 20 cm - zyskuje to się dzięku zminimalizowaniu mostków termicznych na łączeniach płyt - łączeń nie ma. Tak samo zmniejszenie ilosci kołków daje dobry efekt - wiercenie w porotherm powoduje ze sciana wyglada jak sito - wystarczy kolkowanie w wieniec, betonowe trzpienie w scianach jesli są. No i oczywiscie klejenie steropianu na ramki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Nie zgadza sie z przedstawicielem firmy budowlanej co do kolkowania. Po pierwsze na 100 % dwie warstwy 10+5 cm nie dadza efektu takiego jak styro 20 cm. Po drugie bez mijanek ewentualne szczeliny (jak ktos ma je zbyt duze to paratecze robili) sie piankuje. Lepiej kolkowac w porotherm niz w wieniec. Porotherm sam w sobie jest juz pewnym izolatorem, i mniej ciepla ucieka przez niego do kolka i na zewnatrz. Wieniec to typowy przewodnik energii - wszytsko bedzie walilo przez te kolki i uciekalo. Po czwarte keljenie dwoch warstw styro z ogranicznym kolkowaniem ? Ja bym u siebie nie zaryzykowal. Moge poszukac gdzies zdjecia takiej "sciany" jak lezy obok cala oderwana od nosnej po wietrze. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 A to przepraszam Przy okazji zapytam... znalazłem pewien projekt (http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojaluxorg2_1152_opisogolnyl), który mocno nam się spodobał i w większości spełnia moje oczekiwania i wizję, chciałbym się zapytać jakie problemy w funkcjonalności mogę spotkać, których ja nie dostrzegam... Kilka moich mankamentów ale typowo projektowych... - garaż jest niżej niż reszta domu o 45 cm, czy można podnieść sam garaż czy posadowić dom będę musiał wyżej? - jak to jest z adaptacją poddasza? czy mogę jej nie kupować? zależy mi na tym by na górze był strych (rodzina na swoim ) Więcej grzechów nie pamiętam... Z góry dzięki za pomoc. Moj projekt jest prawie identyczny - glowna roznica to schody w innym miejscu ! Garaz mam nizej i malo tego - w zmainach go jeszcze obnizylem. Wiaze sie to z tymi schodkami na gorze i na dole, ale ..... A co do wykusza to zrobilismy wrecz odwrotnie - powiekszylismy go. Dzieki temu wyszedl naprawde spory balkon i super jadalnia. Bo to co w projekcie to raczej nie byloby uzytkowe za bardzo. Co do poddasza to robisz tak : budujesz normalnie a wykanczasz tylko dol. Potem jak Ci zabraknie meijsca lub bedziesz mial za duzo kasy dodoajesz schody iwykanczasz gore. Zapraszam na budowe (Dobra) w celu ogladniecia A mam takie cos : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-304-Lukrecja,333.html Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 witam Proszę się zastanowić czy zwykły styropian EPS 70 15cm o przenikalności 0,40-0,42biały czy zastanowić się nad 12cm EPS 0,31-0,32szary są plusy i minusy tego rozwiązania pozdrawiam Piotr Na elewacje nie stosuje sie raczej tych o mniejszym lambda. Wynika to chyba z twardosci. Wszyscy daja ten "po srodku" czyli 0,40. 0,42 to juz 5% gorze. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 07.02.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam serdecznie. U mnie na działce wyznaczone są dwie linie zabudowy obowiazujaca i nieprzeraczalna.działka jest dosc spora i chciałbym odsunąc sie od drog w jej głab.Przy drodze jest natomiast linia obowiazujaca zabudowy.Po rozmowach z architektem kilka miesiecy wczesniej powiedział, ze nie ma problemu i mozna postawic domek w głębi działki a teraz po załatwieniu wszystkich dokumentów do pozwolenia na budowe oświadczył, że moze byc problem. Czy ktoś miał może podobne doswiadczenie?jak tak to jak rozwiazał ten problem? Dzieki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 07.02.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Moj projekt jest prawie identyczny - glowna roznica to schody w innym miejscu ! Garaz mam nizej i malo tego - w zmainach go jeszcze obnizylem. Wiaze sie to z tymi schodkami na gorze i na dole, ale ..... A co do wykusza to zrobilismy wrecz odwrotnie - powiekszylismy go. Dzieki temu wyszedl naprawde spory balkon i super jadalnia. Bo to co w projekcie to raczej nie byloby uzytkowe za bardzo. Co do poddasza to robisz tak : budujesz normalnie a wykanczasz tylko dol. Potem jak Ci zabraknie meijsca lub bedziesz mial za duzo kasy dodoajesz schody iwykanczasz gore. Zapraszam na budowe (Dobra) w celu ogladniecia A mam takie cos : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-304-Lukrecja,333.html Fantom Wszystkie sa podobne Mój to Dom w rododendronach 6 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-g2/m46a5e795f1323 Co do poddasza rozumiem, że chodzi o nieprzekroczenie dopuszczalnej powierzchni w Rodzina na Swoim. Tak jak wcześniej pisalem trzeba go opisać jako nieużytek, niezależnie od wykończenia. ArKaMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 07.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam serdecznie. U mnie na działce wyznaczone są dwie linie zabudowy obowiazujaca i nieprzeraczalna.działka jest dosc spora i chciałbym odsunąc sie od drog w jej głab.Przy drodze jest natomiast linia obowiazujaca zabudowy.Po rozmowach z architektem kilka miesiecy wczesniej powiedział, ze nie ma problemu i mozna postawic domek w głębi działki a teraz po załatwieniu wszystkich dokumentów do pozwolenia na budowe oświadczył, że moze byc problem. Czy ktoś miał może podobne doswiadczenie?jak tak to jak rozwiazał ten problem? Dzieki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam Cóż, obowiązująca linia zabudowy to ... obowiązująca. Może zadaszony podjazd połączony z domem. Różnie to interpretują. Nieraz zabudowany balkon/ lukarna powoduje koniecznośc odsunięcia budynku o długośc wysunięcia lukarny poza obrys budynku. ArKaMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 07.02.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 odsuniecie od lini obowiazujacej miało byc dosc spore bo jakies 70 m.miedzy jedna a druga linia jest ok. 120m.Ganek, weranda czy inne zadaszenie mnie nie ratuje.zastanawiam sie czy mozna w jakis sposób zmienic zapis w planie zagospodarowania przestrzennego .poniosłem juz spore koszty .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 07.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 obowiązująca linia oznacza że na tym metrze ma zaczynać się Twój dom i nie dalej. Jeśli chcesz się odsunąć to pisz do gminy o odwołanie do decyzji (ale jeszcze przed zrobieniem projektu)może wyrażą zgodę, ale koniecznie musisz ją uzyskać na piśmie. Nie wiem na jakim etapie jesteś , składałeś już o Pozwolenie na budowę? bo jak tak to trochę już późno, ewentualnie możesz na nowo strać się o PNB.Ale jednak przemyśl trochę sprawę: wsunięcie domu w głąb dzałki spowoduje: wyższe koszta przyłączy do budynku oraz zagospodarowania terenu (policz ile dodatkowo metrów kostki trzeba położyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.02.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Co do okien Urzędowskiego - zawsze będę polecał p. Tymofiejewicza, który wcześniej pracował w ArteDom-która to firma jest dealerem Urzędowskiego a nie w Ekodom- oni z kolei sprzedają okna Pozbudu - też drewniane. Profesjonalista jeśli chodzi o to czym handluje a ceny, no cóż trzeba negocjować, choć to ciężki przeciwnik - mi to zajęło rok czasu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 07.02.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dokumentów do pozwolenia na budowe jeszce nie składałem.blizej drogi nie moge postawic domku poniewz nie zmiesci sie miedzy dwoma juz stojacymi domami.architekt złozył dokumenty do zudu do zatwierdzenia. zastanawiam sie czy ludzie którzy robili plan zagospodarowania przestrzennego nie pomylili sie co do tych lini zabudowy. Oddalone sa one od siebie ok. 120m .jaki to bym musiał wybudowac dom zeby postawic na lini obowiazujacej i zebym nie przekroczył nieprzekraczalnej.ja juz mam cała dokumentacje przygotowana do pozwolenia na budowetj. plan zagospodarowania działki,projekty przylaczy ,projekt domu. tylko składac i czekac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 07.02.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Rafiks, coś tu nie kleję, to w takim razie jak Ci architekt zrobił projekt jeśli nie mieścisz się między dwoma domami zachowując 4 m od każdego z nich? przecież architekt robiąc projekt oraz zagospodarowanie terenu bierze najpierw do ręki wytyczne z planu lub warunki zabudowy, to zrobił to na pałę i teraz liczy że gmina da mu zgodę na inną linię, czy dobrze rozumiem?Architekt zanim zaczął cokolwiek przygotowywać powinien był wystąpić o nową linię zabudowy jeśli twoja działka nie pozwala wkomponować z takową domu ponieważ nie jesteś wtedy w stanie spełnić zapisów prawa budowlanego, albo powinien być zaprojektowany inny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 07.02.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Co do okien Urzędowskiego - zawsze będę polecał p. Tymofiejewicza, który wcześniej pracował w ArteDom-która to firma jest dealerem Urzędowskiego a nie w Ekodom- oni z kolei sprzedają okna Pozbudu - też drewniane. Profesjonalista jeśli chodzi o to czym handluje a ceny, no cóż trzeba negocjować, choć to ciężki przeciwnik - mi to zajęło rok czasu.... mam rozumieć, że masz okna Urzędowskiego? Jeśli tak, to czy masz system HS jeśli chodzi o taras i jak Ci się to sprawdza? Ja jestem w kropce, bo okna generalnie podobają mi się Sokólki i Urzędowskiego, ale system tarasowy HS najfajniejszy moim zdaniem ma Pozbud... I nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts