Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Szukam namiarów na jakiegoś rzeczoznawcę któy określi i wyceni mi partactwo jednej z firm wykończeniowych. Mam już jakieś pierwsze dane, ale wole wybrać z grona:) Ma ktoś kogoś takiego do polecenia ?

Fantom

Na razie mogę podać jednego z tańszych i w miarę komunikatywnego... Hajduk Wiesław 601 756 257. Muszę zrobić operat szacunkowy dla Banku, jak już wcześniej pisałem i zdecydowałem się na niego. Podał mi cenę bez żadnych dodatków czy innych "widzimisie" jak jeden z rzeczoznawców co to odpowiedział że cena będzie uzależniona od wielkości domu i co w nim będzie a startowa znacznie wyższa od najtańszej oferty. Dziś miałem z nim spotkanie. Przyjemna rozmowa, operat do odbioru w poniedziałek ;)

no a ja Ci powiem, że moje dziecko podczas "testów" w salonach nie radzi sobie z otwieraniem tego "normalnego" systemu (tam okno najpierw opada jako rozwierne, potem się odchyla całe a potem je się dopiero odsuwa), a z HS nie ma problemu. Że drogi to prawda, różnica w cenie okolo 4.000, ale uważam, że okno tarasowe to będzie najczęściej otwierane i zamykane okno w domu... A opinie o funkcjonalności tego rozwiązania mam od innych osób pozytywne. Ja mam tarasowe 300 cm, więc w sumie 2 skrzydła po 150, do wykonania w każdej firmie...

To tak jak my --> HS na 3m. Ze wszystkich wycen i rozmów zdecydujemy się najprawdopodobniej na Pozbud. Myślałeś już może jak zamierzasz oznaczyć poziom zerowy dla tego okna?

EDIT tak sobie patrze na Twój obrazek i chyba masz projekt któryś z Z500, który? Nasz to Z77.

Na razie mogę podać jednego z tańszych i w miarę komunikatywnego... Hajduk Wiesław 601 756 257. Muszę zrobić operat szacunkowy dla Banku, jak już wcześniej pisałem i zdecydowałem się na niego. Podał mi cenę bez żadnych dodatków czy innych "widzimisie" jak jeden z rzeczoznawców co to odpowiedział że cena będzie uzależniona od wielkości domu i co w nim będzie a startowa znacznie wyższa od najtańszej oferty. Dziś miałem z nim spotkanie. Przyjemna rozmowa, operat do odbioru w poniedziałek ;)

To tak jak my --> HS na 3m. Ze wszystkich wycen i rozmów zdecydujemy się najprawdopodobniej na Pozbud. Myślałeś już może jak zamierzasz oznaczyć poziom zerowy dla tego okna?

EDIT tak sobie patrze na Twój obrazek i chyba masz projekt któryś z Z500, który? Nasz to Z77.

mój to Z10 GL2 STU BK ze zmianami... ni emyślałem jeszcze o poziomie zerowym, ale ponieważ chcę je wstawiać po podłogach i tynkach to od wewnątrz zero dla prowadnicy będzie zerem dla podłogi z okładziną a od strony tarasu musi być niżej...

A tak wogóle to czemu pomysł podnoszenia garażu??? Bardzo często garaż jest obnizony aby nie powstał zbyt stromy wjazd do garazu. Projekt adaptacji poddasza jest zapewne integralna czescia projektu ale kazdy architekt(konstruktor za przerobienie nie powinien wołac za duzo. Ja bym zostawił poddasze nieuzytkowe bez schodów a z otworem, po odbiorze budynku mozna sobie zabudowac i schody drewniane wstawic.

Pozdrawiam

Boję się o wodę ;) jestem na terenie zalewowym a w garażu stanie prawdopodobnie piec no i tutaj jest problem jak będzie na wysokości gruntu. Już mnie te 10cm będzie uspokajało trochę...

Moj projekt jest prawie identyczny - co do poddasza to robisz tak : budujesz normalnie a wykanczasz tylko dol. Potem jak Ci zabraknie meijsca lub bedziesz mial za duzo kasy dodoajesz schody iwykanczasz gore.

Zapraszam na budowe (Dobra) w celu ogladniecia :)

A mam takie cos : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-304-Lukrecja,333.html

Fantom

Serio podobny ;) mamy widocznie ten sam tok myślenia... nie omieszkam skorzystać z zaproszenia, odezwę się na PW a co do poddasza to ja po prostu chce skorzystać z "rodzina na swoim" i dlatego muszę zejść poniżej 140 ;)

mój to Z10 GL2 STU BK ze zmianami... ni emyślałem jeszcze o poziomie zerowym, ale ponieważ chcę je wstawiać po podłogach i tynkach to od wewnątrz zero dla prowadnicy będzie zerem dla podłogi z okładziną a od strony tarasu musi być niżej...

Wszystkie okna po podłogach i tynkach czy tylko HS? Jak tylko HS po tynkach i podłogach, to jak zabijesz wnękę do czasu montażu, płytą? Od strony tarasu, zero będzie chyba wyżej ;) chyba że nic nie dajesz na taras oprócz betonu ;)

W Dołujach można poza okresem letnim. Nie pamiętam już dokładnie jakie to miesiące. W Dobrej pewnie będzie podobnie. Kiedyś mailowo się dowiadywałem.

Odnalazłem maila w tej sprawie. Ja konkretnie pytałem o spalanie "odpadów roślinnych".

----- Original Message -----

From: "Ochrona Środowiska" <[email protected]>

To: xxxxxxxxxxxxxxxx

Sent: Monday, August 16, 2010 12:46 PM

Subject: Dot: palenia ognisk

> Witam !

> W odpowiedzi na Pana i-meila z dnia 5 sierpnia 2010 r. informuję, iż

> zgodnie z paragrafem 1 ustęp 12 Regulaminu utrzymania czystości i porządku

> na terenie Gminy Dobra ustalonym Uchwałą Nr XXXV/523/10 Rady Gminy Dobra z

> dnia 25 marca 2010 r.:

> " odpady ulegające biodegradacji w tym odpady roślinne powstające na

> terenie nieruchomości należy zbierać w sposób selektywny i przekazywać

> podmiotowi uprawnionemu lub poddawać kompostowaniu we własnym zakresie i

> na własne potrzeby, w sposób niepowodujący uciążliwości dla

> otoczenia.Dopuszcza się spalanie odpadów roślinnych na terenie

> nieruchomości w okresie od 1 marca do 15 kwietnia i od 1 października do

> 15 listopada".

>

> W związku z powyższym na terenie nieruchomości zakazane jest spalanie

> resztek roślinnych w okresach innych niż wskazane powyżej.

>

> Ochrona Środowiska

> Wydział ds. Obywatelskich Urzędu Gminy Dobra

> ul. Lipowa 51, Wołczkowo

> 72-003 Dobra

No i teoretycznie deski to sa "odpady roslinne" :) Ale nie powstaja na wlasnej dzialce tylko przywiezione. Ale tak jak przegladnalem ten regulamin to tak jak pisalem, wg mnie mozna palic. Jest zakaz palenia ODPADOW a deski raczej do nich nie naleza. Bo inaczej np nie moznaby zrobic ogniska dla dzieci :)

Fantom

Wszystkie okna po podłogach i tynkach czy tylko HS? Jak tylko HS po tynkach i podłogach, to jak zabijesz wnękę do czasu montażu, płytą? Od strony tarasu, zero będzie chyba wyżej ;) chyba że nic nie dajesz na taras oprócz betonu ;)

ambitny plan to wszystkie okna po podlogach i tynkach... od strony tarasu zero musi byc nizej, zeby woda splywala a nie stala, widziales profil HS? Od strony wewnetrznej (salonu) jest idealnie poziomy a z drugiej strony ze spadkiem

ambitny plan to wszystkie okna po podlogach i tynkach... od strony tarasu zero musi byc nizej, zeby woda splywala a nie stala, widziales profil HS? Od strony wewnetrznej (salonu) jest idealnie poziomy a z drugiej strony ze spadkiem

myślimy o tym samym, tylko nie możemy się dogadać ;) posadzka na tarasie będzie niżej :)

gdzie Waszym zdaniem jest najwieksza ekspozycja dachowek ceramicznych? Extra Dach przy Rondzie ? Kurcze mialem juz wybrana dachowke i jak mam dwa dni na podjecie decyzji odnosnie zamowienia to zaczynam sie "miotac" ;-)

Oglądałeś wystawki w Euroklinkierze?

gdzie Waszym zdaniem jest najwieksza ekspozycja dachowek ceramicznych? Extra Dach przy Rondzie ? Kurcze mialem juz wybrana dachowke i jak mam dwa dni na podjecie decyzji odnosnie zamowienia to zaczynam sie "miotac" ;-)

Oprócz extra dachu to tylko euroklinkier, ewentalnie veldach cukrowa ale dawno u nich nie byłem.

Jakie dachóweczki są brane pod uwage to się wypowiem na temat jakosci

Pozdrawiam

Boję się o wodę ;) jestem na terenie zalewowym a w garażu stanie prawdopodobnie piec no i tutaj jest problem jak będzie na wysokości gruntu. Już mnie te 10cm będzie uspokajało trochę...

Niewielkie podniesienie garażu nie bedzie stanowic problemu i nie bedzie wymagać zadnych zmian w projekcie. Po prostu wykonawca po sprawdzeniu poziomów terenu musi się trzymac aby wjazd do garazu był 10-15cm powyzej terenu, a reszta domu załóżmy 30 cm powyzej garazu - sprawa prosta i dosc dowolna w regulacji.

Pozdrawiam

Oprócz extra dachu to tylko euroklinkier, ewentalnie veldach cukrowa ale dawno u nich nie byłem.

Jakie dachóweczki są brane pod uwage to się wypowiem na temat jakosci

Pozdrawiam

dachóweczka RUPP rubin 13 v tekowy albo creaton harmonica ciemnobrązowa, która miała być dostęna w lutym 2011 ale ciągle nie jest...

Ja buduję Arlettę Archipelagu , płacilam 50 tys półtora rok temu, ale zaznaczam że ekipy nie polecam, to był najgorszy etap budowy, zamiast się cieszyć to się wkurzaliśmy.

50 tys półtora roku temu? Nam powiedziano, że za budowe nie powinniśmy płacić wiecej niż 35, chociaz wydaje mi się to nierealne. A z drugiej strony kwota 60tys tez wydaje mi się wygorowana. Jedna z ekip powiedziała wprost, że oni poniżej 60tys nie zejdą bo wiedzą, że są tacy, ktorzy tyle zapłacą....

Już sama nie wiem, czy szukać tańszej i pilnować czy zapłacić więcej i się niczym nie martwić....