Tomek_Police 09.02.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 50 tys półtora roku temu? Nam powiedziano, że za budowe nie powinniśmy płacić wiecej niż 35, chociaz wydaje mi się to nierealne. A z drugiej strony kwota 60tys tez wydaje mi się wygorowana. Jedna z ekip powiedziała wprost, że oni poniżej 60tys nie zejdą bo wiedzą, że są tacy, ktorzy tyle zapłacą.... Już sama nie wiem, czy szukać tańszej i pilnować czy zapłacić więcej i się niczym nie martwić.... Wszystko zależy jaki dom. Przecież za 100 m. pow.użytkowej nie będziesz płacić tyle samo co za 200. To samo jest gdyby porównywać parterówkę i z poddaszem użytkowym. Nie patrz na to co mówią inni. Pytaj się wykonawców o cenę, rozmawiaj z nimi i wyrobisz sobie zdanie kogo warto wziąć i na ile Cię stać. EDIT. Nie licz na to że nie będziesz musiała pilnować ekipy. Jak zwęszą taką osobę to będą kręcić na wszystkim i budowa wyjdzie jeszcze drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 09.02.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 50 tys półtora roku temu? Nam powiedziano, że za budowe nie powinniśmy płacić wiecej niż 35, chociaz wydaje mi się to nierealne. A z drugiej strony kwota 60tys tez wydaje mi się wygorowana. Jedna z ekip powiedziała wprost, że oni poniżej 60tys nie zejdą bo wiedzą, że są tacy, ktorzy tyle zapłacą.... Już sama nie wiem, czy szukać tańszej i pilnować czy zapłacić więcej i się niczym nie martwić.... Jak szukaliśmy wykonawców rozbieżność cenowa była duża, od 35-do 106tys za samą robociznę, 106 tys. trochę nas przestraszyło, a Pan który deklarował że zbuduje nasz dom za 35 tys. nie dotarł na spotkanie, więc bałam się że na budowę też nie będzie docierał, ponadto zwykle nie odbierał telefonu-nie znoszę tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.02.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 50 tys półtora roku temu? Nam powiedziano, że za budowe nie powinniśmy płacić wiecej niż 35, chociaz wydaje mi się to nierealne. A z drugiej strony kwota 60tys tez wydaje mi się wygorowana. Jedna z ekip powiedziała wprost, że oni poniżej 60tys nie zejdą bo wiedzą, że są tacy, ktorzy tyle zapłacą.... Już sama nie wiem, czy szukać tańszej i pilnować czy zapłacić więcej i się niczym nie martwić.... nie chce krakać, ale odpowiedz sobie na proste pytanie - znasz się na budowlance? Jesli tak i będziesz w stanie wyłapać fuszerki i zmusić wykonawcę do poprawek bierz tańszą i pilnuj jak masz czas i nerwy ze stali. Ja się nie znam w ogóle, mi ekipa buduje razem z materiałem i już po stanie zerowym dziękowałem sobie, że nie zdecydowałem się na zaopatrywanie budowy samemu i pilnowanie robotników (chociaż to osławieni "górale"). No i kierownik budowy - możesz mieć tanią ekipę, na kierbuda nie żałuj kasy! Acha - martwić będziesz się zawsze, ale "inaczej"... Ja mam np. ten komfort, że u mnie kierbud ustala wszystko ze mną i resztę załatwia sam z wykonawcą, czasem z majstrm bezpośrednio. Ja z wykonawcą w zasadzie wcale się nie kontaktuję. Nie wyobrażam sobie, żebym z każdą pierdoła i na kaze ustalenia miał jeździć na budowę, a mam z Prawobrzeża do Dobrej "jedyne" 30 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.02.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 mam rozumieć, że masz okna Urzędowskiego? Jeśli tak, to czy masz system HS jeśli chodzi o taras i jak Ci się to sprawdza? Ja jestem w kropce, bo okna generalnie podobają mi się Sokólki i Urzędowskiego, ale system tarasowy HS najfajniejszy moim zdaniem ma Pozbud... I nie wiem co robić... my mamy system HS Urzędowskiego nie porównam z systemem HS firmy Pozbud bo go nie znam ale co do HS urzędowskiego po 2 latach - mogę spokojnie polecić - solidna konstrukcja i jak do tej pory bez usterek, a trzwi tarasowe duże i cięzkie - byle tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 09.02.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Z tego co mówili wszyscy sprzedawcy HS, to są to drzwi które trudno zepsuć, więc mniemam, że producent nie jest tutaj istotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 my mamy system HS Urzędowskiego nie porównam z systemem HS firmy Pozbud bo go nie znam ale co do HS urzędowskiego po 2 latach - mogę spokojnie polecić - solidna konstrukcja i jak do tej pory bez usterek, a trzwi tarasowe duże i cięzkie - byle tak dalej o! na taką opinię czekałem! Dzięki bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 myślimy o tym samym, tylko nie możemy się dogadać posadzka na tarasie będzie niżej Oglądałeś wystawki w Euroklinkierze? byłem dzisiaj raz jeszcze i e Extra i w Euro i zostane jednak przy Rubinie teakowym, każda dachówka wygląda inaczej w zależności od pogody, a czem pierwszy wybór okazuje się najrozsądniejszy, bo im bardziej człowiek zaczyna szukac tym mniej widzi W Euro była fajna nazywa się chyba LAUENS ale cena powala, w Extra kalkulowałem jeszcze piękną Creatona i o ile podstawowa kosztowała by mnie tyle samo co Rupp, to kominowa, gąsiory, skrajne itd. są dosłownie 2 razy droższe co mi znowu podnosi koszt dachu o kilka tysięcy. Wolę w to miejsce dać porządną membranę za te pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 09.02.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 byłem dzisiaj raz jeszcze i e Extra i w Euro i zostane jednak przy Rubinie teakowym, każda dachówka wygląda inaczej w zależności od pogody, a czem pierwszy wybór okazuje się najrozsądniejszy, bo im bardziej człowiek zaczyna szukac tym mniej widzi W Euro była fajna nazywa się chyba LAUENS ale cena powala, w Extra kalkulowałem jeszcze piękną Creatona i o ile podstawowa kosztowała by mnie tyle samo co Rupp, to kominowa, gąsiory, skrajne itd. są dosłownie 2 razy droższe co mi znowu podnosi koszt dachu o kilka tysięcy. Wolę w to miejsce dać porządną membranę za te pieniądze... Te francuskie dachówki są piękne, też mi się podobały, ale jeśli Creaton ma 2 razy droższe "dodatki" nawet nie pytałem się o francuskie Poza tym problem ze ściągnięciem ich jest pewnie jeszcze większy. A z ciekawości jak wychodzi porównanie cenowe RuppCeramiki do Robena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.02.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Te francuskie dachówki są piękne, też mi się podobały, ale jeśli Creaton ma 2 razy droższe "dodatki" nawet nie pytałem się o francuskie Poza tym problem ze ściągnięciem ich jest pewnie jeszcze większy. A z ciekawości jak wychodzi porównanie cenowe RuppCeramiki do Robena? no nieciekawie wychodzi Ruppceramika rubin 13v tekowy jest o 45% droższy od Robena miedzianego monza plus... I strasznie mi sie podobał jeszcze creaton futura noblese brązowy ale ten znowy przez dodatki jest droższy o Ruppa o kolejne 4.200 brutto Ale sprzedawca mówi, że będę z Ruppceramiki bardzo zadowoly! Zastanawiam się kto bardziej, sprzedawcy chyba zawsze się cieszą, jak sprzedadzą coś droższego. A prawda jest taka, że upatrzoną miałem dachówkę inną Creatona w październiku i akurat jej już nie było i miała sie pojawić w lutym 2011. I e Extradachu mówią mi, że nie ma i nie wiadomo, czy będzie. Trochę nie wierzyłem, myślałem, że chcą mnie naciągnąć na tego droższego Ruppa, aż zadzwoniłem dzisiaj do Creatona i faktycznie tej dachówki nie ma i nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 09.02.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Niewielkie podniesienie garażu nie bedzie stanowic problemu i nie bedzie wymagać zadnych zmian w projekcie. Po prostu wykonawca po sprawdzeniu poziomów terenu musi się trzymac aby wjazd do garazu był 10-15cm powyzej terenu, a reszta domu załóżmy 30 cm powyzej garazu - sprawa prosta i dosc dowolna w regulacji. Pozdrawiam No i tak chciałem dokładnie zrobić, po prostu posadowić wyżej dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marber 09.02.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Ja się nie znam w ogóle, mi ekipa buduje razem z materiałem i już po stanie zerowym dziękowałem sobie, że nie zdecydowałem się na zaopatrywanie budowy samemu i pilnowanie robotników (chociaż to osławieni "górale"). No i kierownik budowy - możesz mieć tanią ekipę, na kierbuda nie żałuj kasy! Acha - martwić będziesz się zawsze, ale "inaczej"... Ja mam np. ten komfort, że u mnie kierbud ustala wszystko ze mną i resztę załatwia sam z wykonawcą, czasem z majstrm bezpośrednio. Ja z wykonawcą w zasadzie wcale się nie kontaktuję. Nie wyobrażam sobie, żebym z każdą pierdoła i na kaze ustalenia miał jeździć na budowę, a mam z Prawobrzeża do Dobrej "jedyne" 30 km. Slawek; a ile płaciłeś za SSO z materiałem wykonawcy? ja mam 4 takie wyceny i cena nie schodzi poniżej 200tyś (a większość oscyluje w okolicach 250tyś); dodam jeszcze, że dom nie za duży bo 128m2 +garaż 28m2. te wyceny wydają mi się sporą przesadą i zastanawiam się czy tak ceny poszybowały w górę czy na takich "biznesmenów" trafiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Slawek; a ile płaciłeś za SSO z materiałem wykonawcy? ja mam 4 takie wyceny i cena nie schodzi poniżej 200tyś (a większość oscyluje w okolicach 250tyś); dodam jeszcze, że dom nie za duży bo 128m2 +garaż 28m2. te wyceny wydają mi się sporą przesadą i zastanawiza się czy tak ceny poszybowały w górę czy na takich "biznesmenów" trafiam? Przerabiałem ten temat i powiem wam, że nie opłaca się brać wykonawcę z materiałem. Miałem podobne wyceny od 250tys do 290tys. a zrobiłem to samo za około 180tys. - to co odzyskałem ze zwrotu z US. Ekipa z tego wzięła 49tys. Jak robiłem casting na ekipę ceny wahały się od 45tys do 90tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 09.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mnie SSO wyniesie 220 tys. - osobno materiał i wykonawca. Wyceny za robociznę miałem od 70 do 130 tys. - dom 230 pow. netto, 185 użytkowej. Powiem tyle, że jak na razie najwięcej kasy straciłem na źle zrobionym projekcie (gotowiec z muratora, przerabiany). Na stropie poszło o wiele za dużo stali w tym niepotrzebny heb za prawie 4 tys. Ale jak się ktoś nie zna to co zrobić. Drugi raz zlecę projekt indywidualny i to dobremu architektowi. Od projektu jednak może sporo zależeć jeśli chodzi o koszty materiału. Marber - słyszałem teorię że nie opłaca się stawiać domów poniżej 140 metrów p.u. bo koszty stałe są na tyle wysokie, że mniejszy metraż nie przekłada się proporcjonalnie na niższy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Jak slysze slowo HEB to mnie ... Wiadomo golnie, ze jak gdzies jest HEB to komus sie liczyc nie chcialo albo przeprojektowac tylko inwestora na koszty naciagnac z lenistwa Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 09.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 aLien, jaki i gdzie kupiłeś styropian bo pamiętam, że dość szczegółowo przerabiałeś temat. z góry dzięki za inf.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 09.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Jak slysze slowo HEB to mnie ... Wiadomo golnie, ze jak gdzies jest HEB to komus sie liczyc nie chcialo albo przeprojektowac tylko inwestora na koszty naciagnac z lenistwa Fantom Teraz mi to mówisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marber 09.02.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Marber - słyszałem teorię że nie opłaca się stawiać domów poniżej 140 metrów p.u. bo koszty stałe są na tyle wysokie, że mniejszy metraż nie przekłada się proporcjonalnie na niższy koszt. Mam nadzieję, że to tylko teoria:-) na zmiany u mnie już za późno, PnB czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.02.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 aLien, jaki i gdzie kupiłeś styropian bo pamiętam, że dość szczegółowo przerabiałeś temat. z góry dzięki za inf. pzdr Kupiłem przez internet 30m3 Swisspor Lamda 031 + frez (allegro), jak interesują Cię konkretne namiary na firmę to mogę podać na priva. Ogólnie polecam transport prosto z fabryki. Tak samo zresztą zrobiłem z wełną. Nie wspomnę o oszczędnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 09.02.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Slawek; a ile płaciłeś za SSO z materiałem wykonawcy? ja mam 4 takie wyceny i cena nie schodzi poniżej 200tyś (a większość oscyluje w okolicach 250tyś); dodam jeszcze, że dom nie za duży bo 128m2 +garaż 28m2. te wyceny wydają mi się sporą przesadą i zastanawiam się czy tak ceny poszybowały w górę czy na takich "biznesmenów" trafiam? To wszystko zależy od konstrukcji budynku aczkolwiek wyceny na poziome 250tys za taki domek sa racze wygórowane i raczej trafiłeś na takich biznesmenów. w zeszłym roku domek ok 145m2 uzytkowej wyniósł mojego inwestora 170 000 tyś brutto z materiałem SSo - projekt indywidualny + kilka zmian wprowadzone w trakcie (likwidacja HeB'a i słupów stalowych - zastąpione drewnem. Jesli to gotowy projekt to napisz jaki to powiem jaka cena jest rozsądna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 09.02.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 byłem dzisiaj raz jeszcze i e Extra i w Euro i zostane jednak przy Rubinie teakowym, każda dachówka wygląda inaczej w zależności od pogody, a czem pierwszy wybór okazuje się najrozsądniejszy, bo im bardziej człowiek zaczyna szukac tym mniej widzi W Euro była fajna nazywa się chyba LAUENS ale cena powala, w Extra kalkulowałem jeszcze piękną Creatona i o ile podstawowa kosztowała by mnie tyle samo co Rupp, to kominowa, gąsiory, skrajne itd. są dosłownie 2 razy droższe co mi znowu podnosi koszt dachu o kilka tysięcy. Wolę w to miejsce dać porządną membranę za te pieniądze... I bardzo dobry wybór - dachóweczka ładna i wysokiej jakości. Creaton zdecydowanie przereklamowany - szczególne Harmonica - nie trzyma wymiaru i później się trza kłócić z Creatonem że to że dachówka pieje i podwiewa snieg w zimie to nie wina wykonawcy tylko krzywej dachówki - po 6 miesiącach walki wymienili 1,5 palety dachówki. Zdecydowanie polecam Rupp'a. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts