dszczecin 09.02.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Kupiłem przez internet 30m3 Swisspor Lamda 031 + frez (allegro), jak interesują Cię konkretne namiary na firmę to mogę podać na priva. Ogólnie polecam transport prosto z fabryki. Tak samo zresztą zrobiłem z wełną. Nie wspomnę o oszczędnościach. A mógłbym też prosić namiar na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 09.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Te francuskie dachówki są piękne, też mi się podobały, ale jeśli Creaton ma 2 razy droższe "dodatki" nawet nie pytałem się o francuskie Poza tym problem ze ściągnięciem ich jest pewnie jeszcze większy. A z ciekawości jak wychodzi porównanie cenowe RuppCeramiki do Robena? A z membraną też nie ma co przesadzać - w zupełności spełnia swoje zadanie aquatec 120 - tylko trza dopilnować by wykonawca prawidłowa membrane położył i dziur nie narobił - a te oszczednosci to sie przy wykonczeniówce przydadza bo jak znam życie to większość na koniec wykonczeniówki to tez jest porządnie finansowo wykonczonych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 09.02.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 To wszystko zależy od konstrukcji budynku ..... Jesli to gotowy projekt to napisz jaki to powiem jaka cena jest rozsądna. Pozdrawiam Poproszę o podpowiedź: Dom w Rododendronach 6 G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 10.02.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Kupiłem przez internet 30m3 Swisspor Lamda 031 + frez (allegro), jak interesują Cię konkretne namiary na firmę to mogę podać na priva. Ogólnie polecam transport prosto z fabryki. Tak samo zresztą zrobiłem z wełną. Nie wspomnę o oszczędnościach. jeśli można to ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pytanko od moderatora : czy wg Was moge od razu kasowac posty typu : 1) "prosze o namiary na priv"2) "poszlo na priv"? Chodzi mi o to, ze nie wnosza one zupelnie nic do dyskusji i zapelniaja liste postow. Jezlei ktos chce cos od kogos konkretnego, to powinien wyslac od razu prywatna wiadomosc do niego a nie na grupe. Tak samo z odpwoeidzia. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 10.02.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pytanko od moderatora : czy wg Was moge od razu kasowac posty typu : 1) "prosze o namiary na priv" 2) "poszlo na priv" ? Chodzi mi o to, ze nie wnosza one zupelnie nic do dyskusji i zapelniaja liste postow. Jezlei ktos chce cos od kogos konkretnego, to powinien wyslac od razu prywatna wiadomosc do niego a nie na grupe. Tak samo z odpwoeidzia. Fantom Jestem za, możesz skasować mojego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 10.02.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pytanko od moderatora : czy wg Was moge od razu kasowac posty typu : 1) "prosze o namiary na priv" 2) "poszlo na priv" ? Chodzi mi o to, ze nie wnosza one zupelnie nic do dyskusji i zapelniaja liste postow. Jezlei ktos chce cos od kogos konkretnego, to powinien wyslac od razu prywatna wiadomosc do niego a nie na grupe. Tak samo z odpwoeidzia. Fantom Fakt dobrze by było ustalić proste zasady aby nie zaśmiecać grupę ale z drugiej strony inne osoby nie skorzystały by z np. namiarów na sprawdzonego sprzedawcę gdy pytanie poszło by bezpośrednio na priva. P.S. kristina, Budszczecin, barnich wysłałem namiary na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Fakt dobrze by było ustalić proste zasady aby nie zaśmiecać grupę ale z drugiej strony inne osoby nie skorzystały by z np. namiarów na sprawdzonego sprzedawcę gdy pytanie poszło by bezpośrednio na priva. Ale czemu ? Przeciez o sprzedawcach itp mozna pisac ile sie chce. Ale aby potem w ciagu nie bylo kolejnego postu typu " moge dostac namiary na priv" no i potem jeszcze kolejnego " poszlo na priv". Te dwa ostatnie posty sa zupelnie bledne. A grupa ma i tak juz tyle wpisow, ze nowi (sam to kiedys pamietam) sie zniechecaja. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 10.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ale czemu ? Przeciez o sprzedawcach itp mozna pisac ile sie chce. Ale aby potem w ciagu nie bylo kolejnego postu typu " moge dostac namiary na priv" no i potem jeszcze kolejnego " poszlo na priv". Te dwa ostatnie posty sa zupelnie bledne. A grupa ma i tak juz tyle wpisow, ze nowi (sam to kiedys pamietam) sie zniechecaja. Fantom Jeśli chodzi o ostatnie posty to masz rację osoby mogły by pisać bezpośrednio na priva i jestem za abyś kasował od razu je. Nie zrozumiałem Cię z początku ząb mnie boli od 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 10.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Wszystko zależy jaki dom. Przecież za 100 m. pow.użytkowej nie będziesz płacić tyle samo co za 200. To samo jest gdyby porównywać parterówkę i z poddaszem użytkowym. Nie patrz na to co mówią inni. Pytaj się wykonawców o cenę, rozmawiaj z nimi i wyrobisz sobie zdanie kogo warto wziąć i na ile Cię stać. EDIT. Nie licz na to że nie będziesz musiała pilnować ekipy. Jak zwęszą taką osobę to będą kręcić na wszystkim i budowa wyjdzie jeszcze drożej powiedzial to ewentualny kierownik, ktory buduje na codzień i zajmował się adaptacją naszego projektu, wiec teoretycznie wiedzial co mówi. No ale prawda jest taka, ze oferty są naprawde różne od 35 tys do 80 za samą robociznę. Wybór ciężki, ale trzeba będzie podjąc decyzję - bo przecież planujemy w tym domu kiedys zamieszkać. Prawda jest taka, że na budowaniu się nie znam i wiem, ze nawet jak się wybierze najlepszych, sprawdzononych to co najmniej kilka razy w tygodniu budowę trzeba będzie nawiedzić, a wg mnie grunt to dobra umowa i twarda ręka Czyli mówicie, że nie zamawiać z materiałami? Ale przecież często ekipy budujące mają większe zniżki niż my sami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 10.02.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pytanko od moderatora : czy wg Was moge od razu kasowac posty typu : 1) "prosze o namiary na priv" 2) "poszlo na priv" ? Chodzi mi o to, ze nie wnosza one zupelnie nic do dyskusji i zapelniaja liste postow. Jezlei ktos chce cos od kogos konkretnego, to powinien wyslac od razu prywatna wiadomosc do niego a nie na grupe. Tak samo z odpwoeidzia. Fantom 1. Nie wszyscy sprawdzają skrzynkę, za to czytają forum. 2. "poszło na priv" - potwierdzenie wysłania, Łącza mamy trochę lepsze niż kilka lat temu, te kilka kB nikogo nie zrujnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 No to sugeruje dla tych osob wlaczyc w skrzynce opcje "powiadamiaj o wiadomosci prywatnej". Nwaet nie wiem czy czasami nie jest wlaczona domyslnie. A po co sto osob ma czytac wymiane miedzy dwoma osobami ktora ich w zaden sposob nie dotyczy. Jest to tylko zasmiecanie i utrudnianie innym czytania wlasnie forum. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 10.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 powiedzial to ewentualny kierownik, ktory buduje na codzień i zajmował się adaptacją naszego projektu, wiec teoretycznie wiedzial co mówi. No ale prawda jest taka, ze oferty są naprawde różne od 35 tys do 80 za samą robociznę. Wybór ciężki, ale trzeba będzie podjąc decyzję - bo przecież planujemy w tym domu kiedys zamieszkać. Prawda jest taka, że na budowaniu się nie znam i wiem, ze nawet jak się wybierze najlepszych, sprawdzononych to co najmniej kilka razy w tygodniu budowę trzeba będzie nawiedzić, a wg mnie grunt to dobra umowa i twarda ręka Czyli mówicie, że nie zamawiać z materiałami? Ale przecież często ekipy budujące mają większe zniżki niż my sami... Może i zniżki mają, ale nie licz, że oddadzą cały % Tobie. Takie same zniżki dostaniesz w hurtowaniach jak pójdziesz z listą co chcesz kupić. Oni się prześcigają w dawaniu rabatów więc spokojnie będziesz miała takie same zniżki jak Twój wykonawca. Grunt to dobry kierownik budowy nie twarda ręka On się zna na budowaniu i wszystkie fuszerki powinien wyłapać i to On nie Ty ma mówić budowlańcom co i jak budować. Odnośnie wyboru wykonawcy, jak porozmawiasz z tym za 35 i z tym za 80 to się przekonasz czy nawijają makaron na uszy czy znają się na robicie, warto popytać co i gdzie budowali (coś ala referencje), może przejechać się na budowę pogadać z właścicielami (poprzednimi zleceniodawcami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.02.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Mnie SSO wyniesie 220 tys. - osobno materiał i wykonawca. Wyceny za robociznę miałem od 70 do 130 tys. - dom 230 pow. netto, 185 użytkowej. Powiem tyle, że jak na razie najwięcej kasy straciłem na źle zrobionym projekcie (gotowiec z muratora, przerabiany). Na stropie poszło o wiele za dużo stali w tym niepotrzebny heb za prawie 4 tys. Ale jak się ktoś nie zna to co zrobić. Drugi raz zlecę projekt indywidualny i to dobremu architektowi. Od projektu jednak może sporo zależeć jeśli chodzi o koszty materiału. Marber - słyszałem teorię że nie opłaca się stawiać domów poniżej 140 metrów p.u. bo koszty stałe są na tyle wysokie, że mniejszy metraż nie przekłada się proporcjonalnie na niższy koszt. Budowę rozliczałem w 2009 - ok 240m po podłogach, użytkowej ok. 180, cena z materiałem 230K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.02.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 szczukot - masz pomysł dlaczego podczas pisania pierwszego posta - kiedy wchodzę na Grupę - mam opcje z cytatem - pomimo że nie jestem zalogowany !Po wysłaniu posta nie mam tych opcji - nawet nie mogę edytować postów - pomimo że jestem zalogowany ! Co do zbędnych postów - parę lat temu przebrnąłem przez większość stron Grupy i rzuciły mi się posty pewnej forowiczki, obecnie nieaktywnej typu "witam poniedziałkowo". Dodam, że postów to miała kilkadziesiąt tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 10.02.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Może i zniżki mają, ale nie licz, że oddadzą cały % Tobie. Takie same zniżki dostaniesz w hurtowaniach jak pójdziesz z listą co chcesz kupić. Oni się prześcigają w dawaniu rabatów więc spokojnie będziesz miała takie same zniżki jak Twój wykonawca. Grunt to dobry kierownik budowy nie twarda ręka On się zna na budowaniu i wszystkie fuszerki powinien wyłapać i to On nie Ty ma mówić budowlańcom co i jak budować. Odnośnie wyboru wykonawcy, jak porozmawiasz z tym za 35 i z tym za 80 to się przekonasz czy nawijają makaron na uszy czy znają się na robicie, warto popytać co i gdzie budowali (coś ala referencje), może przejechać się na budowę pogadać z właścicielami (poprzednimi zleceniodawcami). Jeszcze jedna sprawa, że wykonawcy często maja układy w hurtowniach i rabaty które oni uzyskują rozliczane są później. Osobiście przerabiałem to i jak zdziwiony był wykonawca, że uzyskałem lepszy rabat niż on. W hurtowni jasno powiedzieli, że mogą dać rabat np. 30% a jak załatwiasz przez wykonawcę on Ci mówi, że dostał 20% a tak naprawdę później hurtownia wypłaca mu te 10%. Nie wspomnę o przekrętach na VAT, że niby oni wystawiają FV z 8% VAT i jesteśmy jeszcze więcej do przodu. Z doświadczenia napiszę, że za każdym razem trzeba liczyć co się opłaca. Czy to z FV czy bez, czy z VAT 8% czy 23%. Naprawdę warto zamawiać towar przez Interent jest sporo taniej zarówno na materiałach budowlanych jak i wykończeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 szczukot - masz pomysł dlaczego podczas pisania pierwszego posta - kiedy wchodzę na Grupę - mam opcje z cytatem - pomimo że nie jestem zalogowany ! Po wysłaniu posta nie mam tych opcji - nawet nie mogę edytować postów - pomimo że jestem zalogowany ! Co do zbędnych postów - parę lat temu przebrnąłem przez większość stron Grupy i rzuciły mi się posty pewnej forowiczki, obecnie nieaktywnej typu "witam poniedziałkowo". Dodam, że postów to miała kilkadziesiąt tysięcy... Co do bledow na forum trzeba pisac tu : http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?35-Uwagi-o-naszym-Forum Ja nie mam na to wplywu, ale kilka tematow juz zglaszalem i wszystkie poprawili. A co do "pustych" postow to jest dobry przyklad. Niby faknie, ze ktos przywita sie poniedzialkowo, ale potem ilosc postow rosnie zastraszajaco i ciezko cos znalezc. Mozna po prostu otowrzyc np nowy watek "powitania poniedzialkowe i kawaly piatkowe" Wada na razie jest to, ze nie moge calkowicie wykasowac posta - zostaje wpis, ze post wykasowany - a to tez troche zasmieca choc latwiej filtrowac takie cos podczas czytania. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 10.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Jeszcze jedna sprawa, że wykonawcy często maja układy w hurtowniach i rabaty które oni uzyskują rozliczane są później. Osobiście przerabiałem to i jak zdziwiony był wykonawca, że uzyskałem lepszy rabat niż on. W hurtowni jasno powiedzieli, że mogą dać rabat np. 30% a jak załatwiasz przez wykonawcę on Ci mówi, że dostał 20% a tak naprawdę później hurtownia wypłaca mu te 10%. Nie wspomnę o przekrętach na VAT, że niby oni wystawiają FV z 8% VAT i jesteśmy jeszcze więcej do przodu. Z doświadczenia napiszę, że za każdym razem trzeba liczyć co się opłaca. Czy to z FV czy bez, czy z VAT 8% czy 23%. Naprawdę warto zamawiać towar przez Interent jest sporo taniej zarówno na materiałach budowlanych jak i wykończeniowych. Przez internet na razie zamawiałem beton, kabel elektryczny i skrzynkę RB (używana metalowa z allegro, nie plasticzek) i faktycznie było taniej. Tak na prawdę beton przyjechał z Thomas Beton i jakie było moje zdziwienie gdy jak dzwoniłem i pytałem się ich o cenę podali mi znacznie większą i brak pompy na weekend. A tutaj internetowo wszystko się znalazło i w niższej cenie można by powiedzieć że "internetowi nie płacą" albo nie przepłacają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 10.02.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Może i zniżki mają, ale nie licz, że oddadzą cały % Tobie. Takie same zniżki dostaniesz w hurtowaniach jak pójdziesz z listą co chcesz kupić. Oni się prześcigają w dawaniu rabatów więc spokojnie będziesz miała takie same zniżki jak Twój wykonawca. Grunt to dobry kierownik budowy nie twarda ręka On się zna na budowaniu i wszystkie fuszerki powinien wyłapać i to On nie Ty ma mówić budowlańcom co i jak budować. Odnośnie wyboru wykonawcy, jak porozmawiasz z tym za 35 i z tym za 80 to się przekonasz czy nawijają makaron na uszy czy znają się na robicie, warto popytać co i gdzie budowali (coś ala referencje), może przejechać się na budowę pogadać z właścicielami (poprzednimi zleceniodawcami). racja, racja - kierownik musi byc konkretny i jak dla mnie na budowie powinien byc czesto a nie tylko by odebrac dany etap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 10.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 racja, racja - kierownik musi byc konkretny i jak dla mnie na budowie byc czesto a nie tylko odebrac dany etap... Dlatego zapytam jeszcze raz, czy ktos może polecic swojego kierownika. Dołuje, rozpoczecie maj/czerwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts