Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

4) Jak ktoś chce jakieś zaliczki na robocizne to nie ma o czym rozmawiać

Nie zgodzę się z tym. Jeśli umawiamy się z wykonawcą na budowanie bez materiału to każdy chce się zabezpieczyć. Z moim wykonawcą umawiam się na etapy i nie dziwię się chłopowi, że chciał odemnie zadatek (nie zaliczkę!!!) przy stanie 0. W końcu widzi mnie pierwszy raz i nie znamy się wogóle. Mówię to trochę przeciwko sobie i innym inwestorom, ale nie tylko budowlaniec może okazać się ... (tu było piiiiiiiii), inwestor też może działać nie fair. Z reguły to jednak nam (inwestorom) bardziej zależy na budowaniu, ale trafiają się ludzie i ludziska ;)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

no ale podstawowe pojęcie masz, musisz wiedzieć co zamówić, znać jakieś podstawowe parametry. Ja się jak pisałem nie znam na tym kompletnie - więc mi w hurtowni i tak wcisnęliby najdroższy towar argumentując byle jakim tekstem, że tak właśnie być musi!

Budować i samemu załatwiać materiały? Jak najbardziej tak. Oczywiście nie wszytko, jakieś drobiazgi: gwożdzie, czy kawalek papy to nie, to niech kupi majster na fakturę. Trzeba się z nim dogadać, zeby nie latac po sklepach za lada pierdołą. Ale wybór i kupno materiałów to kluczowy moment. Można naprawdę sporo zaoszczędzić. Murarz kupi tam, gdzie mu najwygodniej, np. na po drodze, albo w hurtownie gdzie sobie wyrabia układy. Nie jego forsa i ma to gdzieś, że ty przepłacisz. Kupując sam wybiersz materiały i cenę. Że trzeba sie znać? Oczywiście, trzeba na to poświęcić czas. Ale to czas, który przeliczasz na pieniądze. Jest internet, telefony. Wystarczy godzina i kilka rozmów telefonicznych alby kupic to co chcesz, i po rozsądnej cenie. Oszczędzasz w ten sposób tysiące zlotych. Czy w twojej pracy płacą ci np. tysiąc zł. na godzinę? Chyba nie, bo ci którzy tyle zarabiają nie czytaja ani nie pisza postów na forum Muratora. Oni sobie siedzą na wyspach Kanaryjskich i z kierownikiem budowy porozumiewają się telefoniczne.

Zakup mateiałów przez Internet? jak najbardziej, ale nie wszystko się opłaca. Znalazłem ofertę sprzedaży silkatów w Lubelskim. Atrakcyjną, ale jak zadzowniłem to okazalo się, ze transport byłby droższy niż wartosć materiałów. Silikaty kupiłem w Realbudzie po atrakcyjnej cenie. Internet? Tak. Ale zawsze trzeba sprawdzić wszystkie koszty, w tym szczególnie koszt transportu do Szczecina.

Pozdrawiam

jeżeli szukasz brązowej dachówki to zobacz z firmy Bogen- Innovo 12 ja też byłam zdecydowana na Creatona ale niestety nie ma tej dachówki, w extradachu też mnie namawiali na Ruppaceramika ale mój wykonawca odradził mi tą dachówke więc wybrałam z Bogen-y( extradach nie handluje tą dachówką jest ona dostępna w Serwis Dachu, chociaż ja kupiłam gdzie indziej ceny trochę niższe niż w Serwis Dachu )

ten Bogen jest granatowo-brazowy! Juz bylem sklonny go kupic ale znalazlem w necie czyjes zdjecie dachu jak pokazywal, jak dach wyglada w sloncu! on jest taki dziwny granatowo-brazowy!

ja tez z pytaniem

czy kupowal ktos przez internet rolety ??? czy jest na tyle taniej czy moze normalnie zawolac kogos niech pomierzy ,zamontuje i tyle ????

najgorsze ze cykam sie tego pomiaru przez neta -jakies rozne kasetki ,systemy sznurkowe,zylkowe itd i dlatego sie zastanawiam czy cena jest na tyle nizsza ze oplaca sie w to zaglebiac i przerobic temat.

no ale podstawowe pojęcie masz, musisz wiedzieć co zamówić, znać jakieś podstawowe parametry. Ja się jak pisałem nie znam na tym kompletnie - więc mi w hurtowni i tak wcisnęliby najdroższy towar argumentując byle jakim tekstem, że tak właśnie być musi!

Kwestia poczytania trochę, czytania regularnie tego forum i spokojnie dałam rade zamówić materiał, a już sporo za mną. Zamawiam zawsze w jednej , hurtowni, od tego czasu znam tam wszystkich i nie wciskają mi byle czego, sporo zaoszczędziłam w ten sposób,

Czy ktoś z was izolował poddasze poprzez natrysk pianką? Jestem ciekaw jak to się sprawuje, bo na forum przeczytałem że ktoś ma problem z odprowadzaniem wilgoci. Zastanawiam się nad tą metodą bo jest konkurencyjna cenowo z wełną a wydaje się bardziej dokładna.

Na pgin.org mają filmiki o tej metodzie.

Czy ktoś z Was przerabiał już temat wełna czy styropian na elewację ?

Ile płaci się teraz za metr położenia podbitki ?

tyle ile osób tyle opinii, generalnie można zgłupieć...jedni mówią że wełna bo lepszy izolator,a drudzy że lepszy styropian. u nas raczej będzie styropian.

Co do podbitki jak narazie nie odpowiem..

Witam serdecznie.

Jestesmy przy końcu SSO.Budujemy w okolicach Goleniowa,

Mam pytanie o rodzaj podłóg jakie kładziecie na ogrzewanie podłogowe?Macie jakies sprawdzone źródła z dużym i porządnym wyborem desek i paneli drewnianych?

Ja po wielu rozważaniach za i przeciw zdecydowałem się w końcu na panele Balterio, najlepszą cenę uzyskałem w Komforcie, ale bezapelacyjnie materiałem nr1 na ogrzewanie podłogowe są kafle, jeżeli zdecydujesz się na panele z usługą położenia to bardzo dobre ceny są w sklepie na Wojska Polskiego koło Polskiego Radia.