barnich 20.02.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jasne, że takiej wielkości. Myślę o Dobrej. Teraz mieszkam w domu z lat 90-tych z działką ok.2000 metrów na Pogodnie i marzę o małej działce. Wiem co to koszenie trawy, opieka nad ogrodem w tym sprzątanie liści z drzew, śmieci itp. Nie lubię. Zaraz się zniechęcam - zawsze tak miałam. Jeżeli się szybko zniechęcasz to faktycznie może lepiej kupic "gotową" chałupę, bo budowa wymaga niekiedy cierpliwości, z "małą" działką rozumiem - też to mam, a w kwestii budowy domu bez "zewnętrznego' finansowania - zazdroszczę. Gdzie znaleźliście najtaniej podbitkę drewnianą ? Znów szukam cegły rozbiórkowej czy ktoś może wie kto gdzie i za ile? szukam thuji brabant znacie jakąś szkułkę z iglakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi11 20.02.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jeżeli się szybko zniechęcasz to faktycznie może lepiej kupic "gotową" chałupę, bo budowa wymaga niekiedy cierpliwości, z "małą" działką rozumiem - też to mam, a w kwestii budowy domu bez "zewnętrznego' finansowania - zazdroszczę Nie, źle mnie zrozumiałeś- nie jestem typem działkowca, ogrodnika lub coś w tym stylu - nie lubię grzebać się w ziemi a budowa domu to byłoby dla mnie wyzwanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 20.02.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 szukam thuji brabant znacie jakąś szkułkę z iglakami? Znamy Jedna to w Zalesiu: http://mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=53.585627,14.381447&spn=0.00833,0.022724&t=h&z=16, druga to Smętowice. Ale radzę jeszcze poszukać na allegro gdzieś w głębi kraju (Wielkopolska, Lubuskie, Mazowieckie), może być sporo taniej. Pzdr, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 21.02.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 200.000 za działkę uzbrojoną? ale chyba nie będzie za wielka? 700-800 mterów.... Porządne działki w Dobrej są po 200 zł./m - uzbrojone. Tańszych bym nie kupował bo pewnie będzie grząski grunt. Na terenach zalewowych można dostać nawet po 100/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Gdzie w dobrej i okolicy sa tereny zalewowe ? Tam raczej spokojnie.Ale 200 zl/m2 to gdzies na samym koncu chyba i juz przebrane ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 21.02.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Znamy Jedna to w Zalesiu: http://mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=53.585627,14.381447&spn=0.00833,0.022724&t=h&z=16, druga to Smętowice. Ale radzę jeszcze poszukać na allegro gdzieś w głębi kraju (Wielkopolska, Lubuskie, Mazowieckie), może być sporo taniej. Pzdr, żółwik Dzięki za inf., kurcze zaskoczony jestem że Smętownice są położone tam gdzie są , ale do Zalesia nie mogę znaleść żadnego telefonu może Ty posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 21.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Gdzie w dobrej i okolicy sa tereny zalewowe ? Tam raczej spokojnie. Ale 200 zl/m2 to gdzies na samym koncu chyba i juz przebrane ? Fantom Ostatnio sąsiad mi mówił, że w Dołujach dobra działka tzn uzbrojona i położona przy wybrukowanej i oświetlonej drodze to wydatek rzędu od 250 zł wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Czy ktoś uratuje mi życie i podeśle linka do spisu hurtowni budowlanych w Szczecinie i okolicach z tego wątku. Jeżeli będę musiał przejrzeć prawie 4 tys stron to nie dożyję budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marber 21.02.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Czy ktoś uratuje mi życie i podeśle linka do spisu hurtowni budowlanych w Szczecinie i okolicach z tego wątku. Jeżeli będę musiał przejrzeć prawie 4 tys stron to nie dożyję budowy Witaj, znalazłem w sieci takie zestawienie: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_hurtownienacenzurowanym/act,showcity/Itemid,311/city,Szczecin/regi,16/cid,171/ jestem jeszcze przed budową, więc nie potrafię polecić żadnej konkretnej - ale może Ci sie przyda. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 21.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tereny zalewowe - może źle się wyraziłem bo nie ma rzeki. Chodzi o podmokłe, gdzie na wiosnę zbiera się woda - np. okolice słonecznej doliny, dereszowej. Wiem bo działki szukałem właśnie na wiosnę. Chyba agrowest sprzedawał po 200/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 21.02.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dobry wieczor, To znowu ja Nadal poszukujemy ekipy do wykonania SSO naszego domu. Dostalismy juz pare wycen (robocizna i material). Wchodzi dosc drogo. Po przeczytaniu Waszej dyskusji na temat samodzielnego zalatwiania materialow vs. zalatwiania ich przez wykonawce, postanowilismy rowniez ta czescia budowania zajac sie sami. Nadal jednak potrzebuje namiarow na polecanych przez wykonawcow stanu surowego i kierownikow budowy. Skontaktowalam sie z 6-cioma wykonawcami SSO z naszej listy (wybralam tych z najwieksza iloscia pozytywnych opinii), jednak chcialabym jeszcze troche sie porozgladac. Czy moglabym poprosic o przeslanie mi na priva namiarow na tych, ktorych Wy polecacie? Dziekuje z gory! P.S. szczukot -> gratuluje objecia zaszczytnej funkcji! Bardzo sie ciesze, ze ktos sprawuje piecze nad nasza grupa i ze lista znow ozyje. To naprawde pomocna rzecz! Zgadzam sie z tym, ze fajnie jest przy opinii podac nicka osoby, ktora ja wystawia. Co myslicie na temat podawania przy kazdym nicku liczby postow tego uzytkownika na forum, oraz daty dodania opinii? Tak dla orientacji? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 22.02.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Porządne działki w Dobrej są po 200 zł./m - uzbrojone. Tańszych bym nie kupował bo pewnie będzie grząski grunt. Na terenach zalewowych można dostać nawet po 100/m. te 200 zł za uzbrojoną to też jakieś takie minimum, Agrowest chyba po 230 teraz sprzedaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marber 22.02.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dobry wieczor, To znowu ja Nadal poszukujemy ekipy do wykonania SSO naszego domu. Dostalismy juz pare wycen (robocizna i material). Wchodzi dosc drogo. Po przeczytaniu Waszej dyskusji na temat samodzielnego zalatwiania materialow vs. zalatwiania ich przez wykonawce, postanowilismy rowniez ta czescia budowania zajac sie sami. Nadal jednak potrzebuje namiarow na polecanych przez wykonawcow stanu surowego i kierownikow budowy. Skontaktowalam sie z 6-cioma wykonawcami SSO z naszej listy (wybralam tych z najwieksza iloscia pozytywnych opinii), jednak chcialabym jeszcze troche sie porozgladac. Czy moglabym poprosic o przeslanie mi na priva namiarow na tych, ktorych Wy polecacie? Dziekuje z gory! dość drogo to znaczy ile? jestem na tym samym etapie - casting trwa ale wyceny z materiałem mnie też powalają; napisz w jakim przedziale kształtują sie Twoje wyceny i za co (metraż, z czego budujesz, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 22.02.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 dość drogo to znaczy ile? jestem na tym samym etapie - casting trwa ale wyceny z materiałem mnie też powalają; napisz w jakim przedziale kształtują sie Twoje wyceny i za co (metraż, z czego budujesz, itp) Nie bede tutaj tego pisac, bo nie ma co porownywac naszych sytuacji. Domy mamy rozne, metraze rozne, rozwiazania, wymagania i materialy rozne. Rozmawiamy z roznymi ekipami. To naprawde za duzo gdybania, zeby taka wymiana informacji wniosla cos konstruktywnego. Postanowilam porozmawiac z jak najwieksza iloscia wykonawcow i wtedy wylonic dla mnie oferte najkorzystniejsza (cena + kontakt z wykonawca + oferta). Ceny moze nie sa szokujace, jednak jest to dosc spory wydatek. Czekam na wycene od wykonawcow, ktorzy nie kupuja materialow. Wtedy moglabym ocenic jak duza roznica jest w obliczeniach dotyczacych robocizny, w porownaniu z firmami oferujacymi caly pakiet (robocizna + materialy). P.S. Dodam, ze mam projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 22.02.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Nie bede tutaj tego pisac, bo nie ma co porownywac naszych sytuacji. Domy mamy rozne, metraze rozne, rozwiazania, wymagania i materialy rozne. . To prawda bo metraż budynku jest tylko fragmentem - bardzo istotne są inne aspekty - czy budynek jest prosty czy skomplikowany, ilość elementów żelbetowych, ilość ścian konstrukcyjnych a co za tym idzie fundamentów, stopień skomplikowania dachu - dach prosty dwu spadowy bedzię tańszy od połamenej kopertówki niedajboże jeszcze z wolim okiem - wiec wycena kazdego projektu jest raczej kwestia indywidalną i dwa domy o identycznym metrażu to może być różnica nawet i 20 tysięcy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 22.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dzięki za inf., kurcze zaskoczony jestem że Smętownice są położone tam gdzie są , ale do Zalesia nie mogę znaleść żadnego telefonu może Ty posiadasz? Nie, numeru nie posiadam. Jeśli byłem oglądać roślinność to wpadałem tam osobiście. Ta szkółka to jest przedsięwzięcie leśnictwa Zalesie. Googlarka podała coś takiego (91) 3126688. W najgorszym wypadku tam Ciebie pokierują dalej. Pzdr, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 23.02.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 te 200 zł za uzbrojoną to też jakieś takie minimum, Agrowest chyba po 230 teraz sprzedaje? Droga na Lubieszyn ul. Graniczna Agrowest sprzedaje po 200 zł/m2. Mysle ze ziemia tam jest całkiem nie zła (moze nie każda działka, ale wiem bo budują sie tam znajomi i robili badania gruntu). Jesli chodzi o Dobrą, Mierzyn, Wołczkowo to generalnie chyba wiekszosć ziemi na tych terenach nie jest najlepszej jakości, ale jakoś ludzie sie budują i nie toną. Agrowest przynajmniej ma drogi betonowe, a to już dużo. Nie wiem czy ktoś mieszka przy ul. Sportowej ale byłam tam w momencie odwilży - masakra, a tyle domów tam stoi. A ja myślałam że u mnie jest targedia (droga polna ale w porównaniu ze sportową to jest super) Troszke wyrównamy droge i bedzie dobrze. a tak nawiasem mówiąc od jutra mam nazwę ulicy "Rajskiego Ogrodu" - brzmi chyba całkie nie źle:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.02.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Droga na Lubieszyn ul. Graniczna Agrowest sprzedaje po 200 zł/m2. no to ja zrobiłem "interes życia"... ja kupiłem 3 lata temu już po 200 zł a 4 czy 5 lat temu były po 60 zł... czyli w działkach trochę zastoju na rynku jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 23.02.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jakiś miesiąc czy dwa temu czytałam w naszej lokalnej prasie wypowiedź wójta czy burmistrza Dobrej (nie pamiętam jaki tam jest urząd), że przez ekspansywną zabudowę gminy mają ogromne problemy z kanalizacją, bo oczyszczalnia ścieków już nie wyrabia a nie była przewidziana na taki rozwój budownictwa w regionie. Myślą o budowie następnej, na co nie ma oczywiście funduszy. Wniosek był taki, że właściciele działek mogą mieć problem z uzyskanie pozwolenia na budowę. Warto więc przed kupnem działki w Dobrej sprawdzić, czy nie jest to zamrożona na kilka lat inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 23.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jakiś miesiąc czy dwa temu czytałam w naszej lokalnej prasie wypowiedź wójta czy burmistrza Dobrej (nie pamiętam jaki tam jest urząd), że przez ekspansywną zabudowę gminy mają ogromne problemy z kanalizacją, bo oczyszczalnia ścieków już nie wyrabia a nie była przewidziana na taki rozwój budownictwa w regionie. Myślą o budowie następnej, na co nie ma oczywiście funduszy. Wniosek był taki, że właściciele działek mogą mieć problem z uzyskanie pozwolenia na budowę. Warto więc przed kupnem działki w Dobrej sprawdzić, czy nie jest to zamrożona na kilka lat inwestycja. Prawda, też czytałam ten artykuł. Dlatego też jesli kupowac działkę w Dobrej to już z kanalizacją, bo z wydaniem warunków jest problem własnie ze wzgledu na kanalizę. Ale wim ze ludzie odwołuja się i wygrywają (tak zrobił mój sąsiad i warunki dostał), więc może warto powalczyć, bo niby komu przeszkadza szczelny zbiornik na nieczystości, a jesli nowa oczyszczalnia zostanie wybudowana to ludzie i tak się do niej podłączą (sama tak zrobię) bo nie ma co ukrywac jest to i wygodniejsze i tańsze rozwiazanie. A swoja drogą dziwię sie ze gmina staje okoniem jeśli chodzi o szamba, rozumiem że nie godzą sie na ekologiczne oczyszczalnie ściekó (wysoki poziom wód gruntowych) ale szambo???. Niezrozumiałe jest to dla mnie, bo jeśli jest taka sytuacja to powinna być jaksaś informacja dla potencjalnych kupujących , że brak jest mozliwości podłączenia do kanalizacji a na szambo pozwolenia gmina im nie wyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts