marber 23.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jakiś miesiąc czy dwa temu czytałam w naszej lokalnej prasie wypowiedź wójta czy burmistrza Dobrej (nie pamiętam jaki tam jest urząd), że przez ekspansywną zabudowę gminy mają ogromne problemy z kanalizacją, bo oczyszczalnia ścieków już nie wyrabia a nie była przewidziana na taki rozwój budownictwa w regionie. Myślą o budowie następnej, na co nie ma oczywiście funduszy. Wniosek był taki, że właściciele działek mogą mieć problem z uzyskanie pozwolenia na budowę. Warto więc przed kupnem działki w Dobrej sprawdzić, czy nie jest to zamrożona na kilka lat inwestycja. dokładnie tak; na przyłączenie do kanalizy juz nie wydają warunków bo oczyszczalnia się nie wyrabia; i nawet jak dostaną jakieś środki i rozbudują oczyszczalnie (perspektywa przynajmniej kilku lat) to w pierwszej kolejności będą ciągnąć kanalizę tam, gdzie obowiązuje plan zagospodarowania przestrzennego (a nie wszystko jest objęte planem); pozostaje opcja szamba lub przydomowej oczyszczalni ścieków - ja mam poś; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.02.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wiesz czemu nie godza sie na szamba ? Bo sa realistami i wiedza jak te szmaba dzialaja. 95 % z nich i tak idzie w ziemie a to co nie wyplynie przez nawiercone dziurki dopiero zostanie wybrane Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 23.02.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wiesz czemu nie godza sie na szamba ? Bo sa realistami i wiedza jak te szmaba dzialaja. 95 % z nich i tak idzie w ziemie a to co nie wyplynie przez nawiercone dziurki dopiero zostanie wybrane Fantom To zamiast "karać" wszystkich za iluś cwaniaków, wdrożyc kontrole i za kary nałożone na "rozsączalne szamba" wybudować oczyszczalnię. Z pożytkiem dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 23.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 To zamiast "karać" wszystkich za iluś cwaniaków, wdrożyc kontrole i za kary nałożone na "rozsączalne szamba" wybudować oczyszczalnię. Z pożytkiem dla wszystkich. Dokładnie, zgadzam sie z tym, przeciez wszystko to jest do sprawdzenia powinno sie karać za takie coś a pieniadze przeznaczyć na rozbudowe oczyszczalni ścieków. Nie wiem czy moje myślenie jest dobre, ale przecież to ze ludzie chcą mieszkać w Dobrej to chyba dla gminy dobrze tam odporowadzają podatki itp. itd. A co do nie wydawania pozwolenia na szambo to chyba cos nie do konca zgodnie z prawem jest bo ludzie sądzą sie z gminą i wygrywają wiec jeśli ktoś ma czas i jest uparty to tak czy siak wybuduje dom z szambem. Ja nigdzie indziej w Polsce nie słyszałam o tego typu problemach, jeśli nie ma kanalizy to buduje sie szamba lub ekologiczne oczyszczalnie ścieków i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 23.02.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wiesz czemu nie godza sie na szamba ? Bo sa realistami i wiedza jak te szmaba dzialaja. 95 % z nich i tak idzie w ziemie a to co nie wyplynie przez nawiercone dziurki dopiero zostanie wybrane Fantom poważnie tak ludziska robią ? masakra. Madzia1976 poradziłaś sobie z ogrzewaniem? jak teraz kształtują się rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 23.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 poważnie tak ludziska robią ? masakra. Madzia1976 poradziłaś sobie z ogrzewaniem? jak teraz kształtują się rachunki? Pytanie do tych co mieszkają już w swoich domkach, czy możecie podać ceny rachunków za ogrzewanie(ile metrów, rodzaj ogrzewania, cena i za ile miesięcy).- oczywiście dotyczy tej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 23.02.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 poważnie tak ludziska robią ? masakra. Madzia1976 poradziłaś sobie z ogrzewaniem? jak teraz kształtują się rachunki? Czy sobie poradziłam to do konca jeszcze nie wiem, ale poddane zostało przeróbce i jak na razie tfu tfu .... odpukac. Po rachunka tego nie powiem ale widac różnicę. Po pierwsze grzeje podłogówka i kaloryfery po drugie podniosłam tem. w domu do 20 st. ( piec sam sobie dobrzewa do 21) wcześniej było 19 max. I nie wiem czy to duzo czy nie ale dobowo teraz przy tym mrozie idzie mi 12m3 gazu. W grudniu szło jakieś 20-22 m3 przy niższej tem w domu wiec chyba jest lepiej. Kominkiem owszem plaę tak samo jak paliłam w grudniu. Wiem jedno w domu miedzy górą a dołem nie ma już takich różnic temperatury jak były w grudniu wiec mam nadzieję ze będzie dobrze. Niestety po tych rachunkach jeszce tego nie odczuje bo ogrzewanie działa dopiero od tygodnia. Ale do mnie gazownia i tak nie dociera wiec sama dzwonie co jakiś czas i podaje stan licznika. Wychodzi mi na to ze od lipca 2010 r. zużyliśmy 1606m3 gazu. To jakieś 3000 zł. Nie jest to mała suma ale biorac pod uwagę że gdybym w bloku za 80 m mieszkanie miała płacić czynsz przez cały rok 900 zł to chyba koszty domu 190m2 wyjdą taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 23.02.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Czy sobie poradziłam to do konca jeszcze nie wiem, ale poddane zostało przeróbce i jak na razie tfu tfu .... odpukac. Po rachunka tego nie powiem ale widac różnicę. Po pierwsze grzeje podłogówka i kaloryfery po drugie podniosłam tem. w domu do 20 st. ( piec sam sobie dobrzewa do 21) wcześniej było 19 max. I nie wiem czy to duzo czy nie ale dobowo teraz przy tym mrozie idzie mi 12m3 gazu. W grudniu szło jakieś 20-22 m3 przy niższej tem w domu wiec chyba jest lepiej. Kominkiem owszem plaę tak samo jak paliłam w grudniu. Wiem jedno w domu miedzy górą a dołem nie ma już takich różnic temperatury jak były w grudniu wiec mam nadzieję ze będzie dobrze. Niestety po tych rachunkach jeszce tego nie odczuje bo ogrzewanie działa dopiero od tygodnia. Ale do mnie gazownia i tak nie dociera wiec sama dzwonie co jakiś czas i podaje stan licznika. Wychodzi mi na to ze od lipca 2010 r. zużyliśmy 1606m3 gazu. To jakieś 3000 zł. Nie jest to mała suma ale biorac pod uwagę że gdybym w bloku za 80 m mieszkanie miała płacić czynsz przez cały rok 900 zł to chyba koszty domu 190m2 wyjdą taniej. Ja właśnie dzisiaj dostałem pierwszy rachunek, a w zasadzie dwa rachunki pierwszy za okres od 05.01 do 12.02 - 1007 zł i drugi od 12.02 do 14.03 - 732 zł. Ogrzewana jest budowa nie ocieplone są jeszcze ściany temp w środku 18 c., mam nadzieję że w przyszłym sezonie grzewczym jak dom będzie docieplony i się wygrzeje to i zużycie będzie mniejsze. Teraz w domu w którym mieszkam płacę dużo większe rachunki, ale nie ukrywam że w nowo budowanym domu liczę na zużycie max. rzędu 250 m3/m-cznie no ale wiadomo plany swoje, a życie swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpakus 23.02.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Pytanie do tych co mieszkają już w swoich domkach, czy możecie podać ceny rachunków za ogrzewanie(ile metrów, rodzaj ogrzewania, cena i za ile miesięcy).- oczywiście dotyczy tej zimy. Ja ogrzewam węglem, więc od września do chwili obecnej zużyłem ok 2t węgla i moze 4 m3 drewna=koszt ok 1800. Podkreślam ze dom nieocieplony ok 150m2, hula wiatr i w ogóle nie jest OK z trzymaniem temepratury , ale jak sie nagrzeje to mam od 23 do 25 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpakus 23.02.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Cześć, jestem tu nowa na forum a stoję przed życiowym dylematem - dysponuję pieniędzmi w kwocie 700 tys. i chcę za to mieć dom. Jeździliśmy po sprzedawanych nowych domach od Załomia, aż po Dobrą i ludzie żądają za niewykończone domy od 700 tys. wzwyż a domów tych przybywa jak grzybów po deszczu. W miarę sensowny znaleźliśmy na Mierzynie za 800 ty. ale z działką ok. 500 metrów. Nie znamy nikogo kto budowałby dom w okresie około ostatnich 5 lat (oprócz jednej znajomej która zapłaciła za działkę 120 tys. i wydała 100 coś tam tysięcy na stan surowy zamknięty i sprzedaje za700 tys.) i dlatego zwracam się z prośbą o odpowiedź: czy tak drogie jest budowanie, czy też tak drogo ludzie wyceniają trud związany z budową?. Oglądane przez nas domy to standard średni tzw castoramowy. Czy za kwotę 500 tys. zł ( 200 tys. liczę że zapłacimy za działkę) jesteśmy w stanie sami dom wybudować i wykończyć o pow. 160 metrów w standardzie castoramowym? :(wiem ze pytanie wałkowane 100 razy ale zależy mi na naj najświeższym przekazie i również przekazie z okolic Szczecina - chcielibyśmy wziąć firmę by nam taki dom wybudowała). Jak szukasz działki pod budowę i mozesz dojeżdżać do proponuję Grzędzice k Stargardu. Doajzd do szczecina OK 30 min. a działki uzbrojona mozna popatrzeć za ok 100-120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marber 23.02.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam,Czy ktoś z forumowiczów korzystał z usług ekipy pana Marka Jugi? Szukam opinii na temat pracy jego ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.02.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 nasz nowa lista się pomału tworzy, może w międzyczasie ktoś będzie w stanie polecić dobrego tynkarza i oświecić mnie w temacie stawek za tynkowanie. Fajnie by było, gdyby top był ktoś, kto "machnie" ściany przed montażem okien i wróci dokończyc po ich zamontowaniu. Ktoś z Was chyba tak robił, nie pamiętam kto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.02.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ja nie Ale nie wiem czy jest sens. U mnie po wstawieniu okien do ram doszlyt jeszcze takie listwy gumowe i dopiero za nimi jest tynk. Dzieki temu podczas pracy nie bedzie tam pekniec bo te listwy pracuja. A byly one takie cwane, ze od razu oslanialy okno podczas tynkowania, a ptem sie ta reszte odcinalo. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 23.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ja nie Ale nie wiem czy jest sens. U mnie po wstawieniu okien do ram doszlyt jeszcze takie listwy gumowe i dopiero za nimi jest tynk. Dzieki temu podczas pracy nie bedzie tam pekniec bo te listwy pracuja. A byly one takie cwane, ze od razu oslanialy okno podczas tynkowania, a ptem sie ta reszte odcinalo. Fantom U mnie też takie "cuś" wstawiali gumowe i potem część zrywali-odcinali z tego co pamiętam to kupowali to gdzieś w Przecławiu, ale u Sławka trzeba okna wstawić po tynkowaniu bo będzie miał drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.02.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Mala szansa, ale ..... poleci ktos jaka ekipe (szafy do zabudowy) typu komandor/indeco/senator itp ? Wszyscy sprzedaja ten sam badziew, wiec firma bez roznicy, ale j zalezy mi aby ekipa wiedziala co montuje a nie robila to pierwszy raz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Mala szansa, ale ..... poleci ktos jaka ekipe (szafy do zabudowy) typu komandor/indeco/senator itp ? Wszyscy sprzedaja ten sam badziew, wiec firma bez roznicy, ale j zalezy mi aby ekipa wiedziala co montuje a nie robila to pierwszy raz. Fantom ja Ci polecę - młody chłopak bardzo obrotny, rzetelny dokładny i ceny niższe niż komandor, senator itp. i normalnie z fakturą!.. wyślę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy126 23.02.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 witamczy ktoś miał jakieś doświadczenia z firmą marbud ?jestem na etapie poszukiwania firmy do budowy pod klucz( może ktoś ma sprawdzoną?)pozdrawiamandrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 24.02.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 nasz nowa lista się pomału tworzy, może w międzyczasie ktoś będzie w stanie polecić dobrego tynkarza i oświecić mnie w temacie stawek za tynkowanie. Fajnie by było, gdyby top był ktoś, kto "machnie" ściany przed montażem okien i wróci dokończyc po ich zamontowaniu. Ktoś z Was chyba tak robił, nie pamiętam kto... U mnie tynkowanie było przed wstawieniem okien, ale robił mi to facet który budował mi caly dom, mogę podać tel. jeśli kogoś interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 24.02.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 ja Ci polecę - młody chłopak bardzo obrotny, rzetelny dokładny i ceny niższe niż komandor, senator itp. i normalnie z fakturą!.. wyślę na priv Czy ja tez moge poprosić o namiary na pana od szaf. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 24.02.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Ja ogrzewam węglem, więc od września do chwili obecnej zużyłem ok 2t węgla i moze 4 m3 drewna=koszt ok 1800. Podkreślam ze dom nieocieplony ok 150m2, hula wiatr i w ogóle nie jest OK z trzymaniem temepratury , ale jak sie nagrzeje to mam od 23 do 25 st. Ja mam gaz, odpalony 20.09.2010, piec kondensacyjny, pazdziernik mimo ze bylo cieplo musialem grzac i otwierac okna, zeby na zimie nie bylo niespodzianek. Gaz w sumie do poniedzialku kosztowal nas 1590 PLN. W tym jest tez ciepla woda i to z wanna... Dom 177 m2, kubatura ok 770 m3. Jeszcze nie odpalilem rekuperacji wiec moze sie troszke zmniejszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts