Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ja mam gaz, odpalony 20.09.2010, piec kondensacyjny, pazdziernik mimo ze bylo cieplo musialem grzac i otwierac okna, zeby na zimie nie bylo niespodzianek. Gaz w sumie do poniedzialku kosztowal nas 1590 PLN. W tym jest tez ciepla woda i to z wanna... Dom 177 m2, kubatura ok 770 m3. Jeszcze nie odpalilem rekuperacji wiec moze sie troszke zmniejszyc.

To w sumie niewiele - a masz ogrzewanie podłogowe, grzejnikowe czy mieszane to i to?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam gaz, odpalony 20.09.2010, piec kondensacyjny, pazdziernik mimo ze bylo cieplo musialem grzac i otwierac okna, zeby na zimie nie bylo niespodzianek. Gaz w sumie do poniedzialku kosztowal nas 1590 PLN. W tym jest tez ciepla woda i to z wanna... Dom 177 m2, kubatura ok 770 m3. Jeszcze nie odpalilem rekuperacji wiec moze sie troszke zmniejszyc.

za 5 miesiący grzania 170 m2 1590 zł ???????????? 318 zł miesięcznie ?????????? szok to chyba daje ok 5 m3 gazu dziennie i w tym ciepła woda, niewiarygodne. Pochwal się jaki to piec i czym dom jest ocieplony, jak włączysz jeszcze reku to .. zakładając kolejne oszczędności na poziomie 10 %-20%, to w sezonie grzewczym gaz ok 270 zł/m-cznie, pozazdrościć. To tyle co Ty za pół roku płacisz to mi się zdarza teraz za m-c.

pzdr

Jak szukasz działki pod budowę i mozesz dojeżdżać do proponuję Grzędzice k Stargardu. Doajzd do szczecina OK 30 min. a działki uzbrojona mozna popatrzeć za ok 100-120 zł

Jak Ci się nie śpieszy to w Borzysławcu niedługo będę swoją część sprzedawał ;)

http://maps.google.com/maps?q=53.515335,+14.720079&num=1&t=h&sll=53.51975,14.720221&sspn=0.053088,0.128059&ie=UTF8&ll=53.515799,14.720478&spn=0.002801,0.010568&z=17&iwloc=A

Szukam koledzy i koleżanki okien PCV w dobrej cenie i z dobrym montażem... możecie kogoś polecić? To okna do mieszkania u rodziców także nie do domu ;)

Btw. Może utworzyć jakiś wątek osobny, albo temat gdzie można wpisywać + i - róznych hurtowni, sklepów itd. itp. bo co chwilę ktoś się pyta, gdzie kupię dobre to to i to tak jak ja teraz...

...Btw. Może utworzyć jakiś wątek osobny, albo temat gdzie można wpisywać + i - róznych hurtowni, sklepów itd. itp. bo co chwilę ktoś się pyta, gdzie kupię dobre to to i to tak jak ja teraz...

wiesz, że myslałem o tym samym - często się pojawiają tematy, kto gdzie co kupił w dobrej cenie... taka lista mogła by się przydać... już widzę jak się nasz Moderator z tego pomysłu ucieszył! ;-)

Raczej po odpaleniu rekuperacji rachunki za gaz wzrosną. No chyba, że reku ma sprawność powyżej 100%.

U mnie grzanie odpalone 1.12.2010. Wtedy w domu temperatura była na poziomie 5 stopni C. Średnie spalanie do dzisiaj 11,2 m3 na dobę (w pierwszym miesiącu 14,5 m3, obecnie około 10 m3). Działa cyrkulacja wody i reku. Powierzchnia podłóg 290 m2. Dom niezamieszkały, bez drzwi wew.

Baaaardzo małe zużycie. Gratuluję i zazdroszczę.

Sławek_K - u mnie tynkowali górale - straszne niechluje (śmieci, resztki tynku, podłoga itp), ale tynki kładą b. dobrze. Byli dwa razy przy tynkach wewnętrznych -najpierw ściany a po wstawieniu okien obróbka tychże. Tynki kładą z listwami narożnymi alu a przy oknach z listwami dystansowymi - białe plastikowe. Pamiętam jak pisałem o tym na forum to było zdziwko, że tak robią... b.dobre rozwiązania. Potem robili mi też zewnętrzne, również ok i z listwami narożnymi. Podaje telefon do ich szefa - p. Żelazko 509 350 861.

za 5 miesiący grzania 170 m2 1590 zł ???????????? 318 zł miesięcznie ?????????? szok to chyba daje ok 5 m3 gazu dziennie i w tym ciepła woda, niewiarygodne. Pochwal się jaki to piec i czym dom jest ocieplony, jak włączysz jeszcze reku to .. zakładając kolejne oszczędności na poziomie 10 %-20%, to w sezonie grzewczym gaz ok 270 zł/m-cznie, pozazdrościć. To tyle co Ty za pół roku płacisz to mi się zdarza teraz za m-c.

pzdr

Witam

Przyznam ze tez sie zdziwilem, myslalem ze cos pomieszali ale drugi odczyt mnie juz upewnil. Po kolei:

- sciany porotherm 25 ale to ma najmniejsze znaczenie

- na zewnatz welna 18 cm

- okna trzyszybowe k=0,7

- dach 30 cm welny

- podloga chyba 18 cm styropian, nie pamietam dokladnie...15-18

- na gorze kaloryfery powiekszone o ok 30%, na dole podlogowka z kaflami, oczywiscie styropian z ekranem po tym

- czesc "gospodarcza" oddzielona od mieszkalnej jeszcze 5 cm styropianu

- piec kondensacyjny 33 kw ale pracuje na 1 module, chyba 11 KW, pracuje non stop, praktycznie sie nie wylacza ale na bardzo malej mocy, tak jak agregat, stale obroty, male obciazenie. Temp. na piecu ok 47 stopni. Jeszcze go nie regulowalem, moze to tez cos pomoze... w nocy i w dzien jak nas nie ma obniza sie do 17 stopni, w dzien podnieslismy do 20,5 ale ogolnie jestesmy "zimnolubni" i mielismy 19,5

Tyle technicznie, ale wg mnie jeszcze duze znaczenie ma to ze wybralismy bardzo zwarty budynek, projekt tak dobieralismy zeby odpowiadal zasadom domu "pasywnego" czyli duzo okien od poludnia, malo od polnocy, czesc "zyciowa" tez od poludnia, polnoc to garaz i pomieszczenie gospodarcze, normalna brama garazowa, a nie drzwi od stodoly itp itd. Uwazam, ze to jest kwestia bardzo przez ludzi zaniedbywana a dzieki temu uzywamy znacznie mniej swiatla elektrycznego a pewnie tez mniej zuzywamy gazu.

Reku raczej nie powinno podniesc zuzycia bo na razie wietrzymy przez nie zatkany komin i otwieramy okna, jak zaloze anemostaty i odpale reku nie powinno sie to podniesc, w koncu nie po to wywalilem 13.000 PLN ;) Musze jeszcze wyregulowac okna, bo przez niektore torche wieje ale poki reku nie chodzi to mi to nawet pasuje.

Musialem zrobic teraz swiadectwo, pic na wode... ale dla wlasnej ciekawosci podawalem wszystkie wartosci rzeczywiste i wyszlo 53,2 kwh/m2 rocznie co daje przy gz 50 koszt niecale 1600 PLN na wszystko rocznie wiec i takmam gdzies straty ;D To jest teoria... ale sprawdza sie w praktyce ;) NIe co do wartosci samych w sobie ale bardziej w kwestii kierunkow w ktorych nalezy dzialac. Polecam wszystkim ktorzy sie zaczynaja budowac zeby mocno usiedli nad projektem, rozkladem na dzialce itp. To kosztuje najmniej a daje najwiecej korzysci.

Ale my mamy to szczescie ze lubimy proste i nieskomplikowane rzeczy, dzieki temu bez trudu dopasowalismy nasz dom do... praw fizyki ;) a jest to dom w rododendronach 5 z powiekszonym garazem.

to wszystko bardzo ciekawe, ściany mam takie same, okna też będe miał takie, o ociepleniu i poddaszu też mogę tak pomyśleć, zainrtrygowała mnie tylko ta brama garażowa jak wrota od stodoły. Moja ma 5 m szerokości, to już stodoła? Pytam powaznie, nie obrażam się ;-)

Nalezaloby podac definicje stodoly ;)

Ja jestem przeciwny podwojnym garazom i bramom, nie tylko ze wzgledu na kwestie ekonomiczna...jak chcesz miec podwojna brame to za bardzo nie masz wyjscia, nie zrobisz 2,5 metrowej bramy do podwojnego garazu wiec masz to z glowy ;) W przypadku mojego domu dwa garaze to bylaby stodola.

BTW dodam jeszcze ze mam rolety, mimo uwag dotyczacych skrzynek bilans i tak na plus wychodzi.

Witam

szczegol możesz napisać jaki masz piec gazowy? Jeszcze nie mamy gazu mają robić na wiosnę i stoję przed zakupem pieca.. Mam podobny projekt "Dom w rododendronach G6" z garażem podwójnym i od początku października palimy drewnem C.O i C.W.O kominek z płaszczem wodnym drewna poszło 8mp co daje 1440zł. Średnia temperatura w domu 23C

Dom ocieplony:

- Styropian 20cm Swispor Lambda 0,31 grafitowy + frez

- Dach wełna 30cm (2x15cm) ISOVER Uni-Mata λD=0.039 i SuperMata λD=0.033

- Podłogi 12cm

- Okna 3 szybowe k=0,6

- ISOVER Vario - system (izolacja i paroizolacja)

- ściany porotherm 25

Na dole podłogówka a na gorze grzejniki czyli tradycyjnie. Wentylacja grawitacyjna. Świadectwo 67,99 kwh/m2

Zapomniałem dopisać podsumowanie :)

Twój wynik naprawdę jest bardzo dobry zważywszy, że nie napracowałeś się przy tym jak ja przy drewnie. Mam cichą nadzieje, że u mnie w przyszłości będzie podobnie. Ceny drewna wystrzeliły do góry i patrząc na twój wynik może niedługo nie będzie się opłacało palić drewnem. Mój sprzedawca od którego brałem w zeszłym roku drewno po 180zł woła teraz 210zł a mówi, że niedługo będzie drożej po 240zł. Nie wiem ile w tym prawdy ktoś ma jakieś informacje?

Witam

Przyznam ze tez sie zdziwilem, myslalem ze cos pomieszali ale drugi odczyt mnie juz upewnil. Po kolei:

- sciany porotherm 25 ale to ma najmniejsze znaczenie

- na zewnatz welna 18 cm

- okna trzyszybowe k=0,7

- dach 30 cm welny

- podloga chyba 18 cm styropian, nie pamietam dokladnie...15-18

- na gorze kaloryfery powiekszone o ok 30%, na dole podlogowka z kaflami, oczywiscie styropian z ekranem po tym

- czesc "gospodarcza" oddzielona od mieszkalnej jeszcze 5 cm styropianu

Wynik naprawdę super, ja mam bardzo podobne parametry ocieplenia z tym, że nie mam jeszcze ocieplonych ścian mam nadzieję, że po ociepleniu zużycie będzie podobne.

Sławek_K - u mnie tynkowali górale - straszne niechluje (śmieci, resztki tynku, podłoga itp), ale tynki kładą b. dobrze. Byli dwa razy przy tynkach wewnętrznych -najpierw ściany a po wstawieniu okien obróbka tychże. Tynki kładą z listwami narożnymi alu a przy oknach z listwami dystansowymi - białe plastikowe. Pamiętam jak pisałem o tym na forum to było zdziwko, że tak robią... b.dobre rozwiązania. Potem robili mi też zewnętrzne, również ok i z listwami narożnymi. Podaje telefon do ich szefa - p. Żelazko 509 350 861.

no właśnie coś kojarzę, jak pisałeś, że Ci gdzieś śmieci ukrywali na budowie... jeszcze chwilke poczekam (dzieki mrozom mam czas), zadzwonię i popytam... dzięki!