Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jasne, że takiej wielkości. Myślę o Dobrej. Teraz mieszkam w domu z lat 90-tych z działką ok.2000 metrów na Pogodnie i marzę o małej działce. Wiem co to koszenie trawy, opieka nad ogrodem w tym sprzątanie liści z drzew, śmieci itp. Nie lubię. Zaraz się zniechęcam - zawsze tak miałam.

Jakby ktoś z forumowiczów był zainteresowany mam na sprzedaz działeczkę w Dobrej -w pełni uzbrojona, mało tego: z projektem (jak komus sie nie podoba to moze go sobie modyfikowac-ale zawsze odpadaja formalnosci) indywidualnym w cenie i aktualnym pozwoleniem na budowę. Cena niewygórowa.Po szczegóły zapraszam na prive :)

Coś więcej, jakie ceny? Jaka obsługa itd. itp.? No i jakość jest też ważna.

robiłam wyceny na prawobrzeżu i tam wyszło mi najtaniej przy tego typu oknach co chciałam, obsługa ok również doradzają to wszystko zależy jakie masz oczekiwania odnośnie funkcjonalności i jakości okien, uważaj na firmę koło Nomi nie polecam

Moj stolarz powiedzial, ze lasy podniosly cene - wiec drewno poszybowalo w gore - w kazdym rodzaju (meble itp tez w koncu poszybuja do gory)

Fantom

Lasy po prostu sprzedaja drewno na licytacji, kiedys wiekszosc szla z wolnej reki, a dzis prawie wszystko musi isc na licytacje i drewno bedzie drozsze...alebo tansze, ale popyt jeszcze jest duzy i zapowiada sie to pierwsze. O zeszlego roku drewno (ogolnie, nie samo kominkowe) podrozalo ponad 100 % jako surowiec. Trzeba bedzie chyba po chrust chodzic ;)

A moj piec to Saunier Duval isomax condens 33, o ile dobrze pamietam.

A moj piec to Saunier Duval isomax condens 33, o ile dobrze pamietam.

I jak opinią na temat Francuza? O ile grupie VW jestem w stanie zaufać o tyle grupie Vaillant z Francji już nie tak bardzo ;) dlatego będę bardzo wdzięczny za podzieleniem się uwagami na temat tego pieca, z zwłaszcza marki.

Latem planuję wystartować z budową domu, może wspomniany tu wcześniej pomysł o stworzeniu osobnego wątku o hurtowniach w Szczecinie i okolicach Wart byłby poprowadzenia? Gdyby tak wymienić je wraz z komentarzami co do cen i rodzaju produktów jakie oferują. Dziś mam wiedzę zerową a trzeba się będzie zmagać z zakupami, porównywaniem cen, terminami itp.

Podobno tanie i dobre okna są na Jagielonskiej w Rodanie, ale to lewobrzeze. My na razie jestesmy na etapie dachowych....

A podpowiedzcie prosze gdzie w Szczecinie lub okolicach bliskich znajdziemy dobrą firmę od kolektorow slonecznych? Zastanawiamy sie nad rozwiazaniem i chyba juz teraz budujac dach trzeba podjac decyzje....

Budujac dach jeszcze nie trzeba podejmowac zadnej decyzji co do kolektorow. Mozna co najwyzej zrobic podczas kladzenia instalacji rury + kabel do solarow. A mozna je montowac duzo pozniej. I tak sie rozbiera dachowki itp

Fantom

ps. Bede mial montowane solary w najbliższym czasie, ale ogolnie uwazam, ze nie sa warte swojej ceny.

Budujac dach jeszcze nie trzeba podejmowac zadnej decyzji co do kolektorow. Mozna co najwyzej zrobic podczas kladzenia instalacji rury + kabel do solarow. A mozna je montowac duzo pozniej. I tak sie rozbiera dachowki itp

Fantom

ps. Bede mial montowane solary w najbliższym czasie, ale ogolnie uwazam, ze nie sa warte swojej ceny.

Dokładnie, analizując proporcje: koszt (a nie jest to jeszcze w Polsce inwestycja tania -może z czasem) a uzyskiwane z ich pomocą oszczędności - rachunek nie wychodzi wcale super korzystny. Co prawda jeszcze nie jestem na etapie budowy (jest pozwolenie),ale na etapie planowania i po wstępnym napaleniu się na nowinki postanowiliśmy na etapie budowy wyprowadzić instalację i poczekąc, ąz kiedyś tam solary będa tańsze. Oczywiscie jak ktos ma fundusze (nie kredyt) na etapie budowy i nie musi z czegos kosztem czegos rezygnować -to jak najbardziej, fajna sprawa.

Tak dla pewnosci - mam na mysli podrzewanie wody. Jak wycenialismy dach to sasugerowano nam, ze juz teraz warto o tym pomyslec bo mozna kupic wlasciwe dachowki - i tu mam watpliwosci.

Poza tym mamy malo miejsca na dachu, wiec tez warto teraz zaplanowac wlasciwe rozlozenie okien. Planowac planujemy, a czy solary beda - czas i portfel pokaze :)

Wiatm

Mam oferte za adaptacje gotowego projektu, czyli przygotowanie całości papierów do pozolenia za 5 tys. zł

Prosze o opinie czy cena jest OK.

Planuje budowę kolo stargardu, a zmiany w projekcie to jedynie kosmetyka.

my placilismy niecale 5 tys wliczając wtornik geodezyjny, wiec cena wydaje mi sie przystepna.

Fantom

mi osobiście też się wydaje, że solary to bardziej trend niż ekonomia, zwłaszcza w naszym regionie a już tym bardziej dla rodziny takiej jak moja 2+1

Wiatm

Mam oferte za adaptacje gotowego projektu, czyli przygotowanie całości papierów do pozolenia za 5 tys. zł

Prosze o opinie czy cena jest OK.

Planuje budowę kolo stargardu, a zmiany w projekcie to jedynie kosmetyka.

cena jest ok, zakładam, że w tym są wszystkie przyłącza i geodezja, a jak z badaniami geologicznymi gruntu? Ja płaciłem 6.000 ale w tym miałem też geologie

mam do Was pytanie o humus - ilu z Was on się przydał do podrównywania terenu (lub innych celów?). U mnie od początku kierbud twierdził, żeby to wywieźć, bo do niczego nie wykorzystam, bo to może gnić i śmierdzieć, że na działke i tak czarnoziem muszę nawieźć itp. itd. Wykonawca nalegał, żebym sobie lepiej zostawił, że wywrotka ziemi to koszty a czasem niewiele ziemi potrzeba, żeby gdzieś co podsypać i zagęścić. I tak oto mam hałdy humusu na działce i co prawda nie jestem jeszcze na etapie równania i zagęszczania terenu ani tym bardziej zakładania trawnika czy ogrodu, ale drażnią mnie te hałdy, a chciałbym jak się ociepli pogoda w perspektywie 2-3 miesięcy przygotować sie na rozpoczęcie sezonu grillowego ;-)

Tak wracajac troche do tematu ZOSki (Zachodnie Obejscie Szczecina) to ta przecinka ktora zrobili miedzy Dobra a Wolczkowem jest z 200 m dalej niz planowana trasa. wiec to bedzie albo jakas droga lokalna albo ewentualnie pod linie napowietrzna..

Ale na dniach wycieli troche drzew miedzy Wolczkowem a Dobra. Czy to tylko sprawy porZadkowe czy maja zamiar cos zrobic z tym odcinkiem ? Moze dodac no chodnik tak jak miedzy Wolczkowem a Bezrzeczem ? Ta mase co nalewali pol roku temu Wolczkowo-dobra juz schodzi. Super robota.

Fantom

mam do Was pytanie o humus - ilu z Was on się przydał do podrównywania terenu (lub innych celów?). U mnie od początku kierbud twierdził, żeby to wywieźć, bo do niczego nie wykorzystam, bo to może gnić i śmierdzieć, że na działke i tak czarnoziem muszę nawieźć itp. itd. Wykonawca nalegał, żebym sobie lepiej zostawił, że wywrotka ziemi to koszty a czasem niewiele ziemi potrzeba, żeby gdzieś co podsypać i zagęścić. I tak oto mam hałdy humusu na działce i co prawda nie jestem jeszcze na etapie równania i zagęszczania terenu ani tym bardziej zakładania trawnika czy ogrodu, ale drażnią mnie te hałdy, a chciałbym jak się ociepli pogoda w perspektywie 2-3 miesięcy przygotować sie na rozpoczęcie sezonu grillowego ;-)

Zostaw i nie wyrzucaj! Mi też doradzali żebym wywiózł, ale jak przyjechał koparkowy i zaczął kopać stwierdziłem że pomyślę o tym później i zostawiłem. Okazuje się że jeszcze będę musiał dowieźć. Nawet jak zgnije na górce to nieprzyjemny zapach będzie dopiero i jedynie po jej rozmieszczeniu przez kilka dni, ale uwierz mi że to lepsza ziemia niż kupna ;) bo za darmo. Ja przy zasypywaniu fundamentów kazałem sobie wyrównać działkę i widzę miejsca gdzie należy dowieźć jeszcze sporo, żeby było równo po całości.