Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze takie pytanie, czy w Policach są jakieś supermarkety? np lidl?

i czy działka 727m2 nie jest trochę za mała? znaczy za mała na domek o pow ok 110m2???

Tak, w Policach jest Lidl.

A jezeli chodzi o powierzchnie dzialki, to najwazniejsze sa jej wymiary wzgledem domu, ktory na niej postawicie. Musi byc ona wystarczajaco szeroka i gleboka (dluga?), zeby zmiescil sie na niej dom z zachowaniem przepisowych + ewentualnych, waznych dla Was (np. w okolicach tarasu) odleglosci od granic.

Czyli musicie znac:

* wymiary domu, ktory chcecie wybudowac;

* dopuszczalna powierzchnie zabudowy na danej dzialce (znajdziecie to wypisie z przestrzennego planu zagospodarowania) ;

* linie zabudowy obowiazujace na danej dzialce (wyrys z przestrzennego planu zagospodarowania);

Czasami dzialka moze byc duza, jednak linie zabudowy nie pozwola na postawienie na niej duzego (mam na mysli powierzchnie zabudowy) domu. My mamy taka sytuacje, dlatego garaz u nas bedzie w piwnicy.

W ogole przed zakupem dzialki trzeba zapoznac sie z wypisem i wyrysem z planu zagpospodarowania przestrzennego dla danego terenu.

Zadne alarmy, ploty i drzwi antywalmaniowe. Potrafili wyczekac nawet jak ktos wychodzil na 10 min do sklepu !! Masakra

Fantom

Znam historyjki, że nawaleni menele chodzili po tamtej okolicy i demolowali co popadnie, głównie stojące auta. A na ich wymarcie nie liczcie, jest mnóstwo zdolnej młodzieży, np. ze szkoły na Hożej, ośrodka na Kamiennej etc. Ja bym tam się nie przeprowadził.

W Dobrej szalunki stropowe, stalowe podpory, betoniarka i rusztowania stały na budowie 1,5 miesiąca bez dozoru i nic nie zginęło.

dzięki za informację,a jak wypadł aqua team pod względem jakości robót?,

czy montowali ci ogrzewanie?

pozdrawiam

andrzej

Ceny w aqua teamie nie takie straszne, gorzej z polecanymi przez nich wykonawcami, a szczególnie z wykonawcą panem Tomkiem H., który bierze wszystko jednak o hydraulice nie ma wiekszego pojęcia (potrafi spieprzyc najprostrze sprawy - wyjątkowo niekompetentny)

A jezeli chodzi o powierzchnie dzialki, to najwazniejsze sa jej wymiary wzgledem domu, ktory na niej postawicie. Musi byc ona wystarczajaco szeroka i gleboka (dluga?), zeby zmiescil sie na niej dom z zachowaniem przepisowych + ewentualnych, waznych dla Was (np. w okolicach tarasu) odleglosci od granic.

Czyli musicie znac:

* dopuszczalna powierzchnie zabudowy na danej dzialce (znajdziecie to wypisie z przestrzennego planu zagospodarowania) ;

* linie zabudowy obowiazujace na danej dzialce (wyrys z przestrzennego planu zagospodarowania);

Czasami dzialka moze byc duza, jednak linie zabudowy nie pozwola na postawienie na niej duzego (mam na mysli powierzchnie zabudowy) domu. My mamy taka sytuacje, dlatego garaz u nas bedzie w piwnicy.

W ogole przed zakupem dzialki trzeba zapoznac sie z wypisem i wyrysem z planu zagpospodarowania przestrzennego dla danego terenu.

i zainwestować w odwierty geologiczne, bo patrzenie, że obok domy stoja jest złudne o czym i ja się częściowo przekonałem i musiałem na powierzchni 20 m2 grunt na 2 metry wgłąb wymienić bo kurzawa była i woda się lała... kupicie działkę, a potem sie okaże, że Was palowanie czeka bo cała w wodzie jest.... ja

i zainwestować w odwierty geologiczne, bo patrzenie, że obok domy stoja jest złudne o czym i ja się częściowo przekonałem i musiałem na powierzchni 20 m2 grunt na 2 metry wgłąb wymienić bo kurzawa była i woda się lała... kupicie działkę, a potem sie okaże, że Was palowanie czeka bo cała w wodzie jest.... ja

Swiete slowa! My tez robilismy odwierty i teraz wiemy na czym stoimy. ;)

P.S. Ogolnie warto sprawdzac wszystko samemu i nikomu nie wierzyc na slowo. Bo potem to my, a nie sasiedzi, bedziemy mieli problem.

P.S.2 a! i jeszcze jedno - bardzo wazne! - przed zakupem dzialki, trzeba sie upewnic, czy ma ona zagwarantowany dostep do drogi publicznej. Jezeli wystepuja jakies sluzebnosci, trzeba koniecznie zapoznac sie z ich warunkami przed zakupem nieruchomosci.

Mam pytanko. Czy znacie jakiś sprawnych magików od monitoringu,alarmów, elektryki?Na razie dla rodzinki, potrzebują na gwałt.

Burundi - mogę polecić dwóch młodych gości Tomek i Grzesiek, spece do wszelkich kabelków - elektryka, tv, alarmy. Robili u moich teściów i dobrze się wywiązali z roboty. Podobno robię też pomiary z papierami, ale to dopiero na odbiór domu potrzebne. telefony 503 144 053, 506 068 141

i czy działka 727m2 nie jest trochę za mała? znaczy za mała na domek o pow ok 110m2???

zależy jak dla kogo, ja to bym chciał mieć ze 3.000 ale chęci a możliwości to duża różnica. ale nie ukrywam, że z 727 m nie byłbym zadowolony, Agrowest ma całe osiedle takich działek po 700-800 m i jak to oglądałem szykując się do zakupu działki to miałem wrażenie, że sąsiedzi sobie nawzajem kiełbaski na grillu obracają. Ale jak dobierzecie domek z odpowiednią bryłą, który nie zajmie Wam 600 m2 a np. 350 m2 i wszystko ładnie zagospodarujecie to będziecie zadowoleni...

Znam historyjki, że nawaleni menele chodzili po tamtej okolicy i demolowali co popadnie, głównie stojące auta. A na ich wymarcie nie liczcie, jest mnóstwo zdolnej młodzieży, np. ze szkoły na Hożej, ośrodka na Kamiennej etc. Ja bym tam się nie przeprowadził.

W Dobrej szalunki stropowe, stalowe podpory, betoniarka i rusztowania stały na budowie 1,5 miesiąca bez dozoru i nic nie zginęło.

Lepiej się nie chwalić coby się do Dobrej nie wybrali. A w ogóle to kiedyś miałem włam w dobrej.

Czyli musicie znac:

sprawdziłam w planie to co napisałaś, wynika z tego że działka sie nadaje

dzięki bardzo za rade ;D

zależy jak dla kogo, ja to bym chciał mieć ze 3.000 ale chęci a możliwości to duża różnica. ale nie ukrywam, że z 727 m nie byłbym zadowolony, Agrowest ma całe osiedle takich działek po 700-800 m i jak to oglądałem szykując się do zakupu działki to miałem wrażenie, że sąsiedzi sobie nawzajem kiełbaski na grillu obracają. Ale jak dobierzecie domek z odpowiednią bryłą, który nie zajmie Wam 600 m2 a np. 350 m2 i wszystko ładnie zagospodarujecie to będziecie zadowoleni...

no ja właśnie też uważam że to maleństwo jest taka działka:(

ale sprawdziłam jak się rozkłada stosunek dom/podwórko i wychodzi z tego że po zachowaniu obowiązujących linii zabudowy zostaje z tyłu domu ( nie licząc boków) ok 300m2 podwórka (teraz mam działkę ogrodniczą która ma 288m2 cała i jest w sam raz) więc chyba tragedii nie ma. Działka tej jeszcze nie kupuję rozważamy na rzie kilka i porównujemy - bo np miejsce też jest ważne - czy ma się sąsiadów z trzech stron czy z jednej np las

zależy chyba od tego, jaki klinkier (ceny są od 2 do chyba nawet 10 zł za 1 cegłę) oraz wysokości komina, w każdym domu komin wystaje na inna wysokość, bo rozumiem, że obmurować cegłą chcesz komin tylko ponad dachem ?

Samo obmurowanie komina cegła to koszt ok 4zł za cegłe z zafugowaniem - niestety kominy to strasznie niewdzieczna robota i niewygodna - jak sie buduje cały dom to koszt się liczy ok 2,3-2,5 za cegłe. Jak ktos chce wiecej to znaczy ze straszny zdzierca

Pozdrawiam

Witajcie. Gdzie można kupić tanio ogrodzenie panelowe. Potrzebuję 260 m, więc zależy mi na dobrej cenie.

Pozdrawiam

Monika

Teleport 2000 na ul. Chopina za Inter Marche - autoryzowany przedstawiciel Betafence - nie porównywać cen z castorama bo te z casto sa robione z cienszego drutu.

Pozdrawiam

teraz dopiero widzę jak wiele rzeczy mnie omineło dlatego ze kupiłam działkę z pozwoleniem na budowę, zmieniałam tylko projekt ale to był banał w porównaniu z tym co piszecie.