Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Jak ja szukałam działki w Trzebieży to jak mówiłam było już ok. 200 zł/m ale może zależy to od lokalizacji bo mnie interesowały działki przy Polnej, wtedy przy Kościuszki żądali po 100 zł/m. W Tanowie w tym samym czasie też już ludzie dostali głupawki i żądali po 220 zł/m, ale nam udało się dostać za 160 zł/m, a teraz jest też ta cena ale trzeba uważać gdzie bo w Tanowie jest dużo działek tańszych ale warunki gruntowe trzeba sprawdzać bo można trafić na wysoką wodę gruntową.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jak ja szukałam działki w Trzebieży to jak mówiłam było już ok. 200 zł/m ale może zależy to od lokalizacji bo mnie interesowały działki przy Polnej, wtedy przy Kościuszki żądali po 100 zł/m. W Tanowie w tym samym czasie też już ludzie dostali głupawki i żądali po 220 zł/m, ale nam udało się dostać za 160 zł/m, a teraz jest też ta cena ale trzeba uważać gdzie bo w Tanowie jest dużo działek tańszych ale warunki gruntowe trzeba sprawdzać bo można trafić na wysoką wodę gruntową.

A mam jeszcze pytanie, co to za osiedle Smerfowe? ono się tak nazywa?

A mam jeszcze pytanie, co to za osiedle Smerfowe? ono się tak nazywa?

Wydaje mi się, że tak - tak się mówi Smerfowo - jest to osiedle zbudowane z 25-30 lat temu przez Nadleśnictwo Trzebież dla swoich pracowników. Bardzo fajne domy z bali już przy wyjeździe z Trzebieży w kierunku Nowego Warpna

Dzięki, już wiem które to domki, śliczne są.

Rozważam też działkę w Rajkowie, 10002 za około 95 tys. Okolica brzydka ale za to bardzo blisko do szczecina...

Wiem ze tam jest droga dość ruchliwa, ale to w drugiej linii zabudowy są te działki i tylko 0,5km do granic miasta.

No i nie wiem, a decyzje w najbliższych dniach trzeba podjąć jakąś...

Witam,

Mam tendencyjne pytanie odnosnie projektu ktory wybieracie lub juz wybraliscie, wybudowaliscie lub jestes w trakcie. Czy ktos z forumowiczow w niedalekiej odleglosci od szczecina wybral projekt domu pt. GRACJAN 2? Bardzo nam sie ten domek spodobal i powaznie myslimy nad kupnem tego projektu, ale przed zakupem chetnie zobaczylibysmy z bliska, chociaz przez plot jak owo cudo wyglada na zywo. Jest wiele informacji na temat budowy, kosztow, zmian projektowych ale wszystkie te posty zamieszczone sa przez ludzi z "dalekiej Polski" i oscyluja w okolicach 2008 roku:D

Za wszystkie informacje blizsze badz dalsze z gory dziekuje:D

Mam pytanko do osób które mają instalację wodną oraz piec z cyrkulacją, po jakim czasie leci u Was w kranie ciepła woda?

Byłem dzisiaj w castoramie i są thuje w dobrej cenie czy ktoś z Was kupował może tam thuje ? przyjęły się ? jakieś spostrzeżenia?

Co do tui to możesz sprawdzic w Auchan koło Kołbaskowa. W tamtym roku tuie w doniczce na początku sezonu wys. 120 kosztowały ok. 9 zł za szt. Póżniej były droższe.

Skomplikowana konstrukcja ten gracjan - lukarny, wykusze, łukowe okna. Będzie drogi w wykonaniu.

Tak jak mowisz "Gracek placek" bez urazy dla uzytkownikow tego imienia:D ale co poradzic jak sie druga polowka uparla i nijak sie nie da wypersfadowac. zona twierdzi ze jak mamy do konca zycia kredyt placic to dom musi sie podobac, a przez te lukarny rzeczywiscie bryla nabiera fajnego ksztaltu. coz poniekad racje, w koncu to ta lepsza polowa:D

Tak jak mowisz "Gracek placek" bez urazy dla uzytkownikow tego imienia:D ale co poradzic jak sie druga polowka uparla i nijak sie nie da wypersfadowac. zona twierdzi ze jak mamy do konca zycia kredyt placic to dom musi sie podobac, a przez te lukarny rzeczywiscie bryla nabiera fajnego ksztaltu. coz poniekad racje, w koncu to ta lepsza polowa:D

no jeśli faktycznie będzie dokładnie taki jak w projekcie, to już mogę Wam powiedzieć (bo mam prawie to samo) - drzwi wejsciowe z naświetlami to koszt 10-12 tysięcy... każde naświetle to 50% ceny drzwi....

Burundi - mogę polecić dwóch młodych gości Tomek i Grzesiek, spece do wszelkich kabelków - elektryka, tv, alarmy. Robili u moich teściów i dobrze się wywiązali z roboty. Podobno robię też pomiary z papierami, ale to dopiero na odbiór domu potrzebne. telefony 503 144 053, 506 068 141

Dzięki Wam za odpowiedzi nt Panów od kabelków.

A co to dyskutowanego tematu wielkości działek. Znam wiele głosów, m.in. znajomków, którzy narzekają na wielkość działki,ale nie na to,że jest za mała,tylko wręcz przeciwnie.Metraż nawet 1000 wiąże się z dużym nakładem pracy. A na to trzeba mieć czas, siłę ... albo ogrodnika. Jeśli działka jest zgrabnie usytuowana,a domek w sposób przemyślany w nią wkomponowany to uważam, że metraż 700 m jest optymalny.

Witam,

Mam tendencyjne pytanie odnosnie projektu ktory wybieracie lub juz wybraliscie, wybudowaliscie lub jestes w trakcie. Czy ktos z forumowiczow w niedalekiej odleglosci od szczecina wybral projekt domu pt. GRACJAN 2? Bardzo nam sie ten domek spodobal i powaznie myslimy nad kupnem tego projektu, ale przed zakupem chetnie zobaczylibysmy z bliska, chociaz przez plot jak owo cudo wyglada na zywo. Jest wiele informacji na temat budowy, kosztow, zmian projektowych ale wszystkie te posty zamieszczone sa przez ludzi z "dalekiej Polski" i oscyluja w okolicach 2008 roku:D

Fakt projekcik Gracjan dośś skomplikowany ale nie ma tam wiele elementów podnoszących koszt budowy, lukarny wcale jakos duzo nie kosztują, łukowe okna zaden problem zrobic - szaluje się spód ponacinaną płytą OSB i zalewa lub na upartego można zamówić gotowe w betoniarni(kiedys robili dla jednego z moich inwestorów całkowicie okrągłe okienka). A wygląd i funkcjonalnośc pomieszczeń takiego domku jest dużo wyzsza - pokoje na poddaszu(szczególnie jak się odpowiednio dopasuje wysokosc scianek kolankowych) są duże i funkcjonalne a nie same skosiki niziutkie jak w przypadku dachów kopertowych

Tak ? A koszt okien "po luku" ? Cena ostro w gore.

Fantom

to prawda, też to przerabiałem i zmieniłem okno w lukarnie, tym bardziej, że akurat mój projekt jest taki, że ten łuk w oknie od lukarny pojawił się znikąd jakoś tak "od czapki", tylko jedno okno i tylko w lukarnie miałem z łukiem...

Witam,

Moi znajomi wybudowali Gracjana ale niestety w okolicach Katowic. Jednak jak usłyszałam że kosztował ich 750 tys. to szczęka z hukiem padła mi na glebę. Według kosztorysu biura projektowego to około 100% więcej. Nie wiem co oni w ten dom władowali - żadnych nowoczesnych systemów typu pompa ciepła czy rekuperacja, tylko solary. Zdaje się że zaszaleli w wykończeniówce.