Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ponawiam pytanie, przepraszam za natarczywość ale kurczę muszę szybko wiedzieć.

no jak będziesz robiła puc i kolor to tyle samo nie widzę różnicy w ociepleniu garażu od ocieplenia domu czynności które trzeba wykonać są te same, za ocieplenie ścian garażu od środka czyli tych ścian "wspólnych" z domem to ja płaciłem za położenie styropianu, siatki i kleju chyba 25 zł, ale dokładnie nie pamietam i to teraz chcę sam pomalować farbą.

pzdr

przewalutowałem kredyt ze złotówek na franka po kursie... 2,03 zł mam więc teraz pond 50% wiecej do spłaty, stąd decyzja, żeby zamiast spłacać wcześniej wziąc drugi i tyle...

Sławek a drugi kredyt zaciągnąłeś w pln czy w walucie, pytam z czystej socjologicznej ciekawości. Ja mam z kolei kredyt w pln i teraz chcę przewalutować na franciszka, ale nie jest to takie proste jakby się wydawało.

Sławek a drugi kredyt zaciągnąłeś w pln czy w walucie, pytam z czystej socjologicznej ciekawości. Ja mam z kolei kredyt w pln i teraz chcę przewalutować na franciszka, ale nie jest to takie proste jakby się wydawało.

drugi w złotówkach... uważaj z tym przewalutowaniem, banki przeciągają tą procedurę w nieskończoność, mi robili to 2 miesiące !!! swoją drogą byłem przekonany, że jak wejdzie w Polsce euro jako waluta, to kredyty zostaną przeliczone na euro i w euro będziemu je spłacać, a okazuje się, że nie! W euro będziemy zarabiali a we frankach dalej spłacali...

mam pytanko z innej beczki! jak tam u Was z WIECHĄ? u kogo była a u kogo nie? bo ciekaw jestem jak wygląda kultywowanie tej tradycji... bo z tego co się orientuję to na wiechę inwestor "stawia flaszki", co nie jest do końca zgodne z tradycją, wg której to inwestor dawał wykonawcy tyle kieliszków wódki, ile uderzeń musiał sam wykonać by wbić ostatni gwóźdź w krokwi. Teraz nie kieliszki lecz flaszki i pewnie ilość uderzeń do potęgi 3 ? ;-) jak to u Was było, bo mi się ten etap zbliża...

jeszcze jedno pytanie - jaką macie szerokość bramy wjazdowej ? mam bramę garażową dwustanowiskową, ale brama wjazdowa w ogrodzeniu nie będzie idealnie na wprost, nie wiem jaką szerokość bramy dać, nie mam możliwości dać bardzo szerokiej, bo mam załamanie granicy działki i nie idzie w linii prostej

mam pytanko z innej beczki! jak tam u Was z WIECHĄ? u kogo była a u kogo nie? bo ciekaw jestem jak wygląda kultywowanie tej tradycji... bo z tego co się orientuję to na wiechę inwestor "stawia flaszki", co nie jest do końca zgodne z tradycją, wg której to inwestor dawał wykonawcy tyle kieliszków wódki, ile uderzeń musiał sam wykonać by wbić ostatni gwóźdź w krokwi. Teraz nie kieliszki lecz flaszki i pewnie ilość uderzeń do potęgi 3 ? ;-) jak to u Was było, bo mi się ten etap zbliża...

Ja kupiłem zgrzewkę piwa + 2 litrowe wódeczki i zamówiłem catering za który zapłaciłem chyba 350 zł ale z tym cateringiem to było dobre posunięcie bo przywieźli naprawdę sporo ciepłego jedzenia powiedziałem że to na wieche to przywieźli talerze jednorazowe chleb smalec generlanie fajnie było, a jedzenia zostało sporo to górale sobie resztę wzięli "na wynos".

brama 4 m.

drugi w złotówkach... uważaj z tym przewalutowaniem, banki przeciągają tą procedurę w nieskończoność, mi robili to 2 miesiące !!! swoją drogą byłem przekonany, że jak wejdzie w Polsce euro jako waluta, to kredyty zostaną przeliczone na euro i w euro będziemu je spłacać, a okazuje się, że nie! W euro będziemy zarabiali a we frankach dalej spłacali...

No ja tez tak zakladalem, i dlatego wzialem w PLN. Tylko teraz mam watpliwosci, czy my wogole wejdziemy do strefy EURO.

Fantom

jeszcze jedno pytanie - jaką macie szerokość bramy wjazdowej ? mam bramę garażową dwustanowiskową, ale brama wjazdowa w ogrodzeniu nie będzie idealnie na wprost, nie wiem jaką szerokość bramy dać, nie mam możliwości dać bardzo szerokiej, bo mam załamanie granicy działki i nie idzie w linii prostej

To dokladnie jak u mnie :)

Wstawilem brame 4 m. Nie mialem okazji jeszcze wjezdzac do garazu bo nie jest zrobiony i brak podjazdu itd. Ale juz na oko widze, ze trzeba bylo brac z 4,5-5 m

Fantom

Ja też tak planowałem ;-) I właśnie dlatego postawiłem dom ponad miarę moich możliwości finansowych. Teraz za karę będę się wyprowadzał i budował drugi. Tak więc z tym pierwszym i ostatnim to lepiej uważać ;-)

Bardzo Ci dziękuję Bitter za to, że o tym piszesz.

I życzę aby ten drugi dom, był już faktycznie tym ostatnim;)

A skromniejszy i na mniejszej działce wcale nie znaczy gorszy!!!

Bo ma jedną główną zaletę - po pierwsze jest tym wymarzonym domem na kawałku ziemii, a po drugie tak samo ważne, ze nie przytłoczą człowieka jego koszty. Jasne ze będą uciązliwe, ale wierze, ze nie będą głazem na plecach.

I o tym trzeba pamiętać ładując się w kredyty.

ja tam kupowałem w eurobriku i jestem zadowolony dostałem dobre ceny bloczki betonowe i dach betonowy benders na resztę polecili mi inne składy np.: euroklinkier cena na klinkier i protherm dobra i tak było najlepiej bo w jednym składzie wszystko to sie nieda tanio suma wychodzi bardzo podobnie wszędzie !!! więc polecam poszukać bo warto a eurobrick to specjalizują sie przedewszystkim w betonie oferta naprawde szeroka w szczególności na kostkę brukową . :)