Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

mam komin z cegły klinkierowej mura plus fuga Quxmix i cieknie !!!! po 2 latach gwaranci nima a opierzenie dobre z fugi sie wysącza co robićććć !!!!!!!!!!!!!!!!!1

Po pierwsze sprawdż osilikonowanie opierzenie - niestety jakość silikonu w naszym kraju nie należy do wysokich i po mroźnych zimach różnie to bywa

Po drugie zaimpregnuj kominy - najlepszy srodek maja w Euroklinkierze - nie pamiętam nazwy ale 5l banka kolo 150zł- powiesz ze do impregnacji klinkieru to Ci dadzą

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanko nt grubości podłogi na gruncie pod instalacje ogrzewania podłogowego. Projekt przewiduje takie oto wymiary piach 20 cm, beton 10 zm, ocieplenie styropian M30 10 cm i szlichta beton 4 cm

Czy waszym zdaniem to wystarczy do efektywnej izolacji i odpowiedniego ogrzewania?

Nieznacznie bym to zmienił:

1. Piasku może wyjść więcej w zależności ile miałeś humusu do zdjęcia i jak wysoko przyjęte masz zero budynku. Przygotuj nie na wydatek ok 4 tys.

2. 10 betonu - standard

3. 10 styropianu standard. Pamiętaj że hydraulicy dają 3cm swojej maty.

4. Jastrych 4cm. Do ogrzewania podłogowego 5cm to min.

Witam,

mam prośbę o opinię. Czy u kogoś z forumowiczów prace hydrauliczne prowadził Pan Kondracki ze Stargardu i jaka jest opinia o jego pracy. I drugie pytanie czy ktoś wypowie się na temat wkładu kominkowego z płaszczem firmy CTM polonia, który jako jedyny z jakim się spotkałem nie jest wyłożony szamotem i jest to przedstawiane jako jego zaleta a ja specjalnie nie wiem dlaczego.

Hubert

gdzie kupowaliście cegłę klinkierową na obmurowanie komina? Euroklinkier ma sporą wystawkę, jest co oglądać, ale nie wiem z kim by tu jeszcze porównać ceny... Extra Dach?

Można jeszcze zajrzeć do HMB ale nie liczyłbym na niższą cene - najtaniej raczej w Extra dachu, największa wystawka i wybór euroklinkier

Pozdrawiam

Ktos kiedys wymyslil, ze Schedel jest dobry i sie powtarza to w kolko. a ja mam IBF - tanszy i na pewno nie gorszy. Czy widzieliscie kiedys komin systemowy ?? Tam, nic nie ma ! KAzda firma robi dokladnie to samo. Tam jest tylko ceramika + welna + pustajk. Naprawde ciezko cos "zepsuc". A jedna ceramika mi zostala wiec moge pokazac :) A to w sumie najwazniejszy element w tym wszytskim.

Wazniejsze jest chyba umiejetne polozenie tego komina (bez wody, z kitem itp) niz producent.

Fantom

Zgadzam się. Nawet najlepszy materiał można zepsuć. Ja zdecydowałem się na Rosena. Moi murarze dodali do zaprawy tyle wody że zamiast konsystencji kitu wyszła zupa. Całą kondygnacje rozebrali.

Wyroby firm są porównywalne. Ważne by trójnik którym wlatują spaliny nie był pod kątem prostym tylko łagodniejszym. Powoduje to mniejsze zakłócenia ciągu.

Zgadzam się. Nawet najlepszy materiał można zepsuć. Ja zdecydowałem się na Rosena. Moi murarze dodali do zaprawy tyle wody że zamiast konsystencji kitu wyszła zupa. Całą kondygnacje rozebrali.

Wyroby firm są porównywalne. Ważne by trójnik którym wlatują spaliny nie był pod kątem prostym tylko łagodniejszym. Powoduje to mniejsze zakłócenia ciągu.

No wlasnie - trojnik :) Typowo daja 90 stopni - radze tez doplacici i kupic pod katem 45 st. Do tego wyczystka jak najnizej a trojnik jak najwyzej

Fantom

Ktos kiedys wymyslil, ze Schedel jest dobry i sie powtarza to w kolko. a ja mam IBF - tanszy i na pewno nie gorszy. Czy widzieliscie kiedys komin systemowy ?? Tam, nic nie ma ! KAzda firma robi dokladnie to samo. Tam jest tylko ceramika + welna + pustajk. Naprawde ciezko cos "zepsuc". A jedna ceramika mi zostala wiec moge pokazac :) A to w sumie najwazniejszy element w tym wszytskim.

Wazniejsze jest chyba umiejetne polozenie tego komina (bez wody, z kitem itp) niz producent.

Fantom

nikt nie mówi, że IBF czy inne są gorsze. Cena to nie sam produkt, tylko też jego marka. Nie będę robił wykładu o marce, ale sam dobrze wiesz, że w każdej dziedzinie przy wielu produktach możesz mieć dwa identyczne produkty, z których jeden będzie droższy a drugi tańszy, bo ma "znaczek" tej a nie innej firmy. Marka ma swoją wartość i wpływ na cenę produkt i niestety zdarza się, że z niektórych produktów została już sama marka niewiele mająca wspólnego z jakością. Są tacy, co patrzą tylko na "metkę"... ja do takich nie należę, ale że jak już kiedyś pisałem na budowlance nie znam sie kompletnie, musze ufać mojemu kierbudowi w temacie komina...

Czy ktoś zna aktualne stawki Kierowników budowy oraz architektów adaptujących projekty?

wszystko zależy od zakresu prac - kierownik na jak długo, architekt jaki zakres adaptacji, ile zmian, czy drobne czy powodujące zmianę konstrukcji budynku, sama adaptacja czy do PNB.... napisz coś więcej...

u mnie kierbud prawie 5.000 za SSO (ale z tego co wiem to średnio 3.000), architekt 6.500 za drobne zmiany w projekcie i całość łącznie z PNB (ale na etapie budowy wiem już, że on powinien dostać 1000 zł i kopa w d..... a tą resztę winien dostać kierbud, bez niego zginąłbym na placu boju)

Czy ktoś zna aktualne stawki Kierowników budowy oraz architektów adaptujących projekty?

Mój kierbud 4 tys. brutto, rzeczywiście pilnował, bywał na budowie. Z telefonów stawki zaczynały się od 2,5 netto. Adaptacja z istotnymi przeróbkami 3,5 netto plus branżowcy za przyłącza i swoje adaptację - 2 tys. wodkan i 700 elektryczne.

Czy mógłbym poprosić o namiar na ekipę od poddaszy - ocieplenie i montaż płyt k-g, proporcjonalną cenowo/jakościowo.

Witam,

mam prośbę o opinię. Czy u kogoś z forumowiczów prace hydrauliczne prowadził Pan Kondracki ze Stargardu i jaka jest opinia o jego pracy. I drugie pytanie czy ktoś wypowie się na temat wkładu kominkowego z płaszczem firmy CTM polonia, który jako jedyny z jakim się spotkałem nie jest wyłożony szamotem i jest to przedstawiane jako jego zaleta a ja specjalnie nie wiem dlaczego.

Hubert

Jedyną zaletą jest to że szybciej przekazuje ciepło wodzie na starcie natomiast czyszczenie ścianek z skorupy sadzy ktura osiada na ściankach bez szamotu w takim kominku to koszmar.