Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy ktos wie ile kosztuje ujawnienie w księgach przez geodetę budynku i przyłączy ?

Czy ktoś robił parapety zewnętrzne z cegieł ? czy trzeba robić jakąś "podpórke" z uwagi na ciężar?

geodeta "inwentaryzacyjny" kosztuje od 800 zł do 1400 zł w zależności czy współpracuje dla ciebie od początku budowy czy nie.

Nie robiłam parapatów z cegieł ale zasada będzie taka sama jak przy robieniu ich z klinkieru, musi być wylewka ze spadkiem i na to materiał.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jedyną zaletą jest to że szybciej przekazuje ciepło wodzie na starcie natomiast czyszczenie ścianek z skorupy sadzy ktura osiada na ściankach bez szamotu w takim kominku to koszmar.

potwierdzam, wkłady nieszamotowe są paskudne w utrzymaniu, nie podlegają "samoczyszczeniu się" podczas wysokiej temperatury spalania i wiecznie są zafajdane sadzą

Czy ktoś zna aktualne stawki Kierowników budowy oraz architektów adaptujących projekty?

mój kier bud kosztował po 3500 zł za każdy etap (Stan surowy zamknięty, pozostałe prace aż do pozwolenia na użytkowanie).

Architek kosztuje około 5 tyś za adaptację - to cena standard. Jak bierze poniżej to trzeba to uznać za okazję. Cena obejmuje oczywiście wszelkie zmiany oraz złożenie kompletu dokumentacji do pozwolenia na budowę.

Mam pytanie,

jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót?

Zaliczka była przy stanie 0 ( pierwszy raz jest trudny dla wszystkich ;) ) potem po każdym etapie (jeszcze nie skończyli SSO) ale w sumie to będzie ok 9-10 etapów. Tu mówię o budowlańcach. Inne rzeczy zawsze po wykonaniu roboty.

no pisałam że 3500 za każdy etap a etapów było dwa. Wiem że to dużo ale chyba Sławek zapłacił 5 k tylko za SSO, więc i takie są stawki na rynku.

ale wart jest swoich pieniędzy, bywa często, uratował mi już wiele kasy, któą wydałbym na zbyteczne rzeczy, chociaz jak gdzieś trzeba wydać to mówi, że trzeba nie żałować... a jeśli chodzi o płatność dla niego to ja musze mu się narzucać, że może część zapłacę, bo on w ogóle sie nie dopomina.... dach mi kładą a ja mu dopiero 1/3 umówionej kwoty zapłaciłem

Sławek, wydaje mi się że mamy tego samego kierownika:)

Tak naprawdę to płacąc kierownikowi określoną kwotę powinniśmy mieć poczucie dobrze wydanych pieniędzy, jeśli jest inaczej to kierownik nie był wart tej kasy a sama wielkość kwoty przy kwotowej masie budowlanej ma marginalne znaczenie

Zaliczka była przy stanie 0 ( pierwszy raz jest trudny dla wszystkich ;) ) potem po każdym etapie (jeszcze nie skończyli SSO) ale w sumie to będzie ok 9-10 etapów. Tu mówię o budowlańcach. Inne rzeczy zawsze po wykonaniu roboty.

Ja za SSO płaciłam zaliczkę (na materiały bo miałam z materiałem wykonastwo) a później po każdym umówionym etapie. Pierwsza zaliczka była bardzo dużo bo materiał był kupiony od razu na całą budowę za jednym zamachem (było to przed sezonem budowlanym).

Później jak były następne etapy budowy i wchodzili branżyści to też płaciłam zaliczki głównie za materiały (oprócz posadzkarza), natomiast za robotę po wykonanej robocie. Nikt mnie nigdy do tej pory (odpukać) nie oszukał.

Jak już jesteśmy przy tych Kierbudach to możecie polecić kogoś z prawej strony Odry? (przypomnę, że to ta gdzie Słoneczne ;-))))

Nie ma znaczenia z jakiej strony Szczecina jest kier bud, oni i tak zazwyczaj obsługują kilka budów na raz i jeżdżą praktycznie prawie po całym województwie.

Mam pytanie,

jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót?

ja mam 6 etapów i płatnośc po każdym etapie po odbiorze przez kierbuda. I nie ma zmiłuj - jak miałem płatnośc po wylaniu stropu i strop był przygotowany do zalania i przyszły lutowe mrozy to niestety 4 tygodnie czekał wykonawca, żeby po mrozach w ciągu 3 godzin wylać strop i wystawić fakturę. Teraz też mam sytuację, gdzie nałożyły się prace z dwóch etapów i sorry - żaden nie skończony i nie ma kasy...