caretilla 23.03.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czy ktos wie ile kosztuje ujawnienie w księgach przez geodetę budynku i przyłączy ? Czy ktoś robił parapety zewnętrzne z cegieł ? czy trzeba robić jakąś "podpórke" z uwagi na ciężar? geodeta "inwentaryzacyjny" kosztuje od 800 zł do 1400 zł w zależności czy współpracuje dla ciebie od początku budowy czy nie. Nie robiłam parapatów z cegieł ale zasada będzie taka sama jak przy robieniu ich z klinkieru, musi być wylewka ze spadkiem i na to materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 23.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jedyną zaletą jest to że szybciej przekazuje ciepło wodzie na starcie natomiast czyszczenie ścianek z skorupy sadzy ktura osiada na ściankach bez szamotu w takim kominku to koszmar. potwierdzam, wkłady nieszamotowe są paskudne w utrzymaniu, nie podlegają "samoczyszczeniu się" podczas wysokiej temperatury spalania i wiecznie są zafajdane sadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 23.03.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czy ktoś zna aktualne stawki Kierowników budowy oraz architektów adaptujących projekty? mój kier bud kosztował po 3500 zł za każdy etap (Stan surowy zamknięty, pozostałe prace aż do pozwolenia na użytkowanie). Architek kosztuje około 5 tyś za adaptację - to cena standard. Jak bierze poniżej to trzeba to uznać za okazję. Cena obejmuje oczywiście wszelkie zmiany oraz złożenie kompletu dokumentacji do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.03.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 7 tys zaplacilas ?? O ludzie - chyba najwyzsza stawka jaka widzialem Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.03.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 mój kier bud kosztował po 3500 zł za każdy etap (Stan surowy zamknięty, pozostałe prace aż do pozwolenia na użytkowanie). Ale te 3500 to za całość tak? Tylko podzielone płatności na etapy... mój kierbud 3300 PLN za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 23.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 no pisałam że 3500 za każdy etap a etapów było dwa. Wiem że to dużo ale chyba Sławek zapłacił 5 k tylko za SSO, więc i takie są stawki na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoJo 23.03.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mam pytanie, jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ja mialem podzielone tak na 15 etapow gdzies. Czyli kasa szla co kilka dni w sumie "za cos tam" po skonczeniu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.03.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mam pytanie, jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót? Zaliczka była przy stanie 0 ( pierwszy raz jest trudny dla wszystkich ) potem po każdym etapie (jeszcze nie skończyli SSO) ale w sumie to będzie ok 9-10 etapów. Tu mówię o budowlańcach. Inne rzeczy zawsze po wykonaniu roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 23.03.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jak już jesteśmy przy tych Kierbudach to możecie polecić kogoś z prawej strony Odry? (przypomnę, że to ta gdzie Słoneczne ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 23.03.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mam pytanie, jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót? Ja zawsze po wykonaniu pracy i zaakceptowaniu jej przez kier.bud. (3 etapy: stan zero, ściany, dach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 23.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 no pisałam że 3500 za każdy etap a etapów było dwa. Wiem że to dużo ale chyba Sławek zapłacił 5 k tylko za SSO, więc i takie są stawki na rynku. ale wart jest swoich pieniędzy, bywa często, uratował mi już wiele kasy, któą wydałbym na zbyteczne rzeczy, chociaz jak gdzieś trzeba wydać to mówi, że trzeba nie żałować... a jeśli chodzi o płatność dla niego to ja musze mu się narzucać, że może część zapłacę, bo on w ogóle sie nie dopomina.... dach mi kładą a ja mu dopiero 1/3 umówionej kwoty zapłaciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 24.03.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Sławek, wydaje mi się że mamy tego samego kierownika:) Tak naprawdę to płacąc kierownikowi określoną kwotę powinniśmy mieć poczucie dobrze wydanych pieniędzy, jeśli jest inaczej to kierownik nie był wart tej kasy a sama wielkość kwoty przy kwotowej masie budowlanej ma marginalne znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 24.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Zaliczka była przy stanie 0 ( pierwszy raz jest trudny dla wszystkich ) potem po każdym etapie (jeszcze nie skończyli SSO) ale w sumie to będzie ok 9-10 etapów. Tu mówię o budowlańcach. Inne rzeczy zawsze po wykonaniu roboty. Ja za SSO płaciłam zaliczkę (na materiały bo miałam z materiałem wykonastwo) a później po każdym umówionym etapie. Pierwsza zaliczka była bardzo dużo bo materiał był kupiony od razu na całą budowę za jednym zamachem (było to przed sezonem budowlanym). Później jak były następne etapy budowy i wchodzili branżyści to też płaciłam zaliczki głównie za materiały (oprócz posadzkarza), natomiast za robotę po wykonanej robocie. Nikt mnie nigdy do tej pory (odpukać) nie oszukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 24.03.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Jak już jesteśmy przy tych Kierbudach to możecie polecić kogoś z prawej strony Odry? (przypomnę, że to ta gdzie Słoneczne ))) Nie ma znaczenia z jakiej strony Szczecina jest kier bud, oni i tak zazwyczaj obsługują kilka budów na raz i jeżdżą praktycznie prawie po całym województwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duluni 24.03.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witajcie ! Czy orientujecie się jakie ceny obowiązują w okolicach Szczecina na kostkę garnitową oraz ile kosztuje jej położenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 24.03.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Mam pytanie, jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót? ja mam 6 etapów i płatnośc po każdym etapie po odbiorze przez kierbuda. I nie ma zmiłuj - jak miałem płatnośc po wylaniu stropu i strop był przygotowany do zalania i przyszły lutowe mrozy to niestety 4 tygodnie czekał wykonawca, żeby po mrozach w ciągu 3 godzin wylać strop i wystawić fakturę. Teraz też mam sytuację, gdzie nałożyły się prace z dwóch etapów i sorry - żaden nie skończony i nie ma kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 24.03.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam serdecznie Co do kierownika to my placimy 3 tysie PS. Czy moglibyscie polecic od kogo kupic beton towarowy...i w miare tanio bloczki betonowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.03.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dajcie jakies namairy (www, telefon) na dostawcow internetu w Dobrej. A jak ktos uzywa to od razu jaka opinie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 24.03.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dajcie jakies namairy (www, telefon) na dostawcow internetu w Dobrej. A jak ktos uzywa to od razu jaka opinie. Fantom Firma DobryNet - zakłąda młody chłopak ja mam od 5 m-cy i nie narzekam. Może nie jst maxymalnie szybki ale wystarczajacy. Moge przesła ć telefon jeśli potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts